Menu
Koláče

Švestkové galetky s mákem

Koláče skoro bez práce

Mám ráda tradiční kombinace chutí a k nim mák a švestky určitě patří. A když k nim přidáte ještě tenké křupavé těsto, chuťový zážitek je dokonalý. Galetky jsou jednoduché na přípravu, není třeba se jich bát. Těsto připravíte snadno v robotu (ale i ručně), po odležení jen rozválíte, pokladete náplní a přehnete okraje. Hotovo 🙂

Galetky se často připravují jen s ovocem, takže pokud nepatříte mezi milovníky máku nebo se vám nechce vařit, klidně dejte jen samotné švestky. Já mám ráda na koláčích menší kousky ovoce, takže švestky krájím na čtvrtinky. Mějte na paměti, že švestky dáváme na koláč vždy slupkou dolů, aby se nespálila.

Galetky jsou nejlepší hned po upečení, kdy je těsto krásně křupavé, ale skvěle chutnají i další dny. Tedy za předpokladu, že vám nějaké zbydou 🙂 Na pečení se mi osvědčila perforovaná podložka (více o podložkách tady), která dobře vede teplo a galetka je tak hezky vypečená i ze spodu. Použít ale můžete i běžný papír na pečení.

RECEPT na Švestkové galetky s mákem (4 ks)

Křehké těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 90 g studeného másla
  • 75 g smetany ke šlehání 33%
  • 20 g cukru krupice
  • špetka soli

Prosátou mouku se solí promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. V robotu to jde skvěle plochou (pádlovou metlou). Následně přilijte postupně smetanu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin do lednice odležet.

Maková náplň

  • 80 g mletého máku
  • 160-180 ml mléka (polotučné, tučné)
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ca. 30 g rozmixovaných piškotů
  • rum, citronová kůra

Mléko dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Mák by měl absorbovat mléko a směs zhoustne. Vmíchejte cukr a odstavte ze sporáku. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.

TIP – Pokud jste jako já občas za lenocha, můžete použít hotovou makovou náplň. Mám vyzkoušenou tu od Dr. Oetkera, stačí přidat jen mléko a citronová kůra. Koupíte ji v běžném obchodě nebo třeba na Diana svět ořechů.

Dokončení

  • asi 30 švestek
  • vejce na potření
  • skořicový cukr

Odleželé těsto rozdělte na čtyři díly a každý vyválejte na tenkou placku o průměru asi 20-22 cm. Rozložte je na dva plechy vyložené papírem na pečení nebo perforovanou podložkou. Těsto propíchejte vidličkou a pomažte makovou náplní. Zhruba 2-3 cm těsta po okraji nechte volné.

Na makovou náplň poskládejte švestky pokrájené na čtvrtiny dužinou nahoru. Lehce vmáčkněte do náplně. Volné okraje těsta zahněte dovnitř a lehce přimáčkněte. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypte skořicovým cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) asi 20-25 minut. Nechte vychladnout a servírujte. Pro efekt můžete pocukrovat, i když sladké švestky to vůbec nepotřebují.

Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