Menu
Ostatní

Bleskové listové těsto

Listové těsto je v našich kuchyních velmi oblíbené hlavně pro jeho univerzální použití. Bohužel jen málokdo si najde čas a chuť si listové těsto připravit doma. Budu upřímná, i já patřím k těm, kteří ho obvykle kupují. Tedy alespoň do té doby, než jsem objevila tuhle zrychlenou variantu. Zatím jsem ho zkusila připravit jen dvakrát, ale jsem z něj nadšená. 

Nechci v žádném případě zavrhovat klasickou přípravu listového těsta, pokud ho tak děláte, dělejte dál. Nicméně pokud bych měla porovnat kupované listové těsto, tak tohle bleskové je jednoznačně lepší. Jeho hlavní devizou je totiž máslo, které v kupovaném těstě budete asi marně hledat 🙂

Příprava těsta je poměrně rychlá a jednoduchá. Z mouky, másla a vody si vypracujete měkké těsto, které rozvalujete a natíráte lehce změklým máslem. Překvapivě jednoduché a překvapivě dobré. Těsto má úžasnou máslovou chuť i vůni, je krásně křehké a křupavé. Zatím jsem ho zkoušela jen na sladko, ale věřím, že stejná spojenost bude i ve slaném provedení. 

Bleskové listové těsto (cca 500 g):

250 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

125 g másla, rozděleného na 50 g + 75 g

cca 120 ml vody

mouka na posypání

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte 50 g na kousky nakrájeného másla a rukama nebo pomocí robota zpracujte na drobenku. Vyzkoušela jsem obě možnosti, ruce i robota, oboje funguje stejně 🙂

K drobence začněte pomalu přidávat vodu a vypracujte měkké těsto. Vodu přidávejte postupně, tak jak bude potřeba, vždy dobře zapracujte. 

Zbývajících 75 g másla dejte do misky a nechte lehce povolit v mikrovlnce. Máslo se nesmí rozpustit, jen lehce změknout, tak aby šlo rozmazat lžící. Rozdělte ho v misce na tři části, tj. 3 x cca 25 g. 

Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na obdélník a rozměru cca 40 x 20 cm. Asi dvě třetiny plochy rozváleného těsta potřete třetinou změklého másla (25 g). Dobře se na roztírání hodí lžíce.

Nenamazanou třetinu těsta přehněte do středu a z druhé strany překlopte druhou část těsta. 

Těsto opatrně rozválejte, opět do obdélníku cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte se zbývajícím máslem.

Nakonec těsto ještě několikrát složte na třetiny a znovu rozválejte na obdélník. Stačí třikrát až čtyřikrát. Během válení podle potřeby lehce posypávejte moukou a snažte se na těsto příliš netlačit. 

Hotové těsto dejte před použitím ztuhnout asi na hodinu do lednice nebo můžete zamrazit. Z receptu připravíte cca 500 g listového těsta. 

inspirace z webu http://www.nisahomey.com/

Vytisknout recept














NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

37 Komentáře

  • Martina Mikulášová
    18. 10. 2016 v 11:47

    Juhůů, konečně ho nebudu muset "trapně" kupovat. 🙂

    Odpovědět
  • Sim.
    19. 10. 2016 v 12:49

    Vypadá moc zajímavě, vyzkouším. Hlavně pro to máslo, které provoní každé těsto. Když vidím svého muže, jak každý takový kousek vezme do ruky, přivoní, slastně přivře oči a pronese "samé máslo", tak to za námahu stojí:-). Mějte se krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2016 v 13:04

      Děkuji 🙂 za vyzkoušení určitě stojí právě pro tu chuť másla a příprava je opravdu docela jednoduchá. Věřím, že bude chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Amellia
    20. 10. 2016 v 21:20

    Hmm tak toto vypadá opravdu jako lehká varianta oproti těm ostatním receptům, co znám. To mě zajímá a ve volné chvíli vyzkouším, děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2016 v 11:37

      Děkuji, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Adjanni
    22. 10. 2016 v 5:10

    tohle vypadá lákavě, krásný blog

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 8:20

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Jirka
      26. 12. 2022 v 21:42

      Prosím teplota a doba pečení ?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        27. 12. 2022 v 10:31

        Tohle je recept pouze na těsto. Teplota a doba pečení bude záviset na tom, co si z těsta připravíte.

        Odpovědět
  • Anonymní
    22. 10. 2016 v 10:35

    Děkuji moc za recept.Můj muž nejvíc miluje štrůdl.A taky děkuji za úžasný blog.Zdravím,Pavlína.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 17:08

      Pavlíno, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 10. 2016 v 12:43

    Urcite vyzkousim, listove testo my radi, krasny vikend preji:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 17:09

      Zkuste, děkuji, pěkný víkend 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 10. 2016 v 18:33

    rada bych zeptala jestli toto těsto je vhodné na croisanty.jinak děkuji za Vaše super recepty.DARA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 10. 2016 v 19:16

      Daro, bohužel, croissanty se pečou z plundrového těsta. Můžete si je sice připravit i z listového, ale chuťově se budou lišit 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    25. 10. 2016 v 15:51

    Za sladkých dob na mateřské dovolené jsem dělala domácí listové těsto, teď už na to bohužel čas nemám, a když si přečtu složení kupovaného, vždycky mě chuť přejde. Tajkže tahle zrychlená varianta je fakt úžasná! Díky moc! Hned jak budu zdravá, tak se do něj pustím.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 10. 2016 v 10:26

      Madlo, děkuji 🙂 určitě je tohle lepší varianta, než to kupované 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 10. 2016 v 21:26

    Dnes jsem zkoušela a těsto bylo chuťové výborné, ale nelístkovalo se. Bylo takové pevnější. Můžete mi, prosím, poradit, v čem dělám chybu? Příliš jsem na těsto tlačila nebo bylo málo vychlazené? Pracovalo se s ním dobře. Velice děkuji za radu a zdravím. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2016 v 7:52

      Ireno, tak to mě moc mrzí, že se těsto tak úplně nepovedlo. Nelístkovalo Vám vůbec nebo jen trochu? Je pravda, že je trochu pevnejší a lístkuje trochu méně než kupované těsto …. obsahuje menší podíl másla než obvykle … těžko říct, kde se stala chyba, vychlazení asi není rozhodující, v původním receptu těsto používají hned po přípravě …. Pekla jste v dostatečně vyhřáté troubě?

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 10. 2016 v 14:00

      Nelístkovalo se téměř vůbec, trouba byla vyhřátá na 200°C. Zkusím ještě jednou a uvidím. První neúspěch mě neodradí. I tak se štrůdl snědl. Díky za všechny inspirace. Irena

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2016 v 10:37

      Zkusím udělat také závin, abych viděla, jak se bude těsto chovat 🙂 a uvidíme 🙂

      Odpovědět
  • Asterixa
    25. 3. 2017 v 17:41

    Krásný blog, již jsem zkoušela některé Vaše recepty. Bleskové lístkové těsto jsem pekla včera, sice až tak bleskově uděláno není, ale opravdu stojí za to si ho doma udělat, je perfektní a taky mě lístkovalo. Ještě jsem 50 g hladké mouky nahradila špaldovou a musím říct, že si návštěva i my super pochutnali.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2017 v 19:10

      Děkuji, to mě moc těší, že se Vám blog s recepty líbí 🙂 těsto je fajn, také dělám ze špaldové mouky. Super rychlé sice není, ale proti klasické přípravě listového těsta je pořád o dost rychlejší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 10. 2017 v 7:30

    Zdravím Míšo, jsem hrozně ráda za tento recept. Dlouho jsem zkoušela jak kupovaná tak domácí listová těsta. Tento recept je bezkonkurenčně nejlepší, zkusila jsem i slanou variantu, těsto drží a nerozteče se. ten Váš blok je lepší než televize. Neuvažoval jste o tom, že vydáte kuchařku ? Máte krásné recepty, podrobný návod a krásné fotografie . A hlavně vždy se to povede 🙂 Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 10. 2017 v 10:26

      Mončo, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 také jsem si těsto oblíbila, možná tak nelistuje, jako kupované, ale je z másla a té chuti se nic nevyrovná. Děkuji za přízeň blogu, jsem ráda, že se recepty líbí. O kuchařce zatím nepřemýšlím 🙂 třeba někdy jednou … 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 10. 2017 v 7:40

    Jé to je škoda, protože na trhu je spousta kuchařek, podle kterých ať se snažíte sebevíc tak se Vám to prostě nepodaří. Koupila jsem si šanon a všechny recepty co zkusím si tisknu a s poznámkami si zakládám. Myslím, že by jste měla velkou šanci na trhu uspět. No však uvidíte.
    Jo jinak jsou bezvadné všechny kuchařky co vydal kuchař a gurmán pan Vaňek, všechny recepty opravdu vypadají jak na obrázku tak i výborně chutnají. Doufám, že Vás to nepřestane bavit a bude dále zkoumat a dávat jsem nové recepty. Jinak mám pár dobrých sladkých receptů, tak jestli máte zájem, pošlu Vám je do emailu. Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 10. 2017 v 10:27

      Máte pravdu, už dlouho mě žádná "kuchařka" na sladké nezaujala natolik, abych si ji koupila 🙂 asi jsem moc náročná 🙂 Děkuji za tip na kuchařky od pana Vaňka, také už jsem na ně slyšela chválu. Jinak určitě uvítám Vaše rodinné recepty, e-mail: landova.misa@seznam.cz. děkuji předem. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 12. 2017 v 12:55

    Zdravím,vyzkoušela jsem také a již nikdy více!! Bylo po upečení strašně tvrdé,divné že se do něj nedává ocet jelikož po něm by to těsto mělo listovat!Upekla jsem mističky a nadíla je nivovou pomazánkou a stejně těsto zůstalo tvrdé!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 1. 2018 v 21:11

      Děkuji za Vaši zkušenost, mrzí mě, že se nepovedlo. Těžko říct, kde se stala chyba 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    20. 10. 2018 v 11:55

    Zdravím,z těsta jsem byla nadšená, bylo rychlé a krásně se zpracovávalo.I v řezu jsem ho měla, jako vy, ale v závinu nelístkovalo, jen se hezky nafouklo a je spíš křupavé.Krájela jsem ještě horké, jak jsem se těšila.Možná jiný druh pečiva bude lístkovat.Ale závin je moc dobrý, tak jak jinak, jablka a skořice.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2018 v 8:45

      Jitko, díky, ano, nelístkuje jako klasické listové těsto, ale chuťově to kupované určitě předčí 🙂

      Odpovědět
  • Yvet
    16. 12. 2021 v 13:47

    No, do pravého listového to má, bohužel, velmi daleko. Technologický postup se oblafnout nedá.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2021 v 18:22

      Máte pravdu, že technologický postup se obejít ani ošidit nedá a ani to tímto recept není řečeno, ale také tohle není typické listové těsto.
      Nicméně v některých případech je i tahle imitace určitě lepší, než kupované listové těsto s palmovým olejem a tuky.

      Odpovědět
  • petra
    21. 10. 2022 v 22:15

    Dobrý den, dělala jsem standardní listové těsto a závin po pár minutách v troubě začal praskat a těsto z jablíček teklo dolů. Nevíte prosím, co může být příčinou? Poměry surovin a postup jsem pode mě dodržela. :-/ Chystám se zkusit váš recept a ráda bych věděla na co si dát pozor. Předem moc děkuji. Petra

    Odpovědět
  • Dara
    1. 12. 2024 v 11:18

    Paní Landová,
    Krása prostře krása cokoli jsem od vás zkoušela tenhle se chystám vyzkoušet jen jsem se chtěla zeptat jakou mouku spíš značku muouky používáte
    Přeji hodně nápadu a síly vše takhle zvládat 👏
    Snad mi vyjde přijít kouknout na nějaký kuzr
    Jsou všechny dost často vyprodané ,ale jednou to vyjde😀
    Dara

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 12. 2024 v 12:52

      Pro běžné pečení používám jakoukoliv hladkou mouku, oblíbená je předměřická nebo zátkova. Pouze pokud bych se pouštěla například do croissantů, volila bych nějakou s vysokým podílem lepku. Budu se těšit na nějakém kurzu 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