Pokud jste někdy zkoušeli péct makronky, jistě mi dáte za pravdu, že to není nic jednoduchého. Takže pokud se Vám konečně povedou, není nic horšího, než je „pokazit“ špatně vybraným krémem. Makronky se dají v podstatě naplnit čímkoliv, máslovými krémy, mascarpone, šlehačkou nebo čokoládou. Docela brutální mi přijde plnit tyhle francouzské dobroty marmeládou, ale i to uvádí některé recepty 🙂
Každý druh krému má svá pro i proti. Mascarpone je chuťově fajn, ale makronky rychle rozmáčí. Takže pokud nejsou určeny k rychlé spotřebě, nedoporučuji 🙂 To máslové krémy Vám udrží makronky pevné docela dlouho, ale chuť není zrovna ta nejlepší. Jaký krém tedy vybrat? Jedna z možností jsou krémy z bílé čokolády, je to něco na způsob ganache. Krémy jsou poměrně jednoduché na přípravu, smícháte čokoládu s horkou smetanou nebo jinou tekutinou a necháte do druhé dne v lednici. U těchto krémů je důležité použít opravdu chuťově dobrou a kvalitní bílou čokoládu. Na Milku, Figaro nebo Orion rovnou zapomeňte 🙂
Recept na makronky zůstává pořád stejný, ten asi není potřeba znovu opakovat. Najdete ho v mých předchozích příspěvcích, stačí si jen vybrat techniku přípravy. Italskou techniku najdete uPistáciových makroneka francouzskou uCitronových makronek.
Na začátek jsem pro Vás vybrala tři příchuti. Krém malinový, to je taková klasika mezi makronkami, pistáciový a skořicovo-zázvorový, který mi naprosto učaroval a vedle slaného karamelu je můj nejoblíbenější.
Malinový krém
125 g malinového pyré, neslazeného
150 g bílé čokolády
Malinové pyré je nejlepší udělat doma. Stačí svařit mražené maliny se lžičkou cukru a ještě teplé propasírovat přes sítko. Pyré pak nechte ještě povařit, aby se zbavilo přebytečné vody a zhoustlo. Pyré se dá samozřejmě koupit, ale většinou jen ve specializovaných cukrářských obchodech a ve velkém balení.
Do horkého pyré vmíchejte bílou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Pomocí tyčového mixéru pak vymíchejte do hladké emulze. Dejte do misky, přikryjte folií a dejte do lednice. Folii je dobré položit přímo na krém, nebude se tak na ní srážet voda.
Druhý den krém přendejte do zdobícího sáčku a naplňte makronky. Krém je lehce tekutý, ale jakmile makronky spojíte, v lednici krásně ztuhnou.
Stejným způsobem můžete připravit i krém z lesního ovoce, jen zaměníte maliny za lesní plody.
Pistáciový krém
120 g bílé čokolády
120 g smetany ke šlehání 33%
20 g pistáciové pasty
Čokoládu i pistáciovou pastu dejte do misky a zalijte horkou smetanu. Za stálého míchání nechte rozpustit, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Zakryjte folií, opět přímo na krém, a dejte do lednice vychladit. Druhý den krém vyšlehejte šlehačem do pevného krému. Šlehat opatrně, lehce se přešlehá. Dejte do zdobicího sáčku a makronky naplňte.
Dříve jsem dělala pistáciový krém máslový (recept najedete upistáciových makronek), ale tenhle se s ním vůbec nedá srovnat. Je vynikající. Pokud byste chtěli chuťový zážitek ještě vylepšit, nahraďte část mandlové mouky v těstě na makronky mletými nesolenými pistáciemi.
Skořicovo-zázvorový krém
200 g bílé kvalitní čokolády
100 g smetany ke šlehání min. 33%
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého zázvoru
Čokoládu dejte do misky společně s kořením a zalijte horkou smetanou. Stejně jako u předchozího receptu nechte za stálého míchání čokoládu rozpustit, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Zakryjte folií, položte ji přímo na krém a dejte do lednice vychladit. Druhý den přendejte do zdobicího sáčku a naplňte makronky.
Trochu mleté skořice dávám obvykle i do těsta na makronky. Poprvé jsem tenhle recept vyzkoušela předloni na Vánoce, protože mi díky zázvoru a skořici přišel tak trochu vánoční a od té doby ho dělám pravidelně.
Každý druh krému by měl vystačit k naplnění asi 30 – 40 makronek. Samozřejmě hodně záleží, jak velké makronky připravujete a kolik krému do nich dáváte 🙂
A jaká je Váš oblíbený krém do makronek?
