Menu
Dorty

Nepečený dort s ovocným želé

Léto se nám posledních pár dnů nějak vyhýbá, tak si ho musíme připomenout alespoň nějakým letním dezertem. A jahody k létu určitě patří, i když jejich hlavní sezóna už pominula. Nicméně v obchodě se ty české ještě koupit dají a jsou pořád moc dobré. Klidně ale na tento dort použijte i jiné ovoce 🙂

Základem dortu je klasická sušenková vrstva, doplněná lehkým krémem. Tentokrát jsem záměrně vynechala čerstvý sýr a použila jogurt s tvarohem a smetanou. Na rozdíl od jiných krémů není smetana vyšlehaná, ale použitá ve své tekuté podobě. Možná i díky tomu mi krém chuťově i konzistencí připomíná panna cottu. Takže pokud ji máte rádi, určitě Vám bude chutnat i tento dort. 

Na ovocné želé jsem použila mražené maliny, patří u nás asi k nejoblíbenějším a dobře kontrastují s jogurtovo-tvarohovým krémem. Ale i tady můžete improvizovat a použít na želé jahody, meruňky nebo třeba lesní směs. Pokud ovoce neobsahuje malá zrníčka, není třeba ani pasírovat. 

Nepečený dort (průměr 19 cm):

100 g sušenek (použila jsem mix bebe dobré ráno a bebe rodinné)

35 g rozpuštěného másla

300 g řeckého nebo smetanového jogurtu min. 10% tuku

200 g tvarohu ve vaničce 

150 g smetany ke šlehání 33%

4-5 lžic cukru krupice

vanilkový extrakt, citronový olej

7 g práškové želatiny (1 polévková lžíce) + 35 ml studené vody

čerstvé jahody nebo jiné ovoce (meruňky, maliny, borůvky …)

Sušenky rozmixujte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 minut nabobtnat.

V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem. Smetanu dejte do kastrůlku společně s cukrem a na mírném ohni zahřejte, až se cukr rozpustí. Do smetany přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Smetana nesmí být moc horká, cca 60 stupňů.

Do teplé smetany přidejte postupně několik lžic jogurtové směsi a vždy dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku tvarohu s jogurtem a dobře pomíchejte. Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu a citronový olej. Podle chuti případně přislaďte.

Jahody podélně rozřízněte a řeznou stranou vyskládejte podél celého obvodu dortu.  Já jsem dovnitř formy dala páskovou folii, ale není to nutné. Jahody můžete rozložit i doprostřed dortu. Do formy nalijte jogurtovou směs a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.

Ovocné želé:

200 g mražených malin (jahody, lesní směs, meruňky)

2 lžíce cukru

2-3 lžíce vody

3 g práškové želatiny (cca 1/2 lžíce) + 10 ml studené vody

Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a nechte chvilku povařit. Ještě horké přepasírujte přes sítko, aby se odstranili zrníčka. Pokud je směs příliš tekutá, vraťte ji do kastrůlku a nechte ještě chvilku povařit. Výsledkem by mělo být cca 150 g malinového pyré.

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.

Malinové pyré zahřejte na cca 60 stupňů a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Pyré nechte za občasného míchání trochu zchladnout, pak nalijte na zatuhlý dort. Dejte do lednice vychladit.

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

32 Komentáře

  • Anonymní
    16. 8. 2016 v 22:41

    Dobrý večer Milo, musím říct, že Vaše stránky jsou super. Už jsem pekla podle vašeho receptů cupcakes, čokoládový dort s pařížským krémem a melo to velký úspěch. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2016 v 7:07

      Milá Evo, děkuji, tak to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 8. 2016 v 12:57

    Tak tento receptik musim vyzkouset, vypada to uzasne :-)Preji pekny den:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2016 v 14:30

      Děkuji 🙂 zkuste.

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 8. 2016 v 10:38

    Dobrý den Mílo, šel by tento krém použít třeba do rolády? Děkuji za radu a za vaše Víkendové pečení.Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2016 v 18:00

      Marie, obávám se, že tento krém do rolády nepůjde, před ztuhnutím je hodně tekutý, proto se i dort musí připravovat ve formě 🙂 určitě se ale bude hodit jiný krém, ať už z receptů přímo na rolády, dortů nebo cupcakes, na blogu jich mám spostu 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2016 v 12:58

    Dobrý den, konečně jsem se dostala k tomu vyzkoušet tento recept :-). Ovšem tedy bez jahod, protože už jsem je nikde neviděla. Díky citronové esenci v náplni mě ale napadlo dát navrch citronové želé. Výsledek stojí za to. Škoda že sem nemohu vložit foto :-(. Děkuji za další úžasný recept a přeji krásnou neděli. Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2016 v 18:42

      Diano, tak to jsem ráda, že se dort povedl 🙂 citronové želé zní skvěle, s krémem to určitě skvěle ladilo 🙂 fotku mi můžete poslat do majlu nebo vložit přes facebook 🙂 mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 7:00

