Bezlepkový korpus peču pravidelně a recept na blogu se těší velké oblibě. Takže jsem si řekla, že zkusím připravit i bezlepkové cupcakes. V mém podání jsou to tedy spíše cupcakes bez mouky, protože stejně jako u korpusu i tady jsem nahradila klasickou mouku mletými mandlemi.
Těsto i výsledné dortíky jsou samozřejmě trochu jiné, než z klasické mouky. Těsto je řidší a při pečení tolik nevyběhne do výšky. Nicméně chuťově jsou moc dobré 🙂 Doplnila jsem je krémem ze zakysané smetany ochuceným špetkou skořice, který kakaové těsto příjemně doplňuje.
Bezlepkové kakaové cupcakes (12 ks):
2 menší vejce (velikost M)
1/2 – 3/4 hrnku cukru krupice (podle chuti)
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
3 lžíce kukuřičného škrobu
1/3 hrnku kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 hrnku podmáslí
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte mandlovou mouku, škrob, kakao a jedlou sodu. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr a vejce do husté pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Střídavě přimíchejte kakaovo-mandlovou směs a podmáslí, směs na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a rozdělte do připravených 12 košíčků. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, špejlí si ověřte, že jsou propečené.
Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplné vychladnutí ozdobte krémem.
Skořicový krém:
400 g zakysané smetany 16-18% tuku
180-200 g smetany ke šlehání 35-40%
2-3 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice
Zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Objem smetany se po odkapání zmenší, ale bude hezky hustá.
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha a po částech opatrně vmíchejte do odkapané zakysané smetany. Použijte stěrku, nikoliv šlehač či robot.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte dle fantazie. Já jsem udělala ze zbytku čokoládové ganache malé kuličky a obalila ve směsi kakaa a skořice.
Vytisknout recept |
14 Komentáře
Unknown
13. 8. 2019 v 20:52Dobrý den Míšo, co dělám špatně? Nevidím kdy přidat škrob. Zkoušela jsem 2x – podruhé jsem ho přidala do sypké směsi. Ale po přidání kefíru a sypké směsi je těsto úplně tekuté. Při pečení vyběhne rychle nahoru a potom se propadne a je nepouživatelné. 🙁
Víkendové pečení
15. 8. 2019 v 19:16Děkuji za upozornění, škrob mi v popisu utekl, hned opravím. Přidává se do sypké směsi, přesně jak píšete. Směs je tekutá, to je v pořádku, po upečení se těsto lehce propadne, to je u bezlepkových běžné, ale použivatelné by to být určitě mělo. Těžko říct takto na dálku, kde je chyba.
Unknown
24. 8. 2019 v 9:55Děkuji za odpověď Míšo. Budu zkoušet dál….:-)
Šárka
20. 5. 2021 v 10:53Já bych zkusila vyměnit sodu za bezlepkový prášek do pečiva,soda mi dělá neplechu….
Daniela
9. 3. 2023 v 11:15Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakém poměru bych měla nahradit mandlovou mouku za klasickou, pokud muffiny nechci dělat bezlepkové? Děkuji 🙂
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:45Doporučila bych sáhnout raději po klasickém receptu na cupcakes, než tento upravovat.
Hanka
21. 4. 2023 v 13:19Dobrý den,ráda bych upekla,ale bohužel děti mají alergií i na ořechy. Je možné nahradit směsi Jizerka?Máte zkušenost?Moc děkuju za odpověď. Vaše recepty jsou super.Hanka
Míša Landová
24. 4. 2023 v 12:27Zkušenost nemám, ale mohlo by to fungovat.
Kateřina M.
1. 4. 2024 v 14:49ABSOLUTNĚ BOŽSKÉ!!! Mockrát děkuji za skvělý recept a po tomhle vydařeném kousku mám v plánu vyzkoušet VŠE z bez lepku a budu (a určitě nejen já) vděčná za nějaký další bezlepkový recept.
Míša Landová
2. 4. 2024 v 7:58Katko, děkuji 🙂 bezlepek není zrovna moje silná stránka,ale pár receptů tady určitě najdete.
Zuzana
29. 4. 2024 v 13:55Míšo všechno od Vás je nádherné… Chtěla bych se zeptat jestli tento krém , nebo podobný třeba s vykapanym tvarohem lze použít na piškotový dort? Jako náplň? Mám strach, aby se to nerozmocil.. a nebo raději pod něj přidat ještě třeba vrstvu z ganache čokoládové,? Děkuji a krásný den.
Míša Landová
2. 5. 2024 v 9:29Děkuji 🙂 Ano, krémy jsou vhodné i do dortů 🙂
Karolína
21. 8. 2024 v 23:15Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, zdali jde v receptu nahradit podmáslí řídkým jogurtem? Potřebovala bych tuto variantu receptu nejen bez lepku, ale i bez laktózy.
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
22. 8. 2024 v 7:49Ano, můžete nahradit.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
4.5