Menu
Rolády, řezy, záviny

Dobošové řezy

Kdopak z Vás si pamatuje na tenhle předrevoluční zákusek? Společně s věnečky, punčákem a laskonkami se daly „dobošky“ běžně koupit v každé cukrárně. Já sama si je matně vybavuji, bohužel na chuť si nevzpomínám. A asi bych se do nich nikdy nepustila, nebýt mé mamky, která o nich pořád básnila. Takže když jsem jako vzorná dcera mohla tátovi upéct punčový dort, tak proč bych mamce neupekla Dobošové řezy. Co by člověk neudělal pro své blízké 🙂

Najít recept byl ale trochu oříšek. Na internetu jsem jich pár objevila, ale docela zásadně se lišily. Takže jsem si radši nakombinovala svou vlastní verzi. Řezy jsou poměrně jednoduché, jsou to vlastně piškotové pláty promazané čokoládovým krémem a polité polevou. Recept na piškot jsem si vypůjčila z Velké klasické kuchařky a svůj osvědčený žloutkový krém jsem obohatila čokoládou. Těžko posoudit, jak moc jsem se přiblížila nebo oddálila od původní verze. Každopádně řezy chutnaly, nejen mamce, ale celé rodině.

Na piškotové pláty si připravte:

6 žloutků

150 g moučkového cukru

6 bílků

120 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 210-220 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Žloutky s třetinou cukru vyšlehejte do pěny. Zbývající cukr vyšlehejte s bílky na tuhý sníh. Nejprve šlehejte na nízké otáčky, až se utvoří lehká pěna, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum. Část sněhu přidejte do žloutků a promíchejte, pak střídavě přidávejte prosátou mouku a zbylý sníh. Těsto rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.

Pečte jeden po druhém, jen pár minut, pečlivě hlídejte. Po upečení ihned stáhněte i s papírem z plechu, aby se pláty nevysušily. Nechte zcela vychladnout, pak sloupněte papír.

Čokoládový krém:

500 ml mléka

2 žloutky

2 vanilkové pudingy

150 g cukru krupice

200 g hořké čokolády min. 50%

250 g másla

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr. Přelijte do mísy a zakryjte folií, kterou položte přímo na horký puding. Nechte vychladnout při pokojové teplotě.

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni a za občasného míchání nechte vychladnout. Puding vyšlehejte a postupně přidávejte změklé máslo nakrájené na kostky. Nakonec přilijte vychladlou čokoládu a dobře zašlehejte. Podle chuti můžete přisladit. 

Oba piškotové pláty rozřízněte na třetiny, vznikne Vám tak šest dílů. Jednotlivé díly promažte čokoládový krémem, část krému si nechte stranou na později na pomazání celého řezu z venku. Okraje nebudou přesně pasovat na sebe a nebudou úplně zarovnané. Ale to vůbec nevadí, po ztuhnutí se seřízne vše do roviny. Horní plát nepomazávejte, ale přikryjte kouskem pečícího papíru. Položte na něj prkénko nebo tácek a kilo mouky nebo cukru. Řezy je dobré na pár hodin takto zatížit. 

Po pár hodinách tuhnutí řezy po stranách zařízněte do roviny a pomažte boky i vršek zbylým čokoládovým krémem. Dejte opět ztuhnout do lednice.

Čokoládová poleva:

200 g hořké čokolády min.50%

150-200 g smetany ke šlehání 

Smetanu dejte do rendlíku a zahřejte na mírném ohni. Stáhněte z kamen a vsypte nasekanou čokoládu. Míchejte tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout a částečně zhoustnout. Řezy položte na mřížku a rovnoměrně polijte čokoládovou polevou. Po stranách můžete uhladit nožem. Poleva by při nalévání na moučník měla být vždy studená. 

Ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem z odřezků udělala kuličky a obalila v mletých piškotech.Řezy je dobré nechat před servírováním alespoň den rozležet.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

22 Komentáře

  • Anonymní
    15. 6. 2015 v 19:27

    Krása nesmírná! Já Dobošovy řezy pamatuji a měla jsem je moc ráda! Teď už se v cukrárnách neprodávají, ale kupuji si je pravidelně v Maďarsku, tam je mají pořád. Je to vlastně původně jejich zákusek a Maďaři jsou dezerty proslulí….ale takhle krásně nazdobené je nemívají!:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2015 v 19:35

      Mileno, zdravím a moc děkuji 🙂 tipovala jsem je původem ze Slovenska, protože většina receptů, co jsem našla, bylo právě na slovenských webech. Díky Vám jsem si zase trochu rozšířila obzory 🙂 Mila

