Podzim máme v plném proudu a k podzimu tak nějak patří i dýně. A protože dýňových receptů není nikdy dost, mám pro Vás dnes jeden na dýňový dort. Musím říct, že už jsem se na něj chystala poměrně dlouho, ale teprve pár dnů před pečením mě napadla kombinace se slaným karamelem. A byl to dobrý nápad, ve spojení s dýňovým těstem a smetanovým krémem je to povedená kombinace. Chutnalo nejen dospělým, ale i dětem 🙂
Dort je díky dýni krásně vláčný a koření ho hezky provoní. Lehký smetanový krém je připravený jen z tvarohu a zakysané smetany a se slaným karamelem si moc dobře rozumí. Zdobení jsem tentokrát zvolila jen takové ležérní, ale klidně si ho ozdobte dle vlastní fantazie.
Příprava dortu není složitá, ale je potřeba ji rozložit do dvou dnů. První den si připravíte dýňové pyré a základ pro krém, můžete si uvařit i slaný karamel. Druhý den pak upečete korpus a dort dokončíte.
Dýňový korpus (průměr 22-23 cm):
240 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžička zázvoru
špetka mletého nového koření a muškátového oříšku
3 vejce velikost „L“
200 g třtinového cukru
2 lžíce javorového sirupu (případně medu)
150 ml oleje
350 g dýňového pyré (recept viz. níže)
50 g mletých ořechů
Troubu předehřejte na 175 stupňů, kulatou formu o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením.
Ve větší míse společně prošlehejte vejce, cukr a javorový sirup. Přidejte olej a dýňové pyré, dobře promíchejte.
Přisypte moučnou směs a následně mleté ořechy. Dobře prošlehejte a nalijte do připravené dortové formy.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut, pak teplotu snižte na 155 stupňů a dopékejte. Ověřte si špejlí, zda je korpus propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně překlopte na chladicí mřížku.
Korpus vyběhne uprostřed trochu do výšky, ale nevadí, můžete nechat nebo zaříznout do roviny.
Tvarohovo-smetanový krém:
400 g zakysané smetany min. 15% tuku
250 g tvarohu ve vaničce (tučný)
70-80 g cukru krupice
100 g smetany ke šlehání 33%
Zakysanou smetanou smíchejte s tvarohem a nechte přes noc vykapat. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku nebo látkovém kapesníku, který zavěsíte do vyšší mísy jako raneček.
Odkapaný tvaroh se smetanou dejte do mísy, přidejte cukr a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do hladkého krému.
Slaný karamel:
100 g cukru krupice
45 g másla
60 ml smetany ke šlehání 33%
cca 0,5 lžičky mořské soli
Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.
Slaný karamel pravděpodobně nespotřebujete do dortu celý, zbytek můžete uchovat pár dnů v lednici. Skvěle se hodí třeba na zmrzlinu, jablečný koláč nebo do makronek.
Sestavení dortu
Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte. Jednotlivé pláty budou hodně slabé a poměrně křehké, je potřeba pracovat opatrně.
První plát položte na tác, pomažte asi třetinou tvarohového krému a pokapejte slaným karamelem. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Na vrch dortu pak naneste zbytek krému, boky nechte bez pomazání.
Trochu slaného karamelu si přendejte do sáčku s úzkou hladkou trubičkou a nastříkejte do spirály nahoru na krém. Karamel se do krému po čase vpije, proto je na fotografii takový světlejší a matnější.
Dort ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila makronky, karamelizované ořechy a slaný karamel.
Jak připravit dýňové pyré
Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu.
Nespotřebované pyré můžete několik dní uchovat v lednici nebo zamrazit.
