Když jsem byla malá, tenhle koláč se u nás pekl poměrně často. Ať už to bylo s mákem, tvarohem nebo ovocný. Postupem času ho však vytlačily nové recepty a tak trochu upadl v zapomnění. A to je škoda, protože je rychlý, jednoduchý a samozřejmě dobrý 🙂 Takže jsem recept zase „oprášila“ a udělala se svou oblíbenou makovou náplní.
Těsto je klasická „hrnková“ buchta, kdy si nejdříve uděláte drobenku, část odeberete a zbytek použijete jako základ pro těsto. Dříve se u nás dělala drobenka ručně, dnes tuhle práci svěřuji mixéru. Je to rychlé a zůstanou Vám čisté ruce 🙂 Na samotné těsto už Vám pak stačí jen vařečka.
Makovou náplň mám ráda hezky vláčnou, ne dusivou a drolivou, a musí jí být na koláči pořádná vrstva. Prostě musí být vyšší, než těsto 🙂 Přidávám do ní piškotové drobečky, které mák hezky zjemní a příjemně dosladí. Vařím ho záměrně trochu řidší a piškoty pak zahustím do požadované konzistence.
Koláč jsem pekla ve formě s vyjímatelným dnem o průměru 23 cm, na odměření jsem použila hrnek o objemu 250 ml, resp. hrníčkové odměrky, protože bez těch už si pečení neumím vůbec představit 🙂
Jako první si připravte makovou náplň, můžete klidně i den předem. Důležité je, aby stihla vystydnout, než ji budete dávat na koláč.
Maková náplň:
250 g mletého máku
cca 350 ml mléka
80 – 100 g cukru krupice
piškotové drobečky
citronová kůra nebo citronový olej
rum
Mléko dejte do většího kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání chvilku povařte. Pokud se Vám zdá směs hustá, klidě přidejte trochu mléka. Odstavte, přidejte cukr a citronovou kůru nebo olej. Za občasného míchání nechte vychladnout, rychleji to půjde, když mák přendáte z horkého kastrolu třeba do mísy 🙂 Po vychladnutí přisypte piškotové drobečky (asi 3-4 lžíce) a přidejte trochu rumu. Podle chuti můžete případně dosladit.
Troubu předehřejte na 180 – 190 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. Můžete vymazat máslem nebo vyložit pečícím papírem, záleží, jakou formu máte. Já jsem použila formu s vyjímatelným dnem a nepřilnavým povrchem, takže jsem nemusela ani vymazávat.
Na těsto si připravte:
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
100 g másla
———————————-
1/2 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
1-2 lžíce mléka (podle potřeby)
Z prvních třech surovin vypracujte drobenku, ručně nebo pomocí mixéru. 1/2 hrnku drobenky odložte stranou na posypání. Ke zbytku přidejte 1/2 hrnku polohrubé mouky smíchanou s práškem do pečiva, vejce a trochu mléka. Dobře promíchejte. Těsto je takové mazlavé, ani tekuté, ani tuhé, dá se zpracovat vařečkou. Rozetřete do připravené koláčové formy. Můžete těsto trochu „vytáhnout“ do krajů, ale není to nutné.
Na těsto rozetřete rovnoměrně makovou náplň a posypte drobenkou, kterou jste si odložili stranou. Pokud se Vám bude zdát drobenky málo, tak jako mě, mám totiž ráda nejen hodně náplně, ale i hodně drobenky, můžete ji ještě trochu přidělat. Bude stačit jen 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1/4 hrnku cukru krupice a cca 30 g másla 🙂
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout ve formě. Před servírováním můžete lehce pocukrovat.
Koláč je skvělý hned po upečení, ale možná ještě lepší další dny, kdy se těsto krásně rozleží a zvláční.
Vytisknout recept |
57 Komentáře
Anonymní
21. 8. 2015 v 12:37Báječný koláč !!!!!!!!!! Jindra
Víkendové pečení
21. 8. 2015 v 14:45Jindro, díky 🙂 jsem ráda, že i "obyčejný" koláč má úspěch 🙂
Markéta
22. 8. 2015 v 8:03Dobrý den,
koláč je vynikající, pekla jsem ho už dvakrát, jednou s mákem, podruhé jsem vyzkoušela ovoce.Pokaždé výborný.Děkuji za skvělý recept.
