Mám tak nějak slabost pro „malé“ dezerty. Proč péct velký koláč, který je určitě rychlejší a jednodušší, když se můžu piplat s malými koláčky? Jednoduše proto, že co je malé, to je roztomilé, přímo k nakousnutí. A já se pokud jde o pečení ráda piplám. Navíc každý dostane svou tartaletku pěkně na talířek, nemusíte se dohadovat jestli náhodou někdo nemá větší nebo menší kousek. Jen musíte správně spočítat všechny potencionální strávníky.
Tartaletky jsou u nás asi nejvíce rozšířené jako malé košíčky plněné pudingem a zdobené čerstvým ovocem. Možností je ale mnohem více, tak proč se držet klasiky. Tyhle citronové jsou krásně křehké, plné svěžího, lehce nakyslého krému, který se skvěle doplňuje se sladkým sněhem. Výroba je pravda trochu zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Tartaletky si můžete připravit předem a uchovat několik týdnů v mrazáku.
No a pokud se nechcete piplat s malými koláčky, udělejte si prostě jeden velký koláč. Chutnat bude určitě stejně.
Na křehké těsto budete potřebovat:
140 g másla
70 g moučkového cukru
60 g žloutků (2 – 3 žloutky)
210 g hladké mouky
citronová kůra (citronový olej)
špetka soli
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla „drobenka“. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 – 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 9 tartaletek o průměru 10 cm nebo na jednu koláčovou formu o průměru 24 – 25 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Na citronový krém (lemon curd) si připravte:
240 g cukru krupice
70 g másla
160 g vajec
85 ml citronové šťávy
kůra ze dvou citronů, citronový olej
špetka soli
Všechny suroviny kromě másla dejte do menšího kastrolu nebo vyšší pánve a dobře prošlehejte. Máslo si připravte do větší nejlépe skleněné mísy.
Vaječnou směs za občasného míchání pomalu zahřívejte až na teplotu 76 – 77 stupňů, kdy začne lehce houstnout. Teplotu je potřeba hlídat, aby se vejce neuvařila. Stáhněte ze sporáku a přes jemné síto přeceďte do mísy s máslem. Pokud Vám nevadí kousky nastrouhané kůry, tento krok můžete vynechat a máslo zamíchat rovnou do pánve. Míchejte až do úplného rozpuštění másla. Jak bude krém chladnout, bude pomalu tuhnout.
Tartaletky si připravte na tác a naplňte citronovým krémem až po okraj. Dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.
Pak si připravte italský sníh, říká se mu také zapékací, drží dobře tvar a i po několika dnech v lednici nezvodnatí. Používá se např. do kremrolí nebo při výrobě makronek.
Potřebovat budete:
55 g bílků
15 g + 150 g cukru krupice
55 ml vody
150 g cukru dejte vařit společně s vodou na cukrový rozvar. Mezitím si vyšlehejte bílky s 15 cukru. Když má rozvar teplotu 110 stupňů, za stálého šlehání ho pomalu vlijte do bílků. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu.
Sněhem naplňte cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou a nastříkejte na každou tartaletku.
Posledním krokem je rychlé zapečení pod grilem. Troubu rozehřejte na maximum a zapněte horní gril. Tartaletky narovnejte na plech a nechte asi minutku v troubě zapéct. Stačí opravdu takhle málo a je potřeba pečlivě hlídat, aby se Vám tartaletky nespálily. Nicméně zapečení sněhu můžete bez obav vynechat.
Tartaletky je dobré nechat 1 – 2 dny rozležet v lednici, aby se křehké těsto a krém krásně propojily.
Pokud se Vám zdá postup hodně zdlouhavý a náročný, můžete italský sníh vynechat úplně a citronový krém ozdobit pouze ušlehanou šlehačkou. Vypadat to bude hodně podobně a když teď nad touhle variantou tak přemýšlím, možná to bude chutnat ještě lépe. Šlehačkou ale nazdobte až těsně před servírováním.
inspirace z kurzu www.olakala.cz
36 Komentáře
Anonymní
2. 5. 2014 v 13:12Dobrý den, tak jsem si od makronek dala opravdu pár dní pokoj a vytvořila jsem podle vašeho receptu tyhle krasavice 🙂 . Chtěla jsem vám poslat foto, ale nejde mi to. Ještě jsem upekla celerovo- sýrový koláč a taky velká mňamka. Trochu jsem se naladila a zase se brzy pustím do makronek, tak uvidíme 🙂 Šárka
Víkendové pečení
2. 5. 2014 v 18:57Dobrý večer Šárko, jsem moc ráda, že Vás moje recepty zaujaly. O to víc, že se povedly a soudě podle Vašich slov i chutnaly. Fotku tartaletek mi můžete poslat na landova.misa@seznam.cz, budu moc ráda :o))
PS – makronky jsou velmi návykové :o)))
Adka
27. 9. 2014 v 12:35Dobry den, prosim Vas mam jednu otazku. Robim teraz cupcakes do salok, ktore som urobila z potahovej hmoty smartflex. Potrebujem ten cupcakes zakryt po kraj jedlej salocky akoby penou a uvazovala som nad tymto vasim talianskym snehom, mam ho uz odskusany, je skvely, ale bojim sa ci mi nerozpusti zatvrdnute salky z potahovky. Viete pls poradit? potrebujem akoby urobit ciapocku na tie salky 🙂
Dakujem Andrea
Víkendové pečení
27. 9. 2014 v 13:29Zdravím Andreo, s italským sněhem na potahovku nemám zkušenosti, ale myslím, že by to mělo jít. Sníh je tepelně upravený, takže by neměl vodnatět, jen bych ho určitě nezapékala 🙂 běžně se potahované dorty zdobí bílkovou polevou a tohle je hodně podobné. Druhá možnosti je nazdobit máslovým krémem, ten by měl na potahovce vydržet, ale už to nebude tak pěkné a dobré 🙂
Adka
27. 9. 2014 v 13:30Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂 tiez si myslim, ze ten italsky sneh bude naj. nie zapeknat boze chran :))
krasny vikend.
Unknown
26. 1. 2015 v 18:19Dobry vecer,
mohla by som sa opytat,kde sa daju zohnat taketo formicky na tartaletky? Zufalo ich zhanam a ked sa na nich pytam tu, vsetci na mna pozeraju,akoby som spadla z Mesiaca 🙂 Nemoze to byt ale take zlozite. Vedeli by ste mi s tym nejako pomoct?
PS: Krasna stranka, nadherne kolaciky, tiez milujem pecenie a podobne inspiracie,neviem, ci ich niekedy budem mat dost 🙂
Este raz vdaka a parjem pekny den!
Lenka
Víkendové pečení
26. 1. 2015 v 18:44Lenko, hezký večer, formičky na tartaletky mám od Tescomy, jsou v sadě po 4 kusech, s odnímatelným dnem, ale mají i pevné. Nemusí se vymazávat 🙂 koupit můžete ve značkových prodejnách nebo na eshopu. Podobné jsem viděla i na monacoint.com/eshop/catalog/2221
Hodně štěstí při nakupování a děkuji za PS 🙂 hezký večer. Miša
Anonymní
31. 1. 2015 v 20:48Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda se těsto netrhá a je možné jej přenést do formy v podobě koleček, které se jen prsty upraví. děkuji
Víkendové pečení
31. 1. 2015 v 21:23Dobrý večer, je to křehké těsto, takže se může trhat i lepit 🙂 ale určitě je lepší vyválet a přenést do formy, ať už jednotlivá kolečka nebo větší placku. Snažte se jen lehce podsypávat moukou a pomáhat si těrkou nebo nožem a vyválené těsto "odříznout" od desky nebo podložky. Ať se daří 🙂
Anonymní
11. 6. 2015 v 13:55Dobrý den, chystám se dělat tartaletky s mangovou pěnou a napadlo mě přidat do křehkého těsta strouhaný kokos. Myslíte, že je to dobrý nápad? Říkám si, jestli se v něm kokos nějak nepřipálí.. Jindřiška
Víkendové pečení
11. 6. 2015 v 14:29Jindřiško, hezké odpoledne, mango a kokos k sobě určitě dobře ladí 🙂 ale také bych se asi bála připálení 🙁 zkušenosti s tím ale nemám. Vím, že není problém část mouky nahradit mletými mandlemi nebo oříšky. Nebo zkuste jen opravdu malé množství a přidejte kapku kokosového aroma 🙂 dejte vědět, jak to dopadlo 🙂 Mila
Anonymní
16. 6. 2015 v 11:57Dobrý den, tak mangové tartaletky dopadly výborně. Kokos se v těstě nepřipálil, jen nebyl moc výrazný. Příště zkusím kokosové aroma, jak jste mi radila..teď jsem ho neměla po ruce. Ještě jsem se chtěla zeptat jak dlouho dopředu lze zamrazit korpusy? Vydrží v mrazáku třeba týden? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška
Víkendové pečení
16. 6. 2015 v 12:51Jindřiško, hezké odpoledne, tak to je fajn, že se tartaletky povedly 🙂 klasický dortový korpus lze zamrazit bez obav i několik týdnů, jen je potřeba dobře zabalit, aby nenačichl 🙂 samožrejmě bez krému, stejně tak i prázdné tartaletky, vše mám vyzkoušené 🙂 Mila
Anonymní
16. 6. 2015 v 14:31Super, ještě jednu děkuji a přeji hezký den.
Adéla
18. 9. 2020 v 22:40Dobrý den,
Mohla bych se zeptat, zda vás napadá proč mi nechce Lemon curd v tartaletkach ztuhnout. Už jsou nekolik hodin v lednici a stále to trochu teče. Nevíte kde se mohla stát chyba. Šla jsem přesně podle postupu. Jediné co mě napadá jestli jsem dostatečně proslehala, ale to by snad na to nemělo mít vliv ne? Předem děkuji za odpověď.
Míša Landová
19. 9. 2020 v 19:45Adélo, pokud jste dobře odvážila všechny suroviny, tak jediný možný problém vidím v teplotě. Použila jste teploměr a dosáhla uvedené teploty? Jinak krém netuhne do pevna jako třeba máslo, ale téct by určitě neměl.
Nikola
2. 8. 2023 v 20:31Dobrý den, taky se mi stalo, teplota dosažena, i možná o chlup víc. V lednici 2 hod a tečou, co teď s tím? Upéct?
Míša Landová
3. 8. 2023 v 10:20To mě mrzí, bohužel takto na dálku, když nevidím postup, těžko mohu říct, kde se stala chyba. Zřejmě to ale bude někde v postupu nebo v odvážených surovinách…
Majka
16. 1. 2020 v 17:57Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať či môžem tieto tartaletky urobiť deň vopred aj so snehom. A ak áno ako ich mám skladovať? Ďakujem vopred za odpoveď a prajem krásny rok 2020. Majka
Víkendové pečení
16. 1. 2020 v 20:02Ano, tartaletky naplňte den předem, je potřeba, aby se rozležely. Skladují se v lednici.
Tereza
7. 9. 2020 v 15:03Dobrý den,
kamarádky po mě chtějí Lemon Meringue Pie…. Kdyz se divam na recept na Vaše tartaletky a na recept pie tak se zas o tolik neliší. Upřímně bych radši udělala Vaše tartaletky, ale nejsem si jistá jestli poznají rozdíl…. Co myslíte?
Vaše recepty vím ze jsou skvělé a vzdy fungují a perfektně se povedou.
Míša Landová
7. 9. 2020 v 18:55Také bych řekla, že to bude hodně podobné 🙂 navíc na každý dezert neexistuje jen jeden jediný recept, ale více variant i možností. A tenhle koláč vypadá opravdu hodně podobně.
Unknown
10. 2. 2020 v 18:20Dobrý den, vyzkoušela jsem jít několik vašich receptu a vše bylo skvělé. Prosím o řadu, je možné tartaletky naplněné Lemon curd zamrazit (bez sněhu)? Moc děkuji za vaše stránky a kurzy.
Víkendové pečení
11. 2. 2020 v 16:29Zkušenost nemám, ale asi bych moc nedoporučovala. Vaječným krémům nedělá mrazák dobře 🙂
Anonymní
13. 6. 2020 v 21:22Dobrý den Míšo,
prosím o radu. Je možné upéct tartaletky cca týden dopředu bez toho, že bych je dala zamrazit? Ráda bych vyzkoušela se slaným karamelem. Bude se hodit i do kakaových tartaletek? Děkuji. Jitka
Víkendové pečení
14. 6. 2020 v 11:50Ano, je to linecké těsto, které vydrží. Myslím, že bude dobře ladit i s kakaovým těstem.
Nikola
3. 5. 2021 v 11:02Dobrý den Míšo, hledám inspiraci na tartaletky a zaujal mě italský sníh. Chtěla bych se prosím jen zeptat, jestli máte zkušenost, jak dlouho takto vydrží v neporušené formě? Potřebovala bych vyrobit ve čtvrtek večer a konzumovat až v sobotu během dne. Nemůže si sníh nějak „lehnout“? 😁 A ještě jeden dotaz, můžu místo zapékání v troubě použít flambovací pistoli? Moc děkuji 😊
Míša Landová
3. 5. 2021 v 18:15Nevím, jak u těchto tartaletek, ale v kremrolích vydrží sníh i několik dní 🙂 flambovací pistole je určitě lepší, pokud máte, použijte 🙂
Lucie
24. 5. 2021 v 17:02Dobrý den, dělala jsem tartaletky s italským sněhem, jak mám skladovat? Náplň je lemon curd, na vrchu italský sníh oflambovaný. Jak mám prosím skladovat? Děkuji
Míša Landová
24. 5. 2021 v 17:15Doporučuji v lednici a nezakrývat.
Eliška
27. 8. 2022 v 12:04Dobrý den, chci se zeptat, mám flambovací pistoli, dá se použít na sníh také nebo je lepší to dělat v troubě?
Míša Landová
28. 8. 2022 v 17:13Ano, klidně použijte 🙂
Terka
4. 2. 2023 v 20:40Dobry den, chtela bych se zeptat, jak dlouho tarteletky vydrzi? Jde mi konkretne o ten italsky snih? Lze tarteletky skladovat komplet v lednici i se zdobenim (snehem)? A jeste bych se chtěla zeptat, jaky je rozdil v priprave lemon curd pouze ze zloutku a z celych vajec?
Predem dekuji,
Míša Landová
5. 2. 2023 v 13:36Ano, krátkodobě je možné skladovat v lednici. Rozdíl je v přípravě a právě použitých surovinách, vejce nebo jen žloutky 🙂 chuťově by to mělo být srovnatelné.
Magdalena
5. 6. 2024 v 14:19Dobrý den, myslíte,ze bych mohla dat pod lemon curd boruvkove pyre?
Dekuji
Míša Landová
8. 6. 2024 v 8:35Ano, borůvky a citron se skvěle doplňují.