Vytisknout recept |
58 Komentáře
Anonymní
31. 10. 2016 v 21:00Jůůů, Míšo, to je teda krásně podzimní dortík!:-) Podzimní mi přijde jak vzhledově, tak i obsahem, tedy chutí. Miluji hokaidó, ale stále odolávám jeho využití ve sladké kuchyni. Teď jste mě zviklala, bude mi tenhle dortík ležet v hlavě…:-) Hezký podzim Vám přeji, Milena:-)
Víkendové pečení
1. 11. 2016 v 6:32Mileno, moc děkuji 🙂 také mám dýni moc ráda na všechny způsoby. Určitě ji zkuste i a na sladko, je skvělá 🙂
Anonymní
31. 10. 2016 v 22:07Je to radost sledovat Váš web, určitě vyzkouším.O víkendu jsem pekla Vaše jahodové dortíky a dopadly díky Vašemu podrobnému popisu skvěle.Těším se
na každý Váš recept.Děkuji.Iva
Víkendové pečení
1. 11. 2016 v 6:32Milá Ivo, moc děkuji za krásný komentář i přízeň mému blogu. Mějte se fajn. Míša
Anonymní
2. 11. 2016 v 7:09S veľkou radosťou sledujem Váš blog, a nie len sledujem, ale aj skúšam Vaše recepty! Dyňová bábovka je neskutočne dobrá. Dokonca si odo mňa pýtala recept aj svokra (za 21 rokov je to prvý recept, ktorý po mne chcela)! Túto tortičku určite vyskúšam o týždeň na dcérine narodeniny! Ďakujem za skvelé recepty a prajem len všetko dobré… Andrea
Víkendové pečení
2. 11. 2016 v 10:38Milá Andreo, moc děkuji, jsem ráda, že mají recepty úspěch 🙂 troufám si říct, že pokud Vám chutná dýňová bábovka, bude chutnat i tento dort. Mějte se krásně a děkuji za přízeň. Míša
Anonymní
10. 11. 2016 v 7:19Dobrý den Míšo,
musím Vám složit obrovskou poklonu…o víkendu jsem pekla pro manžela tento dortík…předem musím poznamenat, že manžel ani děti dýni nemusí…ale chtěla jsem ho vyzkoušet…jedním slovem LUXUS…manžel i děti byli nadšení a já taky…dort je opravdu luxusní…úplně se rozplývá na jazyku…moc moc děkuji…Zdenka
Víkendové pečení
10. 11. 2016 v 8:00Zdenko, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že Vám dort tak chutnal 🙂 zvláště když dýni moc nemusíte :)) třeba Vás zaujmou i další dýňové recepty 🙂 mějte se fajn a děkuji 🙂 Míša
KaM Patchwork
25. 11. 2016 v 14:46Hezké odpoledne Míšo, zdravím a mávám, na dnes byl důvod upéct a pohostit své milé, tak jsem upekla dort a vyzkoušela slaný karamel – no mňamka jedna báseň,ještě že jsem si ho připravila ze dvojité dávky, neb jsem tentokrát JÁ a ne zbytek rodiny chodila ulizovat, sklidila jsem prostřednictvím Vás Míšo pochvalu a ta zase ode mně míří k Vám, moc děkuji za Váš blog a recepty, se kterými se dělíte mezi nás, přeji krásný už adventní čas :o)
Víkendové pečení
25. 11. 2016 v 20:09Dobrý večer Katko, tak to jsem ráda, že Vám slaný karamel chutnal 🙂 také ho mám moc ráda :)) děkuji za pochvalu a hlavně důvěru v mé recepy, moc si Vaší přízně vážím. Krásný advent i Vám 🙂
Marie
2. 12. 2016 v 20:30Ahoj Míšo, prosím tě dal by se tento krém nastříkat na cupcakes anebo je moc řídký 😉Děkuji M.
Víkendové pečení
3. 12. 2016 v 7:56Ahoj Maruš, krém určitě není řídký, je docela hustý, jen nevím, zda má tu správnou konzistenci na cupcakes. Když tak smetanu přidávej postupně, uvidíš, jak bud hustý 🙂
Anonymní
10. 12. 2016 v 20:55Dobrý vecer,toto je jiz paty Vas recept,ktery jsem zkusila a tak jako v predchozich pripadech skvele a originalni. A vlastne vcelku snadna priprava,nijak drahe,pritom vysledek luxusni! A slany karamel!-to je muj objev roku,laska na prvni ochutnani. Diky za inspiraci,za vse od Vas zatim sklizim jen pochvaly.
Petra
Víkendové pečení
11. 12. 2016 v 7:29Milá Petro, tak to mě opravdu moc těší, že dort i ostatní recepty mají takový úspěch 🙂 vůbec se nedivím, že Vám slaný karamel učaroval, je skvělý a taky lehce návykový 🙂 děkuji za důvěru i přízeň. Krásnou neděli.
