Menu
Nepečené dezerty

Jahodové tiramisu

Klasika s kávou nebo bez

Klasické tiramisu s kávou a likérem zná určitě každý, ale pojďme si ho dnes připravit trochu jinak. Jahodová sezóna se nám pomalu rozjíždí, tak proč si je nedopřát i v tomto ikonickém dezertu. Navíc je to varianta vhodná i pro děti a mě tak odpadnou komentáře tipu „čím nahradit kávu nebo likér“ 🙂

Každopádně v každém správném tiramisu nesmí chybět mascarpone. Osobně mám nejradši variantu se syrovými vejci, které dodají krému tu správnou jemnost a nadýchanost. V tomto případě jsem je ale raději tepelně upravila a do krému přidala i trochu ušlehané smetany.

Příprava je poměrně snadná a rychlá, což vám usnadní i kupované cukrářské piškoty. Nicméně pokud máte chuť upéct si domácí, na blogu je najdete u receptu Jahodová šarlota. Tiramisu se dobře skládá do pekáčku nebo nějaké větší misky o rozměru zhruba 30×20 cm. Můžete je samozřejmě připravit i do malých misek a mít tak samostatnou porci pro každého.

Recept na JAHODOVÉ TIRAMISU

Smetanový krém

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g mascarpone
  • 150 g smetany ke šlehání 33%
  • 2 lžičky vanilkové pasty Dr. Oetker

Vejce, žloutky a cukr promíchejte a ve vodní lázni zahřívejte na teplotu 65 stupňů. Sejměte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny (trvá to poměrně dlouho). Po částech spojte s mascarpone, přidejte vanilkovou pastu a nakonec stěrkou vmíchejte ušlehanou smetanu.

Jahodový nálev

  • asi 200 g čerstvých jahod
  • šťáva z 1-2 citronů
  • jahodová marmeláda

Jahody rozmixujte, dle chuti přidejte citronovou šťávu. Pro dospěláckou verzi můžete nahradit třeba citronovým likérem Limoncello. Můžete přidat i trochu jahodové marmelády pro sladší a výraznější chuť.

Dokončení

Na dno pekáčku nebo větší mísy o rozměru asi 30×20 cm poskládejte vedle sebe piškoty, které jste předem namočili v jahodovém nálevu. Rozetřete na ně asi polovinu krému a rozložte druhou vrstvu piškotů namočených v nálevu. Naneste zbytek krému a uhlaďte do roviny. Zakryjte fólií a dejte na několik hodin do lednice rozležet.

Jahody pokrájejte na plátky a rozložte po celé ploše krému. Želé připravte podle návodu, a až lehce zchladne, naneste ho pomocí mašlovačky nebo lžíce na jahody. Pokud bylo tiramisu před nanesením jahod dostatečně proleželé, můžete ihned servírovat. V opačném případě ho nechte v lednice několik hodin, klidně i přes noc, odležet.

VIDEO postup k celému receptu najdete na mém Instagramu.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

2 Komentáře

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