Jsem moc ráda, že dýně už není nic mimořádného v našich kuchyních. Je to úžasná surovina, která se dá využít na mnoho způsobů. Pořád si sice nejsem jistá, jestli ji řadit mezi ovoce nebo zeleninu, ale v podstatě je to jedno 🙂 Chutná totiž skvěle na slano i na sladko. No a protože se blíží Halloween a pro něj typické dobroty z dýní, mám pro Vás dnes tyhle dýňové cupcakes se skořicovým krémem.
Do těsta se přidává dýňové pyré, díky kterému jsou cupcakes krásně vláčné a získají zajímavou chuť. Všechno krásně doplňuje voňavého koření … skořice, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. No a skořicový krém je už jen taková třešnička na dortu.
Na dýňové pyré můžete použít jakýkoliv typ dýně, já zvolila svou oblíbenou dýni Hokaido. Kromě chuti oceňuji také fakt, že ji není nutné loupat. V zahraničí se dá pyré běžně koupit hotové v konzervě, ale proč kupovat polotovary, když výroba je tak snadná 🙂 Já jsem dýni uvařila v páře a pak rozmixovala. Nicméně pokud použijete dýni, kterou je potřeba loupat, lepší bude dýni upéct, slupka se pak lehce sloupne. Tento postup naleznete také ve většině zahraničních receptů.
Na 12 ks cupcakes si připravte:
1 hrnek mouky (hladká a polohrubá 1:1)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
1 hrnek dýňového pyré
1 hrnek cukru
1/2 hrnku rostlinného oleje
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 hrnku jemně sekaných vlašských ořechů (klidně můžete vynechat)
Jako první bude potřeba připravit dýňové pyré, můžete i den předem. Očištěnou a nakrájenou dýni uvařte v páře do měkka, pak rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.
Formu na muffinky vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 170 stupňů.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
Ve větší míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošlehejte. Přidejte prosátou mouku s kořením a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přisypte ořechy.
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct na 22 – 25 minut. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Než cupcakes vychladnou, připravte si krém. Kdo viděl můj recept na banánový dort, krém mu bude určitě povědomý. Je totiž úplně stejný, jen v menším množství. Na základ krému můžete použít smetanový jogurt, zakysanou smetanu nebo kombinace obou. Důležité je aby vše bylo s vyšším obsahem tuku, protože jogurt se nechá vykapat a pokud by obsahoval hodně vody, po vykapání ho moc nezbude. Po zkušenostech některých z Vás vynechte v tomto případě jinak moc dobrý selský jogurt Hollandia a jemu podobné.
Skořicový krém:
400 g smetanového jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10% tuku)
230 g smetany ke šlehání nim. 33% (ideálně 40%)
3 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice
Jogurt nebo zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha. Nejlepší zkušenosti mám se 40% smetanou od Kunína. Díky vyššímu obsahu tuku je hustá, po našlehání je krásně pevná a drží tvar.
Vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneste na cupcakes. Můžete ozdobit ořechy nebo třeba malými dýněmi z marcipánu, když už bude ten Halloween 🙂
inspirace z webu http://www.glorioustreats.com/
45 Komentáře
Unknown
3. 11. 2014 v 7:02Tenhle recept můžu vřele doporučit, pekla jsem je pro velký úspěch už dvakrát, prvně jsem neměla pekanové ořechy, nahradila jsem je mandlemi a lískovými ořechy, dýni vařím normálně ne v páře a taky to jde :), podle mého syna chutnají i bez krému :), za tenhle recept Míšo ještě jednou díky 🙂
Víkendové pečení
3. 11. 2014 v 8:39Díky Dáši, jsou fakt moc dobrý i bez krému 🙂 a klidně se mohou vynechat i ty ořechy, také už jsem pekla několikrát 🙂
Anonymní
11. 2. 2015 v 12:30Nádherně nastříkaný krém. Můžete mi prozradit, co je to za druh zdobící trubičky? Děkuji Ivka
Víkendové pečení
12. 2. 2015 v 7:51Ivko, děkuji 🙂 jen jsem musela chvilku trénovat, než to vypadalo takhle pěkně 🙂 používám nerezovou profi špičku řezanou průměr 16 mm, je to taková s malými zoubky 🙂 kupovala jsem v kamenném obchodě, ale našla jsem i odkaz na netu – cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/cukrarska-spicka-rezana-16.html
Anonymní
18. 2. 2015 v 12:21Díky za radu. Koupím si ji a také budu trénovat
Anonymní
16. 4. 2015 v 21:08Dobrý den,
prosím kolik ml má hrnek (250ml)?
