Pokud jde o moučníky či dezerty s jablky, tak štrúdl u mě jednoznačně vede. Jsem schopná sama za odpoledne „sežrat“ celou nohavici 🙂 Ale zapomeňte na štrúdl z kupovaného listového těsta, ten by u mě neobstál. Mám ráda těsta tenká, křupavá, vonící po másle, zkrátka něco na způsob taženého. A tento je přesně takový.
Příprava těsta není nijak náročná, hezky se s ním pracuje, netrhá se a jde rozválet pěkně do tenka. Jen se musí připravit pár hodin předem, aby dostatečně ztuhlo. Mimochodem, víte, že první recept, který jsem před lety zveřejnila na svém blogu, byl právě na jablečný závin 🙂
Jablka jsem nastrouhala na hrubo, přestože se uvádí, že na kousky je to prý lepší. Měla jsem dostatečně sladká, takže další cukr nebyl potřeba. Posypala jsem jen skořicí a přidala trochu rozinek, jak jinak než máčených v rumu. Výjimečně jsem vynechala ořechy 🙂
Těsto na dva štrúdly:
125 g másla
50 ml studené vody
200 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Přidejte k němu vodu, prosátou mouku se solí a vejce, vše zpracujte do těsta. Nejlépe to jde v robotu. Těsto je díky rozpuštěnému máslu hodně měkké a „živé“, ale nebojte, v chladu ztuhne 🙂 Zabalte ho do folie a dejte do lednice alespoň na 4-5 hodin vychladit. Můžete si ho připravit i den předem.
Jablečná náplň:
jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná (dala jsem 10 malých)
skořice
rozinky máčené v rumu
kokos, strouhanka nebo mleté ořechy na posypání
Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na dva díly, každý vyválejte hodně do tenka. Při válení podsypávejte moukou, aby se vám těsto nelepilo. Hezky se s ním pracuje, netrhá se. Po rozválení by mělo být skoro až průhledné.
Rozválené těsto lehce posypte kokosem (strouhankou) a poklaďte strouhanými jablky po celé ploše. Já strouhám jablka až přímo na těsto. Posypte skořicí a můžete přidat i pár rozinek. Pokud máte hodně kyselá jablka, lehce pocukrujte.
Těsto zatočte do závinu a opatrně přeneste na připravený plech, nejlépe spojem dolů. Konce můžete zahnout dospodu, ale pokud nemáte extra šťavnatá jablka, není to potřeba.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut. Po upečení nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte.
Štrúdl je skvělý hned po upečení, ale úžasný je i další den. Pokud chcete, aby vám zůstal hezky křupavý, přikryjte ho na tácku jen utěrkou. Nezavírejte do krabice ani dózy, tam by těsto zvláčnělo.
inspirace z webu http://spicycrumbs.cz/
Vytisknout recept |
69 Komentáře
Marie
8. 10. 2018 v 17:47jé děkují ten určitě vyzkouším dělávala jsem podobný ,tak zvaný tažený štrůd ale základem bylo sádlo byl to recept od babičky který jsem nějak stratila tak ten váš mi příjde určitě k chuti zítra se bude u nás mlsat, jablíček máme víc než dost úroda byla velikánská 🙂
Víkendové pečení
8. 10. 2018 v 18:07Zkuste, je opravdu skvělý 🙂
Unknown
8. 10. 2018 v 18:49Dobry vecer, kolik vajec prijde do testa? Predem dekuji za odpoved.
Víkendové pečení
8. 10. 2018 v 18:56Omlouvám se 🙂 vajíčko mi nějak uteklo 🙂 opraveno.
Anonymní
8. 10. 2018 v 18:49Dobrý večer Míšo,recept bych ráda vyzkoušela jen nevím zda tam patří vajíčko,které uvádíte v postupu,ale v receptu chybí.Předem děkuji za odpověd zdraví Jarka od Poděbrad.
