Menu
Koláče / Kynuté těsto

Kynuté makové květy

Mák a makovou náplň buď milujete nebo nemáte rádi. Řekla bych, že není nic mezitím. Já patřím k té první skupině, mák miluju ve všech jeho podobách, ale nejradši ho mám jako nádivku či náplň do koláče nebo buchty. A musí ho být pořádná vrstva 🙂 Náplň nesmí být suchá ani drobivá, dobře ochucená, prostě značka ideál.

Když na tím tak přemýšlím, tak maková náplň může mnohé odradit právě tou přípravou 🙂 Přeci jen povidla se použijí rovnou ze skleničky, tvaroh se obvykle jen smíchá s cukrem a žloutkem … zatímco mák musíte uvařit, v horším případě i namlít 🙂 Zcela tomu rozumím, i já občas mívám stavy lenocha a do vaření se mi nechce (nejen máku).

Alternativou jsou hotové náplně, ale těm jsem se vždy zdaleka vyhýbala 🙂 Nicméně před časem jsem dostala na vyzkoušení novou makovou náplň od Dr. Oetkera a byla jsem velmi příjemně překvapená její chutí. Dokonce jsem provedla test na svých blízkých a tajně ji použila do těchto koláčů. A víte co, nikdo nic nepoznal 🙂

Náplň má velmi příjemnou chuť i konzistenci. Můžete ji použít rovnou ze sáčku nebo ji lehce naředit mlékem či vodou. Je možná nepatrně sladší, než bych udělala doma, ale protože v těstě je cukru málo, ve výsledku se to vyrovná. Příště bych určitě přidala ještě trochu rumu a citronovou kůru a bude dokonalá 🙂

K níže uvedenému receptu najdete na mém IG profilu také video postup 🙂

Kynuté makové květy (14 ks)

Kynuté těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 balíček (7g) Sušeného droždí Dr. Oetker
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 65 g rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky Citronová kůra Finesse Dr. Oetker
  • špetka soli

Prosátou mouku smíchejte se solí, sušeným droždím a cukrem. Přidejte vlažné mléko, žloutky, olej a citronovou kůru. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Mezitím si připravte náplň a drobenku.

Maková náplň:

Makovou náplň společně s mlékem promíchejte do hladké konzistence.

Drobenka:

  • 35 g polohrubé mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 25 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a
rukou vypracujte drobenku.

Dokončení

  • višně (mražené, kompotované)
  • vejce na potření

Vykynuté těsto rozdělte na 14 stejných kousků, každý vyválejte do bochánku a nechte pár minut zakryté utěrkou kynout. Následně je vytvarujte do placiček a rozdělte na ně makovou náplň.

Zabalte, spoje dobře přimáčkněte a spojem dolů položte na plech. Opět lehce prsty rozmáčkněte a koláček po celém obvodu několikrát (8x) lehce nastřihněte do kytičky.

Pomažte rozšlehaným vajíčkem, zasypte drobenkou a do středu dejte višni. Pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

Taky milujete mák a makové recepty? Na blogu jich najdete celou řadu, tak určitě nějaký vyzkoušejte 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

26 Komentáře

  • Adéla
    21. 11. 2022 v 10:32

    Dobrý den, dá se péct i z čerstvého droždí? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:43

      Ano, určitě, dává se ho obvykle 3x více, než sušeného, v tomto případě bude stačit 20 g.

      Odpovědět
    • Marie
      7. 12. 2022 v 18:50

      dobrý den Míšo už jsem prošla tři různé obchody a nikde nemůžu sehnat makovou nápl ň ,kde jste koupila? děkují moc za radu Marie

      Odpovědět
      • Míša Landová
        8. 12. 2022 v 12:24

        Já jsem ji dostala přímo od Dr. Oetkera, protože recept vznikl ve spolupráci s nimi, ale viděla jsem ji v Tescu 🙂

