Menu
Mini dortíky

Jahodové dortíky

Konečně už jsou naše české jahody, voňavé, šťavnaté a moc dobré. Vzhledem možná nejsou tak pěkné jako ty dovozové, ale chutí se nemůžou vůbec rovnat. Škoda, že jejich sezóna je tak krátká, než se rozkoukáme, bude po nich. Takže si z nich rychle něco dobrého připravte, protože pak už tu budou zase jen ty zahraniční, nafintěné jahodové napodobeniny :))

Já jsem se tentokrát inspirovala francouzským jahodovým dortem fraisier, který mě fascinuje svým vzhledem s jahodami kolem celého obvodu. Recept už mi bohužel tak zajímavý nepřijde, takže jsem zvolila raději svou vlastní kombinaci. Jemný piškotový korpus, nadýchaný vanilkový krém se šlehačkou, jahody a kousek marcipánu navrch. 

No a protože má slabost pro mini dezerty stále přetrvává, připravila jsem místo jednoho velkého dortu několik malých dortíků. Ideální velikost na servírování. No řekněte, nejsou k nakousnutí :))

Na přípravu dortíků se nejlépe hodí formičky na semifreda (minizákusky). Vykrojíte si s nimi piškotový základ a zároveň v nich můžete dortíky sestavovat a vrstvit. Já do nich ještě používám páskovou folií, takže dortík mohu ihned po sestavení z formičky vysunout. Stačí Vám tak jen jedna formička, kterou můžete použít opakovaně na libovolné množství dortíků.

Na piškotový plát budete potřebovat:

3 vejce, bílky a žloutky zvlášť

80 g krupicového cukru

100 g hladké mouky

vanilkový cukr/extrakt

citronový olej nebo kůra

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Vanilkový krém: 

250 ml mléka (tučné nebo polotučné)

1 vanilkový puding

vanilkový cukr/extrakt

3 – 4 lžíce cukru krupice

50 g másla

+ 200 ml smetany ke šlehání min. 33% 

Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo a vanilku. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne. Pokud spěcháte, dejte puding zchladit do mrazáku 🙂

Vychlazený pudingový základ vyšlehejte do krémova. Zvlášť si ušlehejte smetanu a opatrně vmíchejte do pudingu. Výsledkem bude lehký, nadýchaný a naprosto božský krém. I přestože puding nesnáším, tak v téhle podobě jsem ochotna se obětovat :))

K sestavení 6 dortíků si ještě připravte:

cca 500 g menších jahod

cca 150 g marcipánu

páskovou folii – kupuji u Malátků

formičku nebo vykrajovátko o průměru 8 cm

Z piškotového plátu vykrojte 12 koleček, které budou sloužit jako dno a strop každého dortíku. Na vnitřní stranu formičky dejte páskovou folii, dovnitř vložte kolečko piškotu a kolem obvodu poskládejte půlky jahod řeznou stranou ven. Naplňte krémem kousek pod okraj a přiklopte druhým kolečkem korpusu. Krém si můžete dát do cukrářského sáčku, lépe se tak dostane mezi jahody. Dortík opatrně z formičky vyndejte, tak aby folie zůstala kolem dortíku. Folie udrží tvar a zároveň díky ní zůstane dortík v lednici krásně svěží i další den. Stejným způsobem sestavte všechny dortíky, vždy použijte novou páskovou folii. 

Marcipán si rozválejte a vykrojte z něj 6 koleček. Vršek každého dortíku potřete slabou vrstvou krému a přiklopte marcipánem. Jahodami zdobte až těsně před servírováním, aby se marcipán nerozpustil. Dejte chladit do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc. 

Jeden dortík jsem vzala kolegovi do práce jako malé poděkování za pomoc s notebookem a prohlásil, že je „luxusní“. Tak snad budou chutnat i Vám :o)))

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

37 Komentáře

  • Madla
    23. 6. 2014 v 15:54

    No tak ten vypadá vážně úžasně! Taky se mi vždycky strašně líbil Fraiser, ale tahle mini verze je ještě vymakanější! Uvažovala jsem, co vyrobit jako malé poděkování učitelkám do mateřinky, kam chodí synek a tohle se jeví jako ideální adept 🙂 Jen doufám, že na našem malém městě seženu formičky na semifredo….

