Jidáše jsou podobně jako mazanec typické velikonoční pečivo z kynutého těsta. Mohou se zaplétat do různých tvarů, přičemž typický je provaz. Symbolizuje tak Jidáše, které se na něm oběsil poté, co zradil Ježíše. Podle tradice by se jidáše měly konzumovat na Zelený čtvrtek před východem slunce, abyste byli chráněni před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Tedy alespoň tak jsem se to dočetla 🙂
U nás doma se jidáše nikdy nepekli a tak když jsem hledala, jaké by vlastně měly být, našla jsem celkem protichůdné informace 🙂 Mohou být nadýchané, plné rozinek či mandlí, ale také hutnější a sušší, které je potřeba pomazat máslem a medem. Některé zdroje uvádí, že se mohou připravit ze stejného těsta jako mazanec či vánočka a obvykle jsou slazené či potírané medem.
Udělala jsem si je tedy po svém a výsledkem je nadýchané těsto jako obláček, slazené medem místo cukru. Tvarů jsem si stočila několik, ale provaz tam najdete taky. Před pečením jsem jidáše potřela jen bílkem a část jich posypala semínky. Výsledný nátěr hned po upečení je z másla, medu a citronu. A jako u většiny kynutého jsou samozřejmě nejlepší v den upečení. Takže si nezapomeňte ve čtvrtek přivstat, abyste je měly před svítáním na stole 🙂
V receptu jsem použila sušené droždí, které můžete samozřejmě nahradit čerstvým (20 g) a citronovou kůru Finesse od Dr. Oetkera, která je mimochodem i v sáčku čerstvě strouhaná. Pokud použijete citron, vybírejte prosím ten chemicky neošetřený.
Video z přípravy receptu naleznete zde – Medové jidáše.
Medové jidáše (16 ks)
Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 75 g smetany ke šlehání 33%
- 75 g mléka
- 60 g medu
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 sáček (7g) Sušené droždí Dr. Oetker
- 1 sáček Citronové kůry Finesse Dr. Oetker
- ½ lžičky soli
- bílek na potření
- mák či semínka na posyp
Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte sušené droždí a promíchejte. Přilijte vlažné mléko a smetanu, žloutky, med a citronovou kůru. Začněte zpracovávat těsto, teprve po chvilce přidejte máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte fólií a nechte vykynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto rozdělte na 16 kousků, každý vyválejte do pramene a stočte do požadovaných tvarů. Nechte na plechu ještě vykynout, pak pomažte bílkem a posypte mákem či semínky. Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů (horkovzduch) asi na 12-13 minut.
Medové máslo na potření:
- 20 g másla
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky citronové šťávy
Máslo, med a citronovou šťávu společně zahřejte a touto směsí jidáše hned po vytažení z trouby potřete. Nechte vychladnout a podávejte.
16 Komentáře
Katka
3. 4. 2023 v 22:38Skvělé, určitě vyzkouším, zatím se všechny Vaše recepty provedly na jedničku 😉 jen mám (kvůli dětem) strach z toho závěrečného potření – je tam ten citron hodně cítit?
Míša Landová
5. 4. 2023 v 9:28Určitě nejsou kyselé 🙂
Fate
4. 4. 2023 v 6:38Dobré jitro,
občas mám pocit, že umíte číst myšlenky, letos jsem přemýšlela, že bych Jidáše poprvé vyzkoušela, ale neměla jsem recept, tak jsem si řekla, že udělám opět jen mazanec a najednou tu vidím Váš příspěvek, asi osud 🙂 Takže děkuji mnohokrát, moc mě to potěšilo.
Chtěla bych je udělat ve čtvrtek na snídani, ale nebudu mít tolik času, abych mohla nechat těsto kynout, mohu si těsto udělat večer a dát kynout do lednice a ráno jen upéct?
Přeji Vám krásné a klidné svátky.
Míša Landová
5. 4. 2023 v 9:29Ano, myslím, že to půjde 🙂
Fate
6. 4. 2023 v 9:56Šlo to, ráno jsem je upekla a… Míšo, to byla chuťová delikatesa.. snědla jsem jich snad půlku.. to je něco tak dobrého! Děkuji mnohokrát! Udělala jste mi krásnější Velikonoce.
Míša Landová
8. 4. 2023 v 6:25Skvělé, díky, určitě se bude hodit i dalším 🙂
Veronika
8. 4. 2023 v 14:50Míšo, těsto mi vůbec nevykynulo, nechala jsem 2 hodiny. Nevíte čím to může být? 🙁 Receptu jsem se držela, zvyklá jsem teda pouze na čerstvé droždí. Jediné co jsem možná udělala špatně, tak že jsem rozpustila máslo v mikrovlnce, nevím zda to má na to vliv. Děkuji a přeji krásné Velikonoce. 🙂
Míša Landová
10. 4. 2023 v 21:00Tak to mě mrzí, obávám se, že problém bude to máslo. Jedna se přidává nerozpuštěné a pokud jste ho měla horké, mohlo zabít kvasnice … nebo mohlo být na vině i špatné droždí. Pokud jste zvyklá na čerstvé droždí, klidně jste mohla použít, je to v textu uvedeno 🙂
Magda
26. 4. 2023 v 22:58Dobrý den Míšo, tyhle Jidáše jsou naprosto úžasné. Krásné těsto, se kterým se skvěle pracuje a chuť fantastická. Moc děkuji a zařazuji, včetně dalších Vašich receptů, do stálého pečení.
Míša Landová
27. 4. 2023 v 8:12Děkuji, Magdo 🙂
Misha
23. 3. 2024 v 15:42Vynikající!!! Povedly se mi na poprvé.
Míša Landová
24. 3. 2024 v 9:25Perfektní, díky.
Míša
26. 3. 2024 v 20:28Dobrý den, Míšo
bylo by možné udělat si těsto den dopředu a nechat kynout do druhého dne v lednici?
Dekuji Míša
Míša Landová
27. 3. 2024 v 18:37Určitě ano 🙂
Vlaďka
28. 3. 2024 v 8:32Jsou skvělé, těsto super, děkuji za recept a přeji krásné Velikonoce 🙂
Míša Landová
28. 3. 2024 v 10:36Vlaďko, děkuji a pěkné Velikonoce.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
4.75