Menu
Rolády, řezy, záviny

Medové řezy s ořechy

Před pár lety byly tyhle řezy hitem a pekly se snad v každé domácnosti. Dokonce se jim přezdívalo „nebe v hubě“. Ani u nás doma jsme nebyli výjimkou a pekli je několikrát. Jenže pak se recept založil někam dospodu a na řezy se pod návalem dalších dobrot tak nějak zapomnělo. A to je velká škoda, protože jsou vynikající 🙂

Chuťově trochu připomínají medovník a tak nějak se hodí do současného podzimního  počasí. Nejlepší jsou několik dní po upečení, kdy se krásně rozleží a zvláční. Proto je dobré, připravit je s dostatečným předstihem, pak někam dobře schovat a vytáhnout až těsně před servírováním 🙂

Původní recept na těsto jsem nechala téměř beze změny, ale krém jsem prostě změnit musela 🙂 Moučná kaše jako základ krému mi prostě nějak nesedí, takže jsem vsadila na „oblíbený“ puding. Je pravda, že to není nic originálního, ale s přidáním vanilky a pořádnou dávkou rumu chutnal i mě 🙂

Řezy připravte alespoň 1-2 předem, aby se hezky rozležely a těsto zvláčnělo.

Medové pláty: 

420 g hladké mouky

1 lžička jedlé sody

špetka soli

120 g cukru krupice

3 lžíce medu

150 g změklého másla

2 vejce

Prosátou mouku smíchejte se solí a jedlou sodou, přidejte cukr, med, na kousky pokrájené změklé máslo a vejce. Společně vypracujte vláčné těsto. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a nechte chvilku odležet v lednici.

Ořechová směs:

300 g vlašských ořechů

80 g cukru krupice

3 lžíce medu

120 g másla

Máslo, cukr a med dejte do kastrolu a za občasného míchání nechte rozpustit. Vmíchejte ořechy (celé půlky či nasekané) a společně smažte do zlatova. Připravujte až těsně před pečením plátů, musí se na těsto nanést horké.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou vyválejte na obdélník ca 36 x 26 cm. Jeden plát dejte péct hned, na druhý rovnoměrně rozetřete teplou ořechovou směs. Následně pak dejte také péct.

Doba pečení u obou je ca. 10-12 minut, těsto by mělo lehce zezlátnout.

Oba pláty nechte na plechu zcela vychladnout.

Vanilkový krém s rumem:

500 ml mléka, tučné nebo polotučné

2 vanilkové nebo smetanové pudingy

100 g cukru krupice

lžička vanilkového cukru nebo extraktu

+ 180 g změklého másla k našlehání

rum dle chuti

Trochu mléka odlijte do hrnku a rozmíchejte v něm pudingový prášek. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Pudingový prášek vlijte do horkého mléka a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Puding je hodně hustý.

Odstavte, vmíchejte cukr a vanilku, dobře promíchejte. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Nechte vychladnout.

Zchladlý puding nejdříve samotný našlehejte, pak po částech přidejte změklé máslo a rum. Dle chuti můžete přisladit. Puding nesmí být před přidáním másla moc studený, měl by mít stejnou teplotu jako zašlehávané máslo.

Dokončení

Na tác si položte upečení plát bez ořechů a rovnoměrně rozetřete celé množství krému. Přiklopte druhým plátem s ořechy a dobře přimáčkněte. Doporučuji do druhého dne řezy něčím „zatížit“. Nechte v lednici alespoň 1-2 dny rozležet, čím déle, tím lépe 🙂

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

30 Komentáře

  • Unknown
    25. 10. 2018 v 20:44

    Toto je výborný medovy řez. Mám hodně podobný recept a je to TOP recept u nás.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2018 v 7:36

      Díky 🙂 ano recepty kolují více méně podobné a všechny určitě skvělé 🙂

      Odpovědět
  • www.pavlinalatalova.cz
    26. 10. 2018 v 11:50

    Také jsem dřív dělávala hodně podobně. Moc mě nebavilo se piplat s těma plátna, ale doma chutnají tak se občas obetuju 😀

    MagicBeautyLife

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2018 v 7:36

      Ano, občas se člověk musí obětovat, ale v tomto případě to určitě stojí za to 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 10. 2018 v 19:21

    Dobrý večer Míšo, teda tentokrát fakt moc moc díky…. Vážně jste se mi trefila do noty! Mám moc rada ořechy a medovník jako takový…a receptem od vás je uspech předem zaručen;-) krásný večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 10. 2018 v 7:37

      Hanko, tak to jsem moc ráda, že jsem se trefila 🙂 za mě je tohle možná lepší, než medovník 🙂 ale posoudíte určitě sama.

