Znáte něco lepšího než čerstvě upečený rohlík nebo chleba? 🙂 Pokud je ještě namazaný máslem, tak pro mě je to absolutní top 🙂 Kváskové chleby nepeču, na ně mi bohužel nezbývá čas a energie, ale obyčejným kynutým rohlíkům jsem doslova propadla. Jsou rychlé, jednoduché a tuze dobré. A víte co je na nich to nejtěžší? Vydržet než trochu vychladnou a nepustit se do nich hned po upečení 🙂
Jestli patříte mezi nepolíbené, tak mám pro vás pár tipů 🙂 Kynuté těsto propracujte dostatečně dlouho, aby bylo hladké a pružné. Je tužší než těsto na koláče, protože neobsahuje vejce. Ale nebojte během kynutí a pečení krásně nebude a rohlíky budou nadýchané. Při válení a stáčení rohlíků si nepodsypávejte pracovní plochu moukou, těsto tak k sobě lépe přilne.
Troubu vyhřejte s dostatečným předstihem na vyšší teplotu a nebojte se péct do tmavšího odstínu. Pečivo před pečením postříkejte vodou, nejlépe to jde rozprašovačem na kytky 🙂 A pokud chcete mít rohlíky hezky lesklé, postříkejte je znovu ihned po vytažení z trouby. Poslední tip najdete dole pod receptem a kompletní video recept na mém IG a FB 🙂
Domácí rohlíky (10-12 ks)
Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
130 g mléka, tučné nebo polotučné
130-140 g vlažné vody
40 g másla (změklé nebo rozpuštěné)
1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
1 lžička cukru krupice
2 lžičky mořské soli (10 g)
voda na postříkání
na posyp – mák, kmín, hrubozrnná sůl
Prosátou mouku smíchejte se sušeným droždím, pak vmíchejte sůl a cukr. Přilijte směs mléka a vlažné vody, přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí můžete jednou propracovat.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10-12 stejných kousků. Každý kousek těsta vyválejte do trojúhelníku a stočte do rohlíku. Poskládejte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
Troubu si předehřejte na 240-250 stupňů (horní a spodní ohřev).
Vykynuté rohlíky postříkejte vodou a posypte mákem, kmínem či solí. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkejte vodou, zůstane tak lesklé.
TIP – Pro dokonalé pečivo dejte do spodní části trouby nahřát plech, na který nalijte trochu vody v okamžiku, kdy dáváte rohlíky péct. Vytvoří se tak pára a rohlíky budou pěkně nadýchané.
45 Komentáře
Martina
16. 10. 2021 v 22:04dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda by šel udělat recept ze žitné mouky? Děkuji za odpověď
Míša Landová
17. 10. 2021 v 15:42Recept byste si musela upravit, žitná se chová jinak, než pšeničná.
Kateřina
6. 11. 2021 v 14:29Opět výborný recept….tak jako všechny od Vás….jen neměla jsem máslo tak jsem místo něj dala sádlo a taky dobré.
Míša Landová
7. 11. 2021 v 16:04🙂 🙂 🙂
IVA JAMPÍLKOVÁ
11. 8. 2022 v 22:39DOBRÝ DEN,MUŽŮ POUŽIT ČERSTVÉ DROŽDÍ A JAKÉ MNOŽSTVÍ.?
DĚKUJI.
IVA J.
Míša Landová
12. 8. 2022 v 18:22Ano, můžete, bude stačit 20 g čerstvého.
Pavel Janů
22. 11. 2021 v 22:11Rohlíky máte krásné také mě to hodně chytlo akorát dávám místo mléka a vody plzničku a místo másla sádlo jsou takové rohlíkovatejší
Míša Landová
23. 11. 2021 v 8:41Také dělám různé alternativy a všechny jsou skvělé 🙂
Kateřina Tancerová
23. 11. 2021 v 17:13Díky za recept!
Mohu se jen v rychlosti zeptat na dobu kynutí těsta? 🙂
Když se sušeného droždí peču chleba, nechávám těsto kynout přes noc. Je tomu tak i tady, nebo pár hodin stačí? 🙂
Míša Landová
24. 11. 2021 v 12:15Nechávám kynout při pokojové teplotě ca. hodinu 🙂 ale myslím, že můžete i přes noc do lednice.
Lenka Jarkovská
19. 1. 2022 v 18:55Dobrý večer mužů se zeptat jak to je s uložením těsta přes noc do lednice?s jakým předstihem ráno vyndat? Moc děkuji
Míša Landová
20. 1. 2022 v 9:30Zkušenost nemám, tohle těsto jsem nikdy v lednici nekynula. Nevím tedy, jak hodně v chladu na nakyne. Jedině zkuste, ráno případně necháte dokynout při pokojové teplotě.
Nikol
9. 12. 2021 v 11:39Dobrý den, mám čerstvé droždí. Kolik ho musím na tento recept použít. Rohlíky vypadaji skvěle 😊 Děkuji.
Míša Landová
9. 12. 2021 v 16:34Čerstvého se používá obvykle 3x více, bude stačit 20 g.