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2014 v 17:41

      Díky Madlo :)) formičky jsem kupovala v bežných domácích potřebách, vyrábí myslím i Orion nebo se dají objednat přes internet. Některé šikovné hospodyňky si taky vypomáhají plastovými kelímky od jogurtu nebo vyrábí z tvrdší folie, tady je jeden z odkazů toprecepty.cz/recept/18379-formicky-na-semifreda-pro-ty-co-nemaji-originaly/
      Vyzkoušené nemám, ale je to dobrý nápad :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2015 v 13:42

    Dobrý den, mohla bych se jen zeptat, jaký rozměr má plech, ve kterém pečete piškot? Abych ten svůj neměla moc tenký, nebo naopak tlustý 🙂 Děkuju!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 4. 2015 v 14:49

      Hezké odpoledne, já mám plechy poměrně velké 🙂 ale těsto obvykle rozetřu na plochu cca 35×28 cm. Vůbec ale nevadí, když bude těsto trochu vyšší nebo nižší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 4. 2015 v 15:50

    Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli tyto dortíky by šli udělat i bez páskové fólie , jesti budou držet tvar , nebo nějak neposchly 🙂 Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2015 v 17:30

      Dobrý večer, pokud máte dostatek formiček, ve kterých necháte dortíky odležet, tak by to mělo jít i bez folie. Jen se obávám, že se budou špatně z formiček vyndavat, krém není zrovna extra pevný. Těžko říct, jestli by se folie dala nahradit třeba pečícím papírem??? vyzkoušené to ale nemám. Klidně ale udělejte dort do velké formy, když použijete rozevírací, folie nebude potřeba.

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 6. 2015 v 13:48

    Olala..vypadá to krásně.. A určitě to i výborně chutná.. Zkoušela jsem od Vás cheesecake s drobenkou a slaným karamelem a měl velký úspěch a už vím co bude následovat.. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2015 v 14:25

      Děkuji 🙂 troufám si říct, že dobré jsou 🙂 těší mě, že cheesecake chutnal a budu se těšit na další komentář 🙂 Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 7. 2015 v 8:21

    Vypada to uzasne 🙂
    Myslite, ze kdybych chtela udelat jen jeden mini, sly by ingredience delit tremi? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 7. 2015 v 8:25

      Děkuji 🙂 recept můžete klidně udělat z menšího množství, nicméně ze zkušenosti vím, že např. malé množství krému se hůře dělá :))

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 1. 2016 v 19:20

    Parabéns!!!!
    Magnifica suas receitas coisas de mestra de grande profissional amei de paixão

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 1. 2016 v 13:39

      Thank you 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 4. 2016 v 11:37

    Dobrý den, semifréda jsou luxusní, chci je také zkusit a chci se zeptat kde seženu páskovou folii? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 4. 2016 v 12:05

      Zdravím, děkuji 🙂 páskovou folii koupíte v cukrářských obchodech nebo e-shopech, např. cukrarskepotreby.cz nebo cukrarske-pomucky.cz. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2016 v 23:40

    Dobrý večer, díky za další úspěšný dezert, na fb jsem připojila fotku, dělala jsem příteli k 9.výročí ve tvaru srdce a podařilo se a chutnalo moc, musím si koupit páskovou folii, nastříhala jsem pečící papír a semifreda se mi rozjely do stran, srdíčka držely (mám rozevírací formu). Těším se na další jahodové recepty, byla jsem na samosběru před 2týdny a není nad české jahůdky 😉 Renča z Pardubic

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2016 v 7:42

      Renčo, hezký den, děkuji za komentář i foto na FB, srdíčko vypadá moc pěkně 🙂 a co je důležitější, že chutnalo :)) ta pásková folie je šikovná, nejen na tyhle dortíky. Souhlasím s Vámi, našim jahodám se nic nevyrovná, zrovna dneska ráno jsem dokončovala cheesecake s jahodami a už se těším na odpoledne, až si dáme ke kávičce 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 3. 2017 v 8:55

    Dobrý den, vypadá to fakt úžasně 🙂 chtěla bych se jen zeptat až budu sundavat tu fólii jestli se nezničejí ??