89 Komentáře
Lucie Kadlecova
14. 4. 2015 v 8:30No super, na tento clanek jsem cekala! Moc za nej dekuji a tesim se az vyzkousim! Urcite potom dam vedet jak se povedlo a jak chutnalo! Diky Lucka K.
Víkendové pečení
14. 4. 2015 v 8:42Lucko, díky 🙂 no trochu mi to trvalo, tak snad Vám některý krém padne do oka. Časem přidám ještě ten slibovaný bílkový máslový 🙂
Anonymní
14. 4. 2015 v 15:55No to je nádhera jako ve francouzké cukrárně, jedna jako druhá jako malovaný a ty krémy vypadají úžasně no makroky jsem zkoušela podle zaručených receptů asi 10xz toho vyšly napolo 1x takže to nechám vám odborníkům a budu jen mlsně pokukovat. Makronky vyhrávají nademnou – ikdyž upeču skoro vše tohle se nedaří. Díky za krásnou inspiraci irča
Víkendové pečení
14. 4. 2015 v 18:34Irčo, moc děkuji za krásný komentář :)) žádný recept na makronky není zaručený :)) a máte pravdu, některé věci je asi lepší nechat profesionálům :)) Francouzi jsou prostě mistři 🙂
Lenka
15. 4. 2015 v 18:39Taky se pokouším o pečení makronek, i když s malým úspěchem. Zaujaly mě Vaše recepty na náplně z bílé čokolády. Neporadila byste mi, kdy sehnat kvalitní bílou čokoládu ? V obchodech jsem kromě obvyklých značek jinou bílou čokoládu neobjevila. Děkuji za Vaše úžasné recepty. Lenka
Víkendové pečení
15. 4. 2015 v 19:00Lenko děkuji 🙂 s makronkami je někdy potíž 🙂 dobrou čokoládu nejlépe přes internet, např. monacoint.com, cukrarske-pomucky.cz nebo Fiala Praha, ten má v Praze na Zličíně a v Brně kamenný obchod (nevím odkud jste). Většinou jsou to jednokilová balení v peckách, to je ideální, čokoláda se pak dobře rozpouští.
Anonymní
16. 4. 2015 v 11:30Zdravím, už se těším na tu malinovou, bude určitě "boží" , dnes jsem nažhavená vyzkoušet po delší době rozvarový recept a když se podaří krásné makronky zaslouží si odměnu v podobě malinové náplně, pokud se povedou tzv. piškoty, půjdou do sušenek. Děkuji za inspiraci Hanka
Víkendové pečení
16. 4. 2015 v 13:32Hanko, zdravím 🙂 Váš komentář mě teda pobavil 🙂 já jsem dříve ty nepovedené za trest jedla samotné ještě teplé z plechu :)) mimochodem i ty povedené makronky občas nékdo nazve "ty dva piškoty spláclé k sobě" :)) k tomu není co dodat. Ať se makronky podaří 🙂
Anonymní
16. 4. 2015 v 20:00Brý večer všem fandům makronek, jupíííííííí povedly se!!! KONEČNĚ huráááááá……… holky to je pocit, to známe jen my, které jsme je pokořily, 🙂 a dostaly i tu slíbenou malinovou náplň, která je mimochodem excelentní, super luxusní…. Miluško děkuji Vám za Vaše rady a za to, že se s námi podělíte o takové dobrotky v receptech. (fotku mám na fb, abyste mi věřila :))
Víkendové pečení
16. 4. 2015 v 21:28Hanko, tak to je skvělá zpráva 🙂 jsem moc ráda, že se makronky povedly a úplně chápu Vaše pocity štěstí 🙂 snad bude chutnat i malinový krém. Fotku bohužel nevidím, nedostanu se k Vám na profil, ale klidně mi ji pošlete přes zprávy nebo do majlu :)) hezký večer.
Lucie Kadlecova
29. 5. 2015 v 11:25Moc vas zdravim Miso, tak vam dneska muzu konecne napsat s klidnym svedomim 😉 Hned vysvetlim proc – kdyz jste uverejnila tento prispevek o makronkach, tak jsem se hned druhy den vrhla na vec, ale ucinena katastrofa – 5 pokusu = 5x vsechny plechy do kose 🙁 proste se mi nedarilo, tak jsem na nejakou dobu nechala zkouseni… Dneska jsem se na to po dlouhe dobe zase vrhla a svete div se! oba dva plechy bez jedine prasknute makronky… Nechce se mi tomu moc verit, ale mozna to tim bude – vymenila jsem totiz mlete mandle – driv jsem pouzivala z Lidlu a ted jsem nakoupila v Globusu, nevim nevim, ale necim to byt musi 😉
Prave se chystam na malinovy krem, takze zase napisu az bdou zkompletovane!
