Na zahrádce nám teď dozrává spousta ovoce, ať už jsou to maliny, borůvky nebo třeba typicky český rybíz. A právě tohle drobné ovoce je ideální na zdobení různých dortíků a zákusků. Nemusí se krájet a vydrží i bez želatiny hezky čerstvé a svěží. A protože mezi mé favority patří cupcakes, použila jsem ovoce právě na ně.
Přestože jsem příznivcem spíše čokoládové varianty, k ovoci jsem zvolila vláčný vanilkový dortík a jogurtový krém. Na léto ideální a lehká kombinace. Jak už jsem zmiňovala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Jsou upečené za pár minut, během chvilky vychladnou a už můžete chystat krém.
V tomto případě je potřeba nechat jogurt, který tvoří základ krému, vykapat pár hodin předem, ideálně přes noc. Jogurt se tak zbaví přebytečné vody a vznikne Vám krásně hustá hmota, která ve spojení s našlehanou smetanou vytvoří neskutečný dobrý a lehký krém. Tak co, jdete do nich? 🙂
Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 velké vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek kefíru nebo podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
citronový olej nebo kůra
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka.
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 – 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Jogurtový krém:
400 g smetanového nebo řeckého jogurtu (min. 10% tuku)
200 – 220 g smetany ke šlehání 35 – 40%
3 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového cukru
2-3 kapky citronového oleje nebo citronová kůra
+ čerstvé ovoce na ozdobu (meruňková marmeláda)
Jogurt nechte odkapat v plátnu nebo v kávovém filtru, nejlépe přes noc v lednici. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s oběma cukry do tuha a opatrně vmíchejte do jogurtu. Můžete přidat pár kapek citronového oleje nebo trochu kůry.
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte čerstvým ovocem. Já jsem cupcakes ještě přizdobila kousky bílé čokolády s transfer folií a maliny naplnila malinovým džemem 🙂
TIP – Pokud použijete nařezané kousky ovoce (jahody, meruňky) a chcete, aby zůstalo hezky svěží a lesklé, potřete ho meruňkovou glazurou. Tu si jednoduše připravíte z meruňkové marmelády, bude stačit lžíce, a pár kapek vody. Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horké naneste pomocí štětce na ovoce.
inspirace na těsto z webu http://www.galonamission.com/
Vytisknout recept |
48 Komentáře
U Ilonky
15. 7. 2016 v 9:05SLINY SE MI SBÍHAJÍ, KRÁSNĚ NADEKOROVÁNO A NAZDOBENO..ILČA
Víkendové pečení
15. 7. 2016 v 16:22Děkuji 🙂
Siraelxy
17. 7. 2016 v 19:30Ty jsou krásné. Nádherný blog, začínám sledovat 🙂
O všem? Ovšem!
Víkendové pečení
18. 7. 2016 v 8:30Díky, Míšo 🙂
Anonymní
27. 7. 2016 v 19:23Do těch určitě jdu 🙂 Ivana V.
Víkendové pečení
27. 7. 2016 v 19:32Ivano, jděte do nich 🙂 díky. Mila
Anonymní
27. 7. 2016 v 21:21Milo, ještě mám k vám otázku – kam chodíte na ty úžasně vypadající kousky snad potištěné čokolády? Nebo co to vlastně je? …úplně to dodá gracióznosti! iv.
Víkendové pečení
28. 7. 2016 v 8:00Odhadla jste správně 🙂 je to bílá čokoláda nanesená na transfer folii. Folii s různými dekory koupíte na cukrářských eshopech, použít se dá bílá, mléčná i hořká čokoláda. Mila
Anonymní
14. 8. 2016 v 18:53Upečeno, snědeno 🙂 Výboné, lehké svěžující. Krém byl skvělý, děkuji za recept. Ivana
Víkendové pečení
15. 8. 2016 v 8:43Tak to moc ráda slyším 🙂 děkuji za přízeň 🙂
Anonymní
28. 7. 2016 v 13:13Milu, doporučila byste tento krém i do dortu? Budu dělat pro roční holčičku, potahovaný, použila bych pudinkovo-máslový mantinel a bude celkem malý průměr cca 18cm. Stačila by tato dávka na dort 18cm průměr, 2x proříznuto? Myslíte si, že bude v dortu ok?
Děkuju
Linda
Víkendové pečení
28. 7. 2016 v 14:03Zdravím Lindo, ano, krém můžete klidně použít i do dortu, chuťově je velmi jemný a lehký. Pokud uděláte máslové mantinely, tak ho můžete použít i pod potah, jogurt je navíc odkapaný, takže zbavený velké části vody, takže by to mělo být v pohodě. Vyzkoušeno nemám, ale dávka by měla určitě stačit 🙂
Anonymní
29. 7. 2016 v 8:13Milu, děkuju Vám moc. Přeji krásné léto. Linda
Sylva
24. 1. 2017 v 16:21Dobrý den a příležitostně také vše nejlepší v novém roce.
