Menu
Tartaletky a košíčky

Tartaletky s mangovo-maracujovým krémem

Exotika k létu patří, navíc teď nám tu panují teploty jako v tropech, tak proč si trochu toho tropického, exotického ovoce nedopřát i na talíři. I když je pravda, že mango už takový exot není 🙂 setkáváme se s ním celoročně a koupíme ho běžně. Na proti tomu maracuja neboli mučenka zatím tak rozšířená není, ale nebojte, tady o ní ještě párkrát uslyšíte 🙂

Základem krému je pyré z manga a maracuji. Mango bývá obvykle sladší a méně výrazné, maracuja zase kyselá a lehce nahořklá, takže se oba druhy skvěle doplňují. Obě pyré jsem koupila již hotová, mají intenzivnější chuť a u některých druhů ovoce vyjdou dokonce i levněji, než si je připravovat doma. Navíc třeba takovou maracuju jsem v obchodě neviděla ani nepamatuji 🙂 

Původně jsem měla v plánu tartaletky exotickým ovocem i nazdobit, ale rybíz a angrešt ze zahrádky mi nakonec přišly jako lepší nápad. Nicméně klidně si je ozdobte dle vlastního uvážení čímkoliv. 

Křehké těsto na tartaletky (ca. 8-10 ks):

140 g másla 

70 g moučkového cukru 

60 g žloutků (2 – 3 žloutky) 

210 g hladké mouky 

citronová kůra (citronový olej

špetka soli 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu do lednice vychladit (klidně i přes noc). 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, zapněte horký vzduch. Připravte si formičky na tartaletky. Množství těsta vystačí asi na 8-10 tartaletek o průměru 8-10 cm. Já jsem použila formy různých velikostí, na obrázku vidíte jednu z nich. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a kousky pečícího papíru.

Vychlazené těsto po částech rozválejte, přeneste na formičky, lehce vmáčkněte a upravte okraje. Na těsto položte kousek pečícího papíru a nasypte suché luštěniny. Díky tomu si tartaletka zachová svůj tvar a nevyběhne do výšky. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. 

Upečené tartaletky nechte vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.

Mangovo-maracujový krém:

250 g mangové pyré*

250 g maracujového pyré* (mučenka)

6 žloutků

130-140 g krupicového cukru

60 g hladké mouky

100 g másla

+ čerstvé ovoce na ozdobu

Žloutky prošlehejte v míse s cukrem, pak přimíchejte mouku. 

Obě pyré společně zahřejte v rendlíků a za stálého míchání pomalu přilévejte ke žloutkům. Celou směs pak vraťte zpět do rendlíků a na mírném ohni nechte za stálého míchání vařit. Až začne krém bublat, povařte ho asi 10 minut.

Poté stáhněte krém z kamen, přidejte máslo a míchejte do úplného rozpuštění a zapracování. Krém přelijte do mísy, zakryjte folií (přímo na krém) a dejte do lednice vychladit. Můžete si připravit i den předem. 

Vychlazený krém našlehejte a naplňte s ním tartaletky. Ozdobte čerstvým ovocem a nechte do druhého dne rozležet. 

* hotová pyré koupíte např. v Makru nebo na vybraných cukrářských eshopech, www.monacoint.cz, www.almeco.cz

recept na tartaletky z kurzu Ola Kala


Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

19 Komentáře

  • Anonymní
    2. 7. 2019 v 21:38

    Dobrý večer Míšo, z tohoto zákusku křičí léto na všechny strany;-)…. Dobře, přemluvila jste mě 😀
    Objednávám velké baleni, maracujového pyré, protože receptů s touto dobrotou už jste zveřejnila tolik, že ho určitě
    upotřebím a jsem za ně moc ráda… Díky Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2019 v 19:05

      Já věděla, že Vás přesvědčím, Hanko :))

