Klasika s kávou nebo bez
Klasické tiramisu s kávou a likérem zná určitě každý, ale pojďme si ho dnes připravit trochu jinak. Jahodová sezóna se nám pomalu rozjíždí, tak proč si je nedopřát i v tomto ikonickém dezertu. Navíc je to varianta vhodná i pro děti a mě tak odpadnou komentáře tipu „čím nahradit kávu nebo likér“ 🙂
Každopádně v každém správném tiramisu nesmí chybět mascarpone. Osobně mám nejradši variantu se syrovými vejci, které dodají krému tu správnou jemnost a nadýchanost. V tomto případě jsem je ale raději tepelně upravila a do krému přidala i trochu ušlehané smetany.
Příprava je poměrně snadná a rychlá, což vám usnadní i kupované cukrářské piškoty. Nicméně pokud máte chuť upéct si domácí, na blogu je najdete u receptu Jahodová šarlota. Tiramisu se dobře skládá do pekáčku nebo nějaké větší misky o rozměru zhruba 30×20 cm. Můžete je samozřejmě připravit i do malých misek a mít tak samostatnou porci pro každého.


Recept na JAHODOVÉ TIRAMISU
Smetanový krém
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 100 g cukru krupice
- 500 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání 33%
- 2 lžičky vanilkové pasty Dr. Oetker
Vejce, žloutky a cukr promíchejte a ve vodní lázni zahřívejte na teplotu 65 stupňů. Sejměte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny (trvá to poměrně dlouho). Po částech spojte s mascarpone, přidejte vanilkovou pastu a nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.
Jahodový nálev
- asi 200 g čerstvých jahod
- šťáva z 1-2 citronů
- jahodová marmeláda
Jahody rozmixujte, dle chuti přidejte citronovou šťávu. Pro dospěláckou verzi můžete nahradit třeba citronovým likérem Limoncello. Můžete přidat i trochu jahodové marmelády pro sladší a výraznější chuť.

Dokončení
- 200-250 g cukrářských piškotů
- čerstvé jahody (400-500 g)
- 1 sáček červené dort-želé Dr. Oetker
- 2 lžíce cukru krupice
Na dno pekáčku nebo větší mísy o rozměru asi 30×20 cm poskládejte vedle sebe piškoty, které jste předem namočili v jahodovém nálevu. Rozetřete na ně asi polovinu krému a rozložte druhou vrstvu piškotů namočených v nálevu. Naneste zbytek krému a uhlaďte do roviny. Zakryjte fólií a dejte na několik hodin do lednice rozležet.
Jahody pokrájejte na plátky a rozložte po celé ploše krému. Želé připravte podle návodu, a až lehce zchladne, naneste ho pomocí mašlovačky nebo lžíce na jahody. Pokud bylo tiramisu před nanesením jahod dostatečně proleželé, můžete ihned servírovat. V opačném případě ho nechte v lednice několik hodin, klidně i přes noc, odležet.
VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.



2 Komentáře
Mirka Reichlová
8. 6. 2025 v 12:17PROSIM O VAŠE VYNIKAJÍCÍ RECEPTY ❤️🎂 DĚKUJI MIRKA
Míša Landová
8. 6. 2025 v 15:16Na blogu jich máte kolem 400 a pokud je to málo, další recepty najdete v mých kuchařkách 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5