PS – mam fakt strasnou radost 😀
Víkendové pečení
29. 5. 2015 v 18:39Lucko, hezký večer 🙂 máte pravdu, někdy je potřeba si od makronek odpočinout, jsou to takové malé potvory 🙂 ale jsem moc ráda, že se Vám povedly a doufám, že i náplň bude v pohodě. Jinak praskání je ve většině případů díky krátké době sušení, příště nechte makronky úplně vytvrdnout 🙂
Lucie Kadlecova
30. 5. 2015 v 7:35Tak malinova napln vyborna – na me mozna trochu sladsi (asi dam priste mene cokolady), ale fakt dobra… Jinak nevim, jestli u me makronky praskaly proto, ze nebyly ususene, nekdy jsem je totiz nechavala i dve hodiny a stejne praskaly… Zatim se drzim mandli, jako duvodu nezdaru 😀 no uvidime, jakou vymluvu si najdu priste 😀 Diky moc za super recepty!
Víkendové pečení
30. 5. 2015 v 12:16Tak to jsem ráda, že náplň chutná 🙂 hodně záleží, jaká bílá čokoláda se použije, ja už zkusila tři různé značky a s každou je náplň trochu jiná 🙂 tak budu držet palce, ať jsou mandle z Globusu ty pravé 🙂 pěkný víkend.
Anonymní
29. 5. 2015 v 17:49Dobrý den,
tak jsem si myslela, že už všechny super weby s dezerty znám…ale jak vidím, mýlila jsem se! Ten Váš je úžasný, jsem moc ráda, že jsem ho čirou náhodou našla a odteď se sem budu chodit kochat:-)
Zajímalo by mě, když děláte makronky, jak docílíte tolika barevných variant najednou. To si dávku hmoty rozdělíte a barvíte jen části, nebo děláte opravdu tak velké množství. Udělat najednou tolik barev a druhů je můj sen….Ať se Vám daří, Milena:-)
Víkendové pečení
29. 5. 2015 v 18:43Mileno, vítám Vás na blogu a jsem moc ráda, že jste ho našla 🙂 díky i za milý komentář 🙂
Makronky dělám obvykle ve více barvách, rozdělení těsta na více dílů a následné barvení nemám vyzkoušené, ale prý to jde 🙂 někdy peču i z menší dávky, pak makronek není tolik. Také se mi líbí více barev pohromadě, vždycky jsem to obdivovala 🙂 mějte se fajn a těším se na Vaše návštěvy 🙂 Míša
Anonymní
22. 9. 2015 v 21:40Byl by recept i na ten marcipanovy krem? Dekuji
Víkendové pečení
23. 9. 2015 v 10:54Prošla jsem si celý článek několikrát, ale o marcipánovém krému se nezmiňuji 🙂 jak jste na něj přišla? díky Míša
Unknown
12. 12. 2015 v 8:05Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho vydrží makronky s náplní z čokolády? Děkuji za odpověď 🙂
Víkendové pečení
12. 12. 2015 v 10:36Dobrý den, náplně z čokolády by měly vydržet 3-5 dní, možno i déle 🙂 samozřejmě skladované v lednici. Ono vlastně nejde ani tak o trvanlivost jako spíše o křehkost, čím jsou makronky "starší" tím více křehnou a mohou se rozpadat 🙂
Unknown
14. 1. 2016 v 20:24Dobrý večer, zbyla mě podle vašeho návodu náplň z bílé čokolády – je úžasná – ale prostě jsem jí udělala moc 🙂 můžu jí dát zarazit?
Makronky peče podle vašeho receptu a vždy jsou perfektní! Díky 🙂
Díky za odpověď.
Petra
Víkendové pečení
14. 1. 2016 v 21:21Petro, hezký večer, myslím, že malinová i skořicová půjde zamrazit bez problému. U pistáciové si nejsem jistá, protože jak je vyšlehaná, mohla by se po rozmražení srazit, ale těžko říct, vyzkoušené nemám 🙂 Jinak jsem ale ráda, že se makronky daří 🙂 Mila
Unknown
14. 1. 2016 v 22:30tak já ji tam dám a uvidíme 🙂 díky.
MY INTROVERTED KITCHEN
8. 6. 2016 v 21:03No jo, makronky 🙂 U me sazka do loterie, jednou jsou vystavni, jindy leti do kose, i kdyz treba pouziju stejny recept. Tyhle naplne ale vypadaji vyborne, urcite zkusim!
