Vždycky jsem si myslela, že můj osvědčený recept na pečený cheesecake nemůže nic troufnout, že je to ten nejlepší. Pak jsem ale objevila tenhle úžasný vanilkový, který mě na první pohled zaujal svým „vrstveným“ vzhledem. Když jsem ho ochutnala, věděla jsem, že je to ten nejkrémovější cheesecake, jaký jsem kdy jedla. Pečená sýrová vrstva, lehká pěna z bílé čokolády a vanilková šlehačka. Vše skvěle doplňuje křupavý sušenkový základ. Cheesecake je velmi jemný a lehký jako peříčko. Díky vanilkovým luskům nádherně voní po vanilce. Kdykoliv otevřete lednici, ucítíte její nezaměnitelnou vůni.
Zajímavá věc na tomto receptu je, že se do sýrové vrstvy nedávají žádná vejce. S ničím podobným jsem se u pečených variant dosud nesetkala, o to víc, jsem chtěla cheesecake vyzkoušet 🙂 Díky absenci vajec se peče cheesecake jen půl hodinky a při vyšší teplotě, než je obvyklé. Další nezvyklostí v tomto receptu je přidání vaječného žloutku do sušenkového základu. Nevěřili byste, jak tahle drobnost krustu vylepší.
Cheesecake je díky více vrstvám trochu složitější na přípravu, ale určitě nepatří mezi obtížné. Odměnou Vám bude jeho skvělá krémová chuť. Takže se připravte, jdeme na to 🙂
Sušenkový základ:
160 g rozmixovaných sušenek (použila jsem Rodinné Bebe kakaové)
1 lžíce třtinového cukru
1 žloutek
1/4 lžičky vanilkového extraktu
85 g rozpuštěného másla
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Rozmixované sušenky smíchejte s cukrem a vanilkou, přidejte žloutek a nakonec rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte. Směs přesypte do připravené dortové formy a vmáčkněte na dno. Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 minut.
Nechte zcela vychladnout. Teplotu trouby snižte na 175 stupňů.
Sýrová vrstva:
450 g krémového sýra (typu Philadelphia)
240 g zakysané smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
170 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
vanilkový lusk
Sýr prošlehejte do krémova, přidejte zakysanou smetanu, škrob, cukr a vanilkový extrakt. Dobře prošlehejte, až je směs krásně jemná. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, tupou stranou nože zrníčka vyškrábněte z obou polovin lusku a vmíchejte do sýrové směsi.
Směs přendejte na vychladlou sušenkovou krustu, je poměrně hustá, uhlaďte do roviny a dejte péct do trouby předehřáté na 175 stupňů asi na 30 minut. Až budou kraje pevné, ale střed se bude ještě trochu „hýbat“. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Já obvykle „objedu“ vnitřní stranu formy slabým nožem, aby se koláč oddělil od formy a nepopraskal mu střed.
Pěna z bílé čokolády:
250 ml smetany ke šlehání
1/4 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce moučkového cukru
115 g krémového sýra (typu Philadelphia)
115 g kvalitní bílé čokolády (nedoporučuji Milku, Figaro ani Orion)
Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte vychladnout. Smetanu začněte šlehat na nízké otáčky s vanilkovým extraktem. Když začne lehce houstnout, přidejte moučkový cukr a na nejvyšší otáčky vyšlehejte do tuha.
Sýr vyšlehejte do krémova, přidejte vychladlou čokoládu a šlehejte, dokud směs není jemná a krémová. Pak opatrně stěrkou vmíchejte ušlehanou šlehačku.
Pěnu rovnoměrně rozetřete na vychlazenou sýrovou vrstvu a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.
Před poslední vrstvou jsem cheesecake vyndala z formy. Nejdřív jsem opět „objela“ nožem, abych neporušila pěnu a opatrně přendala na tác, lehce poprášený moučkovým cukrem.
Vanilková šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový lusk
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a semínky z vanilkového lusku do tuha. Rovnoměrně rozetřete na čokoládovou pěnu. Můžete uhladit a případně vyrovnat i boky cheesecaku. Dejte ještě alespoň na hodinku do lednice, než budete servírovat. Doporučuji krájet tenkým a lehce nahřátým nožem.