    Milá Míšo, tak jsem v sobotu dělala dva dorty, oba s jahodami. Jednak tohoto krasavce, jednak vanilkový s jahodami (taky samozřejmě podle Vašich stránek – komentář napíšu tam). Dost jsem se bála toho želé, ale vyšlo perfektně. A celý dort vypadal a chutnal výborně, akorát se při krájení dost drolil ten sušenkový korpus (dělala jsem z klasických bebe). Asi by to příště chtělo víc másla? Ale rozhodně jsem spokojená, nikdy by mě nenapadlo, že dokážu vyrobit tak skvělý dort, vlastně dorty. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 8:05

      Martino, tak to mě opravdu moc těší 🙂 že jste se pustila hned od dvou dortů 🙂 jsem ráda, že se tento povedl a chutnal 🙂 sušenky je potřeba hodně "umačkat", ale obvykle se při krájení vždycky trochu drolí. Klidně přidejte příště trochu másla, to by taky neměl být problém 🙂
      Vidíte, člověk se nemá podceňovat, když je dobrý recept, tak jde všechno 🙂 děkuji a pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 6. 2017 v 8:43

    Dobrý den , prosim mam dotaz muzu udelat ovocne zele z kompotovanych jahod?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 6. 2017 v 14:42

      Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale asi by to šlo 🙂 jen kompotované jahody budou asi obsahovat více vody, na chuti to bude zřejmě znát …

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 5. 2018 v 14:13

    Dobrý den,Mílo. Mohu použít želatinový ztužovač za studena? A šlehačka může být studená? Děkuji za radu Marie a díky za vaše úžasné stránky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2018 v 5:50

      Marie, zdravím, pokud použijete ztužovač za studena, je potřeba se řídit pokyny na obalu výrobce. A to pokud jde o množství ztužovače i o postup přípravy. Já používám klasickou mletou želatinu a tam je to trochu jinak. S těmi ztužovači za studena nemám dobré zkušenosti 🙂 Smetanu nebude potřeba zahřívat. Ať se daří 🙂

      Odpovědět
  • jenn
    14. 8. 2018 v 9:46

    dobrý den chci udelat synovi ale dá se na to žele nalepit jedlý papir?
    dekuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 8. 2018 v 11:44

      Tak to bohužel nevím, nikdy jsem nedávala.

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 5. 2019 v 19:40

    Dobrý den, lze použít agar místo želatiny? Je to teoreticky prášková želatina. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2019 v 7:44

      Agar použít můžete, ale v jiném poměru než želatinu. Zkušenost s ním ale nemám, takže Vám poměr neřeknu 🙂

      Odpovědět
  • Veber
    17. 4. 2020 v 9:26

    Dobrý den. Dort vypadá úžasně a dle Vašich receptů se peče samo. Myslíte, že by bylo možné nahradit řecký jogurt vysokoprocentním jogurtem nebo zakysanou smetanou, které nechám okapat?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2020 v 5:26

      Ano, klidně použijte smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu. Není třeba odkapávat, protože v receptu je použita želatina.

      Odpovědět
  • M.
    16. 7. 2021 v 16:39

    Dobrý den.
    Dnes jsem objevila Vaši stránku a moc se mi líbí. Už se těším, až prozkoumám více receptů.
    Ráda bych se zeptala v jakém poměru dát suroviny, pokud nemám formu 19 cm, ale 24 cm.
    Děkuji moc 🙂

    Odpovědět
  • Iveta
    26. 10. 2021 v 19:18

    Dobry den paní Míšo,neměla jsem praskovou zelatinu,tak jsem dala 3 plátky,teď je dort v lednici a asi neztuhne,co myslíte,3 plátky je určitě málo..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2021 v 19:22

      Nevím jakou máte želatinu, kolik váží plátek a jak je silná … takže opravdu těžko říct 🙂

      Odpovědět
  • Iveta
    27. 10. 2021 v 19:17

    Tak jen ještě k předchozímu komentáři,dopadlo to kupodivu dobre,ztuhlo to a byla to platkova zelatina Dr.Oetker

    Odpovědět
  • Sandra H.
    29. 10. 2021 v 22:57

    Dobrý den Míšo,
    dnes jsem tuto pochoutku připravila na nedělní oslavu. Již jsem od Vás pekla makronky a bezlepkový čokoládový dort s krémem z mascarpone a malinovým pyré. Obojí mělo velký úspěch, tak jsem zvědavá, jak dopadne tento. Jen jsem udělala menší úpravu. Máme v rodině celiaky a tak jsem použila sušenky podobající normálním BeBe.
    Děkuji za to, co děláte. Je to velmi inspirující!
    🙂

    Odpovědět
  • Věrka Hellerová
    28. 6. 2023 v 20:35

    Vyzkoušeli jsme a je naprosto skvělý. Zkoušeli jsme i s jiným ovocem, lehký, svěží a během půl hodinky na rodinné oslavě byl pryč. I odpůrci dortů mlaskali.

    Odpovědět
  • Zuzana
    20. 12. 2023 v 13:59

    Výborný recept který zvládne i začátečník. Perfetni. Děkuju

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