Slaných receptů u mě moc nenajdete a tak je na čase ten poměr se sladkými trochu vyrovnat. A musím přiznat, že i moje okolí je za to vyrovnání rádo a slané recepty si užívá, tedy spíš vychutnává. Po letech sladkého je to i pro mě příjemná změna 🙂 Tak třeba i vás potěší a zkusíte si tento plněný chléb upéct se mnou.
Základem je kynuté těsto, pomazané náplní ze sušených rajčat, bazalky a česneku. Vše je zatočeno a upečeno ve formě na chlebíček. Výsledkem je voňavý a nadýchaný chlebík, který je nejlepší ještě vlažný a jen tak samotný. Tak trochu mi připomíná ty rozpečené bagety ze supermarketu 🙂 Ovšem domácímu se samozřejmě nic nevyrovná 🙂
Moje tipy – Pokud nemáte sušené droždí, použijte čerstvé, dává se ho obvykle třikrát více než sušeného. Do náplně můžete místo bazalkového pesta použít hrst čerstvé bazalky a promixovat ji společně s rajčaty 🙂
Plněný slaný chléb
Kynuté těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 sáček Sušené droždí Dr. Oetker
- 120 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g rostlinného oleje
- 6 g soli
Prosátou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím. Přidejte vlažné mléko, vejce, olej a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nechte na teplém místě vykynout.
Rajčatová náplň:
- 80 g sušených rajčat v oleji
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 30 g másla
- česnek, parmezán
Sušená rajčata rozmixujte na jemno, přidejte pesto a změklé máslo. Dobře promíchejte, ochuťte prolisovaným česnekem a trochou parmezánu.
Dokončení
Vykynuté těsto rozválejte do obdélníku (ca. 30×40 cm) a rovnoměrně potřete rajčatovou náplní. Z obou kratších stran sviňte do středu a opatrně vložte do chlebíčkové formy (ca. 30×11 cm) vymazané máslem. Zakryjte fólií a nechte ještě asi 30 minut kynout.
Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horní/dolní ohřev) asi 40-50 minut. Nechte vychladnout a ihned servírujte.
Video s postupem najdete na mém IG a FB profilu 🙂
4 Komentáře
Eva
31. 5. 2022 v 11:23Dobrý den Míšo,
chystám se péct slaný chlebík. Je možné použít jako rostlinný olej olivový?
Děkuji za odpověď.
EG
Míša Landová
31. 5. 2022 v 12:23Ano, můžete.
Nikola
2. 2. 2024 v 14:26Dobrý den Míšo, myslíte, že by šla vynechat rajčata a udělat náplň jen z pesta a sýra? Děkuji 😊
Míša Landová
2. 2. 2024 v 16:20Ano, chléb si můžete naplnit čímkoliv 🙂