Menu
Dorty

Rolovaný dort

Tak jako každý rok mezi svátky i letos jsem připravovala narozeninový dort pro svou již dospělou dceru. Pokud jde o příchuť dortu, je to trochu „konzerva“, takže tady moc prostor pro improvizaci nemám. Její nejoblíbenější kombinace je světlý korpus a pudingový krém, samozřejmě taky světlý 🙂 Pro tentokrát jsem si dovolila vmáčknout trochu malin, aby to bylo barevnější a puding jsem nahradila žloutkovým krémem.

A protože jsem potřebovala dort malý, spíš jen tak symbolicky, připravila jsem ho z rolády. Na první pohled to možná nevypadá, ale dort má jen 12 cm v průměru a je vysoký 14 cm. I přesto z něj bylo takových 10-12 porcí 🙂 Roláda byla skvělá volba, protože dort se mnohem snadněji sestavoval, než kdybych v této velikosti pekla klasický korpus a prokrajovala. Navíc vypadal zajímavě v řezu a skvěle se krájel.

Níže vám uvádím recept i postup, tak jak jsem dort připravila já za použití všech pomůcek i surovin. Nicméně dort si můžete upravit k obrazu svému, ať už jde o velikost nebo celkový design. Sepsala jsem vám i několik tipů, které by se vám mohly hodit, tak si je nezapomeňte dole pod receptem přečíst.

Rolovaný dort

Piškotový plát:

  • 4 vejce, velikost „M“ (ca. 200 g)
  • 130 g cukru krupice
  • 160 g hladké mouky
  • citronová kůra

Vejce s cukrem společně zahřejte ve vodní lázni na teplotu 45 stupňů. Následně přelijte do mísy od robota a vyšlehejte do hustého krému. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a citronovou kůru a těsto rozetřete na silikonovou podložku (tapis roulade) o velikosti 42×35 cm, kterou předem lehce vymažte olejem.

Pečte v troubě vyhřáté na 230-240 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Ihned po upečení překlopte plát i s podložkou na čistý arch papíru lehce poprášený moukou a nechte vychladnout. Teprve pak podložku opatrně sejměte.

Žloutkový krém:

  • 300 g mléka (tučné, polotučné)
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 3 žloutky
  • 60-70 g cukru krupice
  • vanilkový extrakt/pasta/lusk
  • citronová kůra
  • 140 g másla

Žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovou a citronovou kůrou, pak přimíchejte škrob (můžete přidat i trochu mléka). Mléko zahřejte (nemělo by vařit) a nalijte za stálého míchání na žloutkovou směs. Promíchejte, vlijte zpět do rendlíku, přiveďte za stálého míchání pozvolna k varu a asi pět minut provařte.

Přelijte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte při pokojové teplotě zchladnout (asi na 25 stupňů). Následně dobře prošlehejte, přidejte lehce změklé máslo a vyšlehejte do hladkého krému. Ihned použijte.

Sestavení:

Z vychladlého plátu vyřízněte dva pruhu o šířce 14 cm (délka ca. 42 cm), rozdělte na ně žloutkový krém a rovnoměrně rozetřete. Pláty můžete předtím ještě pomazat oblíbenou marmeládou nebo prokapat šťávou či likérem, ale není to nutné.

Na krém rozdrobte po celé ploše několik mražených malin a na začátek jednoho pruhu pak dejte po celé šířce (14 cm) několik celých malin. A z tohoto konce začněte stáček první pruh plátu. Díky celým malinám se bude snadněji rolovat. Jakmile stočíte první pruh, přiložte druhý a pokračujte v rolování. Výsledkem bude poměrně silná, ale krátká roláda.

Stočenou roládu postavte na výšku na podložku nebo tácek, kolem obvodu dejte páskovou fólii a celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet.

Sněhový máslový krém:

  • 60 g bílků
  • 90 g cukru krupice
  • 150 g másla

Bílky s cukrem zahřejte společně ve vodní lázni na teplotu 68-70 stupňů. Ve vodní lázni je pouze míchejte, ale nešlehejte. Následně vyšlehejte do sněhu (doporučuji přelít do jiné misky) a postupně zašlehejte změklé máslo. Ke konci je dobré zvýšit otáčky na maximum a krém pořádně našlehat.

Z vychlazeného dortu sejměte ráfek a fólii a celý dort obmažte připraveným krémem. Do hladka uhlaďte krém pomocí nerezové karty nebo palety, pro hrubší strukturu pak použijte vroubkovanou kartu nebo třeba štětec.

Dort dejte vychladit, pak aplikujte zlatý sprej nebo třeba velvet sprej. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila sušené květy orchidejí a zápich (svíčky) v podobě čísel.

Jednotlivé porce krájejte vroubkovaným nožem, po každém řezu nůž otřete.

TIPY NA DORT:
  • piškotový plát můžete upéct i na pečícím papíru, jen zkuste dodržet rozměr plátu
  • žloutkový krém je potřeba míchat intenzivně, zvláště těsně před bodem varu, aby se v něm neudělaly hrudky, ideální je na to balónová (šlehací) metlička
  • vanilku do krému můžete použít v mnoha podobách, ať už jsou to semínka z lusku, extrakt či pasta nebo vanilkový cukr
  • chladnutí žloutkového krému můžete urychlit, když ho dáte do mísy od robota a při nízké rychlosti necháte metlou míchat do zchladnutí
  • pruhy piškotu můžete před nanesením krému pomazat marmeládou nebo prokapat šťávou či likérem
  • maliny použijte mražené, nenechávejte je předem povolit
  • roládu je dobré stáhnout nastavitelným ráfkem, aby zůstala hezky rovná a měla pěkný tvar
  • obmazání dortu a následné zdobení vám usnadní otočný stojan na dorty, na uhlazení je fajn nerezová karta
  • při aplikaci finálního spreje si dort umístěte do větší krabice, abyste neměli barvu všude
  • pokud nemáte vysoký ráfek, můžete si plát rozříznout na tři nebo čtyři užší pruhy, dort bude ve výsledku nižší, ale s větším průměrem
  • dort se krájí dobře vroubkovaným nožem, doporučuji nejdříve celý rozpůlit a jednotlivé poloviny pak krájet na plátky
  • všechny pomůcky pro dort (podložku, ráfek, páskovou fólii…) i zlatý sprej jsem pořídila na www.lkstore.cz, nicméně v nabídce budou mít i jiné cukrářské eshopy

Zaujal vás tento rolovaný dort? Na blogu najdete v této podobě i Pruhovaný Míša dort nebo Tvarohový dort s perníčky 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

57 Komentáře

  • Marta Zitova
    4. 1. 2023 v 12:07

    Dobrý den, prosím, kde se dají pořídit sušené květy orchidejí? Dort je prostě úžasný, díky

    Odpovědět
  • Roza
    4. 1. 2023 v 15:26

    Dobrý den, může se dát do krému místo kukuřičného škrobu bramborový škrob?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 1. 2023 v 12:00

      Není vhodné nahrazovat.

      Odpovědět
    • lunalinda
      20. 1. 2023 v 17:46

      Určitě ne, protože po vychladnutí se stává tekutým. Stejně tak pudinkové prášky s obsahem pšeničného škrobu. Použít tak jdou jen ty z kukuřičného bez příměsí jiných.

      Odpovědět
  • Lenka
    5. 1. 2023 v 20:08

    Dobry den, cim to prosim,ze mam plat nizky a spis tvrdsi ? Vy ho mate uz na pohled krasne nadychany 🤔 Ze by prepeceny? Rolady se mi vetsinou takto nepovedou 🫣Diky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2023 v 11:35

      Na vině může být více věcí, nízká teplota pečení, dlouhá doba pečení, málo vyšlehaná vejce, větší rozměr plátu … 🙂

      Odpovědět
      • lunalinda
        20. 1. 2023 v 17:54

        I velikost vajec je znát a já na stará kolena zjistila, že důležitý je i výběr cukru. Moje matka pekla tisíce rolád a měla je vždy mnohem tenčí než já, což jsem pořád nechápala, když vše ostatní jsem dělala úplně stejně. Zatímco ona používala většinou cukr krystal, já používám podle zdejší rady krupici a to je to, co dělá ten rozdíl.

        Odpovědět
  • Tereza
    6. 1. 2023 v 12:52

    Nádherný dort, tatínek má v únoru narozeniny, tak se na něj chystám. Na klasicky velký dort byste doporučovala zdvojnásobit dávky všeho? Je nás jak psů 😊. A jestli mohu ještě jeden dotaz, protože tatínek miluje čokoládu v kombinaci s višněmi, dal by se krém nahradit pařížskou šlehačkou s mascarpone? Já sice mám podobné chutě jako Vaše dcera, ale přece jen dort nebude mne. Moc děkuji a ať se Vám v novém roce vše daří.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2023 v 20:46

      Pokud chcete velký dort, doporučila bych spíš klasický korpus a prokrojit. Jednak ve velkém nebude vypadat už tak moc pěkně, bude se hůře dělat a hlavně pařížské šlehačky nebudete moc dát tak velké množství, jako u klasického dortu 🙂

