Menu
Slané recepty

Slané krekry s lněným semínkem

Když jsem se před lety zajímala o zdravou výživu a bio potraviny, narazila jsem na tyhle slané krekry ze špaldové mouky s lněnými semínky. Okamžitě jsem si je zamilovala a od té doby je peču pravidelně. Špaldová mouka jim dodává lehce oříškovou chuť, díky máslu jsou křehké a lněná semínka v nich krásně křupou. Zapomeňte na předsudky, že co je zdravé, nemůže být dobré 🙂

Příprava je rychlá a jednoduchá a stačit Vám bude jen několik surovin. Krekry jsou skvělé jen tak sami o sobě, ale perfektně se hodí k různým dipům či pomazánce. Jen pozor, jsou lehce návykové a taky dost syté. Vyzkoušela jsem i variantu se sezamový semínky, ale lněné jsou prostě lepší 🙂

Autorem receptu je Hanka Zemanová a najdete ho v její knize Bio Abecedář. Což je mimochodem úžasná knížka, která obsahuje kromě spousty zajímavých receptů, mnoho dalších informací. Přestože dnes už není můj zájem o „zdravější“ výživu tak intenzivní, k této knížce se stále ráda vracím.

Na slané krekry si připravte (3 plechy):

250 g celozrnné špaldové hladké mouky

100 g másla

2 lžíce olivového oleje

100 ml vody

1-1,5 lžičky mořské soli

velká hrst lněných semínek

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte lněná semínka a promíchejte. Přidejte lehce změklé máslo, olej a vodu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte asi 30 minut odležet v lednici. Těsto se dobře zadělává v gumových rukavicích, nelepí se tak na ruce. 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva až tři plechy vyložte pečícím papírem.

Těsto rozválejte na slabo, můžete lehce posypávat moukou. Čím budete mít těsto slabší, tím budou krekry křehčí a křupavější. Radýlkem rozkrájejte na krekry a přendejte na plech.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, dobře hlídejte. Délka pečení je závislá na velikosti a síle  sušenek.

Můžete servírovat hned po upečení, skladujte v uzavřené dóze.

inspirace z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové


Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

16 Komentáře

  • Anonymní
    8. 2. 2016 v 7:19

    Jdu na ně, děti mají prázdniny, tak můžou chroupat. děkuji Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2016 v 11:01

      Martino, určitě zkuste, jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
    • Alena
      6. 3. 2024 v 12:33

      Dobrý den, proč se prosím do nějakých sušenek přidává voda a do některých vejce? Jaké jsou vlastnosti těchto slożek v těstě po upečení? A ještě se zeptám, jestli prosím nevíte, jak se sušenkami nebo krekrami a těstem na ně co nejvíce přiblížit třeba křupavým tuc krekrům? Co přidat nebo naopak ubrat? Máslo? Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
      • Míša Landová
        8. 3. 2024 v 9:27

        Každý recept může být jiný, někde je voda, jinde vejce. Záleží, jakou chcete výslednou konzistenci a chuť. Pokud chcete krekry typu Tuc, bude tam určitě velký podíl másla, recept ale bohužel nemám.

        Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2016 v 8:23

    Ta špaldová celozrnná má být hladká předpokládám?? Díky Marta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2016 v 8:27

      Marto, ano, určitě hladká, hned doplním do receptu. Děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 3. 2016 v 16:50

    Právě jsem je dodělala a jsou vynikající! Musím se ovládat, abych to nesnědla všechno:) Tina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 3. 2016 v 18:25

      Tino, děkuji 🙂 tohle znám, taky jich nikdy nemám dost 🙂 jsou hrozně "jedlé" .

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 6. 2016 v 20:52

    Pečeno z necelozrnné špaldové mouky třikrát za tři dny a nezbyl ani drobeček. Doporučuji před pečením posypat nastrouhaným sýrem, pak mizí snad dvojnásobným tempem ;-).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2016 v 6:20

      Super 🙂 to je skvělá zpráva, tyhle krekry jsou prostě skvělé 🙂 díky za tip na přidání sýra, určitě někdy vyzkouším. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    13. 6. 2016 v 9:59

    Naprosto dokonalé. V současné době peču již ze 4 dávek!! Míchám celozrnnou a hladkou špaldovou mouku, přidávám ještě sezam bílý, černý, slunečnicová semínka, len zlatý i len hnědý. A opravdu, čím jsou placky tenčí a upečenější, tím jsou krekry křupavější a žravější. Je to jednoduché, rychlé (ikdyž 4 dávky se pečou prostě déle), zdravé a chutné!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2016 v 11:37

      Květo, děkuji 🙂 tak to už pečete opravdu ve velkém 🙂 ale stojí opravdu za to 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Petra BM
    8. 10. 2016 v 14:36

    Pěkný dem, přidávám se k paní Květě, jsou moc dobré. Těsto jsem zadělávala v robotovi, vůbec se mi nelepilo. Mě osobně chutnají více ty méně hotové, manžel preferuje spíše více upečené :). Receptík doporučuji. Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2016 v 16:57

      Péťo, děkuji 🙂 já mám také ráda ty více pečené a křupavější 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2017 v 18:18

    Míšo po všem tom sladkém jsem si dnes upekla tyhle krekry.-)některé jsem dle rady posypala sýrem a musím říct..fakt mňamka..:-)) Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2017 v 21:00

      Lenko, skvělá volba a příště zkuste ty semínkové, ty jsou taky luxusní 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