Víkendové pečení
9. 6. 2016 v 15:12Jojo, makronky jsou takové malé potvory 🙂 naprosto nepředvídatelné 🙂
Anonymní
10. 6. 2016 v 20:58Chtela bych se zeptat na nakej recept na makronky prosim a kde koupit madlovou moucku
Víkendové pečení
10. 6. 2016 v 21:37Recept na makronky mám na blogu u příspěvku Citronové makronky nebo u příspěvku Pistáciové makronky.
Mandlovou mouku koupíte v cukrářských eshopech, např. tady nebo si ji můžete vyrobit doma, jsou to blanžírované loupené jemně mleté mandle 🙂
Anonymní
12. 8. 2016 v 22:21Tak já jsem už makronky dělala asi 10x, ale teď se mi opravdu povedly. Díky, díky.
Víkendové pečení
13. 8. 2016 v 9:10Tak to mě moc těší 🙂
Sim.
21. 10. 2016 v 22:41Mám prosbu. Dnes jsem strávila v obchodech dost času při hledání "kvalitní bíle čokolády" do malinového krému. Když jsem vyloučila Milku atd., tak už skoro nic nezůstalo a to, co zbylo mělo parametry vyloučených čokolád. Nejsem milovník bílé čokolády, tak jsem v koncích. Můžete mi poradit značku, která je do krému vhodná, nebo parametry, které mám hledat v obsahu. Moc Vám děkuji.
Víkendové pečení
22. 10. 2016 v 8:42S bílou čokoládou je to v běžném obchodě dost špatné, obávám se, že tam asi moc velký výběr nebude 🙂 já kupuji bílou čokoládu na cukrářských eshopech, je v peckách, dobře se rozpouští a chuťově je velmi příjemná. Za sebe mohu doporučit třeba Callebaut, Belcolade nebo Arabesque. Většinou se prodávají v kilovém balení, tu poslední zmiňovanou mají i v menším provedení. Čokoláda by měla obsahovat jen kakaové máslo, cukr, sušené mléko, případně sojový lecitin a vanilku, nic dalšího 🙂 pěkný víkend. Míša
Sim.
22. 10. 2016 v 11:08Milá paní Mílo, moc Vám děkuji za rychlou radu, to jsou značky, o kterých jsem nikdy neslyšela:-(. Mám Váš blog moc ráda, líbí se mi, jak je příjemný"a "domácí". Vaše recepty, které jsem vyzkoušela jsou výborné. Mějte krásný víkend.
Víkendové pečení
22. 10. 2016 v 17:10Nemáte vůbec zač 🙂 ráda poradím. Pod jednotlivými názvy čokolád máte odkazy na eshopy 🙂 moc děkuji za přízeň, kterou mému blogu věnujete, Vašich návštěv si velmi vážím. Míša
Anonymní
23. 3. 2017 v 3:04Dobrý den, koukám a hlavně pravidelně peču podle Vašich receptů, vynikající ! Zaměřila jsem se na makronky, po dlouhém roce jsem i spokojená s mým výtvorem, hlavně strávníkům moc chutnají. Mám ale trochu problém s náplněmi. Už jsem vyčerpala svůj repertoár jako citronové, pistáciové i slaný karamel. Chtěla bych udělat kávovou náplň, ale nevím si rady, myslíte, že by to šlo např. když do náplně z bílé čokolády přileju kávu, nebo bude lepší přisypat rozemletou kávu ? Poradím si s náplněmi z mascarpone, ale to se makronky rychle rozmáčí, tak bych chtěla zkusit náplně z čokolády. Děkuji za radu a těším se na další recepty.
