Kdopak z Vás si pamatuje na tenhle předrevoluční zákusek? Společně s věnečky, punčákem a laskonkami se daly „dobošky“ běžně koupit v každé cukrárně. Já sama si je matně vybavuji, bohužel na chuť si nevzpomínám. A asi bych se do nich nikdy nepustila, nebýt mé mamky, která o nich pořád básnila. Takže když jsem jako vzorná dcera mohla tátovi upéct punčový dort, tak proč bych mamce neupekla Dobošové řezy. Co by člověk neudělal pro své blízké 🙂
Najít recept byl ale trochu oříšek. Na internetu jsem jich pár objevila, ale docela zásadně se lišily. Takže jsem si radši nakombinovala svou vlastní verzi. Řezy jsou poměrně jednoduché, jsou to vlastně piškotové pláty promazané čokoládovým krémem a polité polevou. Recept na piškot jsem si vypůjčila z Velké klasické kuchařky a svůj osvědčený žloutkový krém jsem obohatila čokoládou. Těžko posoudit, jak moc jsem se přiblížila nebo oddálila od původní verze. Každopádně řezy chutnaly, nejen mamce, ale celé rodině.
Na piškotové pláty si připravte:
6 žloutků
150 g moučkového cukru
6 bílků
120 g hladké mouky
Troubu předehřejte na 210-220 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Žloutky s třetinou cukru vyšlehejte do pěny. Zbývající cukr vyšlehejte s bílky na tuhý sníh. Nejprve šlehejte na nízké otáčky, až se utvoří lehká pěna, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum. Část sněhu přidejte do žloutků a promíchejte, pak střídavě přidávejte prosátou mouku a zbylý sníh. Těsto rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.
Pečte jeden po druhém, jen pár minut, pečlivě hlídejte. Po upečení ihned stáhněte i s papírem z plechu, aby se pláty nevysušily. Nechte zcela vychladnout, pak sloupněte papír.
Čokoládový krém:
500 ml mléka
2 žloutky
2 vanilkové pudingy
150 g cukru krupice
200 g hořké čokolády min. 50%
250 g másla
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a za občasného míchání nechte vychladnout. Puding vyšlehejte a postupně přidávejte změklé máslo nakrájené na kostky. Nakonec přilijte vychladlou čokoládu a dobře zašlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
Oba piškotové pláty rozřízněte na třetiny, vznikne Vám tak šest dílů. Jednotlivé díly promažte čokoládový krémem, část krému si nechte stranou na později na pomazání celého řezu z venku. Okraje nebudou přesně pasovat na sebe a nebudou úplně zarovnané. Ale to vůbec nevadí, po ztuhnutí se seřízne vše do roviny. Horní plát nepomazávejte, ale přikryjte kouskem pečícího papíru. Položte na něj prkénko nebo tácek a kilo mouky nebo cukru. Řezy je dobré na pár hodin takto zatížit.
Po pár hodinách tuhnutí řezy po stranách zařízněte do roviny a pomažte boky i vršek zbylým čokoládovým krémem. Dejte opět ztuhnout do lednice.
Čokoládová poleva:
200 g hořké čokolády min.50%
150-200 g smetany ke šlehání
Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte na mírném ohni. Stáhněte z kamen a vsypte nasekanou čokoládu. Míchejte tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout a částečně zhoustnout. Řezy položte na mřížku a rovnoměrně polijte čokoládovou polevou. Po stranách můžete uhladit nožem. Poleva by při nalévání na moučník měla být vždy studená.
Ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem z odřezků udělala kuličky a obalila v mletých piškotech.Řezy je dobré nechat před servírováním alespoň den rozležet.
Vytisknout recept |
22 Komentáře
Anonymní
15. 6. 2015 v 19:27Krása nesmírná! Já Dobošovy řezy pamatuji a měla jsem je moc ráda! Teď už se v cukrárnách neprodávají, ale kupuji si je pravidelně v Maďarsku, tam je mají pořád. Je to vlastně původně jejich zákusek a Maďaři jsou dezerty proslulí….ale takhle krásně nazdobené je nemívají!:-) Milena
Víkendové pečení
15. 6. 2015 v 19:35Mileno, zdravím a moc děkuji 🙂 tipovala jsem je původem ze Slovenska, protože většina receptů, co jsem našla, bylo právě na slovenských webech. Díky Vám jsem si zase trochu rozšířila obzory 🙂 Mila
Eliška
28. 10. 2021 v 14:38Paní Míšo, já je pamatuji ze Slovenska, kde jsem žila. Nevím jak se dělaly, ale byly hodně čokoládové. Vypadalo to jako dnešní čokoládové oplatky jen měkké jako dortík. A jelikoš oplatce se říká na Slovensku doboška, měly by se asi jmenovat doboškové, jako oplatkové. Obdivuji trpělivost s tenkými pláty. Já ji nemám. vrstvím k hodně hustým čokokrémem s BB sušenkami. Díky za Vaše prima recepty, vracím se k nim často.