Tento úžasný blog jsem objevila náhodou, a ne náhodou, nýbrž Vaší pílí a zapálením pro pečení, jsem se stala na něm závislá :-). Inspirujete v každém kroku a v každém precizně provedeném kousku. Vaše krémy to je prostě luxus na pohled a dle surovin určitě i na jazyku :-). Peču ráda, zdobím méně a mému stylu říkám rustikální :-). Proto bych poprosila o radu, tip jak docílit toho, aby při zdobení (např. cupcaků) byly hrany krému ostře řezané, jako se mi to líbí na Vašich "dortících". Děkuji za Váš čas a přeji Vám stále mnoho krásných nápadů a receptů, které nám s láskou předáváte. Sylva
Víkendové pečení
24. 1. 2017 v 16:47Sylvo, zdravím Vás, děkuji a přeji také hezký nový rok 🙂
Moc děkuji za krásná slova, velmi mě těší, že jsem Vás svými recepty tak zaujala 🙂 Rustikální styl zní zajímavě 🙂
U zdobení krémem jsou dle mého názoru důležité dvě věci, za prvé kvalitní zdobicí trubička, já používám profi nerezové. Za druhé, krém nesmí být příliš tuhý, pevný. Je lepší, když je takový "volnější". Samozřejmě zase nesmí být moc "tekutý", protože by pak nedržel tvar. Troufám si říct, že časem poznáte, kdy je to akorát. Všechno je jen ve zkoušení a praxi, moje první dortíky také vypadaly trochu jinak než teď 🙂
Mějte se moc fajn a děkuji za přízeň. Míša
Anonymní
5. 6. 2017 v 12:22Dobrý den, nejdřív bych Vám chtěla složit poklonu za krásný blog plný úžasných receptů! Chodím sem pravidelně a nikdy nevím, co vyzkoušet dřív. Tentokrát jsem se rozhodla pro tyto cupcakes. Mám na Vás ale prosbu – hrozně nerada peču podle "hrnkových" receptů, mám talent na to vždycky dané množství nějak pomotat 🙂 Mohla byste mi prosím recept převést na gramy? Moc by mi to pomohlo.
Děkuji a těším se na další Vaše skvělé recepty!
Bára
Víkendové pečení
5. 6. 2017 v 19:41Báro, zdravím a děkuji 🙂 také jsem dříve nesnášela hrnkové recepty 🙂 pak jsem si ale koupila hrnkové odměrky a super 🙂 nicméně chápu, že někdo dává radši přednost váze, u některých receptů by to ani na hrnky nešlo 🙂 pokud vezmu v úvahu hrnek o objemu 240 ml, tak přepočet na gramy pro tento recept je cca takto:
Cukr krupice 3/4 hrnku = 150 g
Polohrubá mouka 1 1/2 hrnku = 200 g
Kefír 1 hrnek = 240 ml = 240 g
Olej 1/2 hrnku = 120 ml = 96 g
Anonymní
12. 6. 2017 v 8:09Moc Vám děkuji za rychlou odpověď, dnes jdu na to! 🙂 Bára
Anonymní
31. 8. 2017 v 10:03Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste zkoušela cupcaky zmrazit (samozřejmě bez krému :))? Odpadla nám jedna akce a přesunula se na příští týden, ale už mám napečeno. Moc děkuji Markéta
Víkendové pečení
31. 8. 2017 v 17:11Markéto, zdravím, ano, samotné dortíky klidně zamrazte 🙂
Mara29
21. 2. 2018 v 10:35Úžasné stránky, neskutočné recepty…Dnes som podla vás piekla tieto muffiny, sú super. Ďakujem za recept, za váš blog, za množství inšpirácií….
Mara
Víkendové pečení
21. 2. 2018 v 15:50Mara, moc děkuji za Vaše slova 🙂
Anonymní
21. 5. 2018 v 14:33Dobrý den, moc krásný blog,
ráda bych se zeptala, zda krém vydrží takto pěkný jako je na obrázku do druhého dne?
Děkuji a přeji krásný den IT
Víkendové pečení
21. 5. 2018 v 19:26Děkuji 🙂 ano, krém bez problému vydrží do druhého dne 🙂
Unknown
16. 3. 2019 v 11:47Dobry den, tyhle cupcaky jsou genialni 🙂 krasne vlacne, uplne super 🙂 nedelala jste nahodou z toho testa i dort? nebo myslite,ze se da udelat? a moc dekuji za vas blog, zatim jsem lepsi,co se peceni tyce, nevidela 🙂
Víkendové pečení
19. 3. 2019 v 9:19Já mám na dorty raději klasický piškotový korpus 🙂 nicméně klidně zkuste, jen mám obavu, že těsto asi vyběhne trochu do kopečku 🙂
Kristýna
17. 4. 2021 v 12:43Dobrý den, cupcake jsou výborné…. Recept bych nazvala -„recept pro blbce 💪,“… A to z důvodu, že jsem samozřejmě zmotala hrnkový odměřování a převody na gramy🤦🤦 cupcake sice naběhly hezký a mají čepici jako muffiny, ale i tak jsou výborné…. ❤️❤️
Míša Landová
17. 4. 2021 v 19:01Ano, u přepočtů se občas chybuje, ale hlavně, že to dopadlo dobře 🙂
A.