Víkendové pečení
8. 10. 2018 v 18:57Jarko, díky za upozornění 🙂 vajíčko se mi nějak vytratilo, už je opraveno 🙂
Anonymní
8. 10. 2018 v 20:35Miluji štrúdly! Určitě brzy vyzkouším váš recept, ale do druhého dne fakt nevydrží 😀
Dobré je také smíchat s jablky i aspoň jednu hrušku. Děkuji a zdravím, Ivana V.
Víkendové pečení
10. 10. 2018 v 6:04Ivano, tak to jsme na tom stejně 🙂 u nás také obvykle dlouho nevydrží 🙂 díky za tip s hruškou, už jsem v minulosti také zkoušela. 🙂
Anonymní
9. 10. 2018 v 7:40Jé, Míšo, zrovna nedávno jsem zkoušela štrúdl podle toho Vašeho předchozího receptu. Byl natolik úžasný, že jsem si říkala, že jiný už dělat nebudu. Ale když tu teď vidím tenhle, tak to asi poruším:)) Martina
Víkendové pečení
10. 10. 2018 v 6:05Martino, díky 🙂 sama mám dilema, který z nich je lepší :)) určitě tento vyzkoušejte, je skvělý.
Anonymní
12. 10. 2018 v 16:42Vyzkoušen i tento – hned zmizel, skoro na mě nezbylo:)) A vážně nedokážu říct, který je lepší, každý trochu jiný, ale oba byly prostě výborné… Martina
Anonymní
10. 10. 2018 v 14:23Dobrý den, dívala jsem se na recept na vídeňský štrůdl a tady ten "obyčejný" – je tam dost rozdíl v množství mouky a másla a přitom asi jsou oba recepty na dvě nohavice (to je můj první dotaz)? a ten druhý – můžete porovnat těsto, resp. upečený štrůdl?
Děkuji moc za zprávu. Lidka
Víkendové pečení
10. 10. 2018 v 18:13Lidko, zdravím, štrúdly jsou si dost podobné, jak na pohled, tak i na chuť 🙂 Z obou receptů připravíte dvě nohavice. Vždycky jsem si myslela, že ten vídeňský je nejlepší, ale když jsem zkusila tento, přijde mi ještě trochu lepší 🙂 každopádně s tímto těstem se možná trochu lépe pracuje, jde rozválet pěkně do tenka, netrhá se 🙂 doporučuji vyzkoušet oba a porovnat, ani s jedním nešlápnete vedle 🙂
Anonymní
11. 10. 2018 v 14:19děkuji za odpověď – opravdu si vážím, že si najdete, při tom všem dnešním shonu, ještě odpovídat na dotazy :-). Tak se nedá nic dělat – musím vyzkoušet oba – nejde o to že by se nechtělo – ale zase bude sladké (kterému se nedá odolat) na talíři :-). Lidka
Anonymní
10. 10. 2018 v 20:25Tak jsem dnes upekla tenhle úžasný štrúdl, Míšo a musím říct, že jsem si už dlouho takhle nepochutnala! Těsto jsem hodila do robota, takže bylo raz dva a šlo s minimem mouky vyválet dotenka, takže výsledek byl skvělý a téměř bez práce:-)Dala jsem hodně jablek, protože plát byl opravdu veliký, ale šťáva nikde nevytekla, krásně šel zabalit, prostě super! Jednu nohavici jsem snědla sama, ale bez špatného svědomí, protože byl de facto dietní. Jen ta šlehačka, kterou jsem si na každý řez dala, ta asi úplně dietní nebyla:-) Při konzumaci jsem si připadala jako ve vídeňské cukrárně a byla to chvíle pohody v jinak bláznivém dni. Děkuji a přeji Vám barevné podzimní dny, Milena 🙂
Víkendové pečení
13. 10. 2018 v 10:20Mileno, tak to jsem ráda, že jste si na štrúdlu tak pochutnala :)) máte pravdu, je téměř dietní a trochu šlehačky určitě není na škodu 🙂 človek si musí občas něco dopřát. Mějte se fajn a pekný podzim 🙂
Jindra
24. 9. 2022 v 19:56Děkuji za recept. Opravdu vynikající🙂
Míša Landová
25. 9. 2022 v 18:28Rádo se stalo 🙂
Anonymní
14. 10. 2018 v 17:33Dobrý den, prosím pěkně, mohla bych hladkou mouku nahradit špaldovou celozrnnou? Moc děkuji za odpověď. Jolana
Víkendové pečení
15. 10. 2018 v 14:41Jolano, zdravím, nezkoušela jsem, ale určitě bych nahradila jen část, jednu třetinu max. jednu polovinu 🙂
Anonymní
18. 10. 2018 v 19:30Dobrý večer Míšo, mockrát děkuji za skvělý recept na štrůdl, moc se povedl…. Doteď jsme si pochutnávali na tom z kupovaného těsta:-( ale díky vám budu odteď za hvězdu;-) ještě jednou díky a pohodový večer. Hanka
Víkendové pečení
18. 10. 2018 v 20:09Hanko, zdravím, to jsem moc ráda, protože toto těsto je určitě nesrovnatelně lepší, než to kupované 🙂 děkuji.