Díky Ilona
Víkendové pečení
16. 4. 2015 v 21:24Ilono, hezký večer, ano, používám hrnek o objemu 250 ml 🙂
Anonymní
5. 6. 2015 v 12:01Ja by som ich strasne rada vyskusala. Nikdy som cupcake nepiekla. Ake budu na druhy den? Daju sa spravit vecer? A jest na druhy den? Ten krem vydrzi? Dakujem za radu!
Víkendové pečení
5. 6. 2015 v 13:33Zdravím, tyhle dýňové vydrží krásně vláčné i několik dní 🙂 krém do druhého dne vydrží bez problému, i další dny, jen skladovat v lednici a nejlépe uzavřené 🙂 jsou opravdu moc dobré, určitě vyzkoušejte. Mila
Anonymní
2. 9. 2015 v 15:21Z jaké dýně je dýňové pyré?? děkuji!:)
Víkendové pečení
2. 9. 2015 v 15:31Já dělám pyré z Hokaidy, ale můžete použit jakoukoliv dýni 🙂 mimochodem, píšu to v příspěvku 🙂
Anonymní
1. 11. 2015 v 20:28Pekla jsem dnes, opět luxusní!!! Sklidily úspěch u všech. Děkuji Vám. A přeji pěkný večer, Anna
Víkendové pečení
2. 11. 2015 v 12:40Anno, moc děkuji za zpětnou vazbu :)) jsem ráda, že opět chutnalo 🙂
Anonymní
5. 11. 2015 v 6:47Moc a všem, kteří se k cupcakes dostali. 🙂 Dýně je ještě dost, o víkendu zkusím tu roládu. 🙂 Děkuji Vám za super recepty! Anna
Víkendové pečení
5. 11. 2015 v 7:38Anno, jestli máte dýně dost a recepty chutnají, doporučuji pyré zamrazit 🙂 v zimě se bude hodit 🙂 Mějte se fajn. Míša
Anonymní
20. 11. 2016 v 19:00Míšo, děkuji za další skvělý recept 🙂 po cupcakes se jenom zaprášilo a za sebe můžu říct, že tohle je muj nový (pod)zimní favorit 🙂 ubrala jsem trošinku cukru a jsou dokonalé. Zuzana
Víkendové pečení
21. 11. 2016 v 8:22Zuzko, děkuji 🙂 ano, tyhle cupcakes jsou skvělé, cukr si dejte podle chuti, výborně chutná i třtinový 🙂 Míša
Anonymní
8. 3. 2018 v 19:21Dobrý večer,chtěla bych se zeptat jak děláte ty obalované oříšky?Opražíte je a pak je dáte do cukru?Děkuji za radu.
Víkendové pečení
9. 3. 2018 v 9:45Recept na ořechy glazované v cukru najdete u receptu na Mrkvový dort s javorovým sirupem 🙂 vikendovepeceni.cz/2015/01/mrkvovy-dort-s-javorovym-sirupem.html
Anonymní
13. 3. 2018 v 15:31jsou vynikající….moc děkuji, za Vaše dokonalé a úžasné recepty 🙂 🙂 Jste skvělá!!!
Víkendové pečení
13. 3. 2018 v 19:00děkuji 🙂
Jana Valchářová
22. 9. 2020 v 21:57Upekla jsem dnes dýňové muffiny, nikoliv cupcakes….Použila jsem kypřící prášek do perníku, ale hlavně jsem zkusila bezlepkovou verzi. Mouku nedávám jednodruhovou, ale vždy namíchám (čirokovou, pohankovou, ovesnou, apod.) Hodně jsem směs s vejci, olejem, atd, před přisypáním mouky, prošlehala. Tak jak jste, Míšo, radila. Výsledek byl skvělý! Moc děkuju za inspiraci pro bezlepkové pečení. Jana
Míša Landová
22. 9. 2020 v 22:09Skvělé 🙂
Míša Landová
26. 9. 2020 v 20:07Jano, dobrá práce 🙂
Hanka
24. 9. 2020 v 11:48Dobrý den, recept mě láká – jen bych se chtěla zeptat, dal by se z tohoto těsta upéct chlebíček nebo bábovka? Díky za odpověď a krásné recepty!
Míša Landová
26. 9. 2020 v 20:12Hanko, ano, lze udělat jako bábovku i chlebíček, chutná skvěle i bez krému.
Petra
11. 11. 2020 v 14:43Krásný den! Nikdy mě nenapadlo nechat odkapat zakysanou smetanu, ale ten krém z ní je naprosto fantastickej a hlavně asi první krém, u kterého si budu jistá, že drží tvar… Moc, moc děkuji za tip 😉 A jinak recept je skvělý. Trošku mě zarazilo velké množství oleje, i košíčky byly po upečení zespodu dost mastné, ale chutná to skvěle. Ještě jsem si dovolila pod krém máznout trochu pomazánky z lotus sušenek.. a rozhodně to nebylo na škodu 😉
Míša Landová
11. 11. 2020 v 14:45Petro, ano, tento krém je skvělý, stejným způsobem ho můžete připravit i z vaničkového tvarohu 🙂 myslím, že lotus sušenky k dýni pasují dobře, za mě dobrá volba.
