Menu
Koláče

Mrkvový koláč s krémem

Tohle je taková jednodušší a rychlejší verze mrkvového dortu. Ne že bych měla něco proti dortům, naopak, mrkvový dort s javorovým sirupem patří k mým oblíbeným, ale přeci jen už vyžaduje trochu času. A když chcete jen něco rychlého k snídani, je tenhle „koláč“ ideální.

Je krásně vláčný, jemný a krém se sýra a smetany ho skvěle doplňuje. Samozřejmě je v něm spousta strouhané mrkve, přidala jsem trochu celozrnné mouky a olivový olej. Nevím, co mě to napadlo, protože obvykle používám do pečení řepkový nebo slunečnicový olej, ale byla to dobrá volba. Koláč je krásně nadýchaný a typické aroma olivového oleje není vůbec cítit.

Vynechala jsem tentokrát i ořechy do těsta, takže je koláč krásně oranžový. Ořechy totiž způsobí, že těsto při pečení hodně ztmavne. Chtěla jsem přidat rozinky, ale bylo mi to zamítnuto 🙂 i tak je ale koláč skvělý a krásně vláčný vydrží několik dní.

Na koláč o velikosti cca 20-21 cm si připravte:
100 g polohrubé mouky
65 g celozrnné mouky špaldové (pšeničné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička mleté skořice
špetka soli
2 větší vejce (velikost „L“)

110 g třtinového cukru

125 ml olivového oleje (nebo rostlinného)

200 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.

V míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.

Ve větší míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a dobře promíchejte.

Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35 – 40 minut. Ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte.

Koláč nechte vychladnout ve formě, až po úplném vychladnutí namažte krémem.

Sýrovo-smetanový krém:

150 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Žervé …. )

50 g mascarpone

3 lžíce moučkového cukru

1 lžíce javorového sirupu

pár kapek citronového oleje nebo citronové šťávy a kůry

50 g smetany ke šlehání 33%

ořechy na zdobení (není nutné)

Do mísy dejte sýr, mascarpone a cukr, prošlehejte do hladka. Přidejte javorový sirup a citron a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte do hustého krému. Krém rozetřete na vychladlý koláč a posypte sekanými ořechy.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

37 Komentáře

  • Nela Procházková
    28. 10. 2015 v 7:11

    Ten vypadá dokonale, budu ho muset někdy zkusit 🙂

    Nela z Beauty Charm

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2015 v 18:32

      Díky 🙂 určitě stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    28. 10. 2015 v 17:28

    Super, zkusim ho hned ted o vikendu, protoze mame navstevu. Dam pak vedet jak dopadl 😉
    Diky Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2015 v 18:33

      Lucko, díky 🙂 budu se těšit na komentář 🙂 snad koláč nezklame 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2015 v 9:38

    Vy jste nekonečný zdroj inspirací! Na Vaše stránky chodím velice často, pár věcí už jsem vyzkoušela a vždycky vyšly výborně. O víkendu se chystám na "něco" s dýní, protože polévka už se nám přejedla. Recept bude určitě od Vás. Napíšu jak se povedl a chutnal. Díky za pěkné a spolehlivé stránky. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 9:42

      Katko, moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, že Vás moje recepty inspirují 🙂 dýně je skvělá, určitě něco zkuste, budu se těšit na komentář 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    31. 10. 2015 v 11:51

    Včera jsem upekla, koláč je neskutečně dobrý. Manžel se na mrkev díval velmi nedůvěřivě,ale po ochutnání velmi chválil. Děkuji za další skvělý recept.
    Pěknou sobotu Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2015 v 14:02

      Markéto, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo. Mrkev je podobně jako dýně úžasná surovina pro pečení 🙂 Hezký víkend. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 3. 2016 v 12:22

    Hezký den, Míšo, dnes jsem ho upekla – opět tedy v bezlepkové variantě – a je výborný!!! Moc děkuji za inspiraci a přidávám do svých oblíbených receptů 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2016 v 12:48

      Zdravím Jano, tak to jsem moc ráda, že se povedl 🙂 také už jsem ho zkoušela bez mouky jen s mletými mandlemi a docela to šlo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 3. 2016 v 18:55

    Dobrý den, koláč byl výborný. Děkuji Vám za inspiraci. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 3. 2016 v 10:36

      Terezo, děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnal. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 6. 2017 v 19:41

    Mrkvový dort s javorovým sirupem jsem už před časem dělala a byl výborný. Teď jsem potřebovala něco jednoduššího a rychlejšího, a když jsem narazila na tento koláč, bylo rozhodnuto. A jak jsem předpokládala, byl super. Akorát mojí formě zřejmě nestačilo vymazání máslem a koláč se k ní dost přichytával, ale to byla jen maličkost. Takže opět velké díky, Míšo, poslední dobou už peču skoro výhradně jenom podle Vás. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2017 v 7:59

      Martino, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že mrkvové se u Vás těší oblibě 🙂 příště můžete zkusit mrkvové cupcakes, ty jsou taky skvělé 😉 jinak děkuji za důvěru, vážím si toho 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 6. 2018 v 5:49

    Dobrý den, vyzkoušeno a je skvělý :). Děkuji za rychlý a tak chutný receptík 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2019 v 21:04

