Mrkvové dezerty se u nás doma těší velké oblibě, takže je peču v různých tvarech a obměnách. Tuto variantu ve formě cupcakes jsem pekla už mockrát, ale až nyní se mi je povedlo zachytit v přijatelné podobě. Obvykle totiž zmizí rychleji, než vytáhnu foťák 🙂
Cupcakes jsou díky strouhané mrkvi a ořechům krásně vláčné a sýrový krém je skvěle doplňuje. Do těsta jsem přidala i trochu celozrnné mouky, má oblíbená je špaldová. V krému jsem zcela vynechala cukr a osladila jen javorovým sirupem, který mu dodává specifickou chuť.
Na rozdíl od mrkvového dortu, který chutná hodně podobně, je příprava cupcakes poměrně kratší. Pokud máte doma všechny potřebné suroviny, za hodinu máte dortíky hotové na stole. Recept se navíc velmi dobře „půlí“, takže si bez problému připravíte jen pár kousků.
Mrkvové cupcakes (12 ks):
2 velká vejce (velikost „L“)
100 g třtinového cukru
100 ml rostlinného oleje
60 g celozrnné hladké špaldové mouky
100 g hladké špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1,5 lžičky skořice
50 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
190-200 g jemně strouhané mrkve
Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Vejce vyšlehejte společně s cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej.
V misce smíchejte obě mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Vmíchejte k vyšlehaným vejcím a krátce prošlehejte. Přidejte mleté ořechy a nakonec strouhanou mrkev. Dobře promíchejte a těsto rozdělte do 12 košíčků, je poměrně husté.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 – 18 minut, špejlí si ověřte, že jsou cupcakes propečené.
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí ozdobte krémem.
Smetanový krém:
200 g krémového sýra typu Philadelphia (použila jsem cream cheese Goldessa z Lidlu)
200 g smetany ke šlehání 40%
javorový sirup dle chuti
Všechno společně vyšlehejte do pevného krému. Javorový sirup dejte dle chuti, můžete samozřejmě zkombinovat i s cukrem. Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou, já použila svou oblíbenou 1M od Wiltonu, a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila ořechy glazované v cukru, bílou čokoládu a mandle v čokoládě 🙂
Vytisknout recept |
36 Komentáře
Anonymní
6. 5. 2017 v 8:54Milá MiLo, co dodat jste zkrátka úžasná, jinak se to popsat nedá! Zkoušela jsem již několik vašich receptů a není výstižnější slovo než, že dobrůtky podle nich jsou skvělé. Moc , moc děkuji za to, že se o svoje poklady pečení a zkušenosti podělíte i s těmi co jsou méně zkušené jako já. Strašně ráda chodím na váš blog a vždy se nemohu dočkat až bude nový receptík. Dnešní sladký poklad mne nadchl, že běžím pro mrkev do obchodu a pak do 🙂 kuchyně. Přeji krásný den. Kačka a Ilča
Víkendové pečení
6. 5. 2017 v 15:35Kačko a Ilčo, zdravím vás a moc děkuji za váš komentář 🙂 velmi mě těší, že se dobrůtky daří s úspěchem. Děkuji za vaši přizeň a moc si vážím vašich návštěv :)) pěkný prodloužený víkend 🙂
Anonymní
6. 5. 2017 v 20:14Mám koupenou vysokoprocentní šlehačku na zdejší bezé roládu, ale vypadá to spíš, že vyzkouším tuhle dobrotu. Nádhera…
Víkendové pečení
7. 5. 2017 v 7:07Děkuji 🙂 no, těžká volba 🙂 oba dezerty jsou skvělé 😉
Anonymní
7. 5. 2017 v 9:40Děkuji za další krásný recept. Chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné třtinový cukr do těsta nahradit melasou a pokud ano, kolik gramů by jí asi mělo být?
Děkuji Markéta
Víkendové pečení
7. 5. 2017 v 19:04Markéto, děkuji 😉 melasa je svou chutí dost specifická, pokud ji chcete použít, asi bych ji nakombinovala s cukrem 🙂 přesný poměr Vám bohužel neřeknu, asi bych odhadla podle chuti 🙂
Unknown
9. 5. 2017 v 19:36Miso vy jste proste uzasna. Kdybych doma mela vsechny ingredience,tak se do receptu pustim jeste ted vecer 😊 takhle to bude muset pockat do zitrka. Jinak dekuji vam za uzasny krem na cupcakes z vajecneho konaku,smetany,bile cokolady a mascarpone. Dlouho jsem hledala takovy krem,ktery by byl chutove tak dobry a drzel krasne tvar a nestekal nebo se zdrcnul 😊 Pekla jsem podle vas nekolik dezertu na rodinnou oslavu a melo to veliky uspech. Tesim se na dalsi recepty
Víkendové pečení
9. 5. 2017 v 20:20Milá Magdo, moc děkuji za krásný komentář 🙂 velice mě těší, že mají recepty takový úspěch 😉 děkuji za důvěru i přízeň 🙂
Unknown
25. 2. 2020 v 12:37Prosím vás,kde najdu ten recept na krém z vajecneho konaku!?
Víkendové pečení
25. 2. 2020 v 20:19Krém z vaječného koňaku najdete u příspěvku Ořechové cupcakes, stačí dát nahoře do vyhledávače 🙂
Unknown
9. 5. 2017 v 19:56Jeste otazecka 😊lze na kremik pouzit i klasickou 33% smetanu?
Víkendové pečení
9. 5. 2017 v 20:21Teoretický ano, jen krém asi nebude tak pevný, bude hodně záležet i na typu sýra 🙂 já dávám obvykle radši tu 40%, je to jistota 😉
Anonymní
14. 5. 2017 v 20:16MiLa tie boli výborné!!! Ďakujeme.
