Sušenky tohoto typu mám moc ráda. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a lehce „žvýkavé“. Melasa jim dodává nezaměnitelnou chuť amedově zlatou barvu. Voní kořením a mě tak trochu připomínají nadcházející Vánoce.
Jejich příprava je velmi jednoduchá, z těsta se připraví malé kuličky, které se obalí v cukru a dají na plech. Během pečení se „roztečou“ na placičky a lehce popraskají. A právě tohle se mi na nich líbí nejvíce. Jak se během pečení pomalu mění z kuliček na sušenky a krásně při tom pukají 🙂
Takže pokud už se nemůžete dočkat Vánoc a pečení cukroví, tak si to těmihle sušenkami trochu přibližte 🙂
Melasové cookies (cca 20 ks):
130 g špaldové mouky (použila jsem mix hladké a celozrnné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
55 g másla
50 g třtinového cukru
1 velký žloutek
3 lžíce melasy
+ třtinový cukr na obalení
V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, kořením a špetkou soli, odložte stranou.
Máslo rozpusťte (v mikrovlnce nebo na kamnech) a přidejte cukr, míchejte do mírného rozpuštění. Přidejte melasu a následně i žloutek, vše dobře promíchejte.
Přisypte moučnou směs a prošlehejte, aby se vše hezky spojilo. Těsto je mazlavé, možná to půjde lépe jen vařečkou. Dejte do lednice asi na 30 minut vychladit, tak aby šly z těsta dělat kuličky.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvořte malé kuličky, obalte v třtinovém cukru a ve větších rozestupech klaďte na plech. Při pečení se roztečou na placičky.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-9 minut. Nechte vychladnout na plechu. Skladujte v uzavřené dóze.
inspirace z webu http://www.dessertfortwo.com/
Vytisknout recept |
14 Komentáře
U Ilonky
7. 11. 2016 v 13:12Zas něco jiného, píšu si recept…Ilča
Víkendové pečení
8. 11. 2016 v 7:29🙂
Amellia
7. 11. 2016 v 20:53Jééé já jsem dělala něco hodně podobného – akorát já znám sušenky pod názvem crincles 🙂
Víkendové pečení
8. 11. 2016 v 7:30Označení "crincles" platí pro všechny sušenky, které jsou takhle popraskané 🙂 můžete si je udělat v jakékoliv příchuti 🙂
Amellia
8. 11. 2016 v 8:55Je mi to jasné, já jsem právě také dávala melasu a stejné koření 🙂 Je to taková podzimní kombinace 🙂
Anonymní
8. 11. 2016 v 18:18Dobrý den, poradíte kde bych koupila tu melasu? děkuji moc Lucka
Víkendové pečení
8. 11. 2016 v 18:37Lucko, zdravím, melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo některých lékárnách 🙂 má konzistenci podobnou medu a je tmavě hnědá až černá.
Anonymní
13. 11. 2016 v 12:59Jsou úžasné. Pekla jsem je. Jen jsem přidala špetku soli
Víkendové pečení
13. 11. 2016 v 16:04Děkuji 🙂 to moc ráda slyším 🙂 špetka soli v receptu je 🙂
Anonymní
13. 11. 2016 v 15:22Moc dobre, diky za inspiraci. Misto zloutku jsem dala jen vodu, masla o chlup min a neroztekly se, jen kulicka trochu ztratila tvar. Tammy
Víkendové pečení
13. 11. 2016 v 16:06Tammy, děkuji 🙂 koukám, že to jde i bez žloutku 🙂 ale správně se roztéct mají, to je na nich to hezké 🙂
Anonymní
17. 11. 2016 v 10:11Byly vyborne i neroztekle, jako knofliky. A byly tak dobre, ze jsme je ve 3 snedli behem odpoledne vsechny. Uz tonemuzu pect, takhle pred vanocemi. 🙂 🙂 Bychom se neunesli. T.
Anonymní
24. 2. 2017 v 14:04Nádhera. Hned bych vyzkoušela ale bohužel nemám melasu. Nevíte, čím by se dala nahradit? Mám na ně velkou chuť:)
Víkendové pečení
25. 2. 2017 v 7:13Díky 🙂 melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy, je škoda ji nahrazovat 🙂 nicméně můźete dát místo ní med či kukuřičný sirup, jen jsou možná trochu sladší, tak bych ubrala trochu cukru 🙂