      Odpovědět
      • Júlia
        15. 1. 2023 v 19:33

        Dobry den. Taktiez ma recept zaujal a potrebovala by som vacsi rozmer. Je zltkovy krem vhodny aj do klasickej torty tak ako radite? V pripade dvojnasobneho mnozstva kremu by ste volili aky priemer korpusu. Dakujem za vsetky recepty, peciem uz len podla vas a vsetko je skvele♥️

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 1. 2023 v 16:48

          Ano, žloutkový krém je vhodný i do klasického dortu. Rozměr Vám ale neřeknu, musíte vyzkoušet 🙂

          Odpovědět
  • Kateřina
    6. 1. 2023 v 22:31

    Dobrý den, tak dnes jsem si dnes upekla k mým zítřejším narozeninám tento dort…. Vypadá báječně….Opravdu se povedl…… Jenom pro příště… Úplně není můj šálek kávy ten sněhový máslový krém…. Šlo by dort „obmazat“ jiným krémem???? Poraďte mi prosím….. Jste moje velká inspirace, peču dnes už jenom podle Vašich receptů…. Téměř vše….. Děkuji za radu, přeji Vám vše nejlepší do nového roku, hlavně hodně zdraví, ať se Vám daří……

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 1. 2023 v 9:49

      Tak to ráda slyším, že se povedl 🙂 ano, dort můžete obmazat klidně tím žloutkovým, který je uvnitř dortu nebo třeba čokoládou ganáží. Sněhový máslový se používá na obmaz, protože s ním docílíte hladký povrch, neokorá a dají se nějak aplikovat další dekorace.

      Odpovědět
  • Petra
    8. 1. 2023 v 13:14

    Dobrý den, moc děkuji za Vaše recepty. Letos jsem pekla vánoční cukroví podle Vás a sklízelo jen chválu. Tento dort mě moc zaujal 🙂 . Nemám ale ráfek. Myslíte, že by se dal udělat i bez něj?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2023 v 17:52

      Díky, to mě moc těší 🙂 Ano, šlo by to určitě i bez ráfku. V takovém případě bych roládu utáhla pomocí pečícího papíru a pak teprve postavila na výšku.

      Odpovědět
  • Júlia
    16. 1. 2023 v 14:09

    Dobry den. Taktiez ma recept zaujal a potrebovala by som vacsi rozmer. Je zltkovy krem vhodny aj do klasickej torty tak ako radite? V pripade dvojnasobneho mnozstva kremu by ste volili aky priemer korpusu. Dakujem za vsetky recepty, peciem uz len podla vas a vsetko je skvele♥️

    Odpovědět
  • Drahomíra
    16. 1. 2023 v 23:54

    Míšo prosím Vás, jaký je nejlépe pořídit ten nastavitelný ráfek, aby se mohl použít případně i na větší dort? Lze zvolit např.15-21cm /výška 14cm (21-26cm/výška 14cm je už asi příliš velký) nebo musí být na tento dort jen v rozměru 12-15cm/ výška 14cm? Děkuji, Drahomíra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 1. 2023 v 23:00

      Záleží jak velké dorty chcete dělat… Pokud si pořídíte ráfek 15-21 cm, tak s ním dort o průměru 12 cm neuděláte … Rozměr vždy udává nejmenší a největší nastavitelný průměr.

      Odpovědět
  • Petra
    21. 1. 2023 v 16:44

    Dobrý den, Míši,

    moc krásný dort. Zkusím příští týden pro tchýni na oslavu. Jen jsem se chtěla zeptat, kde jste sehnala ty pěkné malé svíčky :)?

    Děkuji
    Hezký den

    Odpovědět
  • Pavla
    22. 1. 2023 v 22:54

    Děkuji za recept. Krém vyzkouším v únoru do dortu pro dvouleťáka 😉 i včetně těch malin. Vlastně jsem měla přesně tuto představu a teď jste mi ji konkrétně napsala.
    Korpus dám čokoládový, jsem zvědavá, jak to bude chutnat 😀

    Odpovědět
  • Terka
    2. 2. 2023 v 12:38

    Dobrý den, Míšo, čistě ze zvědavosti a asi i mé lenosti. Lze roládu dělat tak, jako piškot? Vyšlehat bílky s cukrem, přidat žloutky, opatrně zamíchat mouky? Odrazuje mě to zahřívání. Mám blbou mísu a špatně se v ní zahřívá. Díky a mějte hezký den. Vaše recepty jsou top 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 2. 2023 v 10:13

      Ano, můžete šlehat odděleně, ale z mého pohledu je to více pracné, než to zahřátí 🙂 a určitě je vhodné zahřívat v jiné míse, než v té od robota 🙂

      Odpovědět
  • Naďa H.
    3. 2. 2023 v 22:42

    Dobrý den Míšo,
    chtěla jsem se zeptat, zda se silikonová podložka s těstem umísťuje do trouby ještě na plechu nebo se jen samotná podložka s těstem pokládá na mřížku v troubě? Ráda bych si ji pořídila.
    Děkuji za odpověď, jsem vaše obdivovatelka.

