Receptů na kynuté koláče nebo buchty na mém blogu moc nenajdete. Sama kynuté těsto moc nemusím a když už si dám, tak ho mám nejradši čerstvé, hned po upečení. Na co ale nedám dopustit, jsou malé svatební koláčky. Díky vysokému obsahu tuku jsou vláčné a dobré i několik dní po upečení. Jenže co si budeme povídat, k běžné konzumaci jsou zbytečně pracné 🙂
Takže jsem začala pokukovat po nějakém podobném receptu, ze kterého by se daly udělat třeba šátečky nebo plněné koláče. No a po několika pokusech jsem myslím objevila ten správný. Šátečky jsou vynikající, nejen v den upečení, ale i další dny. Abych si tohle mohla ověřit, musela jsem jich ale několik schovat, protože jinak by se snědly hned 🙂
Těsto obsahuje větší podíl másla, než je obvyklé u kynutého těsta a také smetanu. Po zadělání se nenechává kynout, ale rovnou zpracovává. Naplnit můžete čímkoliv, co máte rádi nebo zrovna doma po ruce. Já jsem vybrala oblíbenou tvarohovou náplň a trochu makové, která mi zbyla z předchozího pečení. Skvěle budou chutnat i s povidly nebo ořechovou nádivkou.
Tím, že těsto nekyne, je příprava i pečení poměrně rychlé a jednoduché. Šátečky není nutné mazat ani vajíčkem, po upečení se jen obalí v moučkovém cukru. Některé šátečky se mi při pečení lehce otevřely, ale náplň nevytekla a na chuti jim to vůbec neubralo 🙂
Na asi 30 šátečků si připravte:
125 g polohrubé mouky
125 g hladké mouky
125 ml smetany ke šlehání 33%
125 g másla
špetka soli
1 žloutek
1 lžíce cukru
2 lžíce mléka
15 g čerstvého droždí
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Do vlažného mléka přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek a zalijte smetanou. Nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Já tuhle práci svěřuji robotu, ale můžete udělat i ručně.
Těsto nenechávejte kynout, hned rozválejte a rozkrájejte na čtverečky. Já dělala asi 8 x 8 cm a vyšlo mi to na 30 kousků. Doprostřed každého čtverečku dejte lžičku náplně, já jsem nešetřila, takže se mi tak trochu „valila“ ven. Ale máme rádi více náplně a méně těsta 🙂 Všechny čtyři rožky každého čtverečku trochu vytáhněte do stran, přeložte přes sebe a lehce zmáčkněte.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doba pečení je závislá na velikosti šátečků.
Ještě teplé (ne horké) šátečky obalte v moučkovém cukru nebo jednoduše pocukrujte z obou stran.
Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu (ne ve vaničce)
1 žloutek
1 lžíce vanilkového pudingu
vanilkový cukr, extrakt
cukr dle chuti
rozinky máčené v rumu
Všechny suroviny (kromě rozinek) dobře prošlehejte, cukr přidejte podle chuti. Vmíchejte hrst rozinek předem namočených v rumu. Náplň by měla být hustá, aby neztékala, proto není dobré použít tvaroh ve vaničce.
Na výše uvedenou dávku těsta by měla stačit jedna tvarohová náplň, nicméně záleží, jak hodně budete náplně do šátečků dávat.
Recepty na další náplně – makovou, ořechovou nebo povidlovou najdete u příspěvkuSvatební koláčky.
Jak už jsem se zmínila výše, šátečky jsou skvělé hned po upečení, ale krásně vláčné vydrží i několik dní … teda pokud zbudou 🙂
recept z webu www.mamincinyrecepty.cz
43 Komentáře
Gabrieless
3. 6. 2015 v 21:07Mňam vypadá to báječně 🙂 miluji tvarohové šátečky.
