Menu
Cupcaky a muffiny

Borůvkové cupcakes

Cupcakes peču moc ráda, jsou poměrně rychlé, jednoduché a když se trochu nazdobí vypadají luxusně 🙂 Na rozdíl od klasického dortu po upečení rychle vychladnou, takže se mohou hned zdobit a jíst. Pokud použijete jednorázové papírové košíčky, nemusíte vymazávat formu a tím odpadá i následné mytí. Většina receptů vychází na 12 kousků, což je ideální počet a komu se to zdá hodně, bez problému si může upéct jen z poloviční dávky. To je spousta dobrých důvodů, proč si cupcakes upéct.

Receptů na cupcakes je velké množství, ale mezi mé favority jednoznačně patří red velvet, tedy červený samet. Typické svou červenou barvou a krémem z čerstvého sýra nebo mascarpone. Já jsem je dnes trochu vylepšila přidáním borůvkové marmelády a čerstvými zahradními borůvkami. Musím se přiznat, že jsem těmhle obřím modrých kuličkám doslova podlehla a tak trochu zavrhla lesní borůvky.

Na 12 ks cupcakes si připravte:

125 g hladké mouky

1/4 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

1 lžíce (10 g) kakaa 

60 g másla

150 g cukru krupice

1 velké vejce

1/2 lžičky vanilkového extraktu

120 ml podmáslí

červená potravinářská barva

1/2 lžičky bílého vinného octa

1/2 lžičky jedlé sody

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem a vejcem do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový extrakt a zašlehejte do směsi.

Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte.

Do mísy s vyšlehaným máslem přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte.

V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení krásně vyběhne. 


Pečte 18 – 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Po úplné vychladnutí ozdobte dortíky borůvkovým krémem.

250 g mascarpone nebo čerstvého sýra (typu Philadelphia)

asi 3 lžíce borůvkové marmelády (nebo jiné oblíbené)

200 ml smetany ke šlehání 40%

čerstvé borůvky na ozdobu

Mascarpone vyšlehejte společně s marmeládou, přilijte smetanu a nejprve pomocí stěrky lehce promíchejte. Pak pomocí šlehače vyšlehejte na pevný krém. Zpočátku si nastavte šlehač na nízké otáčky, pak přidejte na rychlosti, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal. 

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na všechny dortíky, ozdobte borůvkami. Nejlepší jsou tyhle dortíky v den upečení, ale bez obav vydrží i den dva v lednici. 

Pokud se chystáte na návštěvu a chcete sebou přinést něco sladkého, cupcakes jsou ta správná volba. Jediné, co mě trochu mrzí, že si je lidé pořád pletou s muffiny, ale s tím asi nic neudělám :))

inspirace z www.joyofbaking.com

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

31 Komentáře

  • Unknown
    23. 10. 2014 v 19:34

    Ahoj, máš nádherný blog :)..a prosím mohla bych se tě zeptat na tu krabici na cupcakes :)??Kde by se taková dala sehnat, nebo sis jí vyráběla sama??Předem moc děkuji za odpověď, měj se krásně P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 10. 2014 v 16:00

      Ahoj Petro, děkuji :)) s krabicema na cupcakes je to u nás dost hrozný, ale pomalu se to zlepšuje 🙂 tuhle mám od firmy Stama Zlín obaly-dekorace.cz, ale už jsem je viděla i na dortisimo.cz

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 10. 2014 v 6:06

      Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 10. 2014 v 6:07

      Ahoj, jsi zlatá, strašně moc děkuji :)..určitě se na to kouknu a ještě jednou děkuji!:)

      Odpovědět
  • Eva
    18. 4. 2015 v 13:21

    Milá Míšo, dnes jsem vyzkoušela další cupcakes a opět recept nezklamal, jsou výborné ! Jen jsem se chtěla zeptat, jestli vám také zbývá krém, asi budu muset zítra upéct další abych ho spotřebovala 🙂 Děkuji za inspiraci. Pěkný víkend. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2015 v 18:20

      Evo, děkuji 🙂 to mě moc těší. Krém mi občas také zbyde, ale většinou jen malé množství. Hodně záleží, jak velké zdobící špičky používáte a tím pádem kolik krémů dáte na jeden dortík. Já používám obykle velké špičky 🙂 nicméně krém Vám v lednici pár dnů vydrží 🙂 pěkný víkend a bude se těšit na další komentář 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 3. 2017 v 15:43

      Dobrý den, mohla bych se zeptat, jakou špičku konkrétně používáte? Děkuji a hezký den! 🙂 Daniela

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2017 v 17:32

      Danielo, zdravím, upřímně, už si přesně nepamatuji, kterou jsem použila 🙂 nicméně hodně oblíbenou mám od firmy Wilton řezanou s označením 1M. Vřele doporučuji 🙂

      Odpovědět
  • Amellia
    18. 1. 2016 v 21:03

    Cupcaky vypadají nádherně, vlastně jako vše u vás na blogu. Já musím říct, že k těm krémům z mascarpone mám trochu nedůvěru – už dvakrát se mi stalo, že se zdrcnul nebo špatně držel tvar :/