Růžena
21. 10. 2018 v 20:37Závin jsem upekla právě dneska a těsto je opravdu výborné! Připravila jsem ho den předem, krásně se vyvaluje a nikde nic nevyteklo. Lepší než tažený (aspoň pro mě, ten se mi trhal), nemluvě o kupovaném těstě!
Anonymní
28. 10. 2018 v 7:16Dobrý den, Míšo,
štrůdl byl na chuť vynikající, jen to těsto mi "nelístkovalo" jako vám na obrázku. Poradíte mi, co jsem udělala špatně? Třeba krátká doba mísení?
Děkuji, Tereza
Víkendové pečení
28. 10. 2018 v 19:40Terezo, zdravím, jsem ráda, že závin chutná 🙂 tohle není obdoba listového těsta, takže těsto by listovat nemělo 🙂 a pokud ano, tak je to spíše náhoda než záměr. Těsto se podobá spíše taženému 🙂
Unknown
28. 10. 2018 v 19:54Dobrý den Míšo, recept jednoduchý, chuť skvělá, rodina spokojená. Jen trochu bič pro mne. Prý už nechtějí kupované listové těsto , ale jen to vaše 👌brzy zopakuji děkuji Jitka
Víkendové pečení
28. 10. 2018 v 20:04Jitko, díky 🙂 upřímně se rodině ani nedivím, s tím kupovaným se to vážně nedá srovnat :))) Pro urychlení si můžete připravit těsto z dvojité dávky, pár dnů v lednici vydrží a péct postupně 🙂
Unknown
29. 10. 2018 v 11:49Dobrý den, už rok peču podle vás a nové recepty na internetu nehledám. Stačí mi vaše stránky. Oblíbila jsem si vaše dortové korpusy, snažím se napodobit i zdobení, ale tam hodně, hodně pokulhávám. Moc děkuji za výborný štrúdl, těsto jednoduché, výsledek ohromující. Díky Věra
Víkendové pečení
29. 10. 2018 v 15:33Věro, zdravím Vás, tak to mě velmi těší, že jste si blog tak oblíbila 🙂 zdobení chce jen trochu cviku a časem se úspěch určitě dostaví 🙂 musíte péct častěji.
Anonymní
16. 11. 2018 v 5:17Při projíždění tohoto super blogu jsem hned dostala chuť na něco dobré a sladkého. Řekla jsem si včera, že si udělám radost a něco připravím. No a nakonec vyhrála klasika v podobně štúdlu, bylo to vynikající, děkuji za recept. Celkově sladké a všelijaké dezerty to já můžu.
Víkendové pečení
16. 11. 2018 v 11:43Zdravím a děkuji 🙂 příště prosím bez toho odkazu 🙂
Eliška D.