        Odpovědět
        • Marie
          11. 12. 2022 v 17:44

          děkují moc dnes jsem už pekla podruhé a jsou nej nej ,makovou náplň jsem si udělala svojí musím vyrazit do tesca děkují za super recept jo a dnes jsem dělala pár makových a pár tvarohových .Těžko říct které jsou lepší 🙂

          Odpovědět
          • Míša Landová
            12. 12. 2022 v 8:54

            Tak to moc ráda slyším, také miluju vše kynuté a těžko říct, co je lepší, zda mák či tvaroh 🙂

      • Erika
        17. 3. 2023 v 9:55

        Makova napln se dá koupit v hypermarketu albert.. též jsem ji sháněla dlouho .,-ale sehnala. Koláče mají obrovsky úspěch

        Odpovědět
  • Veronika
    20. 12. 2022 v 0:08

    Dobry den, jaky je recept na makovou napln pokud bych si delala sama? Dekuji

    Odpovědět
  • Lenka Netušilová
    21. 1. 2023 v 17:07

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela a chutnaly celé rodině. U vašich receptů je vždy zaručený úspěch ☺️

    Odpovědět
  • Šárka
    12. 3. 2023 v 9:34

    Dobrý den, další výřečný recept. Dělala jsem z čerstvého droždí a se švestkami, také výborné. Děkuji a těším se na další recepty k vyzkoušení.

    Odpovědět
  • Hedvika
    27. 3. 2023 v 19:33

    Zdravím Míšo, dle vašeho receptu se peče luxusně,atak se nebojím péci rovnou z dvojnásobné dávky.😊 Atak makové, ořechové a z hruškových povidel všechny náplně připravené doma a zadařilo se. 😉
    Pečení zdar 😊

    Odpovědět
  • Petra
    30. 7. 2023 v 6:52

    Přeji pěkné nedělní ráno… včera jsem upekla tyto koláčky na pouť, kterou budeme mít až příští týden a šup s nimi do mrazáku. Věřím, že budou stejně tak dobré jako včera. Nejraději by je rodina snědla hned, dcery navíc říkaly, že jsou roztomilé…. Pekla jsem ze 2 dávek a makovou náplň jsem si udělala podle receptu z makového závinu. Trochu těsta mi zbylo, tak jsem udělala malý koláč do kulaté formy jen s blumami a drobenkou a také výborný. Když jsem si šla ukrojit, že si dám ke kafi, tak nebyl….. krásný den…..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 7. 2023 v 8:09

      To se ani nedivím, že koláč rychle zmizel a věřím, že tomu tak bude i s koláči, až je vytáhnete z mrazáku 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    12. 8. 2023 v 19:41

    Koláčky z mrazáku byly výborné, chutnali moc, dělala jsem i tvarohové s borůvkami a se švestkami. Pochvalu jsem sklidila i od dědy, říkal babi, ať si vezme recept…. Do této doby byly u nás přes kynuté těsto nejlepší babičky….. recept ale chtějí i ony….

    Odpovědět
  • Obdivovatelka
    19. 2. 2024 v 12:40

    Dobrý den,
    doporučujete péct na horkovzduch horní/dolní ohřev, nebo jen horní/dolní ohřev klasický?
    Děkuji a už se těším, až vyzkouším další z Vašich super receptů, kdy je úspěch vždy zaručen. 🙂

    Odpovědět
  • Monča
    14. 6. 2024 v 0:13

    vyzkoušela jsem a jsou skvělé!!

    Odpovědět
  • Tatiana
    9. 11. 2024 v 18:15

    Dobrý deň, recept je naozaj úžasný, chutia skvelo. Chcela som sa však spýtať, robila som už trikrát no zakaždým mi popraskali zhora (boky sa akoby odpojili od toho kde je tá višňa), už som skúšala aj dlhšie vykysnúť az hodinu a pol, ale aj tak sa vrch odpojil, neviete čím to môže byť? Vytváram si plnku sama domácu, nie tú ktorá je v recepte, môže to byť príčina?
    Inak recept nemá chybu 👌

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 11. 2024 v 20:47

      Já bych řekla, že je to velkým množstvím náplně a těsto je pak tenké, proto praskne 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