Menu
Rolády, řezy, záviny

Smetanové řezy s hruškami z listového těsta

Už delší dobu jsem měla zálusk na něco sladkého z listového těsta. Moc často z něj nepeču, protože obvykle do druhého dne hodně změkne a už to prostě není ono. Proto jsem okamžitě zavrhla závin nebo plněné taštičky. Jediná možnost, jak zachovat křehkost listového těsta, je upéct ho samostatně a teprve pak naplnit 🙂 

Stejným způsobem se připravují třeba žloutkové řezy nebo francouzský dezert Mille feuille, které jsem Vám na blogu už představila. Pro tyhle řezy jsem zvolila krém trochu odlišný, připravený z čerstvého sýra a smetany, jen s malým množstvím cukru. Ve spojení se sladkými a šťavnatými hruškami je to skvělá kombinace. Musím říct, že výsledná chuť mě samotnou překvapila. Nečekala jsem, že budou až tak dobré 🙂 

Řezy můžete servírovat pár hodin po naplnění, ale bez obav i další dny. Časem samozřejmě trochu zvláční, ale těsto zůstane pevné a částečně křehké. Je pravda, že se hůře jedí, protože jakmile se zakousnete, krém se valí na všechny strany. Ale podobné je to třeba i u klasického větrníku 🙂 

Příprava je rychlá a jednoduchá. Listové těsto je nejlepší domácí, pokud použijete kupované, doporučuji spíše to v celku (nerozválené). Základem úspěchu jsou samozřejmě i chutné a sladké kompotované hrušky. Myslím, že chuťově by ke krému dobře ladily i broskve nebo meruňky. 

Smetanové řezy s hruškami z listového těsta (cca 6 ks):

240-250 g listového těsta

moučkový cukr na posypání

100 g smetanového sýra typu Lučina (použila jsem Palouček z Lidlu)

130 g smetany ke šlehání 33%

1-2 lžíce cukru krupice (dle chuti)

kompotované hrušky, nakrájené na menší kousky

Troubu předehřejte na 190 stupňů, připravte si dva plechy a dva archy pečícího papíru. Těsto rozválejte do čtverce cca 25 x 25 cm o síle 4 – 5 mm, pokud máte po stranách nerovnosti, lehce je zařízněte. Plech vyložte papírem, položte na něj těsto a poprašte moučkovým cukrem. Těsto přikryjte druhým archem papíru a položte druhý plech nebo pekáč. To zabrání, aby těsto při pečení vyběhlo a udělali se na něm boule. Dejte péct na 12-15 minut, pak sundejte horní plech i papír a dopečte dalších cca 10 minut do zlatova. Nechte zcela vychladnout, pak zoubkovaným nožem opatrně rozkrojte na třetiny. 

Sýr, smetanu a cukr dejte do misky a společně vyšlehejte do hustého krému. Na tácek položte první část listového těsta, naneste polovinu krému a dostatečně poklaďte kompotovanými hruškami. Přikryjte druhým dílem listového těsta a lehce přimáčkněte. Naneste druhou polovinu krému, opět hrušky a přiklopte třetím dílem těsta. Opět lehce přimáčkněte a dejte do lednice vychladit minimálně na dvě hodiny. Před servírováním pocukrujte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pár hodin po promazání jsou řezy více „křupavé“, než druhý den. Na druhou stranu nemusíte mít strach, že budou rozmáčené. I třetí den chutnají skvěle 🙂

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