    Dobrý den, když budu dávat jen špaldovou mouku, dám jí stejné množství? A když bych chtěla přidat 1-2 lžíce javorového sirupu do těsta dám o něco více mouky, nebo to nebude mít vliv? Tento koláč už jsem jednou dělala a byl výborný, ale ráda bych nějakou "zdravější" verzi 😀 Když z krému vynechám mascarpone, dám jen sýr a místo moučkového cukru třtinový, bude chuť výrazně jiná? Hlavně to mascarpone, je ho opravdu málo, posledně jsem ho neměla na co spotřebovat, tak jsem ho akorát vyhodila..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2019 v 19:20

      Já nahrazuji špaldovou mouku ve stejném množství, ale obvykle jen hladkou, polohrubou jsem snad nikdy neměla 🙂 Javorový sirup klidně přidejte, mouky určitě více nedávejte. Mascarpone můžete nahradit sýrem a místo moučkového cukru klidně použijte třtinový, ideálně také moučkový, bude se v krému lépe rozpouštět 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2019 v 15:35

    Dobrý večer. Moc děkuji za Vaše stránky i za tento recept. Spolu se švagrovou se na Vašich stránkách neustále inspirujeme a shodli jsme se, že není receptu, který by se nám podle Vás nepovedl. Naopak se naše návštěvy a i naši manželé jen a jen oblizují. Moc děkujeme! MP

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:48

      Skvělé, tak to moc ráda slyším, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Ada
    5. 6. 2021 v 17:54

    Absolutne uzasne, Miso! 🙂 Robila som vcera pre priatelov na stavbu, velmi si pochvalovali. Minuly tyzden som im piekla cheesecake s jablkami a slanym karamelom – boli v siedmom nebi. Na zajtrajsiu oslavu sa uz chladi cucoriedkovo-citronova torta. Verim, ze bude tiez skvela, ako vsetko, co som uz od Vas vyskusala. Dakujeme zo srdca, ze sa s nami tak podrobne delite o skvele recepty, rady a tipy. Netrpezlivo cakam a vzdy sa tesim na dalsi. 🙂

    Odpovědět
  • Michaela
    21. 1. 2022 v 16:33

    Dobrý den,
    Můžu místo spaldove mouky dat pouze polohrubou. ,,Zdravější,, mouky doma nemám 😉
    Děkuji za zprávu.
    Michaela

    Odpovědět
  • Lenka
    12. 4. 2022 v 11:29

    Naprosto fantastický koláč. Moc děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Eva J.
    23. 7. 2022 v 17:58

    Dobrý den Míšo , už pár let se chystám upéct mrkvový dort, ale až dnes jsem se k tomu odhodlala. Dnes jsem na chatě upekla Váš mrkvový koláč. Je výborný , dokonce ho ochutnal i manžel a to je co říct. Jelikož má rád ořechy, upekla jsem mu malý koláček, do kterého jsem mu dala ořechy. Chutnal mu. Krém sice není tak hustý (nevím proč) , ale to nevadí . Moc děkuji za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Eva J.
    27. 7. 2022 v 15:51

    Dobrý den Míšo, ráda bych se zeptala, jestli u některého Vašeho receptu by šlo místo mrkve nebo dýně použít cuketu. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Martina
    1. 10. 2022 v 10:04

    Koláč byl naprosto výborný!
    Chtěla jsem se zeptat, zda je možné udělat korpus i bez cukru? Je potřeba k tomu něco přidat nebo stačí pouze cukr nedat? 🙂

    Odpovědět
  • Jana Š.
    13. 12. 2022 v 21:53

    Zdravím Vás Míšo, mám moc ráda mrkvový dort. Vyzkoušela jsem více receptů a nikdy nedopadl tak, že bych jej chtěla ještě někdy opakovat – buď těsto dostatečně nevyskočilo a byl příliš hutný, nebo byl korpus příliš suchý. Váš recept je prostě dokonalý 🙂 ! Přidala jsem navíc 50 g mletých ořechů, protože s nimi je to prostě ono. Povedl se a moc chutnal :-). Díky moc.

    Odpovědět
  • Petra
    30. 9. 2023 v 12:24

    Dobrý den,
    prosím kolik třtinového cukru mám dát? Děkuji

    Odpovědět
  • Eva
    21. 11. 2024 v 13:50

    Milá Míšo, mrkváček je výborný a rychlý .
    Dělala jsem z dvojité dávky na menší plech, přijdou vnučky, dostanou ještě kus domů k snídani, tak aby bylo dost pro všechny 😃.
    Buchta je pěkně vysoká, nadýchaná. Dala jsem méně cukru a navrch pomazala místo krému rybízovým domácím džemem a posypala kokosem. Vypadá hezky.
    Také jsem si koupila v Tescomě kráječ na řezy, o kterém jsem se dozvěděla u nějakého vašeho receptu. Jsem z něj nadšená, krájí úhledné kostky a jde to s ním skvělé.👍Za tento typ moc děkuji.
    Zároveň chci poděkovat za vynikající recepty, podle nichž peču teprve asi půl roku co jsem je objevila. Vaše stránky je to nejlepší, co jsem na netu objevila.
    Jste moc milá, dívám se na Péče celá země a jste strašně sympatická.
    Děkuji moc, letos budu péct cukroví podle Vašich receptů. Už se těším.
    Krásný advent.
    Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 11. 2024 v 16:38

      Milá Evo, moc děkuji za krásnou zprávu, jsem ráda, že jste mě objevila a moje práce se Vám líbí. Přeji hodně spokojených strávníků a krásný adventní čas.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