Eliška
Míša Landová
28. 10. 2021 v 17:22🙂 🙂 🙂
Anonymní
15. 6. 2015 v 20:17Vypadají úžasně…určitě vyzkouším. Moc děkuji za inspiraci….našla jsem tu samé skvělé recepty.
Víkendové pečení
15. 6. 2015 v 20:30Děkuji, tak to mě moc těší 🙂 a budu se těšit na Vaše komentáře. Mila
U Ilonky
16. 6. 2015 v 5:15Vypadají luxusně….Musím vyzkoušet….Ila
Víkendové pečení
16. 6. 2015 v 5:38Ilonko, děkuji 🙂 zkuste, je to takové retro 🙂
Anonymní
16. 6. 2015 v 17:41Mám malinký dotaz. Nešlo by udělat, aby se daly recepty tisknout a nemusela jsem je kopírovat do wordu? Byla bych za to moc vděčná 🙂
Víkendové pečení
17. 6. 2015 v 4:30Dobré ráno, zkusím, jestli to do blogu půjde nějak přidat. Chápu, že by to určitě bylo jednodušší 🙂
Víkendové pečení
18. 6. 2015 v 8:53Tak se povedlo 🙂 recept si teď můžete vytisknout. Na konci příspěvku je ikonka s textem "Vytisknout recept", která Vás přesměruje přímo na tiskárnu 🙂 vyzkoušejte. Časem doplním ke všem starším příspěvkům. Mila
Anonymní
18. 6. 2015 v 13:02Děkuji to je supeeeer 🙂 Lenka K.
bunnysek
19. 6. 2015 v 7:14Dobrý den,
dnes jsem náhodně objevila Vás blog….je úúúžasný! Tolik krásy a jistě tolik lahodných pokrmů! nejsem tu naposledy, takže brzy naviděnou. Krásný den, Štěpka
Víkendové pečení
19. 6. 2015 v 9:21Štěpko, hezký den i Vám 🙂 děkuji, jsem ráda, že Vás můj blog zaujal a že se budete vracet 🙂 těším se na Vaše komentáře. Pěkný den. Mila
Unknown
3. 10. 2018 v 18:02Dobrý deň, keby som chcela upiecť okrúhlu tortu cca 24cm, na koľko plátov by som mala rozdeliť cesto? ďakujem
Víkendové pečení
3. 10. 2018 v 18:22Nevím, nepekla jsem, ale odhaduji tak 6 kruhových plátů. Uvidíte podle těsta 🙂
Pavlína
23. 7. 2022 v 13:41Dobrý den.Už jsem vyzkoušela spoustu receptů a jsou skvělé.Něměla by jste recept na oříškovou pochoutku?Tento zákusek jsem milovala,ale z cukráren zmizel.Byl to řez s krémem politý čokoládou a nahoře lískový oříšek.Moc děkuji a zdravím.Pavlína
Míša Landová
25. 7. 2022 v 8:40Bohužel, tenhle název mi nic neříká …
Zdeňka Motyčková
19. 8. 2022 v 8:31Dobrý den, Míšo,
tyto řezy jsme vyzkoušela minulý týden a jsou opravdu boží, všem chutnali. Chci se optat, myslíte, že kdybych do krému dala místo tmavé čokolády bílou a nakonec vmíchala lemon curd, že by to bylo dobré??? Máme rádi lemon curd, ale potřebuji něco pevnějšího, aby to vydrželo převoz. Díky a jste super…Peču podle Vás i makronky. Zdena
Míša Landová
19. 8. 2022 v 8:34Ano, určitě by to šlo obměnit, jen bych asi v případě bílé čokolády ubrala cukr do základu, je totiž dost sladká.
Martina Vlachová
13. 3. 2024 v 14:41Vypadají moc dobře. Dobošovy řezy, u nás v rodině zvané Doboletky, dělávala moje babička, ale recept se liší, nemáme pláty z piškotového těsta a krém se vaří z kakaa , mléka, másla a polohrubé mouky, horkým se potřou po upečení tvrdé placky a do druhého dne krásně změknou, je to lahoda. Teď je budu péct na víkend pro návštěvu.
Míša Landová
14. 3. 2024 v 9:17Ono bude určitě víc variant i receptů 🙂