Pěkný den
Markéta
Víkendové pečení
22. 8. 2015 v 19:05Dobrý den, Markéto, tak to mě opravdu moc těší 🙂 dá se udělat s čímkoliv 🙂
Unknown
9. 1. 2016 v 8:15A já ho ještě trošku osolil. ale dobrý. Jindra
Unknown
17. 11. 2016 v 16:32Dobry den , moc dekuji za recept kolace. Upekla jsem ho z bezlepkove mouky ( je to bohuzel nutnost), a povedl se. Je moc dobry !
Víkendové pečení
17. 11. 2016 v 19:50Děkuji 🙂 tak to je skvělé, že se povedl i v bezlepkové verzi 🙂 inspirace pro další 🙂
Unknown
18. 11. 2016 v 18:39Urcite. Pouzila jsem mouku Mix it universal od Schar. Zachovala jsem vami uvedene mnozstvi mouky a cukru ale mleka jsem musela pouzit trochu vice.
Hledam na vasich strankach recept na narozenivu dort pro syna. Ma rad cokoladove dorty, ale takove jednodusi, aby nebyl tam zadny dzem, orisky, a tenke vrstvy kremu. S bezlepkovou moukou se mi piskot na korpus jeste nikdy nepovedl. Mohla byste mi neco doporucit ? Predem moc dekuji.
Víkendové pečení
19. 11. 2016 v 7:56Na blogu mám recept na bezlekový korpus, je vlastně zcela bez mouky, obsahuje ale mandlovou mouku … chuťově je moc dobrý a vždy všem chutnal. Uvedený krém si můžete upravit, dát třeba jen menší vrstvu …. recept najdete tady 🙂
Unknown
14. 9. 2017 v 12:50Zdravím, manžel miluje mák a drobenku, takže chválou nešetřil.A soused také chválil,jak ho budu dělat znovu, zve se na kafíčko. Pochvala tedy patří Vám, za vaše recepty, velký dík a přeji krásné dny.Hanka
Víkendové pečení
14. 9. 2017 v 15:37Hanko, zdravím a moc děkuji 🙂 tohle je také koláč podle mého gusta, budu si ho muset co nejdříve zase upéct 🙂
Anonymní
24. 2. 2018 v 13:26Tak dámy,právě jsem strčila koláč do trouby a děj se vůle boží.Trochu jsem ho upravila,jelikož nejíme bílou mouku,tak jsem pomlela ovesné vločky a část cukru nahradila svým medem.Ale konzistence je dobrá,když se mi to špatně roztíralo po formě,stačilo jen smočit stěrku ve vodě a na pohodu.pa Martina
Víkendové pečení
25. 2. 2018 v 6:47Martino, věřím, že i v upravené verzi bude koláč chutnat 🙂
Anonymní
23. 5. 2018 v 12:53Myslíte, že když dám všeho dvojí dávku, bude mi stačit na velký plech? Potřebuji více kousků… díky 🙂
Víkendové pečení
23. 5. 2018 v 13:26Záleží, jak velký plech máte 🙂 dvojitá dávka by měla stačit na rozměr asi 25×33 cm.
Unknown
25. 8. 2018 v 16:55Koláč jednoduchý a výborný !! Díky za tip a neobjevil se na stole naposledy 🙂
Víkendové pečení
26. 8. 2018 v 8:00Děkuji :))
Unknown
10. 10. 2019 v 9:44Koláč super, dnes jsem ho pekl dětem
Víkendové pečení
10. 10. 2019 v 14:05Dobrá zpráva, děkuji 🙂
Unknown
16. 10. 2019 v 10:06Část mouky jem nahradila mletým vlašskými ořechy. A povedlo se. Ta vůně a chuť…
Mňam
Víkendové pečení
17. 10. 2019 v 12:39Prima nápad s těmi ořechy 🙂
Zuzana Levi
23. 3. 2020 v 8:28Upečeno k snídani, koláč je moc dobrý, vydatný. Chutná všem i dětem a pekl se jedna báseň. Děkuji a jdu vybírat další receptik, který vyzkouším 🙂
Víkendové pečení
24. 3. 2020 v 13:41Moc děkuji.
