Přestože jsou cupcakes už hodně rozšířené, pořád je spousta lidí hází do jednoho pytle s muffiny. A přitom rozdíl je vidět hned na první pohled. Cupcakes jsou dortíky bohatě zdobené krémem a různými dekoracemi nebo plněné uvnitř a potahované marcipánem či fondánem. Zatímco muffiny vypadají spíš jako „obyčejná“ buchta, která se ale perfektně hodí ke snídani 🙂
Rozdíly jsou samozřejmě i v samotné přípravě těsta. U muffinů se suroviny dělí na suché a mokré a jejich smíchání je víceméně ledabylé. Základem úspěchu je, aby kousky mouky zůstaly patrné. Těsto na cupcakes se šlehá a je krásně jemné a hladké. Většinou se do něj nepřidávají ořechy, sušené ovoce ani čokoládové pecky, tak jako je tomu u muffinů.
I když se na první pohled mohou zdát stejné, rozdíly jsou i v papírových košíčcích. Na muffiny se používají obvykle větší košíčky s pevným okrajem nebo cípy nahoře. Cupcakes se pečou v nižších rovných košíčcích s varhánkovými okraji. Pro určité příležitosti pak mohou být ještě vsazeny do krajkových límečků (košíčků).
Jediné, co mají cupcakes i muffiny stejné, jsou formy na pečení. V tom žádný zásadní rozdíl není, ať už se jedná o plechovou, keramickou nebo silikonovou formu. Nutno ovšem podotknout, že se mohou lišit velikostí otvorů. Sama mám doma dvě formy plechové a jednu silikonovou a rozdíly jsou dost znatelné. Může se pak stát, že připravíte z těsta více či méně kousků, než jak je uvedeno v receptu.
Pokud jste cupcakes ještě nepekly, mohu vřele doporučit. Na rozdíl od klasického dortu se pečou velmi krátce, rychle vychladnou a mohou se hned zdobit krémem. Jsou oblíbené na dětských oslavách, svatbách i firemních akcích.Receptůnajdete na mém blogu několik, těžko říct, který z nich je nejlepší 🙂
K mým oblíbeným patří jednoznačně Dýňové cupcakes se skořicovým krémem. Jsou krásně vláčné a krém ze zakysané smetany se špetkou skořice je lehký a nadýchaný.
Máte-li rádi čokoládu, tak Vás jistě nadchnou Čokoládové cupcakes. Dortíky nejsou přeslazené, jednoznačně vyniká chuť čokolády, která se přidává do těsta i krému.
Pro příznivce ovocných krémů bych volila Borůvkové cupcakes nebo Brownie cupcakes s malinovým krémem.
Velmi zajímavé, nejen na pohled, ale i chuťově, jsou dortíky zabarvené do červena.Cupcakes s názvem Red Velvet, neboli červený samet, jsou jemné a perfektně ladí s krémem z mascarpone.
Velmi jemné, s přídavkem mandlové mouky a lehkým vanilkovým krémem jsou Mandlové cupcakes. Můžete si je nazdobit jen krémem nebo si trochu pohrát s marcipánem.
A na závěr z řady cupcakes jedny typicky české Cupcakes ala Míša řezy. Čokoládový dortík s nadýchaným tvarohovým krémem a čokoládovou polevou. Kdo by odolal 🙂
Receptů na muffiny na mém blogu moc nenajdete, cupcakes mám prostě radši 🙂 Přesto bych ráda „upozornila“ na Jablečné muffiny se skořicí a Špaldové se sušenými švestkami. Oba recepty jsou moc dobré a pro mě symbolizují sladkou snídani.
A jak jste na tom Vy? Cupcake nebo muffin 🙂
6 Komentáře
Anonymní
31. 1. 2016 v 19:15musim dat za pravdu…dynove jsou exlusive:-)) a prekvapily i red velvet,ta chut je proste skvela:-)) :-))ale o zadnem bych nemohla rict,ze by mi neco nechutnalo!! Lenka
Víkendové pečení
31. 1. 2016 v 19:53Lenko, děkuji 🙂 to mě moc těší.
Anonymní
31. 1. 2016 v 22:47Cupcakes! Mandlové jsou výborné! Chystám se vyzkoušet Red velvet a malinové.
Mužů se zeptat jaké používáte zdobicí špičky. Wilton? Jitka
Víkendové pečení
1. 2. 2016 v 20:46Jitko díky 🙂 špičky mám různé od různých výrobců, od Wiltonu používám nejvíce 1M, ta je super. Míša
Cara C.
3. 2. 2016 v 20:03Peču jedině muffiny- jsem lenoch 😀 a taky nemám sílu na čištění šlehače 😀 a taky na to zdobení- u nás na to nepotrpí – respektive to nikdo neocení 😀 Jediné s čím se opravdu zdobím a patlám je Vánoční cukroví a jeho čas už odešel :/
Víkendové pečení
3. 2. 2016 v 21:52Caro, díky, lenoch určitě nejste 🙂 i s muffiny je dost práce a o vánočním cukroví ani nemluvě 🙂 to je naštěstí jen jednou do roka. Mila