Dana
Víkendové pečení
23. 3. 2017 v 7:42Tak to mě moc těší, že jsou moje recepty pro Vás inspirací 🙂 kávová náplň je moje oblíbená, dělám ji z bílé čokolády a smetany, obdobně jako výše uvedený zázvorovo-skořicový krém 🙂 kafe můžete použít rozpustné, já používám radši mleté, které zaliju horkou smetanou a nechám několik minut vylouhout. Pak scedím a doliju smetanou na potřebné množství, protože díky louhování se objem smetany zmenší. Kávu dávám obvykle podle chuti, může být výraznější, aby v makronkách pak vynikla 🙂
Plně s Vámi souhlasím, mascarpone není příliš ideální, ale můžete zkusit i sněhový máslový krém, dá se různě ochutit a díky máslu makronky déle vydrží 🙂
Anonymní
27. 11. 2017 v 21:28Dobrý den, mám vyzkoušené krémy z mascarpone a máte naprostou pravdu, že se brzy rozmáčí. Je tomu tak i s krémy, které obsahují smetanu? Nebo to ta čokoláda zpevní a makronky jsou pevnější? Děkuji, Naďka
Víkendové pečení
29. 11. 2017 v 7:35Naďko, zdravím, náplně z bílé čokolády jsou skvělá volba, neztuhnou jako máslové, zároveň jsou ale pevnější než mascarpone. Určitě vydrží déle 🙂 každopádně je potřeba použít kvalitní a chuťově dobrou čokoládu 🙂
Nadine
1. 12. 2017 v 20:54Mockrát děkuji 🙂 používám čokoládové pecky ze speciálky. A mám ještě jednu otázku. U posledních várek makronek se mi stalo, že jsem měla makronky nerovnoměrné, a nožka byla třeba jen na půlce makronky. A já nemůžu za žádnou cenu přijít na to, kde je chyba 🙁
Víkendové pečení
2. 12. 2017 v 21:29Makronky si občas dělají co chtějí 🙂 mě se tahle "šikmá" noha stávala, když bylo hodně vlhké a deštivé počasi 🙂 nevím proč, ale vždy se mi pak pekly do šikma 🙂
Kateřina Podaná
15. 10. 2024 v 10:08Zkuste dát do dvířek trouby špejli, aby vznikla škvírka a přebytečná vlhkost z trouby měla kudy odvětrat…já mám troubu UNOX a ta je s odvětráním, ale u normálních domácích to není… proto v zadní části trouby je vlhkosti více než u dvířek…to je můj postřeh…zkuste, třeba to pomůže
Unknown
26. 9. 2018 v 8:05Dobrý den, rada dělám makronky koukam že tady jsou super recepty na náplně.zitra budu péct a na patek plnit tak vyzkouším. Ale mám jinou otázku, nevíte proč mi při pečení některé mění barvu? Jak se správně pečou? Můžete mi poradit? Děkuji
Víkendové pečení
26. 9. 2018 v 13:27Díky, určitě něco zkuste 🙂 některé barvy se při vyšších teplotách "vypékají", zkuste péct při nižší teplotě. Záleží také na druhy nebo kvalitě barvy …
Unknown
11. 6. 2019 v 21:05Dobrý den 🙂 Jaký máte prosím názor na silikonové podložky na makronky? Myslíte že je lepší papír na pečení , takový ten na spoustu použití? Mě se pokaždé na podložce upečou jinak…. A na papíru jsou lepší. Děkuji pěkně za radu.
Víkendové pečení
12. 6. 2019 v 9:26Zdravím, moje zkušenost se silikonem není dobrá, ať už jsou to silikonové podložky s vystouplými kroužky nebo profesionální silpaty. Já peču makronky výhradně na teflonové folii, která se používá opakovaně. Papír není také příliš vhodný, v krajním případě ještě tak ten hnědý, makronky ho rychle rozmáčí a nedrží si na něm svůj tvaru 🙂
Anonymní
9. 9. 2019 v 10:43Dobrý den Míšo, již několik let sleduji Váš web – máte nádherné makronky – moc se mě líbí. Prozradíte mi prosím jaké používáte barvy, že jsou tak syté – já mám makronky, ať koupím jakoukoli barvu, pořád takové světlé-pastelové. Myslíte si, že výsledná barva také záleží na tom, zda pečete makronky italskou nebo francouzskou metodou?
Děkuji za odpověď, přeji hodně zdaru a spokojených zákazníků Irena
Víkendové pečení
9. 9. 2019 v 16:32Ireno, zdraví a děkuji za dlouholetou přízeň 🙂 používám gelové barvy různých značek – Wilton, Sugarflair, Fractal, Progel …. já osobně mám radši světlé odstíny, protože barvy nemusíte dát tolik.
Ano, metoda může mít vliv, stejně tak teplota trouby, nékteré barvy se i tzv. vypékají, kdy barva mizí při pečení.
Anonymní
10. 9. 2019 v 14:09Míšo, moc děkuji za radu, mějte se krásně Irena
Unknown
29. 10. 2019 v 18:48Dobrý večer, chci určitě zkusit malinový krém, a chtěla bych do něho zkusit dát i alkohol ale nevím jaký by se hodil, poradíte?
Víkendové pečení
29. 10. 2019 v 19:53S alkoholem do makronek moc zkušenost nemám, možná nějaký malinový likér nebo griotku … v každém případě musíte ubrat tekutinu (pyré), pokud přidáte alkohol.