      Odpovědět
  • Kudrnatá Petra
    3. 6. 2020 v 16:02

    Pěkný den, Míšo, Vaše stránky sleduji asi 2 měsíce a musím říct, že jsou naprosto úchvatné!! Vždy když si zadám na net do vyhledávače něco ohledně dortíků,,vyjede mi spoustu obrázků a já očima vybírám co by asi tak mohlo být dle mého gusta, a po té se vždy mrknu na recept,, xkrát se mi už stalo, že mne zaujala fotka, krásně připraveného dortíku, tartaletky, cupcake, bábovky,,,a když jsem si klikla na odkaz, tak tam bylo VÍKENDOVÉ PEČENÍ.. už jsem se pak musela smát, protože jsem si říkala, že už asi perfektně znám Váš " styl"…:-) Máte to vše nádherné, krásné, nadčasové a chuťově, to co jsem zkoušela úchvatné. Navíc, máte neskutečně skvěle popsané postupy, recepty, vychytávky.. rady kde co nakoupit,, no parááááda! Už jsem od Vás zkoušela recept na sametové dortíky, kávový krém na cupcake, makovou bezlepkovou bábovku, vanilkové cupcake, recept na karamel, tartaletky s vanilkovým krémem,,,krém z vaječňáku,, a vždy paráda… Dnes mne hodně zaujaly tartaletky s maracujovým a mangovým pyré,, chtěla jsem se Vás zeptat, zda ten krém na těch tartaletkách neokorá a zda nejsou tartaletky z krému rozmáčené do druhého dne! Moc Vám děkuji za Vaše neskutečně motivační a nádherné stránky a za to, že se dělíte o Vaše recepty, zkušenosti…Moc Vás zdravím a těším se na další Vaše příspěvky.. Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2020 v 16:57

      Ano, Petro, jsem už za ta léta celkem "profláknutá" a budu na Vás asi vyskakovat na více místech 🙂 mimochodem v různých skupinách mě najdete pod zkratkou "VP" :))) Jsem samozřejmě ráda, že se blog líbí a recepty chutnají. Tento krém je obdoba žloutkového krému a chová se podobně. Určitě tartaletku nerozmáčí a na noc doporučuji zavřít v lednici do krabice, tak máte jistotu, že neokorá a nenatáhne pachy z lednice.

      Odpovědět
  • Kudrnatá Petra
    8. 6. 2020 v 14:07

    Pěkný den, Míšo, děkuji moc za rady. Ještě mám dotaz, koupila jsem obě pyré jak maracuja, tak mango v Makru, ale mražené,,,,a teď jsem koukala na monacoint.cz a oni ho tam mají nemražené,, takže dotaz zní, zda ten krém půjde udělat i z toho mraženého…. ?? 🙁 Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 6. 2020 v 19:09

      Ano, určitě, není mezi nimi rozdíl. Naopak to mražené je lepší, protože neprochází pasterizací, také je v Makru kupuji. Stačí si odkrojit jen potřebné množství a zbytek uchovávat v mrazáku.

      Odpovědět
    • Kudrnatá Petra
      10. 6. 2020 v 9:02

      Milá Míšo, tak jsem vyzkoušela krém a je opravdu famózní, svěží letní chuť,,, absolutně nechápu, jak se z těch ingrediencí vykouzlilo něco tak luxusního… :-)Trošku jsem se bála té mouky v receptu, ale dopadlo to skvěle…
      Mockrát děkuji za Vaše rady a Vaše úžasné stránky. Zkoušela jsem také včera recept na lotuskový nepečení dort,jen jsem pozměnila postup u krému, nejdříve jsem si roztopila nad párou čokoládu, do té jsem postupně vmíchala mascarpone, pak jsem přidala lotuskové máslo a nakonec šlehačku v tekutém stavu, ale jen trošku, třeba 50 ml a nějak se mi to zdrclo..jako ne úplně, ale krém nebyl tak hladký, jinak chuťově výborný, to stejné se mi stává i když chci vyšlehat ganache, že se mi jakoby ten krém lehce zdrcne, není krásně hlaďounký jak bych si představovala,,, se šlehačkou mi to nějak nejde.. 🙂 ale jak jsem psala, asi mám špatný postup, protože Váš kávový krém dělám přesně dle návodu a je perfektní.. 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2020 v 13:17