Tak a teď už si jen připravte talířky, uvařte dobrou kávu a vychutnejte si nejkrémovější cheesecake na světě :o)))
Inspirace z webu www.melskitchencafe.com
70 Komentáře
Madla
25. 5. 2014 v 11:28Ach můj bože, to je nádhera! Teprve nedávno jsem objevila vaše stránky a hltám doslova každičký recept. Perfektně popsané anavíc fotky lepší než od profesionála. Cheesecaky miluju a tenhle mě doslova nadchnul (a fakt ho musím vyzkoušet už kvůli té absenci vajec), dnes jsem sice upekla cheesecake citronóvý, ale na tenhle se vrhnu velice brzy 🙂
Víkendové pečení
25. 5. 2014 v 19:16Milá Madlo, moc děkuji :o)) velmi si vážím Vašeho komentáře, jste mnohem zkušenější bloggerka než já :o)) Pro cheesecaky mám také slabost a tenhke je fakt bomba. Koukala jsem na Vašem bloggu, že máte i bezlepkovou variantu, tu bych určitě také ráda vyzkoušela. Dejte vedět, jak Vám tenhle bezvaječný cheesecake chutnal :p))
Unknown
6. 6. 2014 v 9:17Už se těším až mi ho někdy moje nejlepší kamarádka upeče 🙂
Anonymní
15. 6. 2014 v 19:34Dobrý den,
tento recept mě velmi zaujal a ráda bych ho o víkendu ukuchtila :).
Mám na Vás ale jednu otázečku. Jakou velikost dortove forty jste použila (abych se mohla ridit stejnou gramazi ingredienci)?
Děkuji mnohokrat.
Víkendové pečení
15. 6. 2014 v 20:03Dobrý večer, děkuji, cheesecake opravdu stojí za vyzkoušení. Použila jsem formu o průměru 23 cm, je to uvedeno v receptu :))
Anonymní
15. 6. 2014 v 20:25Díky moc, tuto informaci jsem přehlédla :))
Anonymní
21. 6. 2014 v 15:29Dobrý den,
děkuji za skvělý recept, opravdu se podařil a teď všichni chtějí recept 😀
Za ten cas (trochu dele nez standardni cheesecake) to opravdu stojí 🙂
Díky moc.
Víkendové pečení
22. 6. 2014 v 15:40Dobré odpoledne, díky, tak to jsem moc ráda, že se cheesecake povedl a chutnal :)) někdy trochu námahy za to prostě stojí 🙂
Jana
2. 9. 2023 v 16:00Dobrý den, mohu se zeptat, šlo by místo šlehačkové vrstvy dát tozvařené maliny se želatinou? Moc děkuji!
Unknown
20. 6. 2014 v 9:47Dobrý den. Je to vážně povedený dort :)! Určitě ho vyzkouším, jen mám otázečku. Mohla bych tu zakysanou smetanu (v syrové vrstve) vymnenit za plnotucny tvaroh? Aby se to dobře upeklo…
Pekny den preji! 🙂
Víkendové pečení
20. 6. 2014 v 10:36Dobrý den Natalie, děkuji :o)) myslím, že zaměnit klidně můžete, jen se trochu změní struktura a chuť této vrstvy, smetana je přeci jen trochu jemnější a krémovější :)) a peklo se to s ní dobře. Doufám, že Vám bude chutnat 🙂 hezký den.
Unknown
21. 1. 2016 v 13:51Dobrý den, lze použít do tohoto receptu mascarpone, místo philadelfie? díky moc:)
Víkendové pečení
21. 1. 2016 v 15:02Dobrý den, do pěny z bílé čokolády, která se připravuje za studena klidně dejte mascarpone, do pečené spodní vrstvy bych ho moc nedoporučovala 🙂 a pokud ano, raději namíchat s tvarohem. Sýr klidně použijte i od jiné značky, nemusí to být zrovna Phila 🙂 Hezký den. Míša
Anonymní
23. 2. 2016 v 18:34Dobrý den,
jakou bílou čokoládu používáte a máte s ní dobré zkušenosti ??(hlavně ať je dostupná v prodejnách:-) ) V Lidlu jsem našla pouze jednu bílou, jinak samé hnědé. Nezkoušela jste to udělat i z hnědé, jakou to bud mít chuť.