Sarka
22. 1. 2022 v 21:52Dobry den, tak toto je opravdovy luxus, Pekla jsem je ze spaldove celozrnne mouky hladke +spaldove hladke a trochy obyc hladke, jako tuk jsem pouzila sadlo z kralika, ale musela jsem dat vic vody, musim se priznat, ze je nyni musim pec minimalne 2 x tydne, je to opravdu chutovka, jen je nemam tak krasne zamotane, tak doufam, ze se k tomu take vypracuji, moc dekuji za tak uzasny recept. Ale zkousela jsem i plnene rohliky a take je to vyborne. Proste dekuji za tak uzasne recepty, jste jednicka a dekuji za krasnou kucharku…dnes jsem pekla dort Pariz ale chutnat budeme az zitra tak se na nej tesim…. Hlavne na to jak bude rodina koukak az jim ho naserviruji ke kave😊
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:31Tolik chvály si snad ani nezasloužím 🙂 ale moc děkuji 🙂 rohlíky peču taky pravidelně v různých obměnách, jiné už doma nechceme 🙂
Kristýna
3. 2. 2022 v 9:30Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by šel použít i postup s klasickým kváskem – teplé mléko, cukr a droždí – a pak až vypracovat těsto? Držela jsem se receptu, těsto mi ovšem vůbec nevykynulo, tak přemýšlím, jak to příště udělat lépe. Mnohokrát děkuji za odpověď a hlavně za Vaše skvělé recepty 🙂
Míša Landová
4. 2. 2022 v 8:19Ano, určitě můžete použít i čerstvé droždí. Pokud Vám těsto nevykynulo, na vině může být špatné sušené droždí …
Hanka
5. 3. 2022 v 18:04Rohliky jsou neskutečné dobre, výborne. Těsto se hned povedlo dle uvedených surovin, nemusela jsem nic přidávat.
Míša Landová
5. 3. 2022 v 18:07Skvělé 🙂
Jiří
31. 3. 2022 v 19:42Dnes vyzkoušeno a upečeno. Vzhledově pěkné, po upečení vnitřek tužší a chuťově průměr. Podle komentářů jsem od toho čekal víc. Příště zkusím místo másla sádlo.
Míša Landová
1. 4. 2022 v 8:58Zkuste příště více vypracovat těsto a nechat dostatečně nakynout 🙂 sádlo určitě použít můžete, nicméně zásadní vliv na výsledek mít nebude.
Jiří
1. 4. 2022 v 9:03Těsto bylo hladké, nelepivé, kynulo přes 3 hodiny a bylo 2x převáleno. Na plechu pak rohlíky kynuly ještě půl hodiny.
Míša Landová
1. 4. 2022 v 9:07Tak to je záhada, protože rohlíčky peču pravidelně a jsou vždy krásně nadýchané …
Jiří
1. 4. 2022 v 9:15Ještě jednou vyzkouším a pokud bude výsledek stejný, vyřadím to z „playlistu“. Díky a hezký den. Jóóó… a můžete prozradit, kdo vyhraje v Peče celá země? 😄😄
Míša Landová
1. 4. 2022 v 9:16Samozřejmě chápu 🙂 A kdo vyhraje? no jednoznačně ten nejlepší 🙂
Štěpánka
18. 10. 2022 v 23:04Problém může být v sušeném droždí. Někdy se mi stane, že některá značka skoro nekyne. Možná je už unavenější. Stalo se mi to i v případě, že jsem měla větší zásobu sušeného droždí.
Na začátku krásně kynulo. Čím bylo starší, tím byl s kynutím větší problém.
Kristin
22. 4. 2022 v 17:19Dobry den, je možné udělat poloviční davku a zbylé těsto použit další den po uchování v lednici? Děkuji za odpověď a určitě rada zkusím, když slyším tu chvalu.
Míša Landová
25. 4. 2022 v 8:29Nikdy jsem nezkoušela nechat do druhého dne, ale občas si zadělávám jen poloviční dávku 🙂
Petra
23. 7. 2022 v 7:36Zdravím a děkuji za recept. Rohlíky chutnaly i mému partnerovi, který je huba mlsná.
Dnes se chystám na pudinkové šneky a loupáčky.
Míša Landová
23. 7. 2022 v 11:59Věřím, že budou chutnat stejně jako rohlíky 🙂
Lenka
1. 6. 2024 v 7:02Uplna parada!
Veronika
7. 10. 2022 v 8:45Dobrý den paní Landová,
moc děkuji za tento recept, peču pravidelně a vždycky se povedou dobře upéct i rychle sníst.
Míša Landová
7. 10. 2022 v 10:08Skvělé, díky 🙂
Jarmila
15. 10. 2022 v 11:17Rohlíky krásné zítra vyzkouším dnes jsem pekla s vnučkou a její kamarádkou mramorovou bábovku a chleba
Jana
2. 1. 2024 v 13:16Dobrý den zkoušel někdo péct na horkovzduch?
Veronika
3. 4. 2024 v 16:18ano,v pohode se da,jen asi ne 15-16minut,ale tak o 2 minuty mene 🙂
Sarka
14. 2. 2024 v 17:13Dnes jsem pekla těsto při zadělání tuhé ale po vykynutí se s těstem dobře pracovalo ale rohlíky uvnitř tuhé velke sklamani
Míša Landová
16. 2. 2024 v 9:29Málo propracované nebo vykynuté těsto …
Jana
7. 3. 2024 v 8:56Dobrý den šli by udělat rohlíky ze špaldové mouky?
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:28Určitě ano, doporučila bych bílou, jen počítejte, že bude trochu jinak absorbovat tekutinu.
Dana Blašková
12. 4. 2024 v 11:33Upekla jsem podle Vás a jsou vynikající ..🥐🥖🥐🥖
Míša Landová
12. 4. 2024 v 12:20Děkuji 🙂
Miluše
6. 5. 2024 v 20:57Moc Vám děkuji za tento recept! Jsme za oceánem a tady je dobré pečivo vzácností. Ačkoli nejsem kdovíjak zkušená pekařka, rohlíky vyšly krásné a výborné. A nekynuly vůbec dlouho! Budu dělat určitě častěji. Moc děkuji! Pro čtenáře z USA doplňuji, že jsem dala napůl cake flour a bread flour a quick-rise suché droždí.
Míša Landová
7. 5. 2024 v 8:00Miluško, děkuji za sdílení a zdravím do takové dálky 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5