    Odpovědět
  • Drahomíra
    4. 2. 2023 v 17:37

    Obmaz dortíku je velmi zajímavý, vypadá to jako když je po obvodu na krému nějaký dekor, že není obmaz pod barvou zcela hladký a vypadá to moc hezky.Jak toho efektu docílím? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 2. 2023 v 13:35

      Stačí si přečíst recept, je to tam uvedeno 🙂

      Odpovědět
      • Drahomíra
        5. 2. 2023 v 15:51

        Omlouvám se, již jsem si přečetla rcp. pozorněji:-)

        Odpovědět
  • Adéla
    8. 2. 2023 v 13:27

    Dobrý den, dort bych chtěla udělat mamince k narozeninám, ale nemáme moc v oblibě máslové krémy… je špatná kombinace uvnitř žloutkový krém a zvenku mascarpone krém nebo raději udělat komplet z mascarpone a šlehačky? Moc děkuji za odpověď. S pečením dortů teprve začínám, tak budu ráda za radu. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2023 v 16:03

      Klidně můžete dát žloutkový i zvenku. Mascarpone není v tomto případě moc vhodné, bude se hůře rolovat, moc neztuhne a dort bude nestabilní … Zvenku ho asi dát můžete.

      Odpovědět
      • Adéla
        12. 2. 2023 v 9:05

        Děkuji za radu. Vyzkoušela jsem žloutkový krém uvnitř a mascarpone zvenku a byl vynikající. Všichni chválili a na další květnové narozeniny bude znova. 😊

        Odpovědět
      • B.S.
        26. 8. 2024 v 13:39

        Dala jsem krém z mascarpone a šlehačky i dovnitř dortu, pak zabalila do pečícího papíru a dala do lednice na 2 hod. ztuhnout. Pak vybalit, postavit a dozdobit. Dort se povedl 🙂

        Odpovědět
  • Drahomíra
    13. 2. 2023 v 0:26

    Míšo šel by použít do rolovaného dortu místo žloutkového krému čokoládový?250g hořké čokolády,125g 30% smetany,15g glukozy,250g mascarpone?Ptám se hl.proto, zda půjde s tímto krémem zarolovat dortík zarolovat.Máme raději maliny v kombinaci s tmavým krémem..nebo se k malinám hodí jen paříž…děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2023 v 9:44

      Žloutkový krém je tam záměrně, protože máslo více ztuhne a dort dobře drží tvar. Zároveň se žloutkového nedává tolik, takže se dobře roluje. Můžete samozřejmě zkusit i s jiným krémem, ale nevím, jak to bude držet 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    15. 4. 2023 v 19:13

    Vypadá tak nádherně a tak jedle….vkusně, prostě nádhera….i komentáře jsou moc fajn….držím palce Míšo, ať se Vám daří….

    Odpovědět
  • Hana
    11. 5. 2023 v 17:06

    Dobrý den,
    dort je úžasný. Ráda bych ho vyzkoušela v bezlepkové verzi..Dá se použít třeba rýžová nebo mandlová mouka? Mam strach, aby se mi netrhal. Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2023 v 12:00

      Teoreticky ano, ale bezlepková roláda bude podstatně slabší a hlavně se bude více trhat.

      Odpovědět
  • Katka
    3. 6. 2023 v 13:28

    Hezký den Míšo, mockrát děkuji za recept. Krémy i piškot je parádní, k malinám dovnitř jsem přidala trochu ovocné sušenkové drobenky a celý jsem nahoře polila ruby polevou.. Dort byl opravdu vynikající, určitě jsem ho nedělala naposled. Díky moc.