Víkendové pečení
4. 6. 2015 v 6:19Gabrielo, děkuji 🙂
Anonymní
3. 6. 2015 v 22:27Dobrý den, Milo,
tyhle šátečky z maminčiných receptů jsou moc dobré a chuťově velmi podobné Vašim svatebním koláčkům. Zrovna jsem koláčky o víkendu dělala a vzpomněla jsem si na tu povidlovou nádivku – já kromě strouhaného perníku zahušťuji povidla ještě Solamylem nebo pudinkem. Jednou mě to napadlo, že když to funguje u tvarohu, mohlo by i u povidel a daří se mi…zkuste:-) Milena
Víkendové pečení
4. 6. 2015 v 6:21Mileno, zdravím Vás 🙂 děkuji za tip na povidla, někde jsem dokonce četla, že se přidává kakaový puding, aby to barevně ladilo 🙂 ono asi hodně záleží, jaká povidla se použijí. Teď naposledy jsem zkusila přidat rozmixované perníčky, takové ty křupavé z Ikea a fungovalo to perfektně 🙂 Mějte se fajn. Mila
U Ilonky
5. 6. 2015 v 10:01Teda mě se zbíhají sliny….
Víkendové pečení
5. 6. 2015 v 13:28Ilonko, děkuji 🙂
Lucie Kadlecova
12. 10. 2015 v 8:16Zdravim vas Miso
Tyhle kolacky-satecky jsem delala tento vikend poprve a musim rict, ze jste opet nezklamala, protoze jsou vynikajici. I muj manzel, ktery tomu sladkemu moc neda, se poradne nacpal. Byly opravdu vyborne… S testem se pracovala suprove, akorat jsem pridala trosku mouky navic. Delala jsem napln tvarohovou, jablecnou a povidlovou, ktera mi bohuzel zase vytekla. Priste zkusim zahustit pernikem, jak tu nekdo doporucoval 😉
Diky moc za super recept, ktery jsem urcite nedelala naposledy 😉
Víkendové pečení
12. 10. 2015 v 21:40Lucko, zdravím, tak to jsem moc ráda, že šátečky chutnaly, také je mám moc ráda 🙂 povidla mi většinou tečou jen z malých svatebních koláčků, tam nefunguje ani strouhaný perník, ale do šátečků nebo koláčků by to mělo být v pohodě. Mějte se fajn a děkuji.
Anonymní
18. 3. 2016 v 15:40Výborné koláčky a budu se k tomuto receptu určitě vracet, těsto je vynikající. Přesně jak píšete – jsou jedlé i několik dní. Děkuju za recept. Eva
Víkendové pečení
18. 3. 2016 v 18:48Evo, děkuji, to moc ráda slyším 🙂 u nás většinou moc dlouho nevydrží 🙂
Lenka
14. 4. 2016 v 21:18Dobrý den, nová ovocná sezóna se blíží a já přemýšlím, kde udat zavařené meruňky z loňska. Myslíte, že by se daly použít do těchto šátečků?
Jinak moc děkuji, že s námi sdílíte vaše úžasné recepty 🙂
Lenka
Víkendové pečení
14. 4. 2016 v 21:26Lenko, zdravím Vás, klidně můžete použít i meruňky, jen je nechat pořadně odkapat 🙂 těsto je téměř bez cukru, s meruňkami bude dobře ladit.
