Cupcake nebo muffin? Spousta lidí je hází do jednoho pytle a přitom je rozdíl vidět hned na první pohled. Cupcakes jsou dortíky bohatě zdobené krémem a různými dekoracemi, obvykle plněné uvnitř. Mohou být i potažené marcipánem či fondánem. Zatímco muffiny vypadají spíš jako „obyčejná“ buchta. Do těsta se často přidává ovoce, oříšky nebo čokoláda. Já osobně mám ráda oboje. Muffin si dám k snídani, cupcakes spíše k odpolední kávě 😊
Tyhle makové jsem před rokem připravovala pro časopis Gurmet, kde vyšly jako jedna z mých prvních cukrářských výzev. A protože tady máme jaro a blíží se Velikonoce, přidávám recept i sem na blog 🙂
Makové cupcakes s citronovým krémem (12 ks)
Makové cupcakes
- 160 g polohrubé mouky
- 60 g mletého máku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- 150 g cukru krupice
- 80 g rostlinného oleje
- 200 g kefíru nebo podmáslí
- citronová kůra
Prosátou mouku smíchejte s jedlou sodou a mletým mákem. Vejce vyšlehejte s cukrem, pak přidejte olej a citronovou kůru. Střídavě přidávejte směs mouky a kefíru (podmáslí), dobře promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a těsto rovnoměrně rozdělte, pozor je tekutější.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) zhruba 18-20 minut. Špejlí si ověřte, zda jsou upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Citronový krém
- 3 žloutky
- 60 g citronové šťávy
- 60 g cukru krupice
- citronová kůra z 1-2 citronů
- 60 g másla
Všechny suroviny kromě másla promíchejte a zahřívejte za občasného míchání ve vodní lázni do zhoustnutí na teplotu ca. 72 stupňů. Sundejte z lázně a propasírujte přes jemné sítko. Do teplé směsi zapracujte tyčovým mixérem máslo pokojové teploty. Zakryjte folií a dejte do lednice vychladit.
Do vychladlých cupcakes udělejte otvory a naplňte částí vychlazeného citronového krému. Můžete na to použít tzv. děrovač na muffiny, nůž nebo lžičku. Část výkrojku odlomte a použijte jako pokličku k uzavření dortíku.
Smetanový krém
- 200 g creme fraiche 35-36%
- 200 g smetany ke šlehání 35-40%
- 50 g cukru krupice
- citronový krém
Creme fraiche, smetanu, cukr a zbytek citronového krému dejte do misky a společně vyšlehejte. Krémem naplňte sáček s řezanou špičkou a nastříkejte na naplněné dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie, ovocem, bylinkami, mákem či kandovaným citronem.
Kandovaný citron
- 1 bio citron (chemicky neošetřený)
- 150 g cukru krupice
- 150 ml vody
Citron omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cukr dejte do větší pánve, zalijte vodou a přiveďte k varu. Do cukrové vody vložte plátky citronu, tak aby byly v jedné vrstvě. Vařte při nižší teplotě ca. 30-40 minut, až se voda téměř odpaří. Plátky pak rozložte na pečící papír a nechte alespoň do druhého dne zaschnout. Můžete prosušit v sušičce nebo při nízké teplotě v troubě.
TIP – Pokud použijete na ozdobu kandovaný citron, ozdobte až těsně před servírováním.
Autorem všech krásných fotografií je Marek Bartoš, který fotí všechny mé cukrářské výzvy do časopisu Gurmet.
17 Komentáře
Hanka
1. 4. 2023 v 16:21Dobrý den zkoušela jsem udělat cupcakeky podle Vašeho receptu. Chuťově jsou vynikající. Jen tedy nevím co dělám špatně ale dělají se mi po upeceni kopecky a ne rovina. Můžete mi prosím poradit?
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:45Lehký „kopeček“ je naprosto přirozený, neviděla bych to jako problém 🙂 Nepečete na horkovzduch?