Jiřina
14. 1. 2020 v 11:14Krásný den, Mílo. Mám všetečnou otázku – ráda bych udělala ganache do dortu z hořké čokolády, ale nemohu použít žádnou smetanu (alergie na bílkovinu kravského mléka), takže bych ji ráda celou nahradil hruškovým pyré/šťávou. Mám však obavu o to, aby vše ztuhlo a také si nejsem jistá poměrem. 2:1 – čokoláda:pyré? Myslíte, že to vyjde? Předem moc děkuji!
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:55Jiřino, kravskou smetanu můžete nahradit nějakou rostlinnou alternativou. Nicméně můžete samozřejmě použít i pyré. Hruškové není moc výrazné, obávám se, že ho chuť čokolády přehluší. Poměr Vám přesně neřeknu, protože jsem nikdy nedělala, ale 2:1 bude myslím dostačující. Já dělám ovocné náplně převážně z bílé nebo ruby čokolády, hořkou jsem dělala kdysi jen s malinou. Jinak tyhle ganeche jsou fajn do makronek, ale mám obavu, že do dortu budou dost hutné 🙂
Anonymní
21. 1. 2020 v 18:55Minulý víkend jsem objevila Váš blog a nevěděla jsem co dřív 🙂 Každopádně jsem se pustila do makronek, a přestože vzhledově jim k dokonalosti hooodně chybí ( i přes šablonou nakreslená kolečka se mi po nastříkání roztekly do různých tvarů) chuťove jsou perfektní, dneska jsem naplnila náplní s bílé čokolády s malinami a druhou půlkou z passion fruit pyré a za mně úžasné! Moc děkuji za nádherné recepty a inspiraci. PS o víkendu má syn narozeniny, tak kromě dortu chystám vyzkoušet i Vaše křupavé větrníčky, tak doufám že budou také tak famozní. Ještě jednou děkuji a těším se na další recepty
Víkendové pečení
22. 1. 2020 v 11:58Tak to je skvělé, že jste mě objevila, díky 🙂 věřím, že i další recepty se Vám povedou a budou chutnat.
Anonymní
3. 2. 2020 v 8:00Krásný den Míšo, po kurzu Makronky by mě, prosím, ještě zajímalo, jak je to s náplněmi, u některých se přidává velmi malé množství másla. Má máslo vliv na konzistenci/hustotu výsledné náplně?
Místo malin lze udělat i borůvkové pyré?
Máte zkušenosti s přidáním mletých pistácií a jiných ořechů místo pasty?
Moc děkuji za vše. Irena
Víkendové pečení
3. 2. 2020 v 16:20Ireno, vezmu to hezky postupně 🙂
– ano, máslo se přidává kvůli konzistenci krému, aby byl pevnější a tak rychle makronku nerozmáčel
– místo malin můžete použít i jiné ovocné pyré, nicméně borůvka je za mě celkem nevýrazná, volila bych spíše rybíz, lesní směs, ostružinu …
– mleté ořechy přidat můžete, ale ne jako náhradu pasty, chuťově je to nesrovnatelné 🙂
Ať se daří 🙂
Anonymní
26. 6. 2020 v 8:20Krásný den, měla bych na Vás, Míšo, dotaz. Dělala jsem "citronové makronky" podle receptu, povedly se, jsou krásně křupavé. Jen bych něchtěla, aby je krém z mascarpone rozmáčel. Nedalo by se třeba smíchat lemon crud s bílou čokoládou, tak jako v případě malinového pyré? Tento malinový krém jsem kdysi dělala a makronky zůstaly krásně křupavé na povrchu a měkké uvnitř, nebyly vůbec rozmáčené tak, jako to s nimi udělá mascarpone po pár hodinách… Mám v lednici i lemon crud, ale na jednu z makronek jsem si to ppřes noc vyzkoušela naplnit s mascarpone a děs… taková rozmáčená konzistence makronky 🙁
Víkendové pečení
26. 6. 2020 v 19:31Ano, makronky naplněné mascarpone jsou určeny k rychlé spotřebě, protože se rychle rozmáčí. Já bych doporučila do lemon curdu spíše zašlehat máslo. I když varianta s čokoládou by určitě také šla, jen to bude více sladké 🙂
Mirek
6. 11. 2020 v 19:01Dobrý den, mockrát děkuji za inspiraci. Zaujal mě skořicovo zázvorovvý krém. Mslíte, že kdyby se udávané množství skořice a zázvoru zaměnilo za perníkové koření, že by chutnaly podobně jako perník? Nebo to vzhledem k docela dost sladkým makronkám a bílé čokoládě bude problém? Případně, napadá Vás něco zajímavého osvědčeného na vánoční náplně? Mockrát děkuji.
