Léto se nám posledních pár dnů nějak vyhýbá, tak si ho musíme připomenout alespoň nějakým letním dezertem. A jahody k létu určitě patří, i když jejich hlavní sezóna už pominula. Nicméně v obchodě se ty české ještě koupit dají a jsou pořád moc dobré. Klidně ale na tento dort použijte i jiné ovoce 🙂
Základem dortu je klasická sušenková vrstva, doplněná lehkým krémem. Tentokrát jsem záměrně vynechala čerstvý sýr a použila jogurt s tvarohem a smetanou. Na rozdíl od jiných krémů není smetana vyšlehaná, ale použitá ve své tekuté podobě. Možná i díky tomu mi krém chuťově i konzistencí připomíná panna cottu. Takže pokud ji máte rádi, určitě Vám bude chutnat i tento dort.
Na ovocné želé jsem použila mražené maliny, patří u nás asi k nejoblíbenějším a dobře kontrastují s jogurtovo-tvarohovým krémem. Ale i tady můžete improvizovat a použít na želé jahody, meruňky nebo třeba lesní směs. Pokud ovoce neobsahuje malá zrníčka, není třeba ani pasírovat.
Nepečený dort (průměr 19 cm):
100 g sušenek (použila jsem mix bebe dobré ráno a bebe rodinné)
35 g rozpuštěného másla
300 g řeckého nebo smetanového jogurtu min. 10% tuku
200 g tvarohu ve vaničce
150 g smetany ke šlehání 33%
4-5 lžic cukru krupice
vanilkový extrakt, citronový olej
7 g práškové želatiny (1 polévková lžíce) + 35 ml studené vody
čerstvé jahody nebo jiné ovoce (meruňky, maliny, borůvky …)
Sušenky rozmixujte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 minut nabobtnat.
V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem. Smetanu dejte do kastrůlku společně s cukrem a na mírném ohni zahřejte, až se cukr rozpustí. Do smetany přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Smetana nesmí být moc horká, cca 60 stupňů.
Do teplé smetany přidejte postupně několik lžic jogurtové směsi a vždy dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku tvarohu s jogurtem a dobře pomíchejte. Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu a citronový olej. Podle chuti případně přislaďte.
Jahody podélně rozřízněte a řeznou stranou vyskládejte podél celého obvodu dortu. Já jsem dovnitř formy dala páskovou folii, ale není to nutné. Jahody můžete rozložit i doprostřed dortu. Do formy nalijte jogurtovou směs a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.
Ovocné želé:
200 g mražených malin (jahody, lesní směs, meruňky)
2 lžíce cukru
2-3 lžíce vody
3 g práškové želatiny (cca 1/2 lžíce) + 10 ml studené vody
Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a nechte chvilku povařit. Ještě horké přepasírujte přes sítko, aby se odstranili zrníčka. Pokud je směs příliš tekutá, vraťte ji do kastrůlku a nechte ještě chvilku povařit. Výsledkem by mělo být cca 150 g malinového pyré.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na cca 60 stupňů a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Pyré nechte za občasného míchání trochu zchladnout, pak nalijte na zatuhlý dort. Dejte do lednice vychladit.
Vytisknout recept |
32 Komentáře
Anonymní
16. 8. 2016 v 22:41Dobrý večer Milo, musím říct, že Vaše stránky jsou super. Už jsem pekla podle vašeho receptů cupcakes, čokoládový dort s pařížským krémem a melo to velký úspěch. Eva
Víkendové pečení
17. 8. 2016 v 7:07Milá Evo, děkuji, tak to mě moc těší 🙂
Unknown
17. 8. 2016 v 12:57Tak tento receptik musim vyzkouset, vypada to uzasne :-)Preji pekny den:-)
Víkendové pečení
17. 8. 2016 v 14:30Děkuji 🙂 zkuste.
Anonymní
21. 8. 2016 v 10:38Dobrý den Mílo, šel by tento krém použít třeba do rolády? Děkuji za radu a za vaše Víkendové pečení.Marie
Víkendové pečení
21. 8. 2016 v 18:00Marie, obávám se, že tento krém do rolády nepůjde, před ztuhnutím je hodně tekutý, proto se i dort musí připravovat ve formě 🙂 určitě se ale bude hodit jiný krém, ať už z receptů přímo na rolády, dortů nebo cupcakes, na blogu jich mám spostu 🙂 Mila
Anonymní
28. 8. 2016 v 12:58Dobrý den, konečně jsem se dostala k tomu vyzkoušet tento recept :-). Ovšem tedy bez jahod, protože už jsem je nikde neviděla. Díky citronové esenci v náplni mě ale napadlo dát navrch citronové želé. Výsledek stojí za to. Škoda že sem nemohu vložit foto :-(. Děkuji za další úžasný recept a přeji krásnou neděli. Diana
Víkendové pečení
28. 8. 2016 v 18:42Diano, tak to jsem ráda, že se dort povedl 🙂 citronové želé zní skvěle, s krémem to určitě skvěle ladilo 🙂 fotku mi můžete poslat do majlu nebo vložit přes facebook 🙂 mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša
Anonymní
26. 6. 2017 v 7:00Milá Míšo, tak jsem v sobotu dělala dva dorty, oba s jahodami. Jednak tohoto krasavce, jednak vanilkový s jahodami (taky samozřejmě podle Vašich stránek – komentář napíšu tam). Dost jsem se bála toho želé, ale vyšlo perfektně. A celý dort vypadal a chutnal výborně, akorát se při krájení dost drolil ten sušenkový korpus (dělala jsem z klasických bebe). Asi by to příště chtělo víc másla? Ale rozhodně jsem spokojená, nikdy by mě nenapadlo, že dokážu vyrobit tak skvělý dort, vlastně dorty. Martina
Víkendové pečení
26. 6. 2017 v 8:05Martino, tak to mě opravdu moc těší 🙂 že jste se pustila hned od dvou dortů 🙂 jsem ráda, že se tento povedl a chutnal 🙂 sušenky je potřeba hodně "umačkat", ale obvykle se při krájení vždycky trochu drolí. Klidně přidejte příště trochu másla, to by taky neměl být problém 🙂
Vidíte, člověk se nemá podceňovat, když je dobrý recept, tak jde všechno 🙂 děkuji a pěkný den. Míša
Anonymní
30. 6. 2017 v 8:43Dobrý den , prosim mam dotaz muzu udelat ovocne zele z kompotovanych jahod?
