Konečně už jsou naše české jahody, voňavé, šťavnaté a moc dobré. Vzhledem možná nejsou tak pěkné jako ty dovozové, ale chutí se nemůžou vůbec rovnat. Škoda, že jejich sezóna je tak krátká, než se rozkoukáme, bude po nich. Takže si z nich rychle něco dobrého připravte, protože pak už tu budou zase jen ty zahraniční, nafintěné jahodové napodobeniny :))
Já jsem se tentokrát inspirovala francouzským jahodovým dortem fraisier, který mě fascinuje svým vzhledem s jahodami kolem celého obvodu. Recept už mi bohužel tak zajímavý nepřijde, takže jsem zvolila raději svou vlastní kombinaci. Jemný piškotový korpus, nadýchaný vanilkový krém se šlehačkou, jahody a kousek marcipánu navrch.
No a protože má slabost pro mini dezerty stále přetrvává, připravila jsem místo jednoho velkého dortu několik malých dortíků. Ideální velikost na servírování. No řekněte, nejsou k nakousnutí :))
Na přípravu dortíků se nejlépe hodí formičky na semifreda (minizákusky). Vykrojíte si s nimi piškotový základ a zároveň v nich můžete dortíky sestavovat a vrstvit. Já do nich ještě používám páskovou folií, takže dortík mohu ihned po sestavení z formičky vysunout. Stačí Vám tak jen jedna formička, kterou můžete použít opakovaně na libovolné množství dortíků.
Na piškotový plát budete potřebovat:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
citronový olej nebo kůra
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Vanilkový krém:
250 ml mléka (tučné nebo polotučné)
1 vanilkový puding
3 – 4 lžíce cukru krupice
50 g másla
+ 200 ml smetany ke šlehání min. 33%
Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo a vanilku. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne. Pokud spěcháte, dejte puding zchladit do mrazáku 🙂
Vychlazený pudingový základ vyšlehejte do krémova. Zvlášť si ušlehejte smetanu a opatrně vmíchejte do pudingu. Výsledkem bude lehký, nadýchaný a naprosto božský krém. I přestože puding nesnáším, tak v téhle podobě jsem ochotna se obětovat :))
K sestavení 6 dortíků si ještě připravte:
cca 500 g menších jahod
cca 150 g marcipánu
páskovou folii – kupuji u Malátků
formičku nebo vykrajovátko o průměru 8 cm
Z piškotového plátu vykrojte 12 koleček, které budou sloužit jako dno a strop každého dortíku. Na vnitřní stranu formičky dejte páskovou folii, dovnitř vložte kolečko piškotu a kolem obvodu poskládejte půlky jahod řeznou stranou ven. Naplňte krémem kousek pod okraj a přiklopte druhým kolečkem korpusu. Krém si můžete dát do cukrářského sáčku, lépe se tak dostane mezi jahody. Dortík opatrně z formičky vyndejte, tak aby folie zůstala kolem dortíku. Folie udrží tvar a zároveň díky ní zůstane dortík v lednici krásně svěží i další den. Stejným způsobem sestavte všechny dortíky, vždy použijte novou páskovou folii.
Marcipán si rozválejte a vykrojte z něj 6 koleček. Vršek každého dortíku potřete slabou vrstvou krému a přiklopte marcipánem. Jahodami zdobte až těsně před servírováním, aby se marcipán nerozpustil. Dejte chladit do lednice alespoň na několik hodin, ideálně přes noc.
Jeden dortík jsem vzala kolegovi do práce jako malé poděkování za pomoc s notebookem a prohlásil, že je „luxusní“. Tak snad budou chutnat i Vám :o)))
37 Komentáře
Madla
23. 6. 2014 v 15:54No tak ten vypadá vážně úžasně! Taky se mi vždycky strašně líbil Fraiser, ale tahle mini verze je ještě vymakanější! Uvažovala jsem, co vyrobit jako malé poděkování učitelkám do mateřinky, kam chodí synek a tohle se jeví jako ideální adept 🙂 Jen doufám, že na našem malém městě seženu formičky na semifredo….
