Dýně jako dekorace i jídlo
Dýně patří neodmyslitelně k podzimu, ať už v podobě dekorace nebo jako součást nějakého jídla. Podobně jako cuketa se dá připravit na mnoho způsobů a uplatnění najde ve slané i sladké kuchyni. Do pečení se používá nejčastěji v podobě pyré, které dodá moučníkům nejen zajímavou barvu, ale i vláčnost. Skvěle ladí s kořením jako je skořice a zázvor, ale překvapivě dobrá je i ve spojení třeba s pomerančem.
Já jsem si dnes pro vás připravila dýňový chlebíček s čokoládou, protože tahle kombinace na blogu zatím chyběla. Část těsta jsem obarvila a zároveň ochutila horkou čokoládou Whittard, které ode mě už dobře znáte a na blogu s nimi najdete několik receptů. Tentokrát jsem si vybrala 70% horkou čokoládu se špetkou mořské soli, která zvýrazní chuť kakaa. Těsto se do formy vrství střídavě, čímž vznikne krásný mramorový efekt. Po vychladnutí jsem chlebíček ještě vylepšila čokoládovou polevou. A protože se u nás čím dál více rozšiřuje Halloween, neodpustila jsem si přidat pár cukrových oček 🙂


TIP – Ve dnech od 8.10. do 15.10.2025 můžete využít slevu 15% na celý nezlevněný sortiment značky Whittard, stačí při objednávce zadat slevový kód MISA15.
Chlebíček si můžete klidně upéct i ve formě na bábovku nebo menším pekáčku. Pokud si nejste jisti velikostí vaší formy, mrkněte na můj článek Jak vybrat formu vhodné velikosti, kde najdete jednoduchý trik, jakou formu zvolit. Já jsem použila formu o objemu 1,2 litru, ale bylo to jen tak tak, takže klidně zvolte formu nepatrně větší.
Na blogu najdete samozřejmě i postup, jak připravit dýňové pyré, pro případ, že je to vaše poprvé.

RECEPT na Dýňový chlebíček s čokoládou
Dýňové těsto
- 300 g dýňového pyré (použila jsem máslovou dýni)
- 240 g cukru krupice (použila jsem mix třtinový a bílý)
- 3 vejce velikost M
- 120 g rostlinného oleje
- 260 g polohrubé mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 3/4 lžičky zázvoru
- 3/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
Vejce prošlehejte s cukrem, přidejte dýňové pyré a olej, dobře promíchejte. Mouku smíchejte s kypřidly a kořením a vmíchejte do směsi. Vystačíte si s ruční metličkou, pokud použijete robot, příliš nešlehejte, jen míchejte. Asi třetinu dýňového těsta (300-350 g) odeberte do menší misky.


Čokoládové těsto
- 20 g horké 70% čokolády s mořskou solí Whittard (sypká směs)
- 30 ml horké kávy nebo vody
Horkou čokoládu (sypká směs) zalijte horkou kávou nebo vodou a promíchejte do rozpuštění. Vmíchejte do třetiny dýňového těsta, které jste si odlili stranou.
Chlebíčkovou formu (objem min. 1,2 l) vyložte papírem na pečení nebo vystříkejte odlučovacím olejem a těsta (dýňové a čokoládové) vrstvěte střídavě na sebe. Dobře to jde lžící nebo menší naběračkou. Nahoře uhlaďte do roviny a pečte pozvolna ve vyhřáté troubě na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 50-60 minut. Špejlí si ověřte, zda je chlebíček propečený.
Nechte krátce zchladnout ve formě, pak patrně vyklopte na mřížku.


Čokoládová poleva
- 100 g hořké čokolády 55-65%
- 10-15 g rostlinného oleje
Čokoládu rozpusťte (tady se dočteš jak) a vmíchejte olej. Nechte zchladnout na teplotu 28-30 stupňů a rozetřete na vychladlý chlebíček. Pokud chcete, můžete ozdobit dle vlastní fantazie.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém INSTAGRAMU.

2 Komentáře
Markéta
8. 10. 2025 v 17:54Dobrý den chci se zeptát dá se nějak nahradit ta sýpka směs? Děkuji jinak vypadá úžasně
Míša Landová
9. 10. 2025 v 12:27Můžete nahradit kvalitním kakaem a špetkou soli.