    Odpovědět
  • Katka J.
    12. 6. 2023 v 14:12

    Dobrý den Míšo, ráda bych vyzkoušela tento dort mamce k narozeninám, ale chtěla bych tam ještě dostat chuť pistácií. Neporadila byste mi jakým nejlepším způsobem? Zda mleté do těsta nebo třeba pasta do krému? Případně v jakém poměru?
    Děkuji za vždy skvělou inspiraci, s každým pečením dle Vašich receptů byl zatím u nás úspěch 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 6. 2023 v 9:38

      Skvělá volba, osobně bych přidala pistáciovou pastu do žloutkového krému. Množství podle chuti 🙂

      Odpovědět
      • Katka J.
        17. 6. 2023 v 13:15

        Moc děkuji za odpověď, v krému byla pistáciová pasta luxusní, stejně jako celý dort a sklízela jsem díky Vám samou chválu 👍 Díky, že se o recepty s námi amatéry dělíte 🙏

        Odpovědět
  • Šárka
    13. 7. 2023 v 19:24

    Dobrý večer Míšo, na dort se těším až v trochu chladnějším počasí vyzkouším, ve Vašem podání to vypadá tak lehce, no realita bude jinde 😀 ráda bych se Vás ale zeptala, peču světlou a tmavou roládu podle Vašich receptů a jsou úžasné, lehké a nadýchané těsto. Ráda bych si zakoupila silikonový plát na rolády jak uvádíte v tomto receptu, poradila byste mi prosím, zda na tuto velikost plátu bych měla recepty, které máte na velikost plech 40x30cm nějak výrazně upravit v množství?

    Předem Vám děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 7. 2023 v 15:57

      Já myslím, že by to mělo odpovídat 🙂 i když nikdy se to nedá říct úplně přesně, protože vejce se mohou lišit velikostí a tím se může nepatrně lišit i výsledné těsto. Každopádně doporučuji před zakoupením podložky změřit, zda se Vám vejde do trouby, je poměrně veliká 🙂

      Odpovědět
  • Alice
    15. 7. 2023 v 17:06

    Dobrý den Míšo, je to 2 roky, co jsem objevila Váš blog a pořád ho nadšeně sleduji a občas něco peču. Včera jsem zahájila a dnes dokončila výrobu rolovaného dortu pro moje Jindřichy. Vaše příspěvky hltám od začátku až po komentáře…tak jsem přidala pistáciovou pastu do žloutkového krému. Sněhového krému jsem si připravila o 1/3 více, zbytek jsem smíchala s nadrcenými lyofilizovanými malinami a špachtlí vytvořila jednoduché květy…dort je dokonalý, čekala jsem, že to bude v tomhle vedru horší. Už se těším, až do něj za chvíli kluci říznou. Děkuji za úžasné recepty a detailně popsané postupy.
    Mám obě Vaše kuchařky a kdybyste jich napsala 10, koupím si i tu desátou q;o))).

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 7. 2023 v 16:03

      Milá Alice, moc děkuji za krásný komentář i zpětnou vazbu na recept. Kombinace pistácie a malin nikdy nezklame a věřím, že bude dort po nakrojení skvělý 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    7. 12. 2023 v 18:55

    Dobrý den, Míšo,

    prosím jde žloutkovy krém použít i na obmaz pod fondanovy potah (budu delat detsky dort:) nebo je lepší použít sněhový máslový krém?
    Moc děkuji za odpověď a díky za nádherný blog i knížku, už peču jen dle Vás:)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 12. 2023 v 19:34

      Já bych volila raději ten sněhový máslový, ten žloutkový nemá moc velký podíl másla a fondán by mohl zvlhnout.

      Odpovědět
  • Romana
    11. 12. 2023 v 8:10

    Dobrý den, Míšo,
    dal by se prosím tento žloutkový krém použít do košíčků s ovocem? Vždy jsem dělala pudingový, ale asi to chce změnu:)
    Děkuji a přeji krásný den. Romana

    Odpovědět
  • Markéta
    23. 2. 2024 v 14:26

    Dobrý den, Míšo.
    V první řadě chci moc poděkovat za Vaše recepty, které jsou tak originální a vždycky se povedou.🤗 🤤
    Chtěla bych se zeptat na žloutkový krém. Má se vařit do ztuhnutí, že z toho vlastně vznikne pudink, anebo opravdu jen těch 5 minut a bude tekutější? Popravdě jsem podle Vás dělala žloutkový krém 2x a vždycky jsem to vařila do zhoustnutí, protože jsem se bála, že to bude tekuté a nic s tím pak už neudělám.
    Mockrát děkuji a ať se Vám daří.😊
    Markéta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2024 v 21:07

      Markéto, díky. Krém se musí hlavně provařit 🙂 to je podstatné. Spousta lidí ho míchá na plotně i deset minut, ale bez varu a to je pak problém 🙂 jinak je hustší než klasický puding.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