Hanka
24. 10. 2022 v 7:35Dobrý den, hledala jsem inspiraci na dýňový dezert a objevila tento recept. Včera jsem cupcakes upekla a musím říct, že jsou naprosto úžasné. Těším se, až vyzkouším další z vašich receptů ☺️
Míša Landová
24. 10. 2022 v 10:07Ano, patří mezi favority 🙂
Romana
15. 11. 2020 v 17:00Dnes jsem upekla a jsou luxusní 🙂 jen krém jsem udělala jinej z mascarpone, philadelphie a šlehačky a neměli chybu. Opravdu by se mohly jíst i bez krému, určitě nepeču naposled. Děkuji za recept a přeji krásný den.
Míša Landová
15. 11. 2020 v 19:50Tak to je skvělé, že Vám také zachutnaly 🙂 zaslouží si to.
Veronika
2. 6. 2021 v 15:12Právě jsem je dodělala a jsou luxusní, krásně vláčné a chutově výborné. Krém jsem dělala z creme fraiche a 33% smetany, tak snad byl výsledek podobný. Zkoušela jsem už i Váš dýňový cheesecake a ten byl taky výborný. Recepty s dýní začínají být u nás ty nejoblíbenější 🙂
Míša Landová
2. 6. 2021 v 18:50Skvělé, to moc ráda slyším 🙂 ano, creme fraiche je vhodná alternativa.
Míla Strnadová
19. 11. 2022 v 11:49Krásné cupcakes, jenom dotaz mám , abych to nezkazila, 1 hrnek mouky /poměr 1:1/, znamená půl hrnku mouky hladké+půl hrnku polohrubé ?/ , není toho krému , jak uvádíte v receptu z daného množství na 12 kousků málo???
děkuji moc za odpověď.
Míla
Míša Landová
19. 11. 2022 v 17:23Ano, přesně jak píšete. Ale klidně můžete dát i celou polohrubou 🙂 Krému by mělo být dostatečné množství, nicméně hodně záleží, jak moc zdobíte do výšky.
Tereza
4. 11. 2023 v 19:29Naprosto luxusni cupcakes ❤️. Chutove vyvazene, nadychane a vlacne. Vsem moc chutnaly 😊 a kazdemu jsem musela dat recept 😊. Dekuju za skvely podzimni recept.
Míša Landová
6. 11. 2023 v 8:35Děkuji 🙂 ano, tyhle cupcakes se těší už roky velké oblibě 🙂
Jitka
13. 4. 2024 v 11:12Dobrý den, Míšo, pekla jsem již 2x, jsou luxusní i krém. Jen v obou pokusech mi spadly. V troubou mají krásnou čepičku, jsou nadýchané, po vytažení, nechávám ještě chvilku ve formě. I tak jsou po chvilce rovné. Čím to je?
Děkuji za radu.
Míša Landová
14. 4. 2024 v 19:31Vždy trochu klesnou … Nepečete na horký vzduch?
Petra
22. 8. 2024 v 7:30Jsou výborné, a to i bez ořechů….. Petra
Michaela
23. 9. 2024 v 23:03Úžasně vláčné, to koření, ořechy.. skvělé!
Dala jsem jen méně cukru s udělala jiný krém, který jsem dozdobila ořechy.
Děkuji moc za recept!
Míša Landová
24. 9. 2024 v 8:47Díky za recenzi 🙂
Hana
11. 10. 2024 v 16:38Chuťově skvělé na mě trochu moc sladké. Příště zkusím ubrat trochu cukru. Mírná pálivost koření v syrovém těstě se pečením prakticky vytratí. Cupcakes jsem pekla poprvé a nikdy dříve jsem je nezkoušela. Neprozřetelně jsem je proto pekla v silikonové formě na muffiny bez papírových košíčků (byla to cvičná verze pro mě bez krému). Nikdo to nezkoušejte. Hotové cupcakes šly z formy až po vychladnutí a stejně to šlo špatně. Za tepla to nešlo vůbec, strašně se lepily ke stěně a zkončily s odtrženým vrškem
Míša Landová
11. 10. 2024 v 17:18V tomto receptu si cukr klidně upravte. Ono je skvělé je jako kontrast doplnit nějakým kyselejším nebo méně sladkým krémem. Ano, ze silionou obvykle až po úplném vychladnutí.
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5