Mám pro vás další várku tipů a rad, tentokrát o želatině. Chápu, že se jí někteří vyhýbají, mě také chvilku trvalo, než jsme si porozuměli, ale dnes si neumím některé dezerty bez ní představit. Není třeba se jí bát, stačí dodržet postup a použít tu „správnou“ želatinu. A teď nemám na mysli výrobce či sílu želatiny, ale spousta z vás zaměňuje želatinu s úplně jiným výrobkem, ať už je to dortové želé nebo třeba želatinový ztužovač za studena. A pak se diví, že to nefunguje 🙂
Na začátek pár základních informací o želatině:
- želatina je živočišného původu, nejčastěji vepřová či hovězí, není tedy vhodná pro vegany
- teplem se rozpouští a chlazením následně tuhne, nejlépe se rozpouští přidáním do teplé suroviny, která je součást receptu (třeba smetana)
- před použitím se musí namočit do studené vody a nechat nabobtnat, zatímco plátkovou můžete namočit do libovolného množství, prášková se obvykle zalévá určitým množstvím, které je uvedeno v receptu (nejčastěji 5-6ti násobkem své hmotnosti)
- při přípravě nesmí projít varem, resp. neměla by se dlouho vařit
- může mít různou želírující sílu, která se udává v jednotce Bloom, můžete se setkat také s označením Silver, Gold apod.
- koupíte jí ve formě plátků nebo mletou (práškovou)
- výrobky s želatinou lze zamrazit, po rozmrazení si uchovají svůj tvar i konzistenci
Jak je zmíněno výše, želatinu rozlišujeme práškovou a plátkovou. Já jsem si poslední dobou oblíbila právě tu plátkovou, protože se mi mnohem lépe odměřuje. Podle počtu plátků v balení totiž snadno odvodím váhu jednoho plátku a ten si pak mohu podle potřeby rozdělit. Zatímco na práškovou želatinu budete potřeba buď mikrováhu nebo hodně přesnou digitální, protože odměřit třeba 2 gramy je docela oříšek 🙂
Co je ale u želatiny podstatné? Samozřejmě její síla, udávaná v jednotce Bloom. Čím je číslo větší např. 220, tím, je želatina silnější a stačí ji použít méně, než když má třeba sílu jen 160. Tento údaj naleznete u želatiny pořízené na cukrářském eshopu, na té z běžného obchodu ho budete hledat marně. V mých novějších receptech najdete už výhradně plátkovou želatinu od Dr. Oetkera, která má sílu 230-260 bloom. Pokud ji použijete, měli byste dosáhnout stejného výsledku jako já 🙂
Moje tipy:
- dodržujte množství želatiny uvedené v receptu nikoliv na obalu výrovce
- práškovou i plátkovou želatinu můžete mezi sebou zaměnit, jen si hlídejte její sílu
- pozor, pokud je v receptu uvedena želatinová hmota/masa, je to váha práškové želatiny včetně vody (viz. info o nabobtnání)
Nejčastější chyby při práci s želatinou:
- rozpuštěná teplá želatina vmíchaná do studeného krému rychle ztuhne a udělá hrudky – je potřeba postupovat obráceně, tedy studený krém po malých částech vmíchat do teplé želatiny
- použití nesprávného množství želatiny, pokud ji dáte méně, dezert neztuhne, pokud dáte více, výsledná konzistence bude příliš tuhá
- nedodržení postupu v receptu
- záměna s jiným výrobkem, nejčastěji s dortovým želé nebo želatinovým ztužovačem za studena !!! pozor jsou to zcela odlišné výrobky, které nebudou v daném receptu fungovat !!! Na webu Dr. Oetkera naleznete hezky popsané rozdíly mezi dortovým želé a želatinou 🙂
Zajímá vás k želatině něco dalšího? Budu ráda za vaše komentáře. A nezapomeňte mrknout i na další tipy na pečení, třeba Jak rozpouštět čokoládu nebo Jak sestavit patrový dort 🙂
6 Komentáře
Nikola
26. 1. 2023 v 10:39Dobrý den Míšo, když bych tedy chtěla použít práškovou želatinu Dr.Oetker místo plátkové téže značky, mohu nahradit stejnou gramáží? Moc děkuji
Míša Landová
26. 1. 2023 v 21:28Prášková želatina má nepatrně nižší sílu, ale asi by to neměl být zásadní problém.
David
19. 6. 2024 v 23:34Dobrý den, špatně jsem odhadl množství želatiny a na dortu je ji málo. Je možné nalít na již ztuhlou želatinu další „várku“? Díky za radu.
Míša Landová
21. 6. 2024 v 12:47Nemáte na mysli spíše dortové želé?
Lenka
3. 8. 2024 v 23:31Dobrý den. Při přípravě tohoto dortu mi při nalévání želatiny vyplavaly kousky pudingu/ krému nahoru do želatiny. Čím to může být?
https://www.oetker.cz/receptare/r/ovocny-dort-s-jahodami
Míša Landová
4. 8. 2024 v 9:11Recept na tento dort sice není můj, ale mohlo to být tím, že byl krém málo vychlazený.
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5