Já děkuji za návštěvy a důvěru v mé recepty 🙂 Mila
Víkendové pečení
14. 4. 2016 v 21:27Klidně můžete udělat i kombinaci tvaroh a meruňky, to je hodně oblíbené 🙂
alice2
30. 5. 2016 v 23:01Dobrý večer Milo,ráda bych koláčky vyzkoušela, vypadají báječně. Chtěla bych se vás zeptat, jakou smetanu do těsta používáte? Kolika procentní a ještě zda bych místo šátečků z tohoto těsta mohla udělat klasické svatební koláčky potřené na náplni čepičkou z našlehaného másla a cukru. Nevěsta prostě na ťěch pomazaných koláčcích trvá, takže zkouším a zkouším…Mockrát děkuji za odpověď.Alice
Víkendové pečení
31. 5. 2016 v 6:54Alice, dobrý den, šátečky zkuste, jsou moc dobré a krásně vláčné. Smetanu používán ke šlehání 30-33%, hned do receptu doplním 🙂 svatební koláčky peču z jiného těsta, které je mimochodem velmi podobné, recept zde. Nikdy jsem neslyšela o čepičce z našlehaného másla 🙂 Myslím ale, že to se bude více hodit na klasické kynuté koláčky 🙂 tohle těsto obsahuje hodně másla, takže přidávat tam další už mi nepřijde moc vhodné 🙂 Mila
Míša
14. 8. 2023 v 18:18Ty Vaše recepty jsou perfektní, vždycky se na Váš blog s radostí vrátím, je to sázka na jistotu. Je to úžasné, že stačí zmáčknout čudlík a obrazovka neztmavne. Máme hromadu švestek, tak jsem šátečky plnila jimi a mňam. Moc děkuji za Vaši úžasnou inspiraci a práci, kterou tomu věnujete. Jste boží.
Míša Landová
14. 8. 2023 v 19:26Milá Míšo, moc děkuji za krásnou recenzi nejen šátečků 🙂
Anonymní
15. 8. 2016 v 9:41Dobrý den, šátečky jsou jednoduché, rychlé a naprosto luxusní:)
Výborný recept, děkuju. Týnka
Víkendové pečení
15. 8. 2016 v 12:24Týnko, zdravím a moc děkuji za tak skvělé hodnocení 🙂
Petra BM
13. 10. 2016 v 13:17Hezký den Míšo, právě jsem je dopekla :). Mohu říci je ach :). Dělala jsem šátečky s jablečnou náplní (ze 2 dušených jablíček) a povidlové. Dala jsem na radu výše a přidala jsem na tři lžíce povidel jednu lžící pudingu. Ani jeden nevytekl. Těsto je vláčné, jen jsem musela přidat více mouky. Opět dávám bod, škoda, že se nedá vložit fotka, vypadají všechny krásně :). Peťa
Víkendové pečení
14. 10. 2016 v 6:06Zdravím Péťo a děkuji za recenzi 🙂 šátečky jsou super, rychlé a jednoduché. Fotku můžeš vložit na FB nebo mi pošli do majlu 🙂 pěkný víkend. Míša
kjkj
22. 1. 2017 v 21:49Mila Miso, opet Vas po nejake dobe zdravim. Dnes jsem delala Vase satecky a jsou excelentni! Vsichni byli nadseni. Ja jsem jen mela malinko problem s tvarohem, bohuzel se tu neda sehnat ten klasicky nas, tudiz ridsi nemecky, zkusim ho priste dat pres noc "vykapat". Delala jsem jeste makove a orechove. Skutecne recept velmi doporuceji, jako ostatne vsechny dalsi. Jsem tu castym hostem a rada podle Vas pecu. Jeste jednou moc diky za Vase precizni recepty. Dana, Gibraltar
Víkendové pečení
23. 1. 2017 v 13:12Dano, zdravím Vás 🙂 tak to jsem moc ráda, že Vám šátečky chutnaly. Ano, už jsem podobný problém v zahraničí řešila, tvarohy jsou tam více "tekuté" 🙂 odkapání by mělo pomoct nebo přidat trochu škrobu.
Jinak moc děkuji za přízeň, moc si toho vážím. Mějte se fajn. Míša
Anonymní
7. 2. 2017 v 15:30Právě jsem je dopekla a jsou luxusní. Budeme dělat často…hodně často 🙂 Děkuji za recept.