23. 6. 2021 v 11:38Dobrý den, prosím dala by se do techto cupcakes dát náplň lemoncurd? A nebo byste mi prosím poradila nejakou jinou? Napadla mě ještě treba jahodova marmelada spojena s kapkou zelatiny,aby se samotná nevpijela do korpusu (ozdoba bude rozpůlená jahoda) Dekuji, děkuji a děkuji 😉
Míša Landová
23. 6. 2021 v 11:48Ano, určitě dala, chuťově to bude dobře ladit 🙂 Marmeládu můžete dát také, ale bude to sladší, smíchala bych ji případně se zakysanou smetanou nebo trochou krému, kterým budete zdobit.
Eliška
7. 8. 2021 v 19:06Dobrý den,
chci se zeptat, zda krém bude krásně držet tvar i druhý den? Chtěla bych ho použít na svatební bílý dort bez potahu. Povrch čistě bílý, hladký krém s přízdobami. Děkuji. 🙂
Míša Landová
8. 8. 2021 v 18:34Na cupcakes bez problému do druhého či třetího dne vydrží. Není sice tak pevný, tak stříkat špičkou se dá 🙂
Anet
14. 8. 2022 v 20:41Dobrý den, šlo by místo jogurtu dát tvaroh? Děkuji 🙂
Míša Landová
15. 8. 2022 v 8:20Ano, tvaroh nebo zakysaná smetana 🙂
Žaneta
4. 11. 2022 v 18:35Zakysaná smetana se taky musí jako jogurt dát přes ten kovový filtr nebo pres plátýnko? Mockrát děkuji za odpověď:)
Míša Landová
5. 11. 2022 v 17:02Ano, úplně stejně.
Eva
14. 11. 2022 v 9:34Dobry den, Miso premyslim zda lze pouzit tenke platky hrusky – bude merunkova glazura fungovat? Moc dekuji
Míša Landová
14. 11. 2022 v 16:00Nikdy jsem nezkoušela …
Lucie
8. 2. 2023 v 19:06Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se něco stane s těstem pokud přidám kousky čokolády.
Díky
Míša Landová
9. 2. 2023 v 9:20Pokud to bude v rozumném množství, tak asi nic, ale nikdy jsem nezkoušela. Tohle nejsou muffiny, kde se obvykle přidává něco do těsta 🙂
Tereza
29. 6. 2023 v 12:30Dobrý den, chtěla bych vám „vzdát hold“ jelikož všechny recepty jsou nádherné!
Dnes jsem pekla cupcaky podle tohoto receptu. Zprvu jsem byla dost skeptická k tomuto krému – jakože jogurt vážně? Ale musím říct, že je vážně skvělý!
Děkuji moc, úžasná práce! 😊
Míša Landová
30. 6. 2023 v 9:10Děkuji, Terezo 🙂
Tereza
3. 4. 2024 v 14:36Dobrý den, Míšo, moc děkuji za recept, je báječný, už jsem ho pekla opakovaně a jsem nadšená z krému, jak je lehký! Chtěla bych ho zkusit do dortu. Myslíte, že bude fungovat, když do krému udělám ze smetany ganache z bílé čokolády? Kdyby se udělala hustá ganache v poměru 2:1 čokoláda:smetana, bude to držet a nebude to přeslazené? Děkuji moc, že vedete tenhle skvělý blog! Mějte se krásně, Tereza
Míša Landová
4. 4. 2024 v 9:46Ano, tento smetanový dort je skvělý i do dortu, jen není tak pevný. Já dělám do dortu tzv. šlehané ganache, kde je mnohem více smetany, než čokolády. Ganache, kterou popisujete, je vhodná spíše do makronek, je hutná a dost sladká …
Markéta
8. 5. 2024 v 10:15Dobrý den, je možné krém případně obarvit gelovou potravinářskou barvou? Máte vyzkoušeno? Pokud ano, tak kdy barvu přidat? Asi až úplně nakonec?
Děkuji.
Míša Landová
9. 5. 2024 v 7:01Ano, je možné obarvit, ale není to značka ideál. Barvu určitě přidat až nakonec a jen malé množství.
Romana
7. 11. 2024 v 21:56Dobry den, dekuji za vase skvele recepty! Mohla bych mit prosim dotaz, bylo by mozne do kremu pridat ovocne pyre, pripadne kdyby byla nutna zelatina v jakem mnozstvi? Dekuji.
Míša Landová
8. 11. 2024 v 9:54Do tohoto typu krému není vhodné pyré přidat, nebyl by dostatečně pevný.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5