Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním 🙂 A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré.
Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště 🙂
Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky.
Těsto na rohlíčky (32 ks):
400 g hladké mouky
špetka soli
250 g změklého másla
180-200 g zakysané smetany
Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte náplně.
Maková náplň:
100 g mletého máku
200 ml mléka (polotučné, tučné)
2 lžíce cukru krupice
piškotové drobečky 30-40 g
rum dle chuti
citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje
Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.
Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 lžíce čerstvého krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Palouček …)
4 lžíce cukru krupice
1 velký žloutek
citronová kůra nebo olej
rozinky máčené v rumu (můžete vynechat)
Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte až na konec.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala.
Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze.
Vytisknout recept |
18 Komentáře
Anonymní
2. 4. 2016 v 8:54Zdravim….zrovna je vytahuju z trouby se sunkou a syrem��vypadaji moooc dobre,tak zase dalsi recept co nema chybu��Lenka
Víkendové pečení
3. 4. 2016 v 6:24Lenko, díky za zprávu, slaná varianta je tedy vyzkoušena :))
Cara C.
7. 4. 2016 v 14:36Tento recept musím vyzkoušet 🙂 miluju tvaroh, mák a to těsto vypadá jednoduše 🙂
Víkendové pečení
7. 4. 2016 v 19:33Je to jednoduché a moc dobré 🙂
Anonymní
11. 12. 2017 v 7:17Moc děkuji za recept, jsou opravdu výborné , jen jsem dala místo 400g hl.mouky jen 200 + 100 špaldové celozrnné a 100g ořechové mouky.
Nemají chybu.Iva
Víkendové pečení
11. 12. 2017 v 18:11Ivo, díky, mouku si namíchejte podle sebe 🙂 skvělá volba 🙂
Jana
3. 12. 2021 v 19:44Dobrý den, ta ořechová mouka, mohou to být i mleté mandle? Nebo co přesně jste použila? Děkuji Jana
Míša Landová
4. 12. 2021 v 7:37V tomto receptu žádné ořechy nejsou.
Adrim
19. 4. 2019 v 18:53Dobrý den, před pečením se nepotírají vajíčkem? Právě je dělám, ale tohle mě zarazilo.. Děkuji
Víkendové pečení
22. 4. 2019 v 10:04Není potřeba potírat 🙂
Unknown
30. 5. 2020 v 12:18Dělala jsem s tvarohem a falešnou ořechovou nádivkou že slunečnice. Výborné, s těstem se dobře dělá. Všechny recepty co jsem vyzkoušela měly úspěch.
Adéla
Víkendové pečení
3. 6. 2020 v 16:43Děkuji.
Unknown
14. 6. 2020 v 16:15Výborný recept.
Děkuji moc
Dasa
17. 11. 2021 v 14:49Plnila jsem nutelou a super 🙂
Marika
16. 2. 2023 v 10:49Diky za skvely recept, delala jsem varku napul sladke s povidly a slane s tvarohem vyslehanym s nivou a byly vyborne 🙂
Jen se chci zeptat, jakou zakysanou smetanu pouzivate? Pouzila jsem 30%, kterou ted nemam a nejsem si jista, jestli bude testo ‚fungovat‘ i se 16%?
Míša Landová
17. 2. 2023 v 8:48Je myšlena klasická zakysaná 16-18% 🙂
Klára
12. 3. 2024 v 22:40Tak já nevím, ale po 15 minutách je mám stále úplně bílé 🙁 Peču dál, tak snad se zadaří.
Míša Landová
13. 3. 2024 v 8:15Teplota i čas pečení jsou vždy jen orientační 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5