Jahodová sezóna se pomalu blíží, tak by se mohl hodit recept na něco jahodového. I když je pravda, že tyhle košíčky si můžete ozdobit i jiným ovocem, nejen jahodami. Košíčky jsou z křehkého těsta, plněné vanilkovým krémem a ve spojení s jahodami chutnají vážně skvěle.
Košíčky jsem upekla v muffinové formě, abych tak rozšířila její využítí, ale klidně použijte formičky na klasické košíčky nebo tartaletky. Nicméně čím menší, tím lepší, jsou to pak takové roztomilé jednohubky 🙂
Křehké těsto na košíčky:
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků (2 – 3 žloutky)
210 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc).
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny, použít můžete i formičky na košíčky nebo tartaletky. Množství těsta vystačí asi na 20-22 muffinových košíčků. Já jsem těsto rozdělila do 12 košíčků v muffinové formě a 6 tartaletek.
Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a papírové košíčky na cupcakes nebo kousky pečícího papíru.
Vychlazené těsto rozválejte, vykrojte kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Kolečka je potřeba vykrojit větší, než je průměr otvorů ve formě, aby vytvořila i okraje košíčků. Těsto lehce vmáčkněte do formy a upravte. Na těsto položte kousek pečícího papíru nebo papírový košíček na cupcakes a nasypte suché luštěniny. Díky tomu si košíček zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou košíčky krásně do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta.
Košíčky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Vanilkový krém:
280 ml mléka
2 žloutky
50 g cukru krupice
1 sáček vanilkového pudingu
1 lžička vanilkového extraktu/cukru nebo vanilkový lusk
40 g másla
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte a vmíchejte cukr, citronovou kůru, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc.
Dokončení
čerstvé jahody
meruňková marmeláda
čerstvá meduňka nebo máta na ozdobu
Vychlazený krém našlehejte do krémova a naplňte s ním košíčky. Nožem hezky uhlaďte do roviny.
Jahody nakrájejte na plátky nebo menší kousky a rozložte na košíčky.
Asi lžíci meruňkové marmelády dejte do misky, přidejte lžičku vody a dejte společně ohřát do mikrovlnné trouby. Promíchejte a ještě horkou směsí jahody potřete. Pokud vám směs v misce rychle chladne, klidně ji zase trochu prohřejte. Meruňková glazura udrží jahody hezky lesklé a svěží. No a pokud nemáte štěstí na zrovna sladké, tak je i příjemně osladí.
Košíčky dejte do lednice a nechte do druhého dne rozležet. Před servírováním můžete ozdobit lístky čerstvé meduňky nebo máty.
recept na křehké těsto z kurzu www.olakala.cz
Vytisknout recept |
27 Komentáře
Anonymní
23. 5. 2018 v 17:31Dobrý den, vypadají lákavě. Zajímalo by mě,zda jsou takové košícky měkké-zda se dají konzumovat dezertní vidličkou aniž bych s nimi na talíři zápasila? Nebo spíše do ruky a ust? Děkuji. Katka
Víkendové pečení
23. 5. 2018 v 18:36Katko, zdravím, ano, tohle těsto je skvělé, dělám z něj tartaletky 🙂 je pevné, zároveň ale křehké a do druhého dne krásně zvláční. Nicméně nerozmáčí se a drží tvar 🙂 jíst doporučuji raději rukou, ale vidličkou to jistě půjde 🙂 vyzkoušejte a uvidíte.
Anonymní
23. 5. 2018 v 21:10Dobrý večer Míšo, opět nádhera:-) o víkendu se do nich pustím… Výborné je i těsto na jablečné košíčky (z goldesy Lidl), to u nás kluci milují… Diky za další skvělý a budeme se těšit na další;-) hezký večer a ať se vám daří. Hanka
Víkendové pečení
25. 5. 2018 v 9:58Hanko, děkuji 🙂 dnes jsem koupila už české jahody, tak s těmi to bude ještě lepší 🙂 pěkný víkend.
Tante Mali
24. 5. 2018 v 9:28Looks soooo delicious! I think I need some strawberry cakes.
Happy happ day
Elisabeth
Víkendové pečení
25. 5. 2018 v 9:59Elisabeth, many thanks 🙂
Anonymní
28. 5. 2018 v 12:22Pekla jsem na včerejší grilovačku a byly naprosto luxusni! Dekuji za skvělý recept! Šárka
Anonymní
28. 5. 2018 v 18:13Dobrý den,Mílo,recept opět perfektně popsaný,tak to byla radost péct.Jenom škoda,že tak rychle zmizely.Byly totiž naprosto skvělé,takže se těším na další recepty.Zdravím.Iva Ž.
