Menu
Slané recepty

Chleba pečený ve skleněném hrnci

Krajíci čerstvého chleba s máslem prostě nedokážu odolat. Krásně voňavý a křupavý, až se sbíhají sliny. Tak proč si takový neupéct doma? Bez zbytečných přísad, barviv a konzervantů. Pekla jsem už spoustu různých chlebů včetně kváskového, ale tenhle recept zatím jednoznačně vede. Chutná skvěle, v řezu je krásně hladký, nedrobí se a není „dusivý“. A navíc je tak jednoduchý. 

Potřebovat budete jen mouku, vodu, droždí a sůl. Můžete kombinovat různé druhy mouky, které Vám vyhovují nebo které máte zrovna doma. Já jsem tentokrát vybrala žitnou chlebovou a celozrnnou špaldovou.

Tento chléb se vyznačuje dlouhou dobou kynutí, ideálně tedy těsto zadělat večer a nechat přes noc pracovat za Vás. 

Na menší bochník budete potřebovat:

2 hrnky žitné chlebové mouky

1 hrnek celozrnné špaldové mouky jemně mleté

1,5 hrnku teplé vody 

1/2 lžičky sušeného droždí

1 1/4 lžičky soli

1 lžička drceného kmínu (nebo jiné oblíbené chlebové koření)

(použila jsem hrnek o objemu 230 ml)

skleněný pekáč nebo hrnec s poklicí

Ve větší míse smíchejte oba druhy mouky, droždí, sůl a koření. Zalijte teplou vodou (ne horkou) a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Můžete zadělat i v robotu. Mísu zakryjte folií a nechte na teplém místě 12 – 18 hodin kynout. Těsto lehce zvětší svůj objem a bude krásně bublinkovat.

Pracovní plochu si dostatečně posypte moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Roztáhněte, poprašte mouku a několikrát přeložte. Můžete i lehce propracovat. Nelekejte se, těsto se hodně lepí. Nakonec vytvarujte do malého bochníku a nechte na poprášené utěrce ještě asi dvě hodiny kynout. Pokud máte ošatku na chleba, vysypte ji dostatečně moukou a nechte chleba kynout v ní.

Asi půl hodiny před dokynutím si rozpalte troubu na 230 stupňů a dejte do ní nahřát skleněný pekáč i s poklicí, ve kterém budete chleba péct. Když je trouba dostatečně vyhřátá, rychle vyndejte pekáč z trouby, překlopte do něj bochník, přiklopte poklicí a dejte zpátky do trouby na 30 minut péct. Po půl hodině odklopte, snižte teplotu na 210 stupňů a dopékejte dalších 15 – 25 minut, až je chleba krásně do zlatova upečený. Pro kontrolu můžete na chleba zaťukat, pokud zní dutě, je hotovo. Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout.

Je krásně křupavý a voňavý, hmmmm, cítíte? Teď už jen nakrájet a podávat se vším, co máte rádi. Já osobně mám chleba nejradši jen s máslem, aby vynikla jeho chuť, ale určitě chutná skvěle s čímkoliv. 

Pokud chleba nesníte celý, což se u nás stane málokdy, doporučuji uchovat zabalený do látkové utěrky. 

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

17 Komentáře

  • Jitka K.
    10. 11. 2014 v 17:18

    Dobrý den, chleba mi bohužel vůbec nevykynul, je z něj taková placka. 🙁
    Dodržela jsem přesně recept, nechala kynout více jak 12 hodin.
    Není chyba v množství droždí, nemá být půl sáčku?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 11. 2014 v 17:29

      Zdravím Jitko, množství droždí je správně, sušeného se dává méně, než čerstvého a vzhledem k délce kynutí není větší množství potřeba. Jakou jste použila mouku? Mohlo být špatné droždí nebo třeba chladnější místo na kynutí? Nebo mě ještě napadá, zda jste nepoužila moc horkou vodu na zadělání?

      Odpovědět
  • Jitka K.
    10. 11. 2014 v 18:08

    Mouka je špaldová a žitná od Alnatury, stejně i droždí. Doma máme docela teplo, chladem to asi nebude. Jedině ta voda, byla teplejší, ale ne horká. Zkusím ho upéct ještě jednou a snad to dopadne lépe.
    Taky se zítra chytám na vaše dýňové cupcakes. 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 11. 2014 v 21:49

      Tak to opravdu nevím, čím by to mohlo být 🙁 Droždí mám obvykle také od Alnatury, mouky používám různé a i v různých poměrech … Možná zkuste dát více špaldové mouky, než žitné … snad se druhý pokus povede 🙂 u dýňových cupcakes by neměla být žádná záludnost 🙂 hezký večer.

      Odpovědět
  • Lenka
    20. 9. 2021 v 17:11

    Dobrý den Míšo, dal by se něčím nahradit ten skleněný pekáč?ten bohužel nemám .děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 9. 2021 v 17:31

      Pekáč může být klidně kameninový nebo plechový, důležité je, aby měl poklop 🙂 lépe se to pak peče, ale jde to samozřejmě i bez něj 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        21. 9. 2021 v 16:28

        Mockrát děkuji za odpověď,jdu na něj Krásný den Lenka

        Odpovědět
  • Radka
    24. 11. 2021 v 8:15

    Dobrý den Míšo,
    Vaše recepty jsou skvělé. 🙂 Mám jen otázku, chleba ničím nemažete než dáte do trouby nebo po vyndání ? 🙂
    Děkuji

    Odpovědět
  • Lucka
    8. 4. 2022 v 15:46

    Dobrý den Míšo jde někde najít recepty i na ostatni Chleby? Třeba ten sádlový a tak dále na obrázcích jich máte hodně.. moc děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2022 v 16:35

      Žádné jiné chleby na blogu nemám a na fotkách je pořád jen ten stejný chléb 🙂

      Odpovědět
  • Viki
    27. 10. 2022 v 10:12

    Dobrý deň Míšo,
    ďakujeme za ďalší skvelý recept na Vašom blogu, možem sa len spýtať, ktorou múkou vysypujete ošatku?
    S pozdravom, Viki.

    Odpovědět
  • Dita
    6. 1. 2024 v 19:14

    Dobrý den,upekla jsem potřetí skvělý tostový chleba. Mám stejnou formu jako vy a množství těsta je perfektní👍. Pekla jsem i jeden s ovesným mlékem a rostliným tukem pro alergika a taky super. Moc děkuji. Dita

    Odpovědět
  • Lenka
    24. 1. 2024 v 18:10

    Dobrý den. Ráda bych se zeptala zda mohu těsto zaděláno v domácí pekárně?
    Děkuji za Vaši odpověď.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