9. 11. 2020 v 13:31Milá paní Míšo, na tenhle recept už jsem nějakou dobu koukala a nakonec jsem se do něj pustila. Štrůdl je chuťově výborný, ale úplně se mi potrhal a rozutekl po celém plechu, vyjídáme to lžičkou. 🙂 Snědla jsem tedy půl ,,nohavice“, těsto mi připomíná linecký koláč, je krásně křupavé, akorát nedrží. 🙁 Čím by to mohlo být? Jablíčka jsem krájela na drobné kostičky, možná do tohoto těsta opravdu strouhat? Dělala jsem si ho den předem, vychlazené bylo dobře. Jen při rozvalování rychle měklo, už během balení se mi trhalo. Dělala jsem dvě dávky a zkoušela jsem pak poslední dva vyválet jen asi na polovinu a smotat hodně rychle, ale i tak se roztrhly. Možná jsem do toho jen nacpala moc jablek, ale dávala jsem stejné množství, jako dávám do klasického taženého… Ale každopádně to byla i tak dobrota 🙂
Míša Landová
9. 11. 2020 v 15:07Tak to mě mrzí, že se úplně nepovedl. Ale je to zvláštní, tenhle závin dělám velmi často a nikdy se mi to nestalo. Možná jste vyválela příliš do tenka? Nebo může být na vině špatná kvalita másla … opravdu těžko říct, protože těsto drží dobře a určitě rychle neměkne.
Jarmila
25. 1. 2021 v 13:32Dobrý den , Míšo musím Vám sdělit , že mi došla slova …Výborný recept ( pochvala i od mého muže a to už je co říct :-)). Během pečení jsem občas ještě potírala máslem s rumem , prostě super recept. Děkuji za něj
Míša Landová
25. 1. 2021 v 15:56Díky, ano, tento recept je skvělý, také ho moc ráda a často peču.
Kateřina
28. 12. 2023 v 2:01Naprosto skvělá záležitost, dnes jsem pekla poprvé v životě a je luxusní. Z dávky jsem udělala dva menší a jeden už je pryč. Děkuji za recept
Míša Landová
28. 12. 2023 v 8:41Ano, musím jen souhlasit, je skvělý 🙂
Olga
22. 5. 2021 v 13:56Dobrý den, právě se štrúdl peče, ale bohužel mi po celé délce praskl. Propichala jsem vidličkou a i přesto je těsto prasklé a náplň vytečená. Myslíte, že mám moc náplně? Děkuji 🙂
Míša Landová
22. 5. 2021 v 13:59Není třeba propíchávat vidličkou, možná to prasklo tím 🙂 Na vině může být i hodně náplně nebo příliš tenké těsto. Věřím ale, že mu to na chuti neubere.
Jana Chvátalová
23. 8. 2022 v 20:02Tento štrůdl peču již po několikáté. Děkuji za úžasný recept😋je skutečně vynikající a práce s těstem 👍je na jedničku. Doporučuji.
Míša Landová
24. 8. 2022 v 21:28díky 🙂
Lucie
23. 9. 2022 v 8:18Dobrý den,
je možné těsto zamrazit? Určitě doma ve 2 lidech nesmíme 2 nohavice a v receptu je 1 vejce, takže poloviční dávka bohužel nelze.
Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
23. 9. 2022 v 16:50Ano, zamrazit určitě půjde a na poloviční dávku použijte půlku rozšlehaného vajíčka 🙂 Nicméně závin je hodně „jedlý“ a já sama jsem schopna sníst jeden celý sama 🙂
Irena
24. 10. 2022 v 1:23Skvělý recept, mám ráda štrůdl, ale neumím upéct dobrý. Většinou použiju kupované listové těsto. Zatím všechny mé pokusy byly,že těsto se trhalo, nebo bylo moc tvrdé, ale z tohohle receptu jsem nadšená. Robot udělal těsto sám zachvilku, šlo skvěle vyválet a netrhalo se mi při balení. Už se těším, až ho ráno ochutná rodina, jestli teda bude co ochutnávat 😀 .