Hanka
3. 4. 2023 v 13:11Nee používám horní a spodní ohřev. Když píšete horkovzduch tak peču na horkovzduch jinak nee. A kopečky byly trošku větší u některých 😀 ale jak se to pak výkroji tak to není poznat 🙂
Ivana Zemánková
3. 4. 2023 v 13:26Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Ráda bych udělala mákovy dort a citronovým krémem. Půjde použít tento recept i na dort a o kolik mám navýšit množství, když mám dortovou formu o průměru 19 cm? Moc děkuji
Míša Landová
3. 4. 2023 v 20:43Toto těsto jsem na dort nezkoušela, takže Vám bohužel neporadím 🙂 Ale recept na makový dort mám ve své první knížce Kuchařka VÍKENDOVÉ PEČENÍ nebo v bezlepkové verzi i tady na blogu 🙂
Ivana
4. 4. 2023 v 23:09Moc děkuji za odpověď. Zkusím nakombinovat makový dort s tímto krémem a musí to vyjít. Děkuji za vaše úžasné recepty a stránky, díky kterým upeču dort dokonce i já😃
Míša Landová
5. 4. 2023 v 9:32Rádo se stalo 🙂
Kateřina
5. 4. 2023 v 12:55Dobrý den, chystám se je upećt na Velikonoce a mam zbytek lemon curd z M&S. Myslíte ze by se hodil dovnitř? Děkuji 😊
Míša Landová
6. 4. 2023 v 8:19Ano, určitě.
Hanka
10. 4. 2023 v 7:18Dobrý den, Míšo, jste mým cukrářským guru, léta peču podle Vás 🤗
Potřebovala bych od Vás radu- kdykoliv dělám krém kde je creme frâiche nebo tučná zakysaná smetana, krém není tak krásně pevný, jako máte Vy – co dělám špatně? 🤷♀️
Jinak vše vychází na 100%, obě kuchařky mám už skoro celé vyzkoušené a jsou boží!!! Kdy bude třetí 😅Krásné Velikonoce. Hanka
Míša Landová
10. 4. 2023 v 21:07Hanko, mezi smetanami je trochu rozdíl, creme fraiche je tučnější a je možné ji šlehat současně se smetanou ke šlehání. Krém není tak pevný jako třeba s mascarpone, ale určitě pevnější než samotná šlehačka. Naproti tomu při použití klasické zakysanky, tam nikdy nelze šlehat současně, protože krém by pak nedržel a nebylo ho možné asi ani nastříkat … nemůže to být Váš problém?
Třetí kuchařka je zatím ve hvězdách, ale věřím, že jednou bude 🙂
Lucie
14. 4. 2023 v 0:16Pěkný večer ten smetanový krém vydrží na cupcakes i 2 dny? Nezmění konzistenci pak? Přemýšlím jestli by nebylo lepší si do toho dát ještě želatinu? Pokud jo tak kolik? aby to fakt zafixovalo tu špičku na ten Cupcakes. Děkuji
Míša Landová
16. 4. 2023 v 19:57Ano, pokud bude krém dobře vyšlehaný, vydrží bez problému na dortíku dva dny. Želatina není potřeba.
Kristýna
29. 6. 2023 v 22:01Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký používáte pytlík na zdobeni + zdobící násady, kterýma zdobíte cupcaky a kterýma děláte makronky?
Děkuji za odpověď, Kristýna.
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:15Sáčky používám buď jednorázové od firmy Martellato nebo silikonové na opakované použití. Špičky nerezové v několika různých tvarech a velikostech také od značky Martellato nebo Wilton. Kupuji na cukrářských eshopech.
Lucie
1. 8. 2023 v 13:28moc dekuji za recept, jsou výborné, krásně vláčné. zkoušela jsem i pect v pekaci a po upeceni vykrajovat kolečka.
Míša Landová
1. 8. 2023 v 16:48Skvělý nápad, díky za tip 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5