předem děkuji za radu a tipy eva
Víkendové pečení
23. 2. 2016 v 18:54Evo, dobrý večer, já kupuji bílou čokoládu výhradně v cukrářských eshopech, většinou belgickou Callebaut nebo Belcolade. V běžném obchodě je to s těmi bílými horší 🙂 takže v tomhle Vám asi moc neporadím. Pěnu z hořké čokolády jsem dělala na jiném cheesecaku, můžete vyzkoušet 🙂 je to samozřejmě chuťově úplně jiné 🙂 recept tady
Unknown
14. 5. 2016 v 17:45dobrý den, mohu se zeptat na kolik cca KČ tato krása vyjde? 🙂 děkuji
Víkendové pečení
15. 5. 2016 v 7:11Dobrý den, záleží v jaké ceně koupité potřebné suroviny 🙂 hrubým odhadem bych ti viděla cca 250-300 Kč, ale nezahrnuje to samozřejmě náklady na energii, vodu a Váš čas 🙂
kilík
19. 3. 2017 v 20:23Dobrý večer, dnes jsem tvořila, šlo to bezvadně, zítra dám poslední vrstvu a pak se do toho s chutí pustíme, vypadá opravdu luxusně a věřím že i bude chutnat luxusně 😉 Spočítala jsem náklady na potraviny a vyšlo mi to na 550 Kč, nejdražší je Philadelphia a vanilkové lusky :-)) …ale za kvalitu se prostě musí připlatit !
Víkendové pečení
20. 3. 2017 v 7:46Zdravím, tak to jsem ráda, že se příprava povedla, věřím, že cheesecake bude chutnat 🙂 ano, suroviny jsou dražší, ale na výsledku je to pak znát. Mimochodem, nemusíte použít přímo Philadelphii, jsou i jiné vhodné sýry 🙂
kilík
23. 3. 2017 v 21:06Takže cheesecake byl naprosto luxusní !! lepší jsem v životě nejedla …jsem moc ráda, že jsem objevila Váš recept a okouzlila i okolí a byla jsem prohlášena za profesionálku 🙂 O víkendu na jednu akci zkusím další, s čokoládovou pěnou, tak se těším jak to dopadne.
Víkendové pečení
24. 3. 2017 v 7:21Tak to opravdu moc ráda slyším :)) snaha i investice se vyplatila 🙂 věřím, že i další recepty, nejen na cheesecake, budou mít u Vás úspěch. Mějte se fajn a pěkný víkend.
Unknown
5. 10. 2016 v 14:03Dobrý den MiLo, chtěla jsem se zeptat, jak to děláte, že máte u všech cheesecaků tak hezké boky? Krásně jdou vidět i ty jednotlivé vrstvy. Když udělám pečený cheesecake, po vychladnutí sejmu formu a nikdy se mi neudělají tak hezké vrstvy. Používáte něco na vyložení boků formy?
Víkendové pečení
5. 10. 2016 v 14:09Jano, zdravím Vás a děkuji 🙂 boky formy nevymazávám ani nevykládám pečícím papírem, ten dávám pouze na dno formy, používám tu s odnímatelným dnem.
Pečený cheesecake nechám pár minut vychladnout a pak ostrým nožem oříznu bok celého koláče, aby se oddělil od formy. Ale to je spíš kvůli tomu, aby při chladnutí nepraskal, nemyslím, že by to mělo vliv na vzhled 🙂 jinak peču úplně stejně, tak jak uvádím v receptech 🙂 V jaké formě pečete cheesecake?
