Nedovedu si představit lepší moučník na začátek nového roku. Je pravda, že jsou všichni po vánočních svátcích přeslazení, ale tomuhle závinu jen málo kdo odolá. Tenké křupavé těsto, jablečná náplň plná rozinek a ořechů a úžasná vůně másla, skořice a vanilky. Nemohla jsem vybrat lépe.
Je pravda trochu pracnější, než z kupovaného listového těsta, ale chuťový zážitek vám vaši námahu určitě vrátí. Ale není třeba se bát, recept zvládnou i úplní začátečníci.
Na těsto budete potřebovat:
300 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
75 g rozpuštěného zchladlého másla
112 ml vlažné vody
špetka soli
Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, můžete použít robot nebo zpracovat ručně. Těsto položte na pečicí papír do nahřátého suchého hrnce (předtím v něm nechte vařit vodu), přiklopte pokličkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto se vám možná bude zdát příliš tuhé, ale po nahřátí je krásně vláčné a měkké.
Připravte si náplň:
cca 1,5 kg jablek
rozinky (předem namočené v rumu)
ořechy nebo mandle
skořice, špetka mletého hřebíčku (nemusí být)
vanilkový extrakt nebo cukr
2 lžíce rumu
Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. V míse promíchejte se skořicí, hřebíčkem, přidejte rum, vanilku a rozinky.
Troubu zapněte na 180 – 190 stupňů, vyložte plech pečicím papírem.
Připravte si větší čistou utěrku, na které budete těsto válet, roztahovat a velmi dobře poslouží i k přenesení závinu na plech. Dále budete potřebovat asi 50 g rozpuštěného másla a kokos na posypání těsta.
Nahřáté těsto rozdělte na poloviny, utěrku lehce poprašte moukou a první polovinu lehce rozválejte. Slabě potřete rozpuštěným máslem a rukama vytáhněte do tvaru obdélníku velikosti plechu. Těsto musí být průsvitné, pokud jsou okraje příliš silné, odřízněte je.
Těsto potřete částí másla, posypte 2/3 plochy kokosem (vycházejte od delší strany), na kratší straně nechce cca 3 cm volné. Poklaďte jablkovou směsí a ořechy. Volné konce na kratších stranách přehněte dovnitř závinu na náplň a těsto začněte rolovat s pomocí utěrky po delší straně s náplní. Závin pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, opět s pomocí utěrky.
Stejným způsobem připravte i druhý závin. Na závěr oba potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40 minut. Před servírováním pocukrujte.
inspirace z knihy Rodinná encyklopedie pečení
Přeji hodně štěstí při pečení v novém roce 2014. Dobrou chuť!
11 Komentáře
Petra BM
8. 10. 2016 v 12:16Hezký den Míšo, recept jsem vyzkoušela již několikrát, s těstem se krásně pracuje, není sladké, je krásně tenké a netrhá se . Jiný závin už dělat nebudu. 🙂 Děkuji Peťa
Víkendové pečení
8. 10. 2016 v 16:44Péťo, děkuji 🙂 také ho mám moc ráda. Nicméně víš na co si občas vzpomenu? Na ten tvarohový závin s borůvkami, který si občas do práce nosila :)) to byla taky mňamka 🙂 Míša
Petra BM
11. 10. 2016 v 17:45Tak na ten jsem úplně zapomněla…. Vidíš a máš další nápad na nádivku, ty by jsi ji vyšperkovala :). Peťa
Unknown
15. 10. 2018 v 19:49Dobrý večer. Recept jsem zkoušela již dříve. Těsto je báječné na zpracování. Jde krásně vyválet, netrhá se a dobře se roluje. Výsledkem je báječný štrůdl. Děkuji, již je v mé kuchařce.Simona
Víkendové pečení
16. 10. 2018 v 5:14Simono, díky, jsem ráda, že i "obyčejný" štrúdl neunikl Vaší pozornosti 🙂
Anonymní
17. 10. 2018 v 11:14Dobrý den, včera jsem měla čas vyzkoušet tento recept. Doporučuji všem (i těm, co si moc nevěří :-)). S těstem se skvěle pracovalo. Chuť vynikající. Kdo váháte (jako já na začátku :-)), neváhejte…Lidka C.
Víkendové pečení
17. 10. 2018 v 21:52Lidko C., moc děkuji za vyzkoušení i tento komentář 🙂 jsem ráda, že si tento závin našel i po letech své příznivce 🙂 určitě si to zaslouží 🙂
Hanka L.
28. 2. 2021 v 20:37Dobrý večer Míšo, dnes jsem pekla tento závin. No to je tedy něco výborného, úplná harmonie chutí. Děkuji za skvělý recept Hanka.🤗😋
Míša Landová
28. 2. 2021 v 22:33Hanko, díky 🙂 jestli jste ještě nezkoušela, tak doporučuji zkusit také Jablečný závin neboli štrúdl
Lenka
17. 11. 2021 v 20:16Dobrý večer, děkuji za skvělý recept, včera jsem upekla závin a všem moc chutnal. Určitě zařadím mezi oblíbené recepty 🌺
Míša Landová
17. 11. 2021 v 20:29Díky 🙂