Víkendové pečení
23. 6. 2014 v 17:41Díky Madlo :)) formičky jsem kupovala v bežných domácích potřebách, vyrábí myslím i Orion nebo se dají objednat přes internet. Některé šikovné hospodyňky si taky vypomáhají plastovými kelímky od jogurtu nebo vyrábí z tvrdší folie, tady je jeden z odkazů toprecepty.cz/recept/18379-formicky-na-semifreda-pro-ty-co-nemaji-originaly/
Vyzkoušené nemám, ale je to dobrý nápad :))
Anonymní
3. 4. 2015 v 13:42Dobrý den, mohla bych se jen zeptat, jaký rozměr má plech, ve kterém pečete piškot? Abych ten svůj neměla moc tenký, nebo naopak tlustý 🙂 Děkuju!
Víkendové pečení
3. 4. 2015 v 14:49Hezké odpoledne, já mám plechy poměrně velké 🙂 ale těsto obvykle rozetřu na plochu cca 35×28 cm. Vůbec ale nevadí, když bude těsto trochu vyšší nebo nižší 🙂
Anonymní
7. 4. 2015 v 15:50Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli tyto dortíky by šli udělat i bez páskové fólie , jesti budou držet tvar , nebo nějak neposchly 🙂 Děkuji.
Víkendové pečení
7. 4. 2015 v 17:30Dobrý večer, pokud máte dostatek formiček, ve kterých necháte dortíky odležet, tak by to mělo jít i bez folie. Jen se obávám, že se budou špatně z formiček vyndavat, krém není zrovna extra pevný. Těžko říct, jestli by se folie dala nahradit třeba pečícím papírem??? vyzkoušené to ale nemám. Klidně ale udělejte dort do velké formy, když použijete rozevírací, folie nebude potřeba.
Anonymní
11. 6. 2015 v 13:48Olala..vypadá to krásně.. A určitě to i výborně chutná.. Zkoušela jsem od Vás cheesecake s drobenkou a slaným karamelem a měl velký úspěch a už vím co bude následovat.. 🙂
Víkendové pečení
11. 6. 2015 v 14:25Děkuji 🙂 troufám si říct, že dobré jsou 🙂 těší mě, že cheesecake chutnal a budu se těšit na další komentář 🙂 Mila
Anonymní
22. 7. 2015 v 8:21Vypada to uzasne 🙂
Myslite, ze kdybych chtela udelat jen jeden mini, sly by ingredience delit tremi? 🙂
Víkendové pečení
22. 7. 2015 v 8:25Děkuji 🙂 recept můžete klidně udělat z menšího množství, nicméně ze zkušenosti vím, že např. malé množství krému se hůře dělá :))
Unknown
17. 1. 2016 v 19:20Parabéns!!!!
Magnifica suas receitas coisas de mestra de grande profissional amei de paixão
Víkendové pečení
18. 1. 2016 v 13:39Thank you 🙂
Unknown
5. 4. 2016 v 11:37Dobrý den, semifréda jsou luxusní, chci je také zkusit a chci se zeptat kde seženu páskovou folii? Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
5. 4. 2016 v 12:05Zdravím, děkuji 🙂 páskovou folii koupíte v cukrářských obchodech nebo e-shopech, např. cukrarskepotreby.cz nebo cukrarske-pomucky.cz. Mila
Anonymní
21. 6. 2016 v 23:40Dobrý večer, díky za další úspěšný dezert, na fb jsem připojila fotku, dělala jsem příteli k 9.výročí ve tvaru srdce a podařilo se a chutnalo moc, musím si koupit páskovou folii, nastříhala jsem pečící papír a semifreda se mi rozjely do stran, srdíčka držely (mám rozevírací formu). Těším se na další jahodové recepty, byla jsem na samosběru před 2týdny a není nad české jahůdky 😉 Renča z Pardubic
Víkendové pečení
22. 6. 2016 v 7:42Renčo, hezký den, děkuji za komentář i foto na FB, srdíčko vypadá moc pěkně 🙂 a co je důležitější, že chutnalo :)) ta pásková folie je šikovná, nejen na tyhle dortíky. Souhlasím s Vámi, našim jahodám se nic nevyrovná, zrovna dneska ráno jsem dokončovala cheesecake s jahodami a už se těším na odpoledne, až si dáme ke kávičce 🙂 Míša
Anonymní
8. 3. 2017 v 8:55Dobrý den, vypadá to fakt úžasně 🙂 chtěla bych se jen zeptat až budu sundavat tu fólii jestli se nezničejí ??