Víkendové pečení
15. 5. 2017 v 8:11Díky 🙂
Marie
17. 5. 2017 v 19:03Ahoj Míšo, jsou vynikající jako všechno na tomto blogu….nedávno jsem pekla Ondrovi podle tvého receptu čokoládový chlebíček…..že prý nic tak návykového dlouho nejedl…díky, že si dáš tu práci a podělíš se snámi o skvělé recepty :-))Maru
Víkendové pečení
17. 5. 2017 v 21:26Ahoj Maru, moc a moc děkuji za krásný komentář 🙂 tak to je fajn, že chutná celé rodině, mimochodem ten čokoládový je taky můj oblíbený 🙂 děkuji za důvěru, jsem moc ráda, že zkoušíš moje recepty, díky. Míša
Marie
18. 5. 2017 v 19:03Zkouším moc ráda a jen tak mě to nepřejde :-))))
Anonymní
20. 5. 2017 v 18:46Milá Míšo, již jsem dnes pekla v jednom týdnu podruhé tento skvostný dezert. Musím se s Vámi Míšo podělit o reakce ostatních. Syn mi povídá, mamko příště vezmi větší košíčky a nebo rovnou dortovou formu, jak je to úžasný 🙂 a manželova maminka dodala příště si prosíme ve velkém, asi by byl nejlepší ten největší plech který se vejde do trouby. Bylo to tak úžasný a lehký, že se toho nedá přejíst. Tak to jen trochu z našeho dnešního sedánku u kávy s cucakes od Vás 🙂 Co dodat snad jen, že ne košíčky, ale rovnou plech XXL. Děkuji ještě jednou za tak úžasný recept a těším se na další tvoření od Vás. Krásný víkend. Kačka a Ilča
Víkendové pečení
21. 5. 2017 v 7:32Kačko a Ilčo, moc a moc děkuji 🙂 Vaše slova jsou pro mě doslova pohlazením na duši 🙂 jsem moc ráda, že mají cupcakes takový úspěch a chutnají celé rodině 😉 hezkou neděli 🙂
Anonymní
1. 4. 2018 v 15:07Opravdu výborný recept, ne, že by mě to na Vašich stránkách překvapilo :-)Pekla jsem na letošní velikonoční výslužku "jen" jako muffiny, ozdobila marcipánovými kytičkami a doufám, že koledníci budou stejně spokojení jako já. Jeden jsem přece musela ochutnat, že … 🙂 Takže opět díky a pěkné Velikonoce, Katka.
Víkendové pečení
2. 4. 2018 v 7:22Katko, děkuji :)) tak určitě ne všechny recepty jsou perfektní 🙂 věřím, že mrkvové budou chutnat i koledníkům, jsou opravdu moc dobré 🙂 krásné svátky.
Unknown
7. 1. 2020 v 21:40Dobrý večer, syn je alergický na ořechy, mohu je něčím nahradit nebo vynechat? Vymazavate papírové košíčky, nebo jdou pak dobře ven. Děkuji za odpověď. Lenka 🙋
Víkendové pečení
8. 1. 2020 v 8:49Lenko, ořechy můžete klidně vynechat. Papírové košíčky vhodné na pečení se nevymazávají, je to obdoba pečícího papíru.
Unknown
16. 1. 2020 v 23:32Děkuji
😉
A.
5. 4. 2022 v 14:02Dobrý den,
Díky za tento recept! Chystam se na Velikonoce upéct mrkvač. Jen sem zvažovala zda dort a nebo cupcakes. U dortu sem v diskuzi četla, že někdo pekl jako cupcakes, tak vyzkouším dortove testo,protože nemam ani jednu spaldovou mouku…. a krém z techto cupcakes. Díky Díky díky 👌 😉 pěkný den
Petra
29. 5. 2022 v 19:53Dobry den Miso, prosim lze pouzit normalni mouku? Pripadne jake pomery? Dekuji moc
Míša Landová
30. 5. 2022 v 10:24Ano, můžete použít i běžnou mouku.
Ivana
11. 9. 2022 v 11:02Včera sme ich piekli a deti hneď všetko zjedli 🙂 syn si ich objednal do škôlky na narodeniny, no chcel by aby krém mal zelenú farbu. Myslíte, že môžem do tohto krému pridať farbivo, ale urobiť radšej iný krém? Mám doma len tekuté farbivo a bojím sa aby krém potom nestratil na hustote.
Ďakujem 🙂
Míša Landová
11. 9. 2022 v 17:38Když přidáte malé množství až na konci šlehání, neměl by být problém 🙂
Ludmila
11. 1. 2023 v 18:20Dobrý den Míšo, 🙂
chci se zeptat, jak děláte tu čokoládu na ozdobení 🙂 děkuji
Míša Landová
13. 1. 2023 v 8:26Musíte si vytemperovat čokoládu a pak z ní můžete dělat jakékoliv dekorace, tyto jsou dělané pomocí nože.
Ludmila
14. 1. 2023 v 16:49Děkuji😊
Lucie
30. 7. 2024 v 17:34Dobrý den,
Je mozne cupcaky nazdobit kremem dopredu? Napr nazdobit dopoledne, s tím ze oslava je az odpoledne? Moc dekuji za odpoved
Míša Landová
1. 8. 2024 v 13:25Ano, vždy je lepší nazdobit je předem, aby krém trochu zpevnil.
Lucie
31. 7. 2024 v 14:46Dobrý den paní Mišo,
ráda bych že zeptala, zda je možné do krému použít ricottu na místo sýrů ? Děkuji moc za odpověď Lