Menu
Cupcaky a muffiny

Čokoládové cupcakes zdobené marcipánem

Cupcakes jsou malé roztomilé dortíky obvykle potřené krémem či polevou a bohatě zdobené. Peču je moc ráda a ještě radši je pak zdobím. Bohužel u nás je většina lidí považuje za muffiny, které jsou na rozdíl od cupcakes méně sladké, obvykle jen s kousky čokolády nebo ovocem uvnitř. Také těsto a příprava se liší, zatímco u muffinů máte suché a mokré ingredience zvlášť a pak jen lehce promícháte, u cupcakes se šlehá obvykle vše společně, až je těsto krásně spojené a našlehané.

Mám několik receptů na čokoládové cupcakes, ale tyhle mi zatím chutnají nejvíc. Už samotný upečený dortík je moc dobrý a což teprve když přidáte čokoládový krém a marcipánový potah. To je teprve dobrota :o)

S receptem jsem trochu otálela, protože suroviny jsou měřené na hrnky a já hrnkové recepty nemám moc ráda, dávám přednost své digitální váze. Naštěstí jsem objevila u Tescomy úžasné hrníčkové odměrky, které jsem samozřejmě musela hned vyzkoušet. 

Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:

1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky

1/2 hrnku holandského kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

1/8 lžičky soli

3/4 hrnku krupicového cukru

1/4 hrnku rostlinného oleje

1 vejce 

1 lžička vanilkového extraktu

3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 

V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do husté pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Lžící rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 – 20 minut. 

Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Mezitím si připravte čokoládový krém, kterým budete dortíky plnit. 

100 g hořké čokolády min. 50%

100 ml smetany ke šlehání

80 g mascarpone

malý kousek másla

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát a pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Až směs vychladne, přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému.

Do každého cupcaku vydlabejte díru, já mám na to skvělé „udělátko“, opět od Tescomy, jsem totiž jejich věrným zákazníkem. Ale dobře to půjde i menším nožíkem, lžičkou nebo třeba vykrajovačem na jadřince. Určitě si poradíte :o)

Dortíky naplňte připraveným krémem, neměli byste ho spotřebovat celý. Do zbytku krému všlehejte malý kousek másla, aby byl krém po ztuhnutí pevnější, a dortíky potřete. Dejte do lednice na 1 – 2 hodiny ztuhnout. 


A to nejlepší nakonec, potažení a zdobení dortíků. Já jsem použila marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládovou fondánovou potahovací hmotu. Malou část marcipánu jsem si obarvila do růžova. 

Marcipán vyválejte na 3 – 4 mm silný plát, nejlépe to jde na silikonové podložce. Podsypat můžete moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem. Najděte si vhodné vykrajovátko nebo třeba skleničku a vykrojte 12 koleček. Průměr by měl být trochu větší, než horní průměr dortíku, aby Vám marcipán krásně dosedl i na strany. Je dobré vyzkoušet na jednom dortíku, zda pasuje. Rukou nebo pomocí „žehličky“ marcipánové kolečko přimáčkněte a lehce uhlaďte. 

A teď už stačí jen pár vykrajovátek a šikovné ručičky a můžete tvořit dle vlastní fantazie. Já jsem použila zubatá kolečka, větší na čokoládový fondán a menší opět na marcipán. Na „lepení“ koleček na sebe stačí kapka vody nebo alkoholu (vodka, slivovice). Na vrch každého dortíku jsem vytvořila malé zákusky :o) 

Jsou pravda, že tyhle marcipánem zdobné cupcaky jsou časově náročnější, zvláště pokud si chcete pohrát se zdobením, ale výsledek stojí za to. Uvidíte, všichni budou nadšeni. 

A ještě jedna drobnost na závěr, víte proč se tyhle dortíky jmenují cupcakes? Jejich název vznikl z anglického slova cup – hrnek, ve kterém se tyhle malé dortíky dříve pekly.

inspirace z webu http://www.chocolatemoosey.com/

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

46 Komentáře

  • Anonymní
    11. 5. 2014 v 12:59

    úžasnééé!!!!!!!!!!!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2014 v 14:53

      Děkuji :o))

      Odpovědět
  • Iviva
    12. 5. 2014 v 20:25

    Nádhera, chtela bych je upect synkovi na oslavu, slo by je upect uz ve stredu, ve ctvrtek vecer naplnit kremem a v patek podavat? diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2014 v 21:12

      Děkuji 🙂 myslím, že by to neměl být problém, tohle těsto je díky podmáslí krásně vláčné. Můžete klidně jeden den upéct i naplnit krémem a druhý den zdobit marcipánem. Cupcakes na rozdíl od dortového korpusu rychle vychladnou. Držím palce, ať se povedou :o))

      Odpovědět
    • Iviva
      12. 5. 2014 v 21:18

      Bezva Milo, diky :-)) když se povedou, tak pošlu fotku 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 11. 2014 v 12:49

    krasne, kopirovala jsem a v "Cake sales" u syna ve skole v Anglii byli rozebrane jako prvni 😉 Diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2014 v 14:53

      Děkuji 🙂 to jsem moc ráda.

      Odpovědět
  • Jitka K.
    21. 11. 2014 v 16:17

    Dobrý den,
    můžu se zeptat jaké používáte papírové košíčky na cupcakes a kde je kupujete?
    Děkuji moc za informaci.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2014 v 18:06

      Zdravím Jitko K., košíčky používám různé, čistě bílé kupuji u Fiala Praha na Zličíně, tam mají velký výběr i barevných. Nejradši mám ale tyhle tmavě hnědé, jsou krásně vysoké a papír je trochu voskovaný, kupuji je na cukrarske-pomucky.cz, ale dost často je mají vyprodané 🙂 a nikde jinde jsem je zatím neobjevila.

      Odpovědět
    • Jitka K.
      21. 11. 2014 v 20:36

      Právě s výškou košíčků mám problém, většinou narazím jen na nízké, max. 3 cm. V Ikee jsem objevila košíčky 4,5 cm vysoké a 4 cm v průměru, ale bohužel už jsou vyprodané…

      Akorát dodělám cupcakes zdobené marcipánem a v lednici mi tuhne cheesecake s pěnou z bílé čokolády. Snad se Vám alespoň trochu přiblížím. 😉
      Děkuji za Vaše recepty a za čas, kterým jim věnujete. Krásně se podle nic peče.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2014 v 21:32

      Tak já mám ty bílé košíčky také jen 3,2 cm vysoké, ale 5 cm v průměru, košíčky z Ikea mi nepasují do formy :)), ale měli tam teď nějaké s vánoční tématikou 🙂
      Doufám, že se cupcakes i cheesecake povedou a bude vše chutnat. Děkuji za Vaše milá slova, moc si toho vážím :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      2. 1. 2015 v 11:36

      Velké košíčky mají třeba v Tescu – 75 ks a stojí pod 30 Kč. 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2015 v 11:47

      Díky za tip 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 1. 2015 v 11:39

    Dobrý den, dlouho jsem hledala čokoládové muffiny a našla! Vyzkoušela jsem Váš recept a tohle jsou ty nejlepší čoko muffiny! Moje dcera je schopná je snít během jednoho dne. Jen se mi zatím nechtělo zdobit marcipánem, tak jsem vršek namočila do čokolády:))) Žaneta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2015 v 11:51

      Žaneto, hezké odpoledne, děkuji 🙂 ano tohle těsto je opravdu moc dobré i jen samo o sobě, není třeba je ani zdobit 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 1. 2015 v 23:13

    Absolutně dokonalé… Zkusila jsem je a jsou vynikající 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2015 v 7:13

      Děkuji Michelle 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 1. 2015 v 12:08

    No tak to je nádhera a přitom jednoduchost, určitě vyzkoším:)

    Odpovědět
  • Víkendové pečení
    20. 1. 2015 v 12:51

    Děkuji 🙂 zkuste, jsou moc dobré i jen s krémem.

    Odpovědět
  • Jitka K.
    9. 6. 2015 v 13:01

    Spojení hořkého těsta a náplně se sladkým marcipánem je dokonalé.
    Jen to zdobení a pak úklid všech těch pomůcek je časově náročnější…. Ale stojí to za to!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 6. 2015 v 13:43

      Jitko K. děkuji 🙂 máte pravdu, trochu více práce, ale výsledek stojí za to 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 2. 2016 v 13:27

    dortíčky jso překrásné! 🙂 cupcake je má srdeční záležitost, ale takhle krásné jsem ještě neviděla a brzy se tedy chystám 🙂 bude to výzva, ještě nikdy jsem nezdobila marcipánem a zkusím to, ale měla bych na vás pár dotazů:
    1. ten "hrníček" od tescomy, kolik to prosím Vás je objemově? já se koukala na e-shop tescomy, ale nikde jsem ho tam neviděla, dá se koupit?
    2. ozubené kolečko, kterým jste vykrajovala, mohu nahradit i vyrajovátkem kytičky?
    3. – to nejdůležitější 🙂 marcipán s 30% podílem mandlí a čokoládová fondánová potahovací hmota – to jste měla již hotové-koupené, je to tak? a případně, kde jste je koupila?
    omlouvám se za tošku "hloupé" otázky, ale radši se ptám na vše, abych nebyla pak úplně ztracená (i když asi stejně budu :-))

    díky a máte můj velký obdiv – jste můj oblíbený blog! 🙂
    Kristý

    Odpovědět
    • Unknown
      5. 2. 2016 v 13:55

      a pak ještě jeden dotaz 🙂 jak jste modelovala na závěr ty malé zákusky? na to jste měla nějakou formičku, šikovné udělátko nebo jen šikovné ruce? 🙂 díky!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 2. 2016 v 17:22

      Milá Kristý, moc děkuji 🙂 s cupcakes jsem na tom podobně jako Vy, moc ráda je připravuji. K Vašim dotazům:
      1. odměrky od tescomy najdete na tomto odkazu – hrníčkové odměrky
      2. zubaté kolečko můžete samozřejmě nahradit kytičkou nebo obyčejným kolečkem, důležitý je správný průměr
      3. ano, marcipán i fondán kupuji hotový, nejlépe na nějakém cukrářském eshopu, balení je ale obvykle po 1 kg – např. cukrarskepotreby.cz/
      4. ano, ty malé zákusky jsou výsledkem mých "šikovných" rukou :)) pár let jsem pekla na zakázku, takže mám trochu praxi 🙂 moje práce na
      dortykladno.cz
      Pokud budete mít další dotazy, tak klidně pište :)) ráda poradím. Ať se daří a děkuji za přízeň 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      22. 2. 2016 v 10:27

      Jsem ráda, že jsem na vaše stránky narazila. Zatím jsem upekla jen samotné těst, bez krému a marcipánu. Je opravdu výborné, měkoučké 🙂 co teprve s krémem a marcipánem :-)už se těším až to udělám se vším všudy 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2016 v 11:42

      Tak to mě moc těší a děkuji 🙂 musím souhlasit, tyhle cupcakes jsou dobré i samotné bez krému i zdobení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 3. 2016 v 15:05

    teda! krásnějí nazdobený cupcake jsem snad ještě neviděla! 🙂 zdraví Klárka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2016 v 12:33

      Klárko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2016 v 15:58

    Pekla jsem je mamince k narozeninám a byly vynikající 🙂 Všem nám moc chutnaly. Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2016 v 5:56

      Míšo, děkuji 🙂 tak to jsem moc ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 4. 2016 v 22:18

    Nebylo by lepší, kdby jste to množství napsala bez těch "hrníčků"?? Myslím, že vsichni by se v tom lépe orientovali. Já jse z toho dost zmatená, jelikož jsem na žádný chytrý hrníček ještě nenarazila a nevím jak si to přepočítat na klasickou gramaž 🙁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 4. 2016 v 6:44

      Dobrý den, myslím, že hrníčkové recepty jsou zcela běžné a pečení podle nich je rychlé a jednoduché. Hrníčkové odměrky prodává např. firma Tescoma, dostupná ve většině obchodů, ale určitě jsou na trhu i další. Nebo můžete použít obyčejný hrnek o objemu 240-250 ml … Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2017 v 13:57

    Dobrý den, sháním vykrajovátko na potažení cupcakes jako máte na fotce – kulaté s tím držadlem. Nevybavíte si odkud ho máte nebo jaký má průměr? Mám sadu, ale to největší je malé…A ještě dotaz…máte zkušenost s marcipánem od Zeelandia? potřebovala bych ho obarvit a nikdy jsem s touto hmotou nepracovala, pouze s falešným mléčným Montana. Děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2017 v 19:54

      Zdravím, už si bohužel nepamatuji, kde jsem vykrajovátka kupovala, je to sada třech kusů o průměru 6, 7 a 8 cm, na cupcakes používám ty dva menší rozměry. Na vykrojení můžete použít třeba i skleničku nebo hrnek potřebné velikosti 🙂
      Marcipán mám vyzkoušený asi od třech výrobců, Zeelandii bohužel ne. Ale myslím, že budou hodně podobné, na potahování se používá obvykle s 20-30% podílem mandli, obecně se hůře barví, než fondán, není totiź tak elastický a hlavně není čistě bílý 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 6. 2017 v 18:18