Víkendové pečení
28. 5. 2018 v 20:26Šárko i Ivo, děvčata moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂
Anonymní
3. 6. 2018 v 17:45Krásné 🙂 Jindra
Víkendové pečení
3. 6. 2018 v 18:51Díky 🙂
Anonymní
6. 6. 2018 v 9:34Dobrý den Milo, košíčky vypadají úžasně chystám se na ně o víkendu. Pekla jsem podle vašeho receptu narozeninový ovocný dort a pro velky úspěch budu péct další. Byl opravdu delikatesní a hlavně osvěžující. Moc rada pecu podle vašich receptu vzdy se povedou a hlavne všem chutná. S pozdravem Eva.
Víkendové pečení
6. 6. 2018 v 10:04Evo, moc díky za komentář, jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem podle nich pečete 🙂 české jahody budou na košíčky perfektní 🙂
Simona
1. 7. 2021 v 22:25Dobry den, formu jstw vymazavala prosim? A mohu pouzit i jahodovou marmeladu, kdyz merunkovou nemam? Dekuji.
Míša Landová
2. 7. 2021 v 6:45Formu s nepřilnavým povrchem není třeba vymazávat, těsto je dost mastné. Na glazuru se ve všech receptech uvádí jen meruňková marmeláda, s jahodovou bohužel zkušenost nemám. Můžete ale použít i dortoév želé.
Lenka
2. 7. 2021 v 10:12Dobry den, kdyz nemam slepe lusteniny, mohu zatizit napriklad fazoli? Nenacichce nic? Dekuji.
Míša Landová
2. 7. 2021 v 11:14Ano, určitě použijte klasické fazole nebo hrách.
Dana
3. 8. 2021 v 19:30Dobrý den, košíčky vypadají výborně 🙂 chtěla bych je vyzkoušet, ale zajímalo by mě, jestli je možné krém vyslehat a nazdobit s nim košíčky pomoci špičky? Dekuji a přeji pěkný den, Dana
Míša Landová
4. 8. 2021 v 8:10Krém obsahuje malé množství másla, na zdobení není příliš ideální.
Markéta
20. 6. 2023 v 9:59Dobry den krem sem delala dle navodu ale po vychlazeni a naslehani se z nej stala tekutina co sem mohla udelat spatne??? Neni preklep v ingrediencich? Kolik g pudinku je vas sacek??? Masla je opravdu jen 40g???
Musela sem přidat cca. Pulku masla a jeste jeden pudink aby se dal které aspon pouzit a z houst😢
Dekuji
Míša Landová
20. 6. 2023 v 16:42Recept je v pořádku, včetně množství másla. Sáček pudingu má obvykle 37-40g. Pokud Vám krém zřídl, na vině bude buď nedostatečné provaření (musí v rendlíku bublat) nebo naopak vaření příliš dlouhou dobu, kdy pak dojde k destrukci škrobu a krém zřídne …
Lenka
24. 5. 2024 v 13:31Dobry den. Rada bych se zeptala. Chtela bych si kosicky upect v sobotu na nedelni oslavu, kdy bych je take plnila. Jako prosim kosicky uschovat do druheho dne? V lednici, prikryte? Dekuji a preji krasny den😊
Míša Landová
24. 5. 2024 v 17:25Kosicky je potřeba naplnit den před podáváním, jak je uvedeno v receptu. Naplněné skladovat v lednici. Ozdobit můžete až v den servírování.
Petra
4. 6. 2024 v 18:07Dobrý den Míšo. V postupu na krém neuvádíte, kdy přidáváte vanilkový extrakt. Dala jsem ho tam, když jsem puding odstavila. Je to tak správně? Předem děkuji za odpověď. Mějte se krásně. 😊
Míša Landová
5. 6. 2024 v 9:24Můžete přidat v podstatě kdykoliv 🙂
Diana
26. 7. 2024 v 14:54Dobrý den, ještě jednou – máte skvělé recepty, kremrole u nás doma všichni milují 🙂 Děkuji za ně. Prosím ohledně tohoto receptu, jaká je minimální doba chlazení krému? Nebudu mít víc jak 2 hodiny, stačí to? Děkuji moc.
Míša Landová
28. 7. 2024 v 8:48Když nalijete krém do větší plastové misky, aby vrstva krému byla nízká, dvě hodiny by měly v lednici stačit.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5