Menu
Dorty

Makový točený dort s jahodami

Dort stočený z roládového plátu jsem si oblíbila nejen pro jeho rychlou přípravu, ale i pro zajímavý řez. Zvenku totiž vypadá jako každý jiný dort, překvapení nastane až po nakrojení. V tomto případě je mozaika zajímavější díky barvě makového korpusu. A co by se k máku hodilo více, než tvaroh? V kombinace s pořádnou dávkou jahod potěší ne jeden mlsný jazýček.

Obecně je vhodné do tohoto typu dortu volit pevnější krémy, které rozetřeme v ne příliš silné vrstvě. Silná vrstva krému nebo jeho nestabilita, například u šlehačky, by dělala neplechu při stáčení. Bez obav můžete použít i krémy s podílem másla, třeba pudingový nebo žloutkový. Velikost a výšku dortu si určujete sami podle toho, jak široké pruhy nakrájíte. Čím budou širší, tím bude dort vyšší, ale zároveň menší.

Obava ze stáčení není vůbec na místě. Stačí si dobře přečíst postup a mrknout na fotografie níže. Nebo si můžete pustit video postup, který najdete na mém Instagramu.

Makový točený dort s jahodami

(dort o průměru ca. 20 cm)

Makový plát:

  • 4 vejce, velikost „M“
  • 90 g cukru krupice
  • 60 g mletého máku Dr. Oetker
  • 60 g hladké mouky
  • ½ lžičky citronové kůry Finesse Dr. Oetker

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka stěrkou spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.

Hmotu rozetřete na plech (40×30 cm) vyložený papírem na pečení a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi na 8-9 minut. Po upečení plát sejměte z plechu a otočte na čistý arch pečícího papíru, který lehce poprašte moukou. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce (tučný)
  • 250 g jemného tvarohu v kostce (tučný)
  • 250 g mascarpone
  • 80-120 g smetany ke šlehání 33%
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr Dr. Oetker

Oba tvarohy, mascarpone a cukry společně promíchejte (prošlehejte), nakonec přilijte podle potřeby smetanu. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, ale ne řídká.

Sestavení dortu:

  • džem – rybíz, višeň, jahoda…

Okraje piškotového plátu seřízněte do roviny a celý plát pomažte džemem.

Zhruba 300 g tvarohového krému si dejte stranou na finální obmaz (do lednice) a zbytek rovnoměrně rozetřete na džemem potřený plát. Plát rozkrájejte na stejně široké pruhy asi 4 cm (nebo podle šířky plátu). První pruh stočte do rolády a postavte na pečící papír, dortovou podložku nebo tácek. Další pruhy přikládejte kolem prvního stočeného pruhu dokola. Každý pruh vždy lehce přimáčkněte.

Nakonec celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem, čímž si vytvoříte pravidelný kruh, a dejte do lednice alespoň na 1-2 hodiny ztuhnout. Následně sejměte ráfek a celý dort obmažte krémem, který jste si dali stranou. Pokud je krém hustý, můžete do něj přilít trochu smetany a ručně metličkou našlehat.

Dokončení:

Jahody pokrájejte na kousky a rozložte po celé ploše dortu.  

Želé připravte podle návodu na obalu a nechte mírně zchladnout. Pak pomocí štětce nebo mašlovačky naneste na jahody. Dejte do lednice odležet.      

10 Comments

  • Petra
    3. 6. 2024 v 19:04

    Míšo, ten makový plát se má poprášit lehce moukou nebo cukrem moučkou? 🙂
    Už teď se mi sbíhají sliny a těším se až jej vyzkouším!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 6. 2024 v 15:56

      Je to jedno 🙂 mouka je lepší, protože cukr se teplem rozpustí a bude lepit.

      Odpovědět
  • Jitka
    7. 6. 2024 v 15:44

    A hotovo! Je vynikající, skvostný, mňamozní, krásný,…. Děkuji za další chuťově dokonalý recept!

    Odpovědět
  • Kateřina
    8. 6. 2024 v 14:55

    Zkouška do skleniček se povedla na jedničku, tak už piplám narozeninový dort. Návod je moc dobře napsaný, takže šneka se mi povedlo stočit bez problémů 🙂 jen mi vyšel užší a vyšší, takže nejde stáhnout ráfkem, nicméně se nerozpadá, takže už odpočívá v lednici 👍 díky za fajn recept!

    Odpovědět
  • Majka
    11. 6. 2024 v 19:07

    Pekla jsem podle vašeho receptu 2x a vždy měl úspěch. Recept bezvadný. Také oceňuji dobrou pomůcku – chci péct.

    Odpovědět
  • Hanka
    13. 6. 2024 v 9:33

    Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, čím můžu nahradit tvaroh, aby byl krém dostatečně pevný.
    Děkuji. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2024 v 13:53

      Můžete nahradit sýrem typu cream cheese nebo mascarpone, ale bude jiná chuť.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

4.67

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