Anonymní
12. 8. 2017 v 19:45Je půl deváté večer a já mám za sebou testovací první várku slaného karamelu. Byla jsem hooodně zvědavá a po přečtení Vašich receptů i dalších komentářů na internetu, už jsem neodolala. Musím podotknout, že nemám ráda kombinace sladké-slané typu kuřecí maso s broskví nebo ananasem :(, ale musím smeknout:slaný karamel je naprosto famózní!!! Konečně skvělý recept na vůbec tekutý krémový karamel na vánoční košíčky. V plánu mám ihned vyzkoušet dýňový dort. 🙂 Tem, kdo slaný karamel vymyslel, zaslouží metál! Jana
Víkendové pečení
13. 8. 2017 v 18:59Jano, jsem moc ráda, že i Vás slaný karamel takto nadchnul 🙂 já mu propadla stejně 🙂 na blogu mám několik receptů, do kterých se slaný karamel používá, tak některý zkuste 🙂
Anonymní
12. 10. 2017 v 19:03Milá Míšo!
Váš blog mi byl seslán z nebe. S tímto úžasným dortem sklízím jeden úspěch za druhým!
Peču ho již podruhé a v neděli to bude potřetí na zakázku 🙂
Jen nevím zda slaný karamel je dobré si připravit den dopředu, protože jsem ho tak dlouho zkoušela a zkoušela, až jsem si na druhý den musela stejně připravit další várku 😀
Jinak už jsem vyzkoušela ctyři vaše recepty a všechny se povedly na jedničku!
Určitě budu pokračovat a už se na to těším! 😀
Víkendové pečení
13. 10. 2017 v 10:16Zdravím a děkuji za milý komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a hlavně daří. Ano, slaný karamel je silně návykový 🙂
Mějte se fajn. Míša
Anonymní
15. 3. 2018 v 16:37Dobry vecer, Milo,
Chystam se pect tenhle uzasny dortik. Uz mam hotovy karamel (doufam, ze nejaky zbyde na dort :D) ale chtela bych se Vas zeptat, jestli by sek dort vyklopit z hrnce? Dortovou formu mam totiz jen o prumeru 27cm a to je obavam se moc velike. Hrnec se budu snazit co nejlepe vymazat, ale spis jestli testo nebude tezke a neroztrhlo by se mi..
Moc Vam dekuji za radu.
Hezky vecer, Jana
Víkendové pečení
15. 3. 2018 v 20:31Jano, hezký večer, klidně použijte i hrnec 🙂 myslím, že stačí, když dno hrnce vyložíte pečícím papírem. Po upečení pak oříznete boky hrnce a korpus opatrně vyklopíte 🙂 samozřejmě až trochu vychladne.
Anonymní
4. 4. 2018 v 20:18🙂 Dobrý den 🙂 pekla jsem podle vás tenhle uuuužasný dort a maminka i celá rodina si pochutnali i muj přítel a to dýni nesnáší! 🙂 už dlooouho sem nejedla tak skvělý dort!
Víkendové pečení
6. 4. 2018 v 14:11Tak to mě moc těší 🙂 dýně je skvělá, nejen do koláče 🙂
Michaela Kubálková
4. 7. 2018 v 20:28Dobrý den, myslíte, že si tento krém bude tak skvěle rozumět i s normálním karamelem? Nebo byste doporučila jiný? Moc děkuji za odpověď! Hltám teď všechny vaše recepty! Jsou super ❤️
Michaela Kubálková
4. 7. 2018 v 20:47Nebo spíš něco s krémovým sýrem a smetany? 🙂 potřebuji perfektní karamelový dort pro švagrovou, má zmlsaný jazýček 😊 a nechci dělat krém s karamelem, moc se mi líbí právě ta varianta bílého krému pokapaného karamelem 🙂
Víkendové pečení
5. 7. 2018 v 7:54Míšo, řekla bych, že šlehaná karamelová ganache a kombinace v tomto dortu jsou dvě odlišné věci 🙂 i když obě dobré 🙂 Myslím, že i v tomto případně můžete použít klasický karamel, bude to jen hodně sladké 🙂 ten slaný je přeci jen trochu lepší 🙂
Klidně použijte i krém ze sýra i smetany, karamel k němu bude také dobře ladit. K tomuto typu krému bych ale doporučila spíše třeba mrkvový, banánový nebo tento dýňový korpus. Ty klasické piškotové, které jsou u té šlehané ganache, se k tomu chuťově moc nehodí.
Těžko říct, který typ dort by padl Vaší švagrové do oka, vycházejte z toho, co má ráda a co si obvykle dává v cukrárně 🙂
Michaela Kubálková
5. 7. 2018 v 16:53Tento komentář byl odstraněn autorem.
