Kakaovo-mandlový košíček z křehkého těsta plněný čokoládovým krémem. To je extra porce kakaa pro milovníky čokolády. A protože tu hraje hlavní roli, je potřeba vybrat opravdu fajnovou čokoládu. Jak s oblibou říkám na kurzech, z figurky Mikuláše nebo velikonočního zajíčka dobrý čokoládový krém neuděláte 🙂
Kvalitní a dobrou čokoládu dnes koupíte běžně na cukrářských eshopech, ale některé druhy i v běžném obchodě. Moje oblíbená je belgická od firmy Callebaut, která se prodává v malých pecičkách a snadněji se tak rozpouští.
Čokoládové košíčky (12 ks)
Křehké kakaové těsto:
90 g másla
45 g moučkového cukru
40 g žloutků (2 – 3 žloutky)
100 g hladké mouky
20 g mletých mandlí
20 g kakaa
špetka soli
+ luštěniny na slepé pečení a pečící papír (košíčky)
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. V misce smíchejte prosátou mouku, sůl, mandle a kakao. Přisypte k máslové směsi a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc).
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na muffiny, množství těsta by mělo stačit na 12 košíčků.
Vychlazené těsto rozválejte, vykrojte kolečka a vyložte jimi muffinovou formu. Kolečka je potřeba vykrojit větší, než je průměr otvorů ve formě, aby vytvořila i okraje košíčků. Těsto lehce vmáčkněte do formy a upravte. Na těsto položte kousek pečícího papíru nebo papírový košíček na cupcakes a nasypte suché luštěniny. Díky tomu si košíček zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 15 minut. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta.
Upečené košíčky nechte vychladnout ve formě, pak sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Čokoládová náplň:
175 g hořké čokolády 60%
100 g mléčné čokolády
150 g smetany ke šlehání 33%
30 g másla
špetka soli
Smetanu, máslo a sůl dejte do kastrůlku a na mírném ohni přiveďte k varu.
Obě čokolády dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Pokud nepoužíváte čokoládu v peckách, nasekejte ji na malé kousky. Stěrkou míchejte tak dlouho, dokud se nevytvoří hladký krém. V krému by neměly být patrné kousky čokolády, směs by měla hladká a lesklá.
Nalijte do upečených košíčků a nechte přes noc při pokojové teplotě ztuhnout. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila kakaové boby a kousky čokolády.
Já jsem košíčky připravovala v těch velkých vedrech, takže jsem je šoupla raději do lednice, proto nejsou na některé fotce lesklé. Nicméně servírují se při pokojové teplotě, aby byla náplň hezky vláčná.
inspirace na krém z knihy Patisserie at home
Vytisknout recept |
12 Komentáře
Anonymní
9. 9. 2019 v 14:12Dobrý den, máte krásné stránky. Na první fotce před pečením máte těsto světlé, stačí tedy jen dát více mouky místo kakaa. Velice děkuji Míša.
Víkendové pečení
9. 9. 2019 v 16:36Děkuji. Fotka je ilustrační, aby bylo vidět zatížení luštěninami, a ano, je na ní světlé těsto z jiného receptu. Nicméně i v tomto receptu můžete kakao nahradit moukou a máte světlou variantu.
Unknown
26. 9. 2019 v 19:20Co napsat? Jako vždy D*O*K*O*N*A*L*É..👍👍
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:29Děkuji 🙂
Unknown
30. 10. 2019 v 8:19Mohu, prosím, použít mandlovou mouku misto mandlí?
Víkendové pečení
30. 10. 2019 v 17:55Ano, můžete.
Anonymní
6. 11. 2019 v 11:57Dobrý den, prosím radu �� když jsem dělala košíčky poprvé, tak když bylo vše hotové nechala jsem je na talíři a z těsta jakoby vytékalo máslo �� je to normální? Nebo jsem někde udělala chybu? Zrovna zkouším podruhé. Ale na dokonalé chuti to nic nezměnilo. Moc děkuji za Vaše stránky a skvělou inspiraci ��. Tereza
Víkendové pečení
6. 11. 2019 v 19:39Terezo, zdravím, tak tohle slyším poprvé, nikdy jsem se s tím nesetkala, normální to určitě není. Těžko říct, co to způsobilo 🙂
Jana
22. 11. 2021 v 13:58Dobry den,jak dlouho košíčky vydrží?Chtela bych je zkusit na Vánoce.Krasny den
Míša Landová
22. 11. 2021 v 17:28Není to typicky vánoční cukroví, ale týden v chladu určitě bez problému 🙂
Míša Jaklová
9. 8. 2023 v 15:33Dobrý den Míšo, mám malý dotaz, a možná jsem i líná hledat, ale jaké se používají luštěniny na zatížení? stačí malé fazole nebo mám hledat v cukrářských E-shopech nějaké spešl? díky Míša
Míša Landová
10. 8. 2023 v 9:32Buď můžete použít běžné luštěniny k jídlu (fazole, hrách nebo čočku), případně se prodávají keramické, ty koupíte na cukrářských eshopech.