Míša Landová
6. 11. 2020 v 20:34Ano, určitě by šel zázvor i skořice zaměnit za perníkové koření, také na Vánoce občas dělám. Jen si nepamatuji přesně to množství, doporučuji ochutnat.
Pajka
25. 1. 2021 v 16:35Dobrý den,
děkuji za Vaše úžasné stránky, poprosím Vás, jakou teplotu má mít horká smetana, prosím?
Předem moc děkuji, jsem začátečník 🙂
Míša Landová
25. 1. 2021 v 20:29Děkuji, jsem ráda, že se líbí. Musí být dostatečně horká, aby rozpustila čokoládu, neměla by se vařit.
Emm
23. 4. 2021 v 8:09Dobrý den, chci se zeptat 🙂 kolik cca gramů mrazenych malin mám dát do hrnce, aby z toho bylo 125g pyré? 🙂
Předem děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
23. 4. 2021 v 9:28Tak to Vám bohužel přesně neřeknu, protože v současné době používám už jen hotová pyré. Nicméně min. 200 g bude asi potřeba.
Terka
16. 9. 2021 v 8:49Dobry den, delala jsem malinovy krem, ale pri plneni mi vytekal z makronek. Nevite, kde se mohla stat chyba? Podotykam, ze jsem pouzila bilou cokoladu s vysokym obsahem kakaoveho masla a pro jistotu jeste pro jistotu trochu kakaoveho masla pridala zvlast. Predem dekuji za odpoved.
Míša Landová
16. 9. 2021 v 8:53Záleží hodně i na hustotě pyré … příště dejte méně pyré nebo více čokolády.
Terka
16. 9. 2021 v 14:52moc dekuji za odpoved.
Kateřina
17. 10. 2021 v 11:36Dobrý den, myslíte ze by šla použit malinová ganache jako napln do tartaletek? Děkuji
Míša Landová
17. 10. 2021 v 15:42Ano, šla.
Jarka
15. 11. 2021 v 21:28Dobrý den,Míšo. Pokud bych chtěla použít pistáciovou náplň jako náplň do dortu a po vychlazení bych přidala k našlehání smetanu 33%,aby byl krém lehčí,myslíte,že by se to do dortu hodilo?Stačilo by 150 ml smetany na uvedené množství surovin?
Děkuji.
Míša Landová
16. 11. 2021 v 7:10Ano, hodilo, na blogu mám dva pistáciové dorty, kde je krém uveden – Pistáciový dort s makronkami a Pistáciový dort 🙂
Adéla
2. 4. 2022 v 10:27Dobrý den „je mi 14 let“ a chtěla bych se zeptat jestli můžu místo spaldove mouky dát hladkou nebo polohrupou mouku? Miluji pečení a ráda bych zkusila i vaše makronky. ☺️
Míša Landová
2. 4. 2022 v 11:44V tomto receptu žádná mouka není, nevím tedy, k jakému receptu se dotaz vztahuje 🙂 nicméně obecně je možné špaldovou mouku nahradit pšeničnou hladkou.
Marie
29. 7. 2022 v 18:26Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu. Náplně do makronek z bílé ganache vždy druhý den vychlazené z lednice trochou vyšlehám a pak přidám např.ochucovaci pasty….ty jsou fajn. Ale jakmile mám rozvařené domácí ovoce, zredukované a ve stejné teplotě jako ganache vždy se mi náplň srazí. Nevíte kde dělám chybu? Děkuji za radu.
Míša Landová
1. 8. 2022 v 8:31A nahrazujete ovocem smetanu v ganache?
Karolína
12. 1. 2023 v 8:58Dobrý den, makronky peču už jen dle Vašich receptů a daří se z čehož mám obrovskou radost. Jen jsem si asi pořídila špatné barvy a makronky mám vždy po upečení hodně vybledlé a spíše takové nazlátle po vyndání z trouby. Nazlátlý/nahnědlý odstín se mi na nich objeví vždy těsně před koncem pečení, ale když je vyndám dříve, tak ještě nejsou upečené. Mohla bych Vás poprosit o radu jaká barviva (např. značka) používáte abych měla makronky krásně barevné jako na Vašich fotografiích, případně radu ohledně pečení aby mi nehnědly? Moc Vám děkuji.