Víkendové pečení
8. 3. 2017 v 9:10Děkuji 🙂 nemusíte mít strach, po celém obvodu jsou jahody, ze kterých to jde dobře sundat, navíc folie je pevná a hladká 🙂
Anonymní
8. 3. 2017 v 9:22Dobře, děkuji 🙂
Anonymní
31. 3. 2018 v 9:24Mňam!
Anonymní
31. 3. 2018 v 10:16Dobrý deň, je možné pridať cukor do smotany namiesto pudingu?
Barbora
Víkendové pečení
31. 3. 2018 v 17:38Báro, nevím, zda Vás chápu dobře 🙂 puding je docela zásadní v tomto krému, je potřeba ho předem uvařit a pak teprve smíchat se šlehačkou 🙂
Anonymní
5. 9. 2018 v 14:48Dobrý den, prosím šel by tento vanilkový krém použít místo čoko pěny v tomto receptu? vikendovepeceni.cz/2014/07/malinovo-cokoladove-penove-dortiky.html Děkuji Dana.
Víkendové pečení
5. 9. 2018 v 21:42Teoreticky ano, musela byste ale přidat želatinu 🙂
Monika Staňková
14. 5. 2019 v 10:50Tak jsem také dneska vyzkoušela a vypadají úžasně. Zítra ponese manžel do práce kolegům, jelikož slaví narozeniny. Vůbec se za ně nemusím stydět a to jsem hodně nezkušená cukrářka �� jeden osvědčený tip jak nahradit páskovou fólii – také jsem nevěděla a nakonec koupila celofanovy průhledný pytlicek na dárky. Vystříhala si potřebnou výšku a krásne drží na stěnách semifreda a poté i na dortikach. Jde to super vytáhnout. Tak směle do toho, cena asi 6,- Kč ��
Víkendové pečení
15. 5. 2019 v 19:22Moniko, děkuji za vyzkoušení, věřím, že se Vám určitě povedly perfektně 🙂 velké díky také za tip na celofánové pásky 🙂 určitě to někdo uvítá, protože folie se shání špatně nebo jen ve velkých návinech 🙂
Anonymní
10. 6. 2019 v 14:07Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mám navíšit suroviny kdybych chtěla dělat dort do 24cm. Děkuji
Vaše recepty ráda peču a vždy sklidim pochvalu.
Víkendové pečení
10. 6. 2019 v 18:38Zdravím, těžko takto odhadnout 🙂 z plátu budete potřebovat vykrojit dva kruhy, takže bude asi potřeba upéct dva pláty, krém by mohl stačit z 1,5 dávky.
Anonymní
18. 6. 2019 v 14:16Děkuji, riskla jsem korpus rovnou do formy,z 1,5 dávky byl akorát. Krém jsem udělala z dvojité dávky a doprostřed dala i jahody. Byl výborný, moc děkuji za Vaše recepty.
Kateřina
1. 3. 2021 v 14:50Do mini dortíku jsem se pustila poprvé a dopadlo to na jedničku. Všem moc chutnal a hlavně ten krém je boží 🙂
Míša Landová
1. 3. 2021 v 15:40Skvělé, to moc ráda slyším 🙂
Drahomíra
6. 4. 2021 v 20:17Míšo, v rcp.je v závěru uvedeno, že povrch minidortíku se potře krémem než se položí marcipán.Krém je myšlený ten, který je uvnitř dortíku?Vím,že se pod marcipán musí dávat máslový nebo máslovo-bílkový, aby se marcipán nerozmáčel.Když je to puding se smetanou, udrží to marcipán nebo musím zvolit jiný krém..Děkuji,Drahomíra
Míša Landová
6. 4. 2021 v 20:22Vrstva krému je slabá, jen aby se marcipán přichytil, není třeba dávat jiný krém 🙂
Drahomíra
6. 4. 2021 v 20:25Míšo, ještě dotaz – smetana má být ušlehaná do tuha nebo má mít měkké špičky?
Děkuji
Míša Landová
6. 4. 2021 v 20:48Do pevna, jinak by krém zřídl.
Hana Rumpíková
19. 7. 2023 v 22:10Celkem jednoduchý a přitom efektní a dobrý recept. Zbytky pištotu jsem nacpala do skleniček spolu se zbytkem krému a malými jahodami. Ne tak hezké ale výborné.:-D
Míša Landová
20. 7. 2023 v 12:37Ano, ne vždy je potřeba dělat složité věci 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5