Menu
Cupcaky a muffiny

Makové cupcakes s citronovým krémem

Cupcake nebo muffin? Spousta lidí je hází do jednoho pytle a přitom je rozdíl vidět hned na první pohled. Cupcakes jsou dortíky bohatě zdobené krémem a různými dekoracemi, obvykle plněné uvnitř. Mohou být i potažené marcipánem či fondánem. Zatímco muffiny vypadají spíš jako „obyčejná“ buchta. Do těsta se často přidává ovoce, oříšky nebo čokoláda. Já osobně mám ráda oboje. Muffin si dám k snídani, cupcakes spíše k odpolední kávě 😊

Tyhle makové jsem před rokem připravovala pro časopis Gurmet, kde vyšly jako jedna z mých prvních cukrářských výzev. A protože tady máme jaro a blíží se Velikonoce, přidávám recept i sem na blog 🙂

Makové cupcakes s citronovým krémem (12 ks)

Makové cupcakes

  • 160 g polohrubé mouky
  • 60 g mletého máku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g rostlinného oleje
  • 200 g kefíru nebo podmáslí
  • citronová kůra

Prosátou mouku smíchejte s jedlou sodou a mletým mákem. Vejce vyšlehejte s cukrem, pak přidejte olej a citronovou kůru. Střídavě přidávejte směs mouky a kefíru (podmáslí), dobře promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a těsto rovnoměrně rozdělte, pozor je tekutější.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) zhruba 18-20 minut. Špejlí si ověřte, zda jsou upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Citronový krém

  • 3 žloutky
  • 60 g citronové šťávy
  • 60 g cukru krupice
  • citronová kůra z 1-2 citronů
  • 60 g másla

Všechny suroviny kromě másla promíchejte a zahřívejte za občasného míchání ve vodní lázni do zhoustnutí na teplotu ca. 72 stupňů. Sundejte z lázně a propasírujte přes jemné sítko. Do teplé směsi zapracujte tyčovým mixérem máslo pokojové teploty. Zakryjte folií a dejte do lednice vychladit.

Do vychladlých cupcakes udělejte otvory a naplňte částí vychlazeného citronového krému. Můžete na to použít tzv. děrovač na muffiny, nůž nebo lžičku. Část výkrojku odlomte a použijte jako pokličku k uzavření dortíku.

Smetanový krém

  • 200 g creme fraiche 35-36%
  • 200 g smetany ke šlehání 35-40%
  • 50 g cukru krupice
  • citronový krém

Creme fraiche, smetanu, cukr a zbytek citronového krému dejte do misky a společně vyšlehejte. Krémem naplňte sáček s řezanou špičkou a nastříkejte na naplněné dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie, ovocem, bylinkami, mákem či kandovaným citronem.

Kandovaný citron

  • 1 bio citron (chemicky neošetřený)
  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml vody

Citron omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cukr dejte do větší pánve, zalijte vodou a přiveďte k varu. Do cukrové vody vložte plátky citronu, tak aby byly v jedné vrstvě. Vařte při nižší teplotě ca. 30-40 minut, až se voda téměř odpaří. Plátky pak rozložte na pečící papír a nechte alespoň do druhého dne zaschnout. Můžete prosušit v sušičce nebo při nízké teplotě v troubě.

TIP – Pokud použijete na ozdobu kandovaný citron, ozdobte až těsně před servírováním.

Autorem všech krásných fotografií je Marek Bartoš, který fotí všechny mé cukrářské výzvy do časopisu Gurmet.

Vyzkoušejte i další recepty na úžasné dortíky v podobě cupcakes 🙂 na mém blogu najde více jak dvacet receptů 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

17 Komentáře

  • Hanka
    1. 4. 2023 v 16:21

    Dobrý den zkoušela jsem udělat cupcakeky podle Vašeho receptu. Chuťově jsou vynikající. Jen tedy nevím co dělám špatně ale dělají se mi po upeceni kopecky a ne rovina. Můžete mi prosím poradit?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:45

      Lehký „kopeček“ je naprosto přirozený, neviděla bych to jako problém 🙂 Nepečete na horkovzduch?