Michaela Kubálková
5. 7. 2018 v 16:54Moc vám děkuji za odpověď! 🙂 tak už jen poslední dotaz :)). Našla jsem u vás na blogu korpus z karamelizovaných banánů, myslíte, že by k tomu šel? Nebo bude už moc překaramelizováno.. a jestli ano, lze udělat ten korpus s klasickou moukou nebo to celozrná mouka úplně změní a mám radši běžet do obchodu ještě pro mouku? 🙂 ještě jednou moc děkuji! Velmi oceňuji, že takto odpovídáte na dotazy ❤️
Víkendové pečení
6. 7. 2018 v 7:38Ano, k banánovému korpusu se hodí krém ze sýra a smetany, nebo je skvělý i ten co je přímo u banánového dortu. Obecně bych krémy moc nesladila, pokud budete ještě přidávat karamel. Celozrnnou mouku klidně nahraďte klasickou bílou. Ať se vydaří 🙂
Unknown
12. 9. 2018 v 13:07Prosím, chtěla bych se zeptat, jakou funkci má odkapání smetany s tvarohem do krému a jestli by bylo možné tento krok vynechat? Chtěla bych dort upéct příteli jako překvapení, ale pokud by visel od předchozího večera v lednici raneček, tak by asi pojal podezření..
Víkendové pečení
12. 9. 2018 v 14:17Tvaroh a smetana se tak zbaví nadbytečné vody a směs bude hustá. Pokud byste použila přímo z kelímku, krém bude tekutý a nebude držet 🙂 jako alternativu můžete použít čerstvý sýr typu Philadelphia a v poměru 1:1 našlehat se smetanou 🙂 v tomto případě není odkapání potřeba.
Unknown
12. 9. 2018 v 14:50Mockrát děkuji za radu 🙂
Anonymní
6. 11. 2018 v 13:26Dobrý den, pokud bych dělala tedy krém ze sýru Philadelphia, tak vyslehat 1:1 se zakysanou smetanou nebo se smetanou ke šlehání jak je v receptu? Děkuji za radu. 🙂
Víkendové pečení
6. 11. 2018 v 15:07Zdravím, pokud použijete sýr, tak našlehat se smetanou ke šlehání 🙂
Anonymní
26. 9. 2019 v 10:19Dobrý den, váš dort mě učaroval a zkouším ho péct. Zasekla jsem se hned u dýňového pyré…..mám ho suché….jako kdybych rozmačkala nasucho brambory. Má takovou konzistenci mít? Děkuji za odpověď Hanka
Víkendové pečení
7. 10. 2019 v 8:25Hanko, ono asi záleží na typu dýně jakou jste použila a jakým způsobem jste pyré připravila. Pyré by mělo být trochu jako jablečná povidla :))
schwarze Witwe
28. 10. 2020 v 12:05Dobry den Miso. Prosim o radu. Pripravila jsem si slany karamel den predem a samozrejme ze zhustl. Mam ho pred pouzitim rozehrat,aby se s nim dalo pracovat,nebo jen promixovat?? I pak bude asi ale tuhy a nepujde strikat ….. Dekuji za odpoved….
Míša Landová
28. 10. 2020 v 12:44Ano, karamel můžete opatrně a krátce zahřát, ideálně v mikrovlnné troubě 🙂
schwarze Witwe
29. 10. 2020 v 1:21Dekuji mockrat za tak rychlou odpoved….povedlo se….:-)
Monika
7. 10. 2021 v 12:02Dobrý den, měla byste tip, čím nahradit polohrubou mouku, aby byl recept bezlepkový? Nerada používám bezlepkové směsi, takže nějaká kombinace mletých ořechů třeba, jako používáte v jiných receptech? 🙂
Mockrát děkuji
Monika
Míša Landová
7. 10. 2021 v 13:04Tento recept jsem v bezlepkové variantě nedělala, ale můžete zkusit kombinaci mandlové mouky a rýžové, ta je bezlepková, ale nemá ten typický ocásek jako směsi.
Káťa
29. 10. 2021 v 16:52Poprvé jsem vyzkoušela něco upéct z dýně a musim říct ze ta dýně a koření krasne provonělo celou kuchyň a cely dort chutná báječně. 🙂
Míša Landová
29. 10. 2021 v 21:23Tak to mě moc těší 🙂
Anonym
4. 2. 2022 v 21:35Tak už vím, co budu dělat na podzim za dort 😋.. Zkusím tento vás + udělám klasik piškot, ať ten dort je pořádný 😄. Už se těším, až opět budu tvořit 😇.
