Jaro nám pomalu ťuká na dveře a vybízí tak nejen k jarnímu úklidu, ale i k nějakému lehčímu dezertu. A troufám si říct, že cheesecake k takovým určitě patří. Tento je navíc „vytuněný“ citronovým krémem, takže je nejen lehký, ale i svěží. A pokud si ho přizdobíte třeba čerstvou meduňkou nebo mátou, bude vypadat už vyloženě „jarně“ 🙂
Do cheesecaku jsem tentokrát zkusila přidat mascarpone a musím říct, že v malém množství to určitě není na škodu. Konečně jsem se také „dokopala“ a připravila pro vás recept, kde je dno tvořeno křehkým těstem, nikoliv sušenkami. Je to určitě příjemná změna, jak v chuti, tak konzistenci. Příprava není o nic složitější a výsledek je perfektní. Myslím, že sušenkám u nás doma asi odzvonilo 🙂
Pro ty, kteří budou péct cheesecake poprvé, přikládám několik rad:
– všechny suroviny si vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu
– sýrovou náplň nešlehejte příliš rychle, jen při nízkých otáčkách
– pečte jen na dolní a horní ohřev (bez ventilátoru a horkého vzduchu)
– pár minut po upečení ořízněte vnitřní stranu formy, aby koláč při chladnutí nepraskl
– cheesecake nechte ve formě zcela vychladnout, ideálně přes noc v lednici
– porce krájejte ostrým hladký nožem (můžete i nahřátým), po každém řezu ho otřete
– nenahrazujte sýr tvarohem, tohle je cheesecake (sýrový koláč), nikoliv tvarožník 🙂
Citronový cheesecake (průměr 23 cm)
Křehké těsto:
120 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
60 g studeného másla
2 žloutky
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte žloutky a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat.
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi, a vyložte jím dno připravené formy. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.
Mezitím si připravte sýrovou náplň.
Sýrová náplň:
700 g čerstvého sýra typu Philadelphia (použila jsem Cream cheese z Lidlu)
250 g mascarpone
200 g cukru krupice
2 lžíce hladké mouky
5 vajec
citronová kůra a šťáva (nebo citronový olej)
Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
V míse společně promíchejte sýr, mascarpone, cukr a mouku. Pak po jednom postupně přidejte vejce, každé dobře zašlehejte. Nakonec přidejte citronovou kůru (nebo pár kapek oleje) a trochu citronové šťávy (dle chuti). Směs míchejte (šlehejte) jen na nízké otáčky.
Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby. Doporučuji formu předem položit na plech a dát do trouby i s plechem.
Prvních 15 minut pečte na 180 stupňů, pak teplotu snižte na 120 stupňů a dopékejte dalších ca. 60 – 70 minut. Cheesecake můžete nechat chladnout ve vypnuté a otevřené troubě. Pár minut po dopečení ořízněte ostrým slabým nožem vnitřní stranu formy, aby se cheesecake „odlepil“ a při chladnutí nepraskl.
Koláč nechte zcela vychladnout ve formě při pokojové teplotě, pak ho přetáhněte folií a chlaďte přes noc. Vychlazený pak opatrně vyndejte z formy a ozdobte citronovým krémem.
Citronový krém (lemon curd)
Citronový krém si připravte podle receptu na blogu, stačit by měla 1 – 1,5 dávka. Jen doporučuji malou změnu ke konci přípravy. Máslo zapracujte do krému tyčovým mixérem, nikoliv šlehačem, jak je uvedeno. Díky tomu bude krém krásně nadýchaný a jemný.
Citronový krém nechte chvilku vychladit v lednici, teprve pak ho naneste na vychlazený cheesecake.
Vytisknout recept |
23 Komentáře
Ilona Ř.
28. 2. 2019 v 18:22Já si korpus peču už dlouh😉Jen do dynoveho jdou lepší sušenky-karamelové.A mascarpone také jedno používám.U nás se pečou cheasecaky často, muž je ma nejraději😊Dokonce jsem si o nich koupila knizku.Pěkné dny!
Víkendové pečení
28. 2. 2019 v 18:29Já už ho také pekla víckrát, ale nějak nebyl čas ho zveřejnit v receptu 🙂 díky za tip s dýňovým 🙂 Já mám cheesecake také moc ráda, ale pořád u mě vítězí ten klasický NY 🙂 mějte se fajn.
Kamila
21. 3. 2023 v 18:10Jak dlouho je třeba dortík péct pokud ho nebudu dělat v jedné velké formě, ale ve 4 malých?
Míša Landová
23. 3. 2023 v 19:45Musíte zkrátit dobu pečení, ale přesný čas neřeknu, nikdy jsem takto nepekla.
