Menu
Rolády, řezy, záviny

Jablečný štrúdl

Dá se z jablek připravit něco lepšího než štrúdl? Nedá 🙂 A tenhle je opravdu luxusní. Máslové těsto, které vám zabere jen pár minut, a potřebovat na něj budete pouze tři suroviny. Je tak jedlý, že ho doporučuji připravit rovnou z dvojité dávky. Mimochodem, pokud jste si lámali hlavu, zda se štrůdl píše s čárkou či kroužkem, tak od roku 2023 jsou povoleny obě varianty 🙂

Občas se také vedou spory, zda jablka do závinu krájet či strouhat. Osobně mám radši ta strouhaná, nemám prostě ráda velké kousky ovoce, ale řiďte se vlastní chutí. Podobně je to i s rozinkami či ořechy. Já dávala dříve do závinu ořechy, ale poslední dobou ho mám nejradši jen s rozinkami. Každopádně mám ale na závinu nejradši patky 🙂

Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

JABLEČNÝ ŠTRÚDL (ZÁVIN)

Těsto na dvě menší nohavice:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 100 g smetany ke šlehání 33%

Mouku a studené máslo zpracujte v robotu na drobenku, přilijte smetanu a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.

Dokončení:

  • 5-6 oloupaných jablek
  • mleté ořechy, kokos nebo strouhanka na podsyp
  • skořice, rozinky máčené v rumu
  • vejce na potření

Vychlazené těsto rozdělte na polovinu, každou vyválejte do obdélníku. Lehce podsypávejte moukou, aby se vám těsto nelepilo. 

Rozválené těsto posypte ořechy a postrouhejte po celé ploše jablky. Posypte skořicí a rozinkami. Kyselejší jablka můžete i pocukrovat.  

Těsto zatočte do závinu a opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení, nejlépe spojem dolů. Pečte klidně oba záviny na jednom plechu. Pomažte je rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 minut. 

Nechte vychladnout, před servírováním můžete pocukrovat. 

Video postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

9 Comments

  • Eva
    14. 9. 2024 v 15:02

    Dobrý den,
    tak jsem dnes upekla strudl,je vynikající.Mate pravdu,s testem se krásně pracuje.Sice mě jedna nohavice trošku praskla,ale žádná katastrofa.To bylo asi tím,že jsem ji dost utahla.Diky za další vyborny recept.

    Odpovědět
  • Světlana
    14. 9. 2024 v 19:16

    Zdravím paní Míšo, štrůdlu nikdy neodolám a když jsem narazila na další recept, hned se šlo péct. Jednoduchá příprava, už je v troubě, příště bude z větší dávky🙂.. děkuji za inspiraci. Hezký večer

    Odpovědět
  • Renata
    16. 9. 2024 v 14:57

    Dobry den, pani Miso.
    Tak jsem si dnes rikala, ze bych mela chut upect strudl, ale nemela jsem listove testo. Pak jsem si vzpomela, ze jsem nedavno videla na vasem insta. recept, ktery me zaujal. Zkusila jsem tedy tento vas recept. Testo je krasne vlacne, dobre se s nim pracuje a chut je excelentni! Byli jsme opravdu prekvapeni, jak je dobry a to jen z par surovin.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 9. 2024 v 18:17

      Ano, chutí mi listové těsto hodně připomíná, ale je rychlejší a určitě lepší varianta než kupované 🙂

      Odpovědět
  • IVA
    17. 9. 2024 v 10:03

    Dobrý den, opět úžasný recept od vás. Dělala jsem rovnou z dvojité dávky. Jednu s dušenými hruškami, medem, oříšky a skořicí. Výborný! Děkuji za vaše recepty. Iva

    Odpovědět
  • Alena
    18. 9. 2024 v 17:27

    Dobrý den, paní Míšo,
    mám ráda jednoduché recepty, tento už jednodušší být nemůže. Viděla jsem Vaše video, takže o dvojité dávce
    jsem se dočetla až zde, ale myslela jsem na ni hned při včerejším ranním pečení. Do druhého dne nezbylo…
    Opět děkuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