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:14🙂
Ivana
13. 10. 2023 v 15:19… myslíte, že pyré by sa mohlo vyrobiť aj z kociek dyne, naparených alebo podusených? (trošku sa to tým hodinovým pečením predlžuje/predražuje)
Inak to vyzerá skvele a profi a mňam… páči sa mi aj Váš veľmi kultivovaný prejav, ak smiem podotknúť 🙂 …. no proste asi budem cez víkend piecť 🙂
Míša Landová
13. 10. 2023 v 16:16Ano, dýni můžete klidně uvařit v páře 🙂
Vendula Křížová
15. 10. 2023 v 18:35Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné nechat krém okapat…chtěla bych dort udělat tzv. na poslední chvíli a premyslim, jestli bude velký problem tento krok vynechat.
Předem děkuji 🙂
Míša Landová
16. 10. 2023 v 8:50Pokud by to nebylo nutné, do receptu bych to neuváděla 🙂 nevykapaná smetana i tvaroh budou řídké a nebudou Vám držet. Pokud potřebujete na poslední chvíli, musíte zvolit jiný druh krému 🙂
Olga
3. 11. 2023 v 19:51Dobrý večer, nejprve vám musím mooc pochválit Vanilko-čokoládový dort,který se mi diky vašem receptu povedl i se zdobením marcipánem ( sice jako prvotina nebylo tak krásné jako vaše),ale dostalo se mi od všech pochvaly,protože prostě chutě sladěné,korpus úžasný, sametový .A teď k dotazu. Koupila jsem si Jemný tvaroh v kostce. Můžu ho použít na krém? A pokud ano,musím ho dát ještě vykapat se smetanou?Předem vám děkuji.
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:01Děkuji 🙂 pokud máte tvaroh v kostce, ten není třeba nechat vykapat. Je hustý a pevný sám o sobě.
Olga
4. 11. 2023 v 9:29A ještě jsem se chtěla zeptat na ty roládky které máte jako ozdobu na dortu. Na ty také najdu recept na bloku? Děkuji.
Míša Landová
4. 11. 2023 v 18:03Jestli myslíte ty karamelky, tak to byly kupované bonbony 🙂
viera
28. 9. 2024 v 12:40vzdy ked robim tuto tortu tak si odomna pytaju recept, je vyborna! ja ale davam do korpusu aj kremu menej cukru aby som do nej mohla dat celu davku slaneho karamelu 0:-) a krem v dvojnasobnom mnozstve aby som ju aj obmazala. dakujem, mate skvely blog, zatial vsetko co som od vas piekla boo vyborne a navyse recepty pisete tak ze aj cukrar-amater si s nimi poradi 🙂
Míša Landová
28. 9. 2024 v 21:49Děkuji.
Jitka Pernicová
27. 10. 2024 v 11:36Vůbec jsem vás ani váš blog neznala, ale hledala jsem recept na dýňový dort, který jsem nikdy nedělala. Trochu jsem si postup zjednodušila (dýní vařila v páře, na krém použila karamel prodávaný v Polsku a na krém mascarpone s tučnou ( 24%) smetanou, ale dort je skvělý! Děkuju za inspiraci a mrknu na další recepty. Peču a vařím od dětství, ale ráda zkouším nové věci.
Míša Landová
27. 10. 2024 v 18:31Jitko, tak super, že jste mě konečně objevila 🙂 věřím, že Vás zaujmou i další recepty.
Erika
7. 11. 2024 v 17:24Dobrý den,
Chtěla bych se vás zeptat, chtěla bych s touto kombinací krému a karamel použít vanilkový korpus a chtěla bych k tomu prodat, ještě ovoce udělala jsem si pyré z blum, jen ho mám dost řídké a m strach , že mi to v tom dortu udělá neplechu., nevím jak to zahustit nebo jestli to tam vůbec dávat. Jinak vám děkuji za tento skvělý blog a za předešlou řadu. Je to opravdu příjemná chvilka , když si to přičítám!
Míša Landová
8. 11. 2024 v 9:52Krémy a korpusy si můžete libovolně kombinovat. Záleží jak chcete pyré do dortu zapracovat. Pokud s ním jen prokapete korpus, může být řídké.
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5