Míša Landová
13. 1. 2023 v 8:28Ano, některé barvy se tzv. vypékají. Za sebe mohu doporučit gelové Progel nebo práškové Sosa. A určitě vybírejte tmavší odstíny 🙂
Hanka
12. 2. 2023 v 16:39Dobrý den chtěla bych se zeptat proč se některy krém po vytažení z lednice šlehá a jiný se nesleha a jen se dá do zdobíciho sáčku? Děkuji
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:35Vždy záleží na konkrétním receptu, postup nemusí být vždy a všude stejný 🙂
Petra
18. 5. 2023 v 11:06Dobrý den, Míšo,
krémy jsou vyborne, zvlášť po malinovem se doma vždycky zapráší 😃. Děkuji moc za inspiraci. Zároveň bych se chtěla zeptat, jestli mate nějaký osvědčený recept i na vanilkové makronky (náplň). Nějak marně zkouším a stále nejsem spokojena, zkoušela jsem máslový, ale nebylo to ono. Máte nějaké tipy 😊?
Děkuji
Krásný den
Peťa
Míša Landová
20. 5. 2023 v 15:54Vanilkovou náplň dělám jednoduše z bílé čokolády, smetany a vanilkového lusku 🙂
Petra
21. 5. 2023 v 14:47Děkuji za tip, vyzkouším 😊❤️
Eva
16. 6. 2023 v 14:53Dobrý den Míšo, děkuji za úžasné recepty. Přicházím s dotazem ohledně pistáciového krému 1. Proč se krém šlehá? 2. Již po několikáté se mi tento typ krému srazil a nevím čím to je, zde u makronek i u větrníčků s višnemi- také Váš recept. Předem děkuji za radu
Míša Landová
18. 6. 2023 v 20:48U větrníčků se jedná o šlehanou ganache, tam je šlehání nezbytné. U makronek se většinou náplně už nešlehají, ale tato obsahuje více smetany, proto ten nášleh. Pokud se Vám krém srazí, tak ho máte přešlehaný. Musíte šlehat pozvolna při nízké rychlosti.
Andrea
7. 7. 2023 v 13:25Dobrý den, u nás v cukrářských potřebách jsem sehnala pouze malinovou pastu, nikoliv pyré. Objednat již nestihnu, korpusy už mám. Dá se tedy pyré tou pastou nahradit? Anebo mám ještě shánět raději mražené maliny? Děkuji
Míša Landová
9. 7. 2023 v 10:17Můžete použít i ochucovací pastu, ale určitě jí nenahrazovat pyré, to jsou dvě rozdílné věci. Ochucovací pasty se dává podstatně méně, je to jen příchuť, které se přidá do hotového krému.
Petra
28. 1. 2024 v 14:14Dobrý den Míšo, moc děkuji za Váš blog, vlastně jinam už nechodím 😀 Makronky podle vás mám perfektní a i doma mají úspěch. Teď se chystám na pistáciové ganaché, co je výše a chci se zeptat, proč se vymíchává tyčovým mixérem? Lze jej vynechat? Jde mi o to, zda jde jen o jemnou, rozmixovanou strukturu ganaché bez kousků a nebo má tyčový mixér i jinou funkci? Většinou udělám ganaché dle receptu a hned dám folii a do lednice. Lze to takto i u pistáciové? A druhý dotaz, musí se pistáciová šlehat před naplněním? Dělám tu samou bez pistáciové pěny, dělám vanilkovou a již pak nešlehám, mám ji pěkně tuhou. Jak je to u pistáciové? Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
29. 1. 2024 v 11:25Všechny ganache je dobré projet tyčákem, protože jen tak vytvoříte emulzi. Voda (smetana) a tuk (čokoláda) se pouhým míchaním nespojí 🙂 Jestli je potřeba šlehat, či nikoliv záleží na druhu použité bílé čokolády. Když použijete např. 28% bílou, bude potřeba šlehat, protože náplň bude řidší. Pokud ale použijete např. Belcolade 34%, šlehat se obvykle nemusí 🙂 Je to vždy o poměru čokolády a smetany a použitém druhu čokolády.
Míša
29. 10. 2024 v 7:53Dobrý den, chtěla bych jednou zkusit malinovou náplň z kupovaného pyré. Pyré Ravifruit, které mají třeba v LK store, ale není 100 %, obsahuje 10 % cukru. To asi nebude ono, když píšete neslazené? Poradíte prosím tedy jakou značku používáte? Moc děkuji.
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:15Ano, to jsou přesně ta pyré, která pouzivam. Cukr je tam jako konzervant. Neslazene pyré je myšleno, pokud si ho delate doma 🙂
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5