    Dobry vecer Miso,

    Chtela jsem se zeptat, sestra me pozadala, jestli bych pro ni mohla pripravit candy bar na jeji svatbu a ja uz pomalu premyslim, co vse upecu a jak vse nazdobim a jedny z cupcakes urcite chci potahnout marcipanem a proto me zajima, zda mate zkusenosti s "kompatibilitou" kremu a potahove hmoty 😊 drzi hmota na kremu? Nerozmaci ji krem? Vim ze u dortu je to hotova alchymie,jaky krem pouzit pod hmotu, aby zustala kde ma. Potrebuji si totiz stanovit logistiku, budu pect nekolik druhu dezertu a vim, ze nejlepsi by bylo,nazdobit cupcakes v den podavani, ale to nebude bohuzel z casovych duvodu mozne. Myslite, ze zdobeni na kremu vydrzi i do druheho dne? A pokud mozno, bude vypadat tak, jak pri dokonceni, nesjede dolu? 😊 dekuji moc miso, jste moje cukrarska ikona 😀 a jeste kdyz jsem byla na vasich strankach a videla tu neuveritelnou nadheru…strasne obdivuju lidi, kteri umi tvorit tak krasne veci

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2017 v 5:50

      Magdo zdravím Vás a děkuji za komentář 🙂 sladké bary jsou skvělé, taky je moc ráda připravuji 🙂 ano, máte pravdu, pod marcipán či fondán se musí dát vhodný krém, aby vše vydrželo 🙂 ale nemusíte mít strach, do druhého dne vydrží 🙂 cupcake můźete uvnitř naplnit čímkoliv, ale nahoře pod potah doporučuji pomazar něčím máslovým 🙂 za sebe mohu doporučit sněhový máslový krém (recept najdete na blogu), je chuťové moc dobrý, není přiliš sladký a je bílý, takže neprosvítá. Stačí máznout slabá vrstva, nechat zatuhnout a pak potáhnout 🙂 jinak obecně doporučuji nezavírat cupcakes do krabice, protože zvlhnou a vlhkost marcipánu nesvědčí 🙂 držím palce, ať se Vám vše podaří. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2018 v 20:06

    Dobry večer. Chci se zeptat zda tu není moznost, ze se na kremu který neni z masla ta potahovaci hmota neroztece?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 3. 2018 v 19:57

      Máslo není nezbytně nutné, podobným způsobem poslouží i čokoláda, vyzkoušeno mnohokrát na cupcakes i dortech 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    29. 10. 2018 v 21:00

    Prosím vás a čím jste si vykrojila ty malé marcipánové makronky? A můžu si tu hnědou ozdobu obarvit tak, že dám do marcipánu kakao?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2018 v 9:50

      Malé makronky jsou vykrojené klasickým vykrajovátkem (kolečko), ale přes potravinářskou folii, tím získáte ten zaoblený tvar 🙂
      Ano, marcipán si můžete obarvit kakaem, je to lepší, než barva.

      Odpovědět
  • Lucie
    20. 4. 2021 v 19:55

    Dobrý den, Míšo. Cupcakes jsou chuťově výborné. 👌Jen bojuji se vzhledem. Mám problém, že mi vždy hrozně naběhnou a pak popraskají😟nevíte, čím to může být? Postupuji podle receptu, peču na stejnou teplotu…🤷 Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 4. 2021 v 20:22

      Také mi někdy popraskají, to není nic hrozného 🙂 nepečete náhodou na horký vzduch? Je lepší jen horní a spodní ohřev 🙂 případně dát méně těsta do košíčku nebo pořídit košíčky trochu vyšší.

      Odpovědět
      • Lucie
        20. 4. 2021 v 22:33

        Děkuji za rady. Ano, peču skoro všechno na horkovzduch, tak to asi bude tím 😮😊Příště vyzkouším 👍Jestli se mohu ještě zeptat, použila jsem dva druhy košíčků, obyčejné papírové a pak pevnější, uvnitř lesklé. V obyčejných cupcakes krásně drží, ale od těch pevných se mi po pár hodinách odlepují. Myslíte, že to je špatným postupem nebo typem košíčků?

        Odpovědět
  • Kateřina
    26. 10. 2022 v 22:26

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda když vyměním podmáslí za kefír, nevznikne nějaký problém .
    Moc děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