      Tak to jsem ráda, že chutnalo 🙂 Pokud jste přidala smetanu studenou, tak je zcela přirozené, že se to zdrclo. Někdy je lepší držet se receptu, zase na druhou stranu chybama se člověk učí 🙂

      Odpovědět
    • Kudrnatá Petra
      10. 6. 2020 v 13:34

      ano ano, studenou…. 🙂 🙂 🙂 myslíte, že by recept fungoval i s malinama? Nemáte zkušenost?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2020 v 20:24

      myslíte malinový krém do tartaletky? tak určitě by to šlo, bude potřeba ubrat cukr a nebude to tak výrazné, malina přeci jen není tak kyselá 🙂

      Odpovědět
    • Kudrnatá Petra
      22. 6. 2020 v 6:44

      Pěkný den, Míšo, tak jsem zkoušela udělat krém i z malin a byl výborný, zkoušela jsem jej dělat z poloviční várky.. cukru jsem ubrala asi na 60g a mouky na 26 g,,,byl hodně hustý, takový táhlý, tak si řikám, že bych příště zkusila ještě ubrat mouky!? Co myslíte? 🙂 Krásný, i když propršený, den!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 20:11

      Tak to je super, že to funguje. Mám strach, že když se ubere mouka, mohl by krém pak tartaletku rozmáčet.

      Odpovědět
  • Petra
    13. 8. 2021 v 11:35

    Pěkný den Míšo,zbyl mi tento krém, myslite že bych jej mohla uchovat v mrazáku?moc děkuji za zprávu, Petrs

    Odpovědět
  • Drahomíra
    19. 5. 2023 v 1:04

    Míšo mohu se zeptat jaké rozměry má Vaše forma na fotografiích, včetně výšky ?Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2023 v 15:56

      Upřímně, nemám ji po ruce, takže netuším, ale moc velká není. Každopádně množství je počítané na klasické kulaté tartaletky.

      Odpovědět
  • Kateřina
    18. 4. 2024 v 9:50

    Dobrý den Míšo,

    tartaletky jsem upekla ke kolegovi na setkání uskutečněné za účelem prodeje jeho bytu jinému kolegovi. Setkání proběhlo v příjemné atmosféře, na čemž podle kolegy měly košíčky značný podíl. 🙂 Partnerka potenciálního majitele do sebe natlačila hned tři a od té doby mě od svého partnera nechává pravidelně pozdravovat :D. Takže opět další recept, který mohu doporučit. 🙂 <3
    Z tohoto recept by zbyl doma ještě nějaký krém, tak bych jej chtěla zkusit o víkendu použít do vaší makové rolády místo višní. Kdyby vám ten nápad přišel hloupý, tak mě prosím ještě zarazte.

    Přeji Vám mnoho úspěchu a těším se na další recepty! 🙂
    PS: pořád vyhlížím ten na instagramu zmíněný připřavovaný recept s pistáciemi. Ale vím, že na dobré se vyplatí počkat 😀 <3

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2024 v 9:53

      Katko, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 Myslíte dát krém místo višňové marmelády? Asi by to mohlo fungovat, jen krémy jsou trochu na jiné bázi.. Jinak recept s pistáciemi je už několik dní na blogu, jsou to Mozartovy dortíky 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    20. 6. 2024 v 13:33

    Dobrý den, prosím hodí se ten mangový krém i na tartaletku jako podklad třeba pod kokosový krém? Anebo na tartaletky ten vklad udělat raději jinak? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2024 v 12:48

      Záleží na druhu kokosového krému, aby se spolu moc „nepraly“ a dobře na sebe přilnuly.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