Vesnická
25. 5. 2020 v 17:20Děkuji za recept. Koláč je jednoduchý, rychlý a VYNIKAJÍCÍ!!!
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:43Děkuji 🙂
Denisa
1. 4. 2021 v 9:58Luxusní 🙂
Míša Landová
1. 4. 2021 v 10:02Mnohokrát děkuji 🙂
Vit
21. 5. 2021 v 18:51Díky. Pekl jsem to dnes poprvé, žiju v Chicagu. Líbily se mi vaše „hrnky“, ale na tady místní „cupy“ to stejně moc nebylo. Trochu jsem s poměry zápolil, ale dopadlo to snad dobře.
Míša Landová
21. 5. 2021 v 19:00Ona ta váha je přeci jen jistější 🙂
Karolína Konířová
4. 6. 2021 v 14:03Báječný koláč, velice děkuji za recept a inspiraci!
Míša Landová
4. 6. 2021 v 20:45Rádo se stalo 🙂
Lucie K
18. 8. 2021 v 21:01Hrozne mockrát Dekuji za recept!!
Měla jsem velikou chuť na mák a Váš recept mne hned zaujal.
Příprava je jednoduchá a koláč je naprosto výborný!
Dekuji ještě jednou
Míša Landová
19. 8. 2021 v 9:02Děkuji 🙂
Kateřina
30. 10. 2021 v 19:57Koláč jsem zkusila dnes poprvé a je úžasný, přesně podle mého gusta a celé rodiny,zítra peču znovu…děkuji
Recept už si tisknu a zakládám mezi oblíbené
Míša Landová
30. 10. 2021 v 21:02Moc děkuji 🙂
Ivana
15. 2. 2022 v 18:46Luxusní koláč 😍 vždy se povede .
Mák sice moc nemusím ale podání v tomto koláči nemá konkurenci .
Míša Landová
16. 2. 2022 v 10:08Děkuji 🙂
Jana
17. 5. 2022 v 9:30Dobrý den Míšo, bohužel koláč se mi vůbec nepovedl a musela jsem ho vyhodit. Makova náplň vůbec nedržela při sobě a kolàč byl zcela rozdrobený. Nevím,kde by mohla být chyba. Bohužel již znovu péct nebudu,ale chuťově byl výborný.
Míša Landová
17. 5. 2022 v 11:30Tak to mě mrzí, že se koláč nepovedl. Musela jste zřejmě udělat chybu někde v postupu nebo špatně odměřit suroviny. Koláč pečeme doma roky a soudě i podle komentářů se připravuje bez problémů.
Marketa
30. 8. 2022 v 21:36Ja jsem misto piskotu dala brusinkovou marmeladu a uvarila jsem mak v mlece, bohuzel ja jsem zvlastni tvor a varim a pecu od oka i kdyz zadne nemam takze vubec nedokazu odhadnout pomer. Kolace jsem udelala dost pro rotu vojaku takze ingrediece se taky trochu pomichali, na drobenku z kostky masla jsem dala 4 vejce, zhruba 200ml mleka, mouku primerene, a 2 lzicky prdopece ( jsem v Kanade a tady se da koupit jenom v krabici na 10 let)
Marketa
30. 8. 2022 v 21:19Neverila jsem tomu, jsem si rikala jak muze nekdo udelat z drobenky testo, ale jsem rada ze jsem nedala na predsudky a zkusila jsem to. I s nedostatkem zkusenosti a peciciho talentu se kolac povedl a stihl zmizet nez jsem se otocila a to jsem delala davku z cele kostky masla. Vypadalo to tu trochu jako v „Sul nad zlato,“ 1 vejce, 2 vejce tak to jsou 3 vejce a jedno jeste pro jistotu, nastesti bez skorapek. Zbytek ingredienci take dopadl tak trochu primerene, primerene.
