Po čase tu mám pro vás zase jeden bezlepkový recept. Jak už je z názvu patrné, hlavní roli v něm hraje čokoláda. Ovšem na rozdíl od většiny ostatních receptů se do těsta přidává nastrouhaná, nikoliv rozpuštěná. Kromě čokolády je v koláči velké množství mandlí a ořechů, které víceméně nahrazují klasickou pšeničnou mouku. Koláč je krásně vláčný s plnou čokoládovou chutí.
Čokoládový koláč bez mouky (průměr 22-24 cm):
5 velkých vajec, odděleně
120 g cukru krupice
150 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)
200 g hořké čokolády min. 55-60%, nastrouhané
2 lžíce kakaa
50 g vlašských ořechů, hrubě nasekaných
špetka soli
100 g rozpuštěného másla
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 22-24 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s 80 g cukru krupice do pěny. V misce smíchejte mleté mandle, ořechy, nastrouhanou čokoládu, kakao a sůl, přidejte k vyšlehaným žloutkům a dobře promíchejte. Pak přidejte zchladlé máslo.
Bílky vyšlehejte se zbývajícími 40 g cukru do pevného sněhu a ve třech částech vmíchejte postupně do těsta. Nalijte do připravené formy a dejte péct na 40-45 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno.
Koláč nechte vychladnout ve formě, pak ořízněte boky a opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat. Koláč vydrží krásně vláčný několik dní, uchovávejte při pokojové teplotě.
inspirace z webu http://www.foodonpaper.com
Vytisknout recept |
20 Komentáře
Unknown
18. 10. 2019 v 7:00Mňam, samé dobré věci obsahuje koláč, určitě vyzkouším
Zdenka
18. 10. 2019 v 14:30Krásny.
Sim.
21. 10. 2019 v 20:18Po dlouhé době píšu a moc děkuji za recept. Hodil se, muž se začal stravovat bez pšenice. Postupovala jsem přesně podle receptu. Nejdřív. Vyděsilo mě, že po přidání mouky bylo těsto jak tuhá lepkavá hmota. Panika. Přidala jsem pár lžic bezlaktózového mléka. Jo a do mouky jsem dala špetku prášku do pečiva. Koláč je super už třetí den. Jen pro muže málo sladký. To ta 68% čokoláda. Příště dám více cukru. A také část mandlové mouky nahradím za ovesnou. Je to stejně zvláštní, tohle bezmoučné pečení. Moc dekuji za inspiraci, jste báječná.
Víkendové pečení
22. 10. 2019 v 9:28Díky za komentář. Ano, čím víc hořká čokoláda, tím méně sladký koláč 🙂 příště si cukr přidejte nebo použijte méně hořkou čokoládu 🙂
Anonymní
22. 10. 2019 v 9:25Pekla jsem o víkendu, vynikající, děkuji, Milena
Víkendové pečení
22. 10. 2019 v 9:28díky za vyzkoušení 🙂
Unknown
22. 10. 2019 v 22:19Dobrý deň, vaša tortička nemá chybu ! Robila som ju presne podľa vášho receptu a bola vynikajúca. Ďakujem za chutný recept. Aj vnúčatá a manžel sa potešili…
Pozdravujem zo Slovenska.
Marta♥
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:21Skvělé, děkuji 🙂
Unknown
2. 2. 2020 v 19:12Míšo, moc děkuji za Vaše stránky a inspiraci, kterou v nich vždy naleznu. Už jsem od Vás několikrát pekla jahodový bezlepkový dort a tento víkend jsem vyzkoušela hned tři vaše recepty.. čokoládový dort bez mouky (byl úplně luxusní), makovo-ořechovou bábovku a ořechovou roládu (taky mňamózní).
Přeji Vám spoustu dalších chutí ve Vaší práci 😉
Víkendové pečení
3. 2. 2020 v 16:16Děkuji, jsem ráda, že i bezlepkové recepty mají úspěch 🙂
mia.kowacz@hotmail.com
25. 10. 2020 v 18:30Boží, mňam mňam, vracím se sem po tom, co jsem ho doma naservírovala rodince a všichni byli nadšení. 🙂 Díky!
Míša Landová
25. 10. 2020 v 18:52Děkuji 🙂
Kateřina Koudelová
14. 12. 2020 v 11:49Dobrý den, omylem jsem objednala mandlovou mouku z neloupaných mandlí. Myslíte, že to bude při pečení dělat neplechu?
Děkuji za odpověď a přeji krásný den. 🙂
Míša Landová
14. 12. 2020 v 14:11Na tento koláč je to úplně jedno 🙂
Kamila
21. 4. 2021 v 20:25Dobrý den , mandlovou mouku nemám , jen kokosovou. Myslíte , že by bylo možné upéct z ní? Děkuji Kamila
Míša Landová
22. 4. 2021 v 12:13Bohužel, kokosová mouka se chová jinak, absorbuje mnohem víc vody, než běžná nebo mandlová mouka. Můžete ale použít mleté mandle.
Petra
21. 9. 2021 v 15:31Dekuji za skvely dalsi recept! V nedeli jsem pekla pro rodinu a pratele a vsem moc chutnal <3
Míša Landová
22. 9. 2021 v 12:27🙂 🙂 🙂
Gábina
16. 3. 2024 v 12:37Včera poprvé vyzkoušeno, a je fakt skvělý 🙂 vláčný, chuťově jako brownies..s kopečkem zakysanky je to dobrota
Míša Landová
16. 3. 2024 v 14:25Díky 🙂