Míša Landová
24. 10. 2022 v 10:07Ano, tenhle recept je skvělý 🙂
Martina
29. 10. 2022 v 18:24Dnes jsem upekla, vždy jsem se strudle bála, ale toto teszo je super. Dekuji za recept. Myslim, ze zotra pecu znovu. 😬😊
Míša Landová
30. 10. 2022 v 8:36Ano, tento recept je skvělý 🙂
Hanka
2. 2. 2023 v 10:57Dobrý den, děkuji za recept, štrůdl je vynikající. Potíráte před upečením povrch rozpuštěným máslem, nebo to není třeba? Díky za odpověď, Hanka
Míša Landová
2. 2. 2023 v 12:19Nepotírám, jinak by to bylo uvedeno v receptu 🙂
Hana
19. 2. 2023 v 14:10Dobrý den, štrůdl zaviněné „horní plat přes dolní plat“ nebo rolujete? Dekuji
Míša Landová
20. 2. 2023 v 10:06Zaroluji, je to v popisu 🙂
Šárka
28. 3. 2023 v 22:04Skvělý recept, s těstem se krásně pracovalo a chuť výtečná. Děkuji, jako obvykle 🙂
Míša Landová
29. 3. 2023 v 9:30Šárko, díky, nezbývá než souhlasit 🙂
Jana
24. 9. 2023 v 8:55Dobrý den,je potřeba těsto před pečením poprepichovat vidličkou? děkuji 🙂
Míša Landová
25. 9. 2023 v 8:31Není, jinak by to bylo uvedeno v receptu.
Monika
27. 9. 2023 v 13:17Dobrý den, paní Míšo,
děkuji za skvělý recept. Prosím o radu, pokud budu dělat makovou náplň, jaké množství máku byste doporučila do jedné nohavice?
Děkuji za Vaši odpověď
Hezký den, Monika
Míša Landová
27. 9. 2023 v 15:12Já osobně mám mák raději do kynutého těsta, na blogu je recept, kde najdete i makovou náplň – Kynutý makový závin 🙂
Markéta
17. 10. 2023 v 11:34Dobrý den, já bych se chtěla zeptat, zda již upečené skladujete na druhý den v lednici, nebo závin bez obav vydrží v pokojové teplotě? Vše s náplněmi jsem si nějak zvykla uchovávat v lednici a u jablíček si nejsem jistá. 🙂 Děkuji.
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:02U nás obvykle do druhého dne nevydrží a pokud ano, skladuji normálně při pokojové teplotě. Nicméně mám doma poměrně chladno.
Helena
18. 10. 2023 v 10:38Děkuji za recept, je vynikající. Těsto se krásně rozvalelo. Za mě 🔝 Štrúdl nevydržel ani půl hodiny, rodina to snědla okamžitě. ❤️
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:06To se vůbec nedivím, u nás taky mizí rychle.
Eva
28. 1. 2024 v 16:55Dobrý den – štrůdl vic než vynikajicí.
Jen nebyl tedy křipavý. Pečete na horkovzduch , nebo horní a spodní ohřev.
Děkuji
Eva
Míša Landová
29. 1. 2024 v 11:26Peču jen horní a dolní ohřev.
Eliška
17. 2. 2024 v 21:07Tento recept na těsto našel manžel, když jsem měla s dětmi náročný den, a taky štrůdl upekl. Jen místo strouhanky jablka posypal dcreným dýňovým a mletým lněným semínkem. A musím říci, že je to opravdu luxusní záležitost. Přepisuji si ho tedy do své domácí kuchařky 🙂 Díky.
Míša Landová
18. 2. 2024 v 8:45Eliško, moc děkuji a manželovi tleskám 🙂
Alena
27. 8. 2024 v 19:51Dobrý večer Míšo,
bohužel se mi vůbec nepovedlo. Nevím, co jsem dělala špatně. Peču hodně, ale tento recept již nepoužiji. Jinak Vaše recepty fungují.
Alena
Míša Landová
28. 8. 2024 v 7:49To mě mrzí, nicméně recept je mnohokrát ověřený, nejen mnou, a je to nejlepší těsto, jaké jsem kdy na závin měla. Držela jste se postupu? Použila stejné suroviny jako v receptu?
Monika
29. 9. 2024 v 20:19Jsem nadšená, tleskám…. Výborné těsto jak na přípravu, zpracování, chuťově, nelze než chválit. Díky, Míšo
Míša Landová
29. 9. 2024 v 21:30Rádo se stalo 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5