Míša Landová
31. 8. 2022 v 12:33Tak to mě těší, že se povedl 🙂
Lenka
2. 1. 2023 v 16:30Dělala jsem poprvé, moc dobrý a jednoduchý recept 😊 doma měl úspěch
Děkuji
Míša Landová
2. 1. 2023 v 21:37Díky.
Markéta
16. 1. 2023 v 15:54Vyzkoušeno, výborné. Už to je několikátý recept od Vás a opravdu super. Bezva recepty, jen tak dál 👍👍👍🌸🙂
Míša Landová
16. 1. 2023 v 16:52Skvělé, díky moc 🙂
Sam
24. 3. 2023 v 9:04Zdravím, dal by se použít místo máku tvaroh jako na cheesecake? (hrubší vrstva) Nepřipálil by se spodek?
Diky
Jitka
31. 10. 2023 v 20:22Také moc děkuji za jednoduchý a skvělý recept. Hodí se mi moc, neboť peču ve svém penzionu pro hosty a tato rychlovka a přitom tak křehký koláč měl vždy velký úspěch.
Také mám dotaz na tvaroh, zda je to těsto vhodné?
Děkuji
Míša Landová
31. 10. 2023 v 20:37Do koláče můžete dát cokoliv, tvaroh nebo ovoce 🙂
Magdalena
3. 12. 2023 v 12:59Koláč je naprosto luxusní a boží a pecu ho opravdu moc rada, hlavně pro jeho jednoduchost a vláčnost.
Vždy se mi ale stane, ze veprostred (cca 2cm průměr) mi nevyskoci, těsto zůstane takové blemcave. V mé troubě peču na 200C; 45min.
Poradila byste mi, prosím, jak to přivést k dokonalosti? Jestli mám zvýšit teplotu, nebo déle předehnat troubu, co by tak mohlo pomoct? Nebo mám mák moc mokrý? Mám dat méně mléka? Zkušenosti se sladkým pečením mam mizivé, s timhle koláčem ale sklízím slávu jako profik 😅👌.
Přiznám se, kdyz jsem ho pekla poprvé, tak jsem chodila ochutnavat tak dlouho, až jsem ho snesla cely úplně sama.. a to sladké téměř nejim.
Míša Landová
4. 12. 2023 v 9:40Koláč se peče na 180-190 stupňů max., jak je uvedeno v receptu, a určitě lépe horní a dolní ohřev, zkuste snížit teplotu, bude se lépe propékat 🙂
Jana
31. 1. 2024 v 12:25Tohle je něco tak luxusního, že to ani neumím popsat slovy. Je to jednoduché, rychlé a výborné.
Dnes jsem vyzkoušela místo makové náplně na těsto nasypat hromadu teď v zimě nepoživatelných kyselých kanadských borůvek, které jsem ještě trochu posypala cukrem a je to naprostá dobrota.
Děkuju za recept, se kterým se můžu před babičkama vytahovat, jak mi ty koláče taky jdou :)))
Míša Landová
1. 2. 2024 v 9:16Jano, velké díky 🙂
Barbora
25. 2. 2024 v 14:01bože můj! úžasný koláč! recept na takové těsto jsem hledala. náplň jsem použila zbylou z koláčů smíchaná tvarohová a maková a všichni se olizovali! lehký výborný dezertík
Míša Landová
26. 2. 2024 v 8:36Děkuji 🙂
Šárka Madgalena
7. 3. 2024 v 12:21Fantastický koláč! A to říkám jako člověk, který nemá rád nic makového. Hledala jsem recept, kvůli svému muži, ovšem po upečení jsem neodolala a ochutnala. Je opravdu vynikající. Maková náplň je krásně vláčná (a ne suchá a drobivá). Jaký je druhý den nevím, protože nepřežil. Takže tenhle koláč je moje čestná maková výjimka, ten můžu. Díky za recept.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:28Šárko, tak to je velká podklona a moc děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 7 recenzí:
5