Víkendové pečení
30. 6. 2017 v 14:42Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale asi by to šlo 🙂 jen kompotované jahody budou asi obsahovat více vody, na chuti to bude zřejmě znát …
Anonymní
31. 5. 2018 v 14:13Dobrý den,Mílo. Mohu použít želatinový ztužovač za studena? A šlehačka může být studená? Děkuji za radu Marie a díky za vaše úžasné stránky.
Víkendové pečení
1. 6. 2018 v 5:50Marie, zdravím, pokud použijete ztužovač za studena, je potřeba se řídit pokyny na obalu výrobce. A to pokud jde o množství ztužovače i o postup přípravy. Já používám klasickou mletou želatinu a tam je to trochu jinak. S těmi ztužovači za studena nemám dobré zkušenosti 🙂 Smetanu nebude potřeba zahřívat. Ať se daří 🙂
jenn
14. 8. 2018 v 9:46dobrý den chci udelat synovi ale dá se na to žele nalepit jedlý papir?
dekuji za radu.
Víkendové pečení
14. 8. 2018 v 11:44Tak to bohužel nevím, nikdy jsem nedávala.
Unknown
22. 5. 2019 v 19:40Dobrý den, lze použít agar místo želatiny? Je to teoreticky prášková želatina. Děkuji
Víkendové pečení
25. 5. 2019 v 7:44Agar použít můžete, ale v jiném poměru než želatinu. Zkušenost s ním ale nemám, takže Vám poměr neřeknu 🙂
Veber
17. 4. 2020 v 9:26Dobrý den. Dort vypadá úžasně a dle Vašich receptů se peče samo. Myslíte, že by bylo možné nahradit řecký jogurt vysokoprocentním jogurtem nebo zakysanou smetanou, které nechám okapat?
Víkendové pečení
18. 4. 2020 v 5:26Ano, klidně použijte smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu. Není třeba odkapávat, protože v receptu je použita želatina.
M.
16. 7. 2021 v 16:39Dobrý den.
Dnes jsem objevila Vaši stránku a moc se mi líbí. Už se těším, až prozkoumám více receptů.
Ráda bych se zeptala v jakém poměru dát suroviny, pokud nemám formu 19 cm, ale 24 cm.
Děkuji moc 🙂
Míša Landová
19. 7. 2021 v 6:27Děkuji 🙂 na mém IG ve výběrech naleznete jednoduchý návod, jak si velikost formy přizpůsobit receptu – https://www.instagram.com/stories/highlights/17859891299515160/ 🙂
Iveta
26. 10. 2021 v 19:18Dobry den paní Míšo,neměla jsem praskovou zelatinu,tak jsem dala 3 plátky,teď je dort v lednici a asi neztuhne,co myslíte,3 plátky je určitě málo..
Míša Landová
26. 10. 2021 v 19:22Nevím jakou máte želatinu, kolik váží plátek a jak je silná … takže opravdu těžko říct 🙂
Iveta
27. 10. 2021 v 19:17Tak jen ještě k předchozímu komentáři,dopadlo to kupodivu dobre,ztuhlo to a byla to platkova zelatina Dr.Oetker
Míša Landová
27. 10. 2021 v 20:20Tak to je fajn 🙂
Sandra H.
29. 10. 2021 v 22:57Dobrý den Míšo,
dnes jsem tuto pochoutku připravila na nedělní oslavu. Již jsem od Vás pekla makronky a bezlepkový čokoládový dort s krémem z mascarpone a malinovým pyré. Obojí mělo velký úspěch, tak jsem zvědavá, jak dopadne tento. Jen jsem udělala menší úpravu. Máme v rodině celiaky a tak jsem použila sušenky podobající normálním BeBe.
Děkuji za to, co děláte. Je to velmi inspirující!
🙂
Míša Landová
30. 10. 2021 v 21:01Děkuji 🙂
Věrka Hellerová
28. 6. 2023 v 20:35Vyzkoušeli jsme a je naprosto skvělý. Zkoušeli jsme i s jiným ovocem, lehký, svěží a během půl hodinky na rodinné oslavě byl pryč. I odpůrci dortů mlaskali.
Míša Landová
29. 6. 2023 v 7:07Děkuji 🙂
Zuzana
20. 12. 2023 v 13:59Výborný recept který zvládne i začátečník. Perfetni. Děkuju
Míša Landová
20. 12. 2023 v 14:40Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5