Unknown
9. 10. 2016 v 13:24Peču v dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Příští víkend mám narozeniny, tak se chystám vyzkoušet od vás alespoň další 3 recepty. Musím vzít něco do práce, k přítelově rodině a další týden na Moravu za svou rodinou….takže Vaše stránky jsou jasnou volbou 😀 Hezký den přeji
Víkendové pečení
10. 10. 2016 v 16:49Tak to přeji všechno nejlepší 🙂 a moc mě těší, že se budete inspirovat při pečení na mém blogu 🙂
Anonymní
16. 11. 2016 v 13:58Dobrý den,
chystám se upéct tento nádherný dort manželovi k nedělním narozeninám. Můžete mi prosím napsat kolik másla se má dát to sušenkového základu? Nikde jsem to nenašla. Děkuji. Petra
Víkendové pečení
16. 11. 2016 v 19:28Petro, zdravím Vás, zřejmě jste máslo v receptu přehlédla 🙂 je to 85 g. Držím palce, ať se dort podaří. Míša
Maja
15. 2. 2017 v 21:31Milá Míša, ďakujem veľmi pekne za nielen perfektne popísaný recept a za skutočne fantastický zákusok (!!!) – (overené, vyskúšané, zjedené), ale aj za to, že v každom recepte, ktorý zdieľaš, dávaš kus srdca a svojho osobného slovného hodnotenia. Čítavam si to po nociach pri dojčení hlavne kvôli tomu. Chcem Ti ešte povedať, že aj keď som do varenia bola vždy ľavá, podľa tvojich postupov sa mi vždy všetko podarilo na jedničku a akokoľvek bol náročný recept, zvládla som to i pri 20-mesačnom neposednom dieťati, ktoré sa mi do pečenia stále montuje. ĎAKUJEM!
Víkendové pečení
16. 2. 2017 v 11:08Milá Majo, moc děkuji za milá slova, krásně jsi to napsala, moc si toho vážím 🙂 Snažím se psát recepty podrobně, tak aby to pochopili i méně zkušení a jsem ráda, že mi to daří 🙂 věřím, že i další recepty budou mít úspěch, stejně jako tento cheesecake. Hezké dny. Míša
Anonymní
25. 2. 2017 v 11:49Mílo, kdy objedete koláč nožem? Když je ještě horký, tak se to trhá a pak už to praská. Nemůžu docílit hladkého "okolořezu" 🙂 Díky a zdravím. Ivana V.
Víkendové pečení
25. 2. 2017 v 16:00Odpověď níže 🙂
Anonymní
25. 2. 2017 v 14:32Právě upečeno, už se čeká je na poslední vrstvu. Celé to vypadá a chutná úžasně. Jen nemohu stále docílit tak hladkého kolem dokola ořezu, jak to děláte, Mílo, vy? V kterém bodě a čím ořezáváte? Děkuji, Ivana V.
Víkendové pečení
25. 2. 2017 v 15:57Ivano, věřím, že bude chutnat 🙂 cheesecake obecně ořezávám pár minut po vytažení z trouby a pak ještě jednou před sundáním ráfku, mám na to takový už stoletý hodně slabý nůž 🙂 pokud chcete mít boky perfektně rovné, můźete je lehce máznout ślehačkou, ale myslim, že drobné nerovnosti vůbec nevadí 🙂
Unknown
26. 4. 2017 v 14:23Tak jsem ho o víkendu vyzkoušela a je úžasný! (Dělala jsem ho společně s Vaším nepečeným jahodovým – mám totiž dvojčátka a každý si přál k pátým narozeninám jeden 🙂 ) Udělala jsem jen maličkatou úpravu, poslední vrstvu jsem vynechala a posypala brownies – inspirace z naší dovolené na Mauriciu 😉 Vážně paráda – krásně se to peče, krásně drží, vynikající na chuť i na pohled, zkrátka perfektní. Děkuji moc!
Víkendové pečení
27. 4. 2017 v 14:21Aleno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že oba koláče chutnaly 🙂 dodatečně přeji malým oslavencům vše nejlepší :))
PS – to brownies navrchu cheescaku zní moc dobře 🙂
Anonymní
9. 6. 2017 v 13:39Dobrý den, jaký sýr můžu použít jako náhražku Philadelphia? Mascarpone/Lučinu? Děkuji moc
Víkendové pečení
9. 6. 2017 v 14:32Zdravím, mascarpone určitě ne, můžete použít Lučinu nebo pokud chodíte do Lidlu, tak skvělý je Palouček nebo Cream cheese classic Goldessa v tmavě modré krabičce 🙂
Anonymní
7. 10. 2017 v 14:11DOBRÝ DEN, tak si dáváme ke kafíčku chesecake podle Vašeho receptu.Nemám slov.Je skvělel,nadýchanej prostě ,,BOŽÍ,, DARA
Víkendové pečení
8. 10. 2017 v 7:35Daro, moc děkuji 🙂
Anonymní
29. 11. 2017 v 18:15Cheesecake je jedna báseň. Udělala jsem ho do práce ke kafíčku a všichni jen vzdychali jaká je to dobrota.
