Menu
Koláče

Mandlový koláč s ricottou

Tento koláč je díky ricottě krásně vláčný, plný mandlí a příjemně voní po citronech. Je přirozeně bezlepkový, protože je bez mouky, přesto není jako většina bezlepkových koláčů suchý ani dusivý. Nejlepší je druhý či třetí den, kdy se jednotlivé ingredience krásně propojí. 

Koláč jsem pekla v dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 23 cm, ale pokud chcete mít koláč vyšší, klidně použijte formu o něco menší. 




Budete potřebovat:

100 g změklého másla

200 g třtinového cukru

4 malá vejce, bílky a žloutky zvlášť

200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)

250 g ricotty

vanilkový extrakt/cukr

šťáva z jednoho citronu

citronová kůra (citronový olej)

plátky mandlí na ozdobu

moučkový cukr na posypání (není nutné)

Dortovou formu vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 160 stupňů. 

V míse vyšlehejte změklé máslo a 120 g třtinového cukru do světlé nadýchané pěny, postupně zašlehejte po jednom žloutky. Přidejte vanilkový extrakt (cukr), citronovou kůru (olej) a mandlovou mouky. Pak vmíchejte ricottu a citronovou šťávu. Bílky vyšlehejte se zbylým třtinovým cukrem do pevného sněhu a lehce vmíchejte do směsi. 

Těsto rozetřete do dortové formy, povrch uhlaďte a posypte rovnoměrně plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě 40 – 45 minut, než je koláč hotový. Pokud použijete menší formu a koláč bude vyšší, bude potřeba péct o pár minut déle.  


Koláč nechte zcela vychladnout, nejlépe do druhé dne a podávejte lehce poprášený moučkovým cukrem.

V hlavě mám pár nápadů, jak tenhle koláč obměnit, např. použít tvaroh místo ricotty, nebo část mletých mandlí nahradit špaldovou moukou. Pokud to bude zdařilá obměna, určitě se s vámi o výsledek podělím. 

inspirace z webu www.cakeletsanddoilies.blogspot.com

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

10 Komentáře

  • Anonymní
    12. 1. 2016 v 14:49

    Slušelo by se uvést pravý zdroj tohoto receptu, a to je Kitchenette. Že se nestydíte….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2016 v 15:16

      Ano, máte pravdu, zdroj jsem uvést zapomněla, děkuji za upozornění, hned jsem doplnila. Ale zklamu Vás, není to Kitchenette … S pokud už jste narazila na "slušnost", bývá dobrým zvyklem se podepsat. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 4. 2016 v 16:14

    A mě je jedno, čí je to recept, hlavně, že je, a můžu si ho zkusit vyrobit. A o to tady běží, nebo ne?
    Dobrý den paní Mílo,
    po delší době Vás zase zdravím.
    Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu místo ricotty použít nějaký jiný produkt. Třeba cottage? Ricotta se v bezlaktóze nevyrábí.

    Děkuji Miroslava

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2016 v 19:02

      Mirko, zdravím Vás 🙂 kromě ricotty jsem jinou alternativu nezkoušela, ale myslím, že třeba cottage nebo tvaroh by se použít dal. Bude to mít asi trochu jinou chuť, ale to určitě nevadí 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2016 v 13:31

    Dobrý den paní Mílo, taky Vás zdravím. Koláč jsem ještě nezkoušela. Trochu se mě splašily střeva a nechci je demolovat mandlemi, ale na koláč se moc těším. Ovšem ještě jsem našla super dort, sice není bez lepku, ale piškot bych si přizpůsobila. Ted mám v hlavě zmatek, jakou mnamku vyzkouším dřív. Jestli koláč tenhle, nebo blogerky.cz/blogy/prispevek/125105. Který je lepší?
    Miroslava

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2016 v 15:29

      Mirko, hezký den, tak snad budete brzy v pořádku a koláč vyzkoušíte 🙂 malinový dortík je také moc dobrý, trochu jiný než tento koláč. Jemný tvarohový krém a maliny, můžete použít i mražené. U nás moc chutnal dětem 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Monika
    1. 6. 2019 v 18:35

    Dobrý den, velmi děkuji za jednoduchý a hlavně naprosto vynikající recept, vzala si dokonce i tchýně, která si u mě celých 6 let na návštěvě nikdy nic nevzala. Řadím mezi své oblíbené 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 6. 2019 v 7:59

      Tak to je skvělé, že jste na koláč "uhnala" i tchýni :))

      Odpovědět
  • Kristina
    10. 3. 2021 v 9:00

    Krásně vláčný a chutný koláč. Ubrala jsem jen trochu množství citronové šťávy a byl vynikající. Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