      Odpovědět
      • Eliška
        28. 10. 2021 v 14:38

        Paní Míšo, já je pamatuji ze Slovenska, kde jsem žila. Nevím jak se dělaly, ale byly hodně čokoládové. Vypadalo to jako dnešní čokoládové oplatky jen měkké jako dortík. A jelikoš oplatce se říká na Slovensku doboška, měly by se asi jmenovat doboškové, jako oplatkové. Obdivuji trpělivost s tenkými pláty. Já ji nemám. vrstvím k hodně hustým čokokrémem s BB sušenkami. Díky za Vaše prima recepty, vracím se k nim často.
        Eliška

        Odpovědět
  • Anonymní
    15. 6. 2015 v 20:17

    Vypadají úžasně…určitě vyzkouším. Moc děkuji za inspiraci….našla jsem tu samé skvělé recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2015 v 20:30

      Děkuji, tak to mě moc těší 🙂 a budu se těšit na Vaše komentáře. Mila

      Odpovědět
  • U Ilonky
    16. 6. 2015 v 5:15

    Vypadají luxusně….Musím vyzkoušet….Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2015 v 5:38

      Ilonko, děkuji 🙂 zkuste, je to takové retro 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 6. 2015 v 17:41

    Mám malinký dotaz. Nešlo by udělat, aby se daly recepty tisknout a nemusela jsem je kopírovat do wordu? Byla bych za to moc vděčná 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2015 v 4:30

      Dobré ráno, zkusím, jestli to do blogu půjde nějak přidat. Chápu, že by to určitě bylo jednodušší 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2015 v 8:53

      Tak se povedlo 🙂 recept si teď můžete vytisknout. Na konci příspěvku je ikonka s textem "Vytisknout recept", která Vás přesměruje přímo na tiskárnu 🙂 vyzkoušejte. Časem doplním ke všem starším příspěvkům. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 6. 2015 v 13:02

    Děkuji to je supeeeer 🙂 Lenka K.

    Odpovědět
  • bunnysek
    19. 6. 2015 v 7:14

    Dobrý den,
    dnes jsem náhodně objevila Vás blog….je úúúžasný! Tolik krásy a jistě tolik lahodných pokrmů! nejsem tu naposledy, takže brzy naviděnou. Krásný den, Štěpka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 6. 2015 v 9:21

      Štěpko, hezký den i Vám 🙂 děkuji, jsem ráda, že Vás můj blog zaujal a že se budete vracet 🙂 těším se na Vaše komentáře. Pěkný den. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 10. 2018 v 18:02

    Dobrý deň, keby som chcela upiecť okrúhlu tortu cca 24cm, na koľko plátov by som mala rozdeliť cesto? ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2018 v 18:22

      Nevím, nepekla jsem, ale odhaduji tak 6 kruhových plátů. Uvidíte podle těsta 🙂

      Odpovědět
  • Pavlína
    23. 7. 2022 v 13:41

    Dobrý den.Už jsem vyzkoušela spoustu receptů a jsou skvělé.Něměla by jste recept na oříškovou pochoutku?Tento zákusek jsem milovala,ale z cukráren zmizel.Byl to řez s krémem politý čokoládou a nahoře lískový oříšek.Moc děkuji a zdravím.Pavlína

    Odpovědět
  • Zdeňka Motyčková
    19. 8. 2022 v 8:31

    Dobrý den, Míšo,
    tyto řezy jsme vyzkoušela minulý týden a jsou opravdu boží, všem chutnali. Chci se optat, myslíte, že kdybych do krému dala místo tmavé čokolády bílou a nakonec vmíchala lemon curd, že by to bylo dobré??? Máme rádi lemon curd, ale potřebuji něco pevnějšího, aby to vydrželo převoz. Díky a jste super…Peču podle Vás i makronky. Zdena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 8. 2022 v 8:34

      Ano, určitě by to šlo obměnit, jen bych asi v případě bílé čokolády ubrala cukr do základu, je totiž dost sladká.

      Odpovědět
  • Martina Vlachová
    13. 3. 2024 v 14:41

    Vypadají moc dobře. Dobošovy řezy, u nás v rodině zvané Doboletky, dělávala moje babička, ale recept se liší, nemáme pláty z piškotového těsta a krém se vaří z kakaa , mléka, másla a polohrubé mouky, horkým se potřou po upečení tvrdé placky a do druhého dne krásně změknou, je to lahoda. Teď je budu péct na víkend pro návštěvu.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