Anonymní
28. 2. 2019 v 20:04Dobrý večer Míšo, na ten se třesu, v sobotu jdu do něj;-)… Svěží citron, mascarpone, mňam:-) U nas doma cheesecake taky hodně frčí…Mockrát děkuji za úžasný recept a mějte se krásně. Hanka
Víkendové pečení
2. 3. 2019 v 7:36Skvělé, tak snad bude chutnat 🙂
Miru
3. 3. 2019 v 7:32Krasný den Míšo,já Vás fakt zbožňuju…. 🙂 Boží recepty, dokonalý popis. Mějte krásnou neděli. Miru
Víkendové pečení
3. 3. 2019 v 17:07Miru, moc děkuji 🙂
Unknown
1. 4. 2019 v 15:22Vyzkoušela jsem poprvé Váš recept a povedlo se!
Víkendové pečení
2. 4. 2019 v 16:18Tak to mě moc těší, že se to povedlo hned na poprvé 🙂
Unknown
16. 4. 2020 v 15:47Dobry den, dnes jsem zkoušela tento recept, chutove vynikající!!! Jen nemam strany tak krásně rovné jako Vy? Jsou různě nakrabacené, netušíte, čím by to, prosím, mohlo být?
Víkendové pečení
16. 4. 2020 v 19:07V jaké formě jste pekla? Neměla jste na stranách formy pečicí papír?
Martina
5. 11. 2020 v 17:13Dobry den Miso, nemate nejaky fígl, jak odstranit uz z upeceneho cheesecaku pecici papír a jak prenest na podlozku, aby neprasknul? Chci ho pect jako darek a mam obavu, aby predelani na podlozku vyslo.
Jana
27. 5. 2022 v 23:40Dobrý den,
v prvé řadě musím říct, že cheesecake je výborný. Lemond curd a domácí těsto místo sušenek ho pozvedly zase o kousek výš a já si ho ukládám mezi své oblíbené recepty. Jen mám otázku: proč doporučujete péct na horní a dolní ohřev a ne na horkovzduch? Je pak nějaký rozdíl v chuti, ve vzhledu? Já mám ráda horkovzuch, protože povrch nezhnědne a přijde mi pak vzhledově více souměrný. Ale nemám tolik zkušenosti, jako vy, ráda si poslechnu Váš názor, děkuji
Míša Landová
30. 5. 2022 v 10:18Tak to mě těší, že chutnal. Cheesecake není dobré péct na horký vzduch, protože se při něm obvykle trochu nafoukne, rychle hnědne a může být i vysušený. Je lepší nižší a hlavně konstantní teplota 🙂
Veronika
27. 6. 2022 v 9:55Dobrý den, pochvala i za tenhle recept 🙂 měla jsem tu rodiče tak jsem si je trosku rozmazlovala a po Parizaku a koláči frangipane jsem jim upekla na rozloucenou tenhle citronový cheescake (jen nedošlo na krem, prý ani nebyl třeba 😅) Koneckoncu tady je to skoro povinné, citrony rostou všude 😊😊😊 Dnes mě čekají Vaše mini cheescaky pro paní učitelky, do školky na rozloučenou před prázdninami 😊 Muzu se zeptat – chtela bych na ne dat rozvar z cercstvych třešní, jak ho udělat? Díky za všechny Vaše skvěle recepty a rady.
Míša Landová
27. 6. 2022 v 14:14Děkuji, Veroniko 🙂 aby rozvar držel, je potřeba ho něčím zahustit, buď škrobem nebo želatinou – recept např. u Čokoládový cheesecake s ovocným přelivem
Majda
16. 1. 2023 v 9:01Ahoj, chci ho upéct příteli k narozeninám, mám na to ale čas bohužel jen dnes v pondělí a příteli ho budu předávat ve středu. Myslíte si, že je ok ho dnes upéct, zmrazit. V úterý večer dat z mrazáku do ledničky a ve středu ho předat? Nebo v pohodě vydrží čerstvý a dobrý do středy ode dnes?
Míša Landová
16. 1. 2023 v 16:49Není třeba mrazit, cheesecake bez problému 2-3 dny vydrží jen v lednici.
Kristýna Vévodová
24. 2. 2023 v 17:32Dobrý den, dělám už po několikáté, protože je opravdu vynikající. Ale bohužel vždy praskne. Odřezávám kolem dokola, myslím že dost pečlivě a zase praskl 🙁
Míša Landová
25. 2. 2023 v 19:05Nemáte ho přepečený? Nepečete na horkovzduch? Co používáte za sýr?
Kristýna
12. 3. 2023 v 15:39Dobrý den, sýr mám z Lidlu, na horkovzduch nepeču, ale je pravda, že ho tam většinou nechávám déle ( jen tak pro jistotu 😂🤦🏼♀️) Děkuji vytáhnu tak jak se má
Lucie
5. 7. 2023 v 10:44Dobrý den, paní Míšo, napřed poděkuji za úžasné recepty, vždy se povedou a já se raduji, když tu najdu recept, který chci péct. Vím totiž, že od vás to bude dobrota😋
Mám dotaz, může být v tomto receptu použitý sýr Matylda? Nebo třeba žervé? Přece jen by tyhle sýry vyšly levněji..
Moc děkuji🙂