      Odpovědět
  • Madla
    30. 10. 2018 v 11:12

    Jéé, mám doma spoustu ořechů a tenhle reccept kupodivu neznám! A přesně odpovídá mé chuti. Akorát ho musím zkusit v bezlepkové variantě, asi s pohankovou moukou, z té dělám i klasický medovník a vždycky to vyšlo krásně 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2018 v 12:25

      Tak je nejvyšší čas vyzkoušet 🙂 je to podobné medovníku, takže by ta pohanková mohla fungovat 🙂

      Odpovědět
  • Verouch
    5. 11. 2018 v 8:41

    Dobrý den Míšo,
    taky jsem musela tento recept hned vyzkoušet a moji milí cukrožrouti ho téměř vdechli 🙂 a hodně chválili, takže musím pochvalu hned předat 🙂 Je pravda, že recept je trochu pracnější, bála jsem se, aby nebyl hodně sladký, ale byl famózní a za tu trochu více práce stál. Děkuji, Verča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2018 v 15:05

      Verčo, zdravím a moc děkuji 🙂 ano, jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to, jsem moc ráda, že vám doma chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Dana
    18. 11. 2018 v 9:53

    Jediný co můjmanžel sní.Jinak nějaký fígl jak přenést vrchní plát. Občas mi praskne. Děkuji. Dana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 11. 2018 v 6:04

      Dano, myslím, že nevadí, když plát praskne, v celkovém řezu se to schová 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 3. 2019 v 10:47

    Dneska jsem ho dělala s karamelovým pudinkem a tím víc chutná jako medovník. Opravdu vynikající!!! Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:18

      Díky za tip, Jitko 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 3. 2019 v 21:22

    Děkuji za recept, tyto řezy jsem vůbec neznala. Naštěstí potomek přišel s žádostí abych upekla "něco jako medovník" 🙂 Objevila jsem Váš recept a už ho mám přepsaný ve své kuchařce – je vynikající! Dovezla jsem vzorek tchyni a už mám recept vytištěný i pro ni.
    EvaM

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 3. 2019 v 12:59

      Tak to mě moc těší 🙂 děkuji.

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    19. 3. 2020 v 18:27

    Zrovna dodělany a už se chladí v lednici k zítřejšímu mlsání. Myslím že "nebe v hubě" si vysloužily právem. Opět děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2020 v 6:59

      Děkuji, ano, jsou opravdu skvělé.

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 6. 2020 v 4:07

    Tento recept znám už řadu let, ale ten plát s ořechy mám dole, pak krém a druhý plát.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2020 v 6:47

      Ano, tenhle zákusek má mnoho variant.

      Odpovědět
  • Kateřina
    2. 10. 2022 v 17:43

    Dobrý den, Míšo,
    Moc děkuji za Vaši stránku, vše co od Vás peču má obrovský úspěch 🙂
    Ráda bych se zeptala, myslíte, že by se tento recept dal upravit, aby byl bezlaktózový?
    Dal by se krém vyšlehat i z bezlaktózového másla? 🙂

    Děkuji moc!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 10. 2022 v 21:36

      To mě velmi těší, díky. Ano, také jsem dělala, stačí použít výrobky bez laktózy.

      Odpovědět
  • Katka
    21. 12. 2023 v 16:58

    Uplne uzasne napisane recepty! Vsetky! Fakt do detailu a velmi sa mi paci ako vsetko krasne vysvetlite. Mne to potom pri peceni velmi pomaha! Dakujeeeeem! Tieto Vianoce som piekla takmer vsetko od vas. A tento medovy zakusok – OMG, ved to je take vyborne, ze sa to neda ani opisat! Velka vdaka za vsetko co robite ❤️

    Odpovědět
  • Ivča
    17. 2. 2024 v 20:09

    Dobrý večer Míšo. Na vaše stránky jsem narazila náhodou při hledání receptu na Pavlova. Od té doby dělám jen váš recept, , protože je TOP. Dnes jsem mým ( dovolím si použít pojmenování paní Verči👍) rozmazleným😂 a mlsným cukrožroutům předložila vaše Medové řezy s ořechy a opět velký úspěch. Jen jsem dala méně pudinku a másla a do krému přidala vyšlehanou šlehačku. Moc moc vám děkuji za vaše stránky, už se těším co nového od vás vyzkouším. Moc vám děkuji za inspiraci. 😘

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 2. 2024 v 8:45

      Milá Ivčo, jsem ráda, že jste mě objevila a věřím, že tu se mnou již zůstanete 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    6. 5. 2024 v 12:27

    Dobry den, rada bych poprosila o radu. Řezy budu chystat na nedeli, muzu upect uz ve ctvrtek vecer? A prosim pekne jeste dotaz na venecky, taktez budou ma nedeli. Skorapky upect uz v patek a naplnit v spbotu vecer? Moc dekuji. Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 5. 2024 v 14:52

      Ano, řezy klidně připravte předem, alespoň se stihnout dobře rozležet. Naopak věnečky jsou nejlepší v den upečení … takže bych pekla a plnila až v sobotu, od pátku by byly gumové ….

      Odpovědět
  • Monika
    20. 7. 2024 v 12:46

    Dobrý den, chci se zeptat ,jestli by šlo vykrajet formickou tvary po upeceni .
    Děkuji Monika

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