Víkendové pečení
8. 2. 2017 v 7:32Děkuji 🙂
Anonymní
14. 7. 2017 v 12:12Dobrý den p. Míšo, děkuji za recept, neskutečná dobrota. Do druhého dne určitě nezbyde. Krásné léto. Lucka
Víkendové pečení
16. 7. 2017 v 20:58Lucko, moc děkuji 😉
Unknown
12. 7. 2018 v 23:00Dobrý den, Míšo. Nevím, jak je to možné, ale ve Vašich receptech najdu vždy to, co hledám 🙂 . A šátečky rozhodně chci vyzkoušet. Jen se chci zeptat-nevíte, jak by se chovaly místo náplně třeba jahody? Myslím tím celé ovoce. Nerozmočily by těsto, případně, nebyly by po upečení moc kyselé? Děkuji. Jana
Víkendové pečení
13. 7. 2018 v 9:31Jano, zdravím 🙂 já dělala tyhle šátečky vždy jen s klasikou, tj. tvaroh, mák nebo povidla (ty jsou mimochodem super). S ovocem zkušenost nemám a upřímně, moc mi tam ty jahody chuťově nesedí 🙂 možná ještě meruňky nebo švestky … ale třeba to bude i tím, že já jahody obecně moc nemusím a už vůbec ne v pečením koláči 🙂 každopádně těsto sladké není, takže je určitě lepší sladší náplň, případně pak více pocukrovat. Mějte se hezky 🙂
Unknown
13. 7. 2018 v 16:35Míšo, moc děkuji za odpověď! Hezké léto přeji. 🙂 J.
Unknown
14. 8. 2018 v 19:40Vyborne, děkujeme za recept. Mouky jsem jen nahradila celozrnnou hladkou moukou a i tak moc dobre.
Víkendové pečení
16. 8. 2018 v 12:07Také děkuji 🙂 Vy snad ještě začnete být na sladké :))
Unknown
23. 5. 2019 v 21:15Jsou vynikající, každá návštěva si vyžádá recept.Dekuji za skvělý typ na snadné pečení.
Víkendové pečení
25. 5. 2019 v 7:44Děkuji, jsem ráda, že jsou tak oblíbené 🙂
Unknown
1. 5. 2020 v 10:04Dobrý den…můžu z tohoto těsta udělat i plněné rohlíčky?Zkoušela jsem na ně jiné těsto(máte ho také uvedeno) a první den super,druhý den už nic moc,byly už tužší.Dekuji.
Víkendové pečení
1. 5. 2020 v 20:21Ano, můžete.
Unknown
2. 5. 2020 v 19:00Super děkuji…a musím Vás moc pochválit…máte úžasné recepty a hlavně výborné🙃
Víkendové pečení
3. 5. 2020 v 14:57Děkuji 🙂
Michaela Masárová
20. 3. 2021 v 18:13Dobrý den Míšo, poradíte jak šátečky skladovat ? Obecně lehce bojuju se skladováním kynutého pečiva alespoň do druhého dne, aby ztratilo co nejméně na chuti. Díky za tipy. Misa
Míša Landová
20. 3. 2021 v 19:22Kynuté těsto je nejlepší v den upečení, ale tyhle šátečky naštěstí vydrží i další dny. Já skladuji obvykle v uzavíratelné krabici nebo dóze při pokojové teplotě.
Michaela Masárová
21. 3. 2021 v 22:07Díky za odpověď a potvrzuji 🙂 šátečky jsou už 36 hodin chuťově stejně výborné ❤️
Martina
2. 10. 2021 v 21:32Dobrý večer Míšo,dnes jsem vyzkoušela další váš recept.Opět super👍.Někdy je zapotřebí mít rychle upečeno a podle tady toho receptu ,to opravdu bylo za chvíli.Šátečky jsou moc dobrý.Dávala jsem tvaroh a hruškový povidla.Všem moc chutnaly.Příště musím dělat z dvojité dávky🙂.
Míša Landová
3. 10. 2021 v 16:46Martino, díky 🙂 máte pravdu, jsou rychlé a dobré.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5