      Odpovědět
      • Hanka
        3. 4. 2023 v 13:11

        Nee používám horní a spodní ohřev. Když píšete horkovzduch tak peču na horkovzduch jinak nee. A kopečky byly trošku větší u některých 😀 ale jak se to pak výkroji tak to není poznat 🙂

        Odpovědět
  • Ivana Zemánková
    3. 4. 2023 v 13:26

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Ráda bych udělala mákovy dort a citronovým krémem. Půjde použít tento recept i na dort a o kolik mám navýšit množství, když mám dortovou formu o průměru 19 cm? Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 20:43

      Toto těsto jsem na dort nezkoušela, takže Vám bohužel neporadím 🙂 Ale recept na makový dort mám ve své první knížce Kuchařka VÍKENDOVÉ PEČENÍ nebo v bezlepkové verzi i tady na blogu 🙂

      Odpovědět
      • Ivana
        4. 4. 2023 v 23:09

        Moc děkuji za odpověď. Zkusím nakombinovat makový dort s tímto krémem a musí to vyjít. Děkuji za vaše úžasné recepty a stránky, díky kterým upeču dort dokonce i já😃

        Odpovědět
  • Kateřina
    5. 4. 2023 v 12:55

    Dobrý den, chystám se je upećt na Velikonoce a mam zbytek lemon curd z M&S. Myslíte ze by se hodil dovnitř? Děkuji 😊

    Odpovědět
  • Hanka
    10. 4. 2023 v 7:18

    Dobrý den, Míšo, jste mým cukrářským guru, léta peču podle Vás 🤗
    Potřebovala bych od Vás radu- kdykoliv dělám krém kde je creme frâiche nebo tučná zakysaná smetana, krém není tak krásně pevný, jako máte Vy – co dělám špatně? 🤷‍♀️
    Jinak vše vychází na 100%, obě kuchařky mám už skoro celé vyzkoušené a jsou boží!!! Kdy bude třetí 😅Krásné Velikonoce. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2023 v 21:07

      Hanko, mezi smetanami je trochu rozdíl, creme fraiche je tučnější a je možné ji šlehat současně se smetanou ke šlehání. Krém není tak pevný jako třeba s mascarpone, ale určitě pevnější než samotná šlehačka. Naproti tomu při použití klasické zakysanky, tam nikdy nelze šlehat současně, protože krém by pak nedržel a nebylo ho možné asi ani nastříkat … nemůže to být Váš problém?
      Třetí kuchařka je zatím ve hvězdách, ale věřím, že jednou bude 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    14. 4. 2023 v 0:16

    Pěkný večer ten smetanový krém vydrží na cupcakes i 2 dny? Nezmění konzistenci pak? Přemýšlím jestli by nebylo lepší si do toho dát ještě želatinu? Pokud jo tak kolik? aby to fakt zafixovalo tu špičku na ten Cupcakes. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2023 v 19:57

      Ano, pokud bude krém dobře vyšlehaný, vydrží bez problému na dortíku dva dny. Želatina není potřeba.

      Odpovědět
  • Kristýna
    29. 6. 2023 v 22:01

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký používáte pytlík na zdobeni + zdobící násady, kterýma zdobíte cupcaky a kterýma děláte makronky?
    Děkuji za odpověď, Kristýna.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2023 v 9:15

      Sáčky používám buď jednorázové od firmy Martellato nebo silikonové na opakované použití. Špičky nerezové v několika různých tvarech a velikostech také od značky Martellato nebo Wilton. Kupuji na cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • Lucie
    1. 8. 2023 v 13:28

    moc dekuji za recept, jsou výborné, krásně vláčné. zkoušela jsem i pect v pekaci a po upeceni vykrajovat kolečka.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