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2016 v 7:02

      Děkuji 🙂 to moc potěší 🙂 krém se musí šlehat opatrně a ke konci raději na nízké táčky, aby se nepřešlehal a tím právě "nezdrcnul" 🙂
      Aby dobře držel tvar, jako třeba na cupcakes, je lepší použít 40% šlehačku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2016 v 12:43

    Dobrý den, potřebovala bych prosím od Vás poradit. Je možné na tento krém položit obrázek z marcipanu?? Máte krásné stránky, nevím co dříve upéct �� Děkuji za odpověď . Aneta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2016 v 13:30

      Aneto, zdravím Vás, marcipánové nebo fondánové dekorace nejsou na tenhle typ krému moc vhodné. Po pár hodinách se obvykle začnou pomalu rozpouštět, což není moc dobré. Pokud ozdobíte dortíky až chvilku před servírováním, tak to bude bez problému, ale zdobit den předem bych moc nedoporučovala 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2016 v 13:48

    Už jsem něco podobného slyšela, ale raději jsem se chtěla zeptat odborníka ;)). A co kdybych krém lehce posypala rozdrcenyma sušenkama a na tu vrstvu dala marcipan??

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2016 v 14:00

      Trochu to asi pomůže, ale marcipánu škodí vlhkost obecně 🙂 hlavně nezavírat do krabice. Pokud chcete mít jistotu, tak je lepší použít krém s obsahem másla. Nejsou sice chuťově tak dobré, ale jsou použitelné 🙂 jeden recept mám na blogu vikendovepeceni.cz/2015/11/snehovy-maslovy-krem.html 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      23. 5. 2016 v 14:06

      Děkuji vám za pomoc :))
      Aneta

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 5. 2017 v 8:13

    Dobrý den, náhodou jsem narazila na vaše stránky, recepty máte krásné. Chystám se zkusit tyto borůvkové cupcakes na víkend. Myslíte si, že když je udělám o den dříve, krém mi na nich přes noc vydrží? Nebo je lepší upéct je až opravdu před podáním? Díky, Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2017 v 11:23

      Míšo, zdravím Vás, klidně připravte den předem, pokud použijete 40% smetanu, krém je pevný a vydrží i další dny 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 5. 2017 v 11:30

    Dobre, tak vyzkousim. Dekuji za odpoved 🙂 Míša

    Odpovědět
  • Unknown
    4. 9. 2017 v 13:54

    Zdravím Vás, už delší dobu obdivuji váš blog, myslím,ze ohledne pečení se jedna vůbec o nejlepší blog u nás. S krémy trošku bojují, často mi krem z mascarpone a šlehačky teče..nevím,zda správně šlehám, jak dlouho je asi potřeba krem slehat? Začne tuhnout až po nejake době slehani?
    Moc dekuji, Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:53

      Katko, zdravím a moc děkuji za komentář i milé hodnocení 🙂 mascarpone šlehám společně se smetanou, lépe pomalu a delší dobu. Krém neztuhne hned, je ťreba šlehat déle, jen ke konci pozor, nepřešlehat 🙂 obvykle používám 40% smetanu a mascarpone kupuji jen v Lidlu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 4. 2018 v 9:32

    Dobrý den, chystám se o víkendu udělat Cupcake, je nutné dávat bílý vinný ocet, případne lze nahradit třeba jablečným? Nechci kvůli půl lžičce kupovat celý nový. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2018 v 7:35

      Nikolo, zdravím, klidně dejte jiný druh octa 🙂

      Odpovědět
  • Joina
    14. 4. 2018 v 6:18

    Až na to potravinářské barvivo je to super. 🙂
    Už aspoň vím jak udělat borůvkový krém a já jsem v tom hledala velkou vědu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2018 v 19:49

      Barvu můžete vynechat nebo použít přírodní barvivo, dnes už se dají koupit 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    23. 2. 2021 v 7:02

    Dobrý den, cupcakes vypadají nádherně, ráda bych je upekla synovi k zítřejšímu svátku a chtěla bych se zeptat, zda by šly do těsta přidat mražené borůvky,abych ho trošku „oživila“? Moc děkuji. Lenka

    Odpovědět
  • Jiřina
    17. 5. 2021 v 6:50

    Zdravím Míšo, opět tu pročítám ty krásné recepty a protože už všichni pořád chtějí ochutnat ty slavné cupcakec 🙂 ráda bych se zeptala, zda cupcakes pečete na horní a dolní ohřev, nebo na horkovzduch?
    Moc děkuji za odpověď a přeji krásné, sladké dny.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 5. 2021 v 11:51

      Cupcakes peču jen na horní a spodní ohřev, při horkovzduchu mohou jít trochu šikmo a obvykle se více valí z košíčků ven 🙂

      Odpovědět
      • Jiřina
        21. 5. 2021 v 6:15

        Moc děkuji za odpověď. A hurá do nich 🙂

        Odpovědět
  • Lucie
    30. 8. 2023 v 21:40

    Dobrý den, prosím u receptu neuvádíte, na jakou teplotu péct…
    Moc děkuju a těším se až vyzkouším..

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