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 3. 2017 v 9:10

      Děkuji 🙂 nemusíte mít strach, po celém obvodu jsou jahody, ze kterých to jde dobře sundat, navíc folie je pevná a hladká 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 3. 2017 v 9:22

      Dobře, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 3. 2018 v 9:24

    Mňam!

    Odpovědět
  • Anonymní
    31. 3. 2018 v 10:16

    Dobrý deň, je možné pridať cukor do smotany namiesto pudingu?
    Barbora

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2018 v 17:38

      Báro, nevím, zda Vás chápu dobře 🙂 puding je docela zásadní v tomto krému, je potřeba ho předem uvařit a pak teprve smíchat se šlehačkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2018 v 14:48

    Dobrý den, prosím šel by tento vanilkový krém použít místo čoko pěny v tomto receptu? vikendovepeceni.cz/2014/07/malinovo-cokoladove-penove-dortiky.html Děkuji Dana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2018 v 21:42

      Teoreticky ano, musela byste ale přidat želatinu 🙂

      Odpovědět
  • Monika Staňková
    14. 5. 2019 v 10:50

    Tak jsem také dneska vyzkoušela a vypadají úžasně. Zítra ponese manžel do práce kolegům, jelikož slaví narozeniny. Vůbec se za ně nemusím stydět a to jsem hodně nezkušená cukrářka �� jeden osvědčený tip jak nahradit páskovou fólii – také jsem nevěděla a nakonec koupila celofanovy průhledný pytlicek na dárky. Vystříhala si potřebnou výšku a krásne drží na stěnách semifreda a poté i na dortikach. Jde to super vytáhnout. Tak směle do toho, cena asi 6,- Kč ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2019 v 19:22

      Moniko, děkuji za vyzkoušení, věřím, že se Vám určitě povedly perfektně 🙂 velké díky také za tip na celofánové pásky 🙂 určitě to někdo uvítá, protože folie se shání špatně nebo jen ve velkých návinech 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2019 v 14:07

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám navíšit suroviny kdybych chtěla dělat dort do 24cm. Děkuji
    Vaše recepty ráda peču a vždy sklidim pochvalu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2019 v 18:38

      Zdravím, těžko takto odhadnout 🙂 z plátu budete potřebovat vykrojit dva kruhy, takže bude asi potřeba upéct dva pláty, krém by mohl stačit z 1,5 dávky.

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 6. 2019 v 14:16

      Děkuji, riskla jsem korpus rovnou do formy,z 1,5 dávky byl akorát. Krém jsem udělala z dvojité dávky a doprostřed dala i jahody. Byl výborný, moc děkuji za Vaše recepty.

      Odpovědět
  • Kateřina
    1. 3. 2021 v 14:50

    Do mini dortíku jsem se pustila poprvé a dopadlo to na jedničku. Všem moc chutnal a hlavně ten krém je boží 🙂

    Odpovědět
  • Drahomíra
    6. 4. 2021 v 20:17

    Míšo, v rcp.je v závěru uvedeno, že povrch minidortíku se potře krémem než se položí marcipán.Krém je myšlený ten, který je uvnitř dortíku?Vím,že se pod marcipán musí dávat máslový nebo máslovo-bílkový, aby se marcipán nerozmáčel.Když je to puding se smetanou, udrží to marcipán nebo musím zvolit jiný krém..Děkuji,Drahomíra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 4. 2021 v 20:22

      Vrstva krému je slabá, jen aby se marcipán přichytil, není třeba dávat jiný krém 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    6. 4. 2021 v 20:25

    Míšo, ještě dotaz – smetana má být ušlehaná do tuha nebo má mít měkké špičky?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Hana Rumpíková
    19. 7. 2023 v 22:10

    Celkem jednoduchý a přitom efektní a dobrý recept. Zbytky pištotu jsem nacpala do skleniček spolu se zbytkem krému a malými jahodami. Ne tak hezké ale výborné.:-D

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