Menu
Bábovky a chlebíčky

Brownies s žitnou moukou

Brownies jsem se chystala upéct už dlouho, ale pořád jsem nemohla najít ten správný recept. Tenhle mě zaujal použitím žitné mouky, kterou jsem ještě z části nahradila mletými ořechy. Brownies jsou krásně vláčné, absolutně čokoládové a velmi syté. Postačí i jeden malý kousek. 

Doporučuji použít opravdu kvalitní čokoladu s vysokým podílem kakaa. Zapomeňte na čokoládu na vaření, v lepším případě bude mít max. 30%.

Budete potřebovat:

2/3 hrnku žitné celozrnné mouky 

1/3 hrnku mletých vlašských ořechů

1 hrnek třtinového cukru

170 g kvalitní hořké čokolády min. 50% (použila jsem 50% a 72%)

113 g másla

3 vejce

1,5 lžíce holandského kakaa

1/4 lžičky soli

1 lžička mleté nebo rozpustné kávy

2 lžičky vanilkového extraktu

Máslo rozpusťte společně s čokoládou v mikrovlnné troubě, vmíchejte kakao a lžičku rozpustné kávy. Pokud použijete mletou kávu, vmíchejte ji až společně s moukou.

V jiné míse vyšlehejte vejce společně s cukrem do nadýchané pěny a spojte s čokoládovou směsí. Vmíchejte mouku, mleté ořechy, sůl a vanilkový extrakt. Případně přidejte mletou kávu.

Těsto nalijte do pekáčku 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem. Pokud použijete skleněnou formu, pečící papír není potřeba. Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut. Je důležité brownies tzv. nepřepéct, aby zůstaly uvnitř krásné vláčné.

Po vychladnutí rozkrájejte, můžete podávat se lžící zakysané smetany nebo pikantní marmeládou.

inspirace z webu http://www.thekitchn.com/

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

6 Komentáře

  • Anonymní
    27. 4. 2016 v 19:32

    Sice jsem neměla celozrnnou žitnou mouku, jen pšeničnou a místo mletých vlašských ořechů jsem dala mandle, ale byl výborný!! brzo zopakuji!chodím pravidelně, jste moc šikovná!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2016 v 13:44

      Děkuji 🙂 ráda slyším, že chutná 🙂 i s malou improvizací. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2017 v 8:12

    Pěkný den MiLo, chtěla bych vyzkoušet upéct Vaše brownies, ale mám vždycky problém, když se uvádí míra na hrnky, která velikost se myslí. Jedná se v tomto případě o velikost cca 220ml?
    Děkuji Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2017 v 8:29

      Markéto, zdravím, omlouvám se, ale u některých starších receptů nemám velikost hrnku uvedenou 🙂 používám hrnek 240 – 250 ml, budu muset doplnit 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Julia
    22. 6. 2022 v 23:39

    Dobry den, je mozne nahradit zitnu muku mandlovou pre bezlepkovu verziu? Dakujem za radu.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