Francouzsky neumím ani slovo, ale francouzské dezerty už mě delší dobu fascinují. Nadělila jsem si knihu s úžasnými recepty a tak Vás jimi budu v průběhu roku zásobovat. Původně jsem sice chtěla na začátek roku zařadit něco lehkého, zdravého a dietního, ale znáte takový dezert? Já ne 🙂 takže moje volba padla na Mille feuille.
Vždycky jsem si myslela, že má jen jednu přesně danou podobu, která mě osobně hodně připomíná naše žloutkové řezy, tedy dva pláty listového těsta s krémem a citronovou polevou. Existuje ale spousta dalších variant a způsobů přípravy tohoto dezertu, takže podobnost se žloutkovými řezy se zvolna vytrácí. Nicméně listové těsto jako základ zůstává.
Nebudu Vás zatěžovat receptem na domácí listového těsto, sama jsem si ho jednou vyzkoušela a musím přiznat, že to není nic pro mě. Těsto je sice mnohem lepší než to kupované, ale je to pěkná dřina a ještě nemáte jistotu, že se Vám povede, tak jak má. Rozhodně Vás ale nechci od domácího těsta odradit, pokud na něj máte čas a chuť, jděte do něj. No a my ostatní si ho koupíme 🙂 Já dávám přednost těstu, které není rozválené, lépe listuje a je chutnější. Jako první si ale připravíme základ krému.
Krém patissiere (žloutkový krém):
250 ml mléka
50 g krupicového cukru
3 žloutky
25 g kukuřičného škrobu
lžíce vanilkového cukru
lžíce másla
V míse vyšlehejte společně žloutky, škrob, krupicový i vanilkový cukr. V kastrolu zahřejte mléko těsně pod bod varu. Část horkého mléka nalijte do mísy se žloutky, směs míchejte do hladka. Nalijte zbytek a opět promíchejte. Celou směs vlijte zpět do kastrolu a na mírném ohni přiveďte k varu, nechte za stálého míchání pár minut lehce probublat. Nakonec vmíchejte kousek másla a krém nalijte do mísy. Přikryjte folií, kterou položte přímo na krém a dejte do lednice vychladnout.
Na řezy si připravte:
cca 300 g listového těsta
moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejte na 190 stupňů, připravte si dva plechy a dva archy pečícího papíru. Těsto rozválejte na obdélník o síle 4 – 5 mm, pokud máte po stranách nerovnosti, lehce je zařízněte. Plech vyložte papírem, položte na něj těsto a poprašte moučkovým cukrem. Těsto přikryjte druhým archem papíru a položte druhý plech. To zabrání, aby těsto při pečení vyběhlo a udělali se na něm boule. Dejte péct na 10 minut, pak sundejte horní plech a dopečte dalších 10 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout.
Opatrně a velmi pomalu rozkrájejte těsto na stejně velké dílky. Dobře Vám to půjde s větším zoubkovaným nožem. Dílky mi vyšly cca 10 x 5 cm, ale klidně přizpůsobte velikosti upečeného plátu nebo tomu, jak velké porce chcete servírovat.
K sestavení řezů budete potřebovat:
vychlazený žloutkový krém
250 ml smetany ke šlehání ideálně 40%
lžíce krupicového cukru
moučkový cukr, maliny ….
Smetanu vyšlehejte se lžící cukru do tuha. Ve větší míse našlehejte vychlazený žloutkový krém a opatrně stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu. Krémem naplňte zdobicí sáček a jednotlivé kousky pomocí krému spojte. Správně by měly být tři vrstvy těsta a dvě vrstvy krému. Porce se mi ale zdály dost vysoké, takže jsem část udělala jen s jedním patrem 🙂
Sestavené řezy pocukrujte moučkovým cukrem a můžete ozdobit malinami. Dejte do lednice rozležet, nejlépe do druhé dne, až těsto natáhne vlhkost z krému a změkne.
Sebekriticky musím přiznat, že se mi řezy nepovedly tak pěkně jako na fotografii v knize receptů, asi to bude tím „kupovaným“ listovým těstem :))
Hezký nový rok 2015 plný spousty dobrých receptů nejen na víkendové pečení :o)
7 Komentáře
Petra S
14. 3. 2015 v 16:31Dobrý den, další skvělý recept! Dnes jsem řezy vyzkoušela a jsou výborné! Váš blog je pro mě velkou inspirací, již jsem vyzkoušela spoustu receptů a všechny byly super! Děkuji za Vaše rady a tipy. Petra
Víkendové pečení
14. 3. 2015 v 17:04Dobrý večer Petro, moc děkuji za Váš milý komentář 🙂 jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci a recepty se líbí. Budu se těšit na další komentář 🙂 Mila
Anonymní
25. 4. 2015 v 20:32Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho dezert vydrží "jako čerstvý"? Chtěla bych ho udělat na svatbu a nevim jak bych ho mohla skladovat a jak dlouho. Děkuji Mooooooc
Víkendové pečení
26. 4. 2015 v 9:06Dobrý den, u dezertu tohoto typu jde spíše o to, aby nebyl tvrdý nebo naopak příliš rozmáčený. Myslím, že servírovat nejlépe 1 max. 2 dny po upečení, po delší době se určitě nezkazí, ale listové těsto už bude hodně změklé 🙂 hezký den. Mila
pavla1
22. 3. 2017 v 21:25Dobrý den Milo, tento Váš dezert je opět zcela skvostných – ostatně jako všechny Vaše výtvory. K receptu jsem se chtěla prosím zeptat, jak dlouho našleháváte žloutkový krém a zda mixérem. Ráda bych dezert vyzkoušet, ale bojím se, aby mi krém nezřídnul. Děkuji za radu.
Víkendové pečení
23. 3. 2017 v 7:33Pavlo, zdravím Vás a děkuji 🙂 vychlazený krém šlehám ručním šlehačem, ale není potřeba moc dlouho, jen aby se zjemnil a nadýchal a lépe se tam vmíchala šlehačka 🙂
Anonymní
21. 4. 2018 v 19:55Dobrý den, dnes jsem zkoušela recept, ale krém jsem měla řidší a trochu se roztékál, takže jsem neměla takové krásné, pevné hrpmadky jako na obrázku. Nevíte čím by to mohlo být? Děkuji