Vánoční klasika
Linecké cukroví je vánoční klasika, která obvykle nechybí na žádném stole. Má mnoho podob i tvarů a kromě marmelády ho můžeme plnit oblíbenými krémy i potahovat polevou. U nás doma říkáme tomuto cukroví slepované a plníme obvykle domácí marmeládou z červeného rybízu.
Recepty se obvykle moc neliší, asi nejrozšířenější je poměr 3:2:1, tedy tři díly mouky, dva díly másla a jeden díl moučkového cukru. Na spojení se používá obvykle vejce nebo žloutek. Já přidávám ještě citronovou kůru a mletou vanilku. A vám přidám k receptu ještě několik rad, aby vaše linecké bylo dokonalé 🙂


TIPY na linecké cukroví
- máslo použijte jen lehce povolené, aby drželo tvar
- těsto zpracujte rychle, ideálně v robotu nebo pomocí karty, aby se tzv. nespařilo
- hotové těsto nechte min. 24 hodin odležet v chladu, bude se s ním lépe pracovat
- při válení jen lehce podsypávejte moukou nebo rozvalujte mezi dvěma fóliemi
- já rozvaluji po menších částech a snažím se mít těsto neustále v pohybu, aby se mi nelepilo
- velkým pomocníkem je váleček s nastavitelnou výškou
- ideální je sada vykrajovátek, kdy jedno je plné a jedno s otvorem
- na vykrojení středu ale můžete použít i širší brčko
- vykrajovátka si máčejte v mouce, aby se nelepila
- použijte perforovanou podložku na pečení, která rovnoměrně vede teplo
- plech s vykrojenými kousky nechte před pečením krátce vychladit
- pečte pozvolna a pečlivě hlídejte, aby cukroví příliš nezhnědlo
- cukroví plňte až po úplném vychladnutí
- marmeládu můžete propasírovat, aby byla jemná a bez kousků
- plňte pomocí sáčku s ustřiženou špičkou, je to rychlejší a cukroví vypadá lépe
- cukroví skladujte v uzavřené krabici v chladnější místnosti

RECEPT na Linecké cukroví
(z dávky připravíte asi 50 slepených kousků o průměru 4 cm)
Linecké těsto
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 25 g vajec (asi 1/2 vajíčka M)
- špetka soli
- citronová kůra, mletá vanilka
Lehce povolené másla a moučkový cukr krátce promíchejte, jen aby se vše spojilo. V robotu použijte plochou (míchací) metlu, nikoliv šlehací. Přidejte vejce a citronovou kůru a zapracujte. Přisypte prosátou mouku se solí, opatrně promíchejte, můžete přidat i špetku mleté vanilky, a nechte robot zpracovat těsto. Během chvilku máte hotovo. Zabalte do fólie a dejte min. na 24 hodin odležet do chladu.
Odleželé těsto po částech rozválejte na sílu 4 mm a vykrajujte oblíbené tvary. Jedna polovina by měla být s otvorem uprostřed, ale klidně mohou být i obě plné. Kousky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení nebo preferovanou podložkou (lépe vede teplo) a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horkovzuduch) asi 7-8 minut. Délka pečení je orientační a je závislá na velikosti kousků a síle těsta.


Dokončení
- oblíbená marmeláda (rybíz, višeň, meruňka)
Marmeládu promíchejte, můžete i propasírovat, aby byla hladká a bez kousků. Pomocí sáčku s ustřiženou špičkou cukroví naplňte a nechte v chladu na tácu ztuhnout. Pak uložte do krabice a nechte pár dnů rozležet.



Žádné komentáře