Víkendové pečení
30. 11. 2017 v 20:13Skvělé 🙂 to mě moc těší 🙂
Anonymní
13. 1. 2018 v 15:23Dobrý den, mohu použít sýr Ricotta? nenašla jsem v lídlu cream cheese.
Děkuji
Víkendové pečení
14. 1. 2018 v 17:17Dobrý den, Ricottu moc nedoporučuji, má jinou chuť a hlavně méně tuku 🙂 konzistence i chut koláče by se změnila 🙂 syr cream cheese maji v Lidlu běžně, jen ma teď nový obal 🙂 krabicka je šedostříbrná 🙂 pripadne použijte Philadelphii.
Anonymní
27. 6. 2018 v 6:48neskutečná dobrota, všem moc chutnal, Ivana
Víkendové pečení
27. 6. 2018 v 13:46Děkuji, Ivano 🙂
Anonymní
9. 9. 2018 v 13:22Dobry den, prosim vas, myslite, ze mozem tento cheesecake aj nejako ozdobit, ci by sa tam trebars ovocie prepadlo do slahackovej vrstvy? Dakujem
Víkendové pečení
9. 9. 2018 v 20:41Lehce nazdobit můžete 🙂 také jsem dávala 🙂
Anonymní
29. 9. 2018 v 18:05Dobrý den,
měla jsem "skvělý" nápad celý cheesecake nazdobit jako dort, k narozeninám. A víceméně se mi začal hroutit. Znovu jsem ho dala do té objímky (pečící formy) a budu doufat, že mi to ztuhne přes noc. Nemáte s tím náhodou zkušenost?
Víkendové pečení
1. 10. 2018 v 18:36Zdravím, dort není příliš pevný, takže snese jen drobné a lehké dekorace jako třeba kousky ovoce, sněhové pusinky jedlé květy …
Jana
9. 11. 2020 v 8:55Dobrý den, o víkendu jsem pekla tento cheesecake a byl opravdu moc výborný. Všem moc chutnal. Vršek jsem poprášila práškem z lyofilizovaných malin a ozdobila pusinkami a čerstvými malinami. Určitě jsem ho nepřipravovala naposledy. Vaše stránky jsou perfektní a často podle vás s úspěchem peču. Děkuji za inspiraci. Jana
Míša Landová
9. 11. 2020 v 9:26Jano, díky za skvělou recenzi 🙂 jsem ráda, že se povedl a chutnal. Pěkný den.
Dominika
7. 5. 2021 v 10:30Dobrý den,
čízkejky moc nedělám ale tento bych ráda zkusila 🙂 mám ale dotaz.. Jak prosím přendáte čízkejk z formy na tác s tím, aby jste odstranila i papír zespodu? Moc děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
7. 5. 2021 v 11:20Já si koláč obvykle položím na ruku a opatrně papír odloupnu. Pokud si na to netroufáte, klidně papír na spodu nechte, jen ho ustřihněte kolem dokola, aby nebyl vidět.
ZUZANA
12. 8. 2021 v 23:04Dobry den,
cheesecake vyzera uzasne, uz sa neviem dockat ako sa pustim do jeho pripravy. 😍😊 Mam vsak otazku: Ake nastavenie rury pouzivate pri jeho peceni? (v zmysle spodny, horny ohrev…) Hlavne v druhej casti, kde sa pecie so syrovou vrstvou. Dakujem 😊
Míša Landová
13. 8. 2021 v 7:22Jen spodní a dolní ohřev 🙂 cheesecake nemá rád horký vzduch 🙂
Petra Eff
15. 5. 2023 v 21:22Dobry den, Míšo,
Vaše recepty jsou úžasné a vždy se tu inspirují při pečení na oslavy, nebo Ireny tak na neděli. Mela bych dotaz ohledně jednotlivých vrstev. Šla by čokoládová vrstva udělat i z ruby čokolády při zachování poměru ostatních surovin?
Děkuji a přeji Vám mnoho dalších skvělých receptů.
Míša Landová
16. 5. 2023 v 12:58Díky 🙂 Ano čokoláda by zaměnit šla, možná by stačilo i 100 g, ale musela bych vyzkoušet.
Vladimíra
28. 5. 2023 v 22:09Zdravím Miška,
vašu stránku som našla len nedávno a je to pre mňa priam dar z nebies. Obdivujem vaše recepty, a postupne začínam skúšať. Sú mi z praktickej stránky sympatickejšie mini cheesecake. A preto mám dotaz. Ak by som chcela upraviť tento recept na mini verzie, ako by ste mi odporučila zmeniť časy pečenia??
Vopred ďakujem za odpoveď ❤️
Míša Landová
29. 5. 2023 v 11:29Mini cheesecake se peče velmi krátce, obvykle 15-20 minut, v tomto případě možná i méně, protože vrstva je nízká.
Zuzana
22. 8. 2023 v 10:49Dobrý den, prosím, mohu se zeptat, zda je možné Philadelphii nahradit Mascarpone?
Míša Landová
23. 8. 2023 v 8:50Teoreticky ano, ale mascarpone nemá typicky sýrovou chuť 🙂 vhodnější náhrada je nějaký cream cheese.
Zuzana
27. 8. 2023 v 7:30Mockrát děkuji. Každé narozeniny mají děti nějaký dortík z vašich stránek a vždy luxusní! 🙂
Míša Landová
27. 8. 2023 v 20:02Jee, to je moc hezké 🙂 děkuji.
Bronislava
29. 2. 2024 v 10:14Dobrý den Míšo dnes jsem pekla a je opravdu luxusní.
Děkuji za úžasné recepty ,nebudete přidávat další?
Broňa
Míša Landová
29. 2. 2024 v 16:09Děkuji 🙂 recepty přidávám průběžně celý rok.
Lucka
21. 5. 2024 v 11:48Dobrý den,
Vaše recepty jsou úžasné, o víkendu se na oslavu narozenin chystám na tento vanilkový cheesecake, zaujalo mě, že je bez vajec a vypadá skvěle. Chtěla bych se ale zeptat, zda by se dal do sušenkového základu použít místo žloutku bílek? Nebo je lepší v tom případě nechat základ bez vajíčka? Mám nově diagnostikovanou alergii na žloutek, ale bílek mám povolený.
Moc děkuji 🤗
Míša Landová
21. 5. 2024 v 13:45Vyzkoušeno nemám, ale mohlo by to fungovat, díky bílku to bude možná pevnější. Nicméně většina základů se dělá běžně úplně bez vajec 🙂
Lucka
22. 5. 2024 v 17:58Děkuji za odpověď, také právě jsem vždy dělala sušenkový základ bez vajec a věřím, že s tím zloutkem by to bylo o level lepší, ale bohužel mohu jen ten bílek a říkala jsem si, zda raději neexperimentovat s bílkem aby to nebylo pak na ostro nějak tuhé anebo to nechat úplně bez 🙂 Asi to zkusím, snad to dobře dopadne, děkuji 🙂
Natálka
2. 7. 2024 v 21:36Dobrý večer 🙈 mám v plánu udělat tento dortík a chtěla jsem se zeptat zda by šla i nepečená varianta …když bych do těch sušenek nedala ten žloutek a místo té Philadelphie třeba mascarpone ? Nebudu mít k dispozici troubu v ten den kdy se ho chystám dělat (budu na chatě). Předem děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
3. 7. 2024 v 10:51Tohle je pečený cheesecake a nelze ho jen tak zaměnit za nepečený, bez pečení to nebude držet … doporučuji vybrat raději recept přímo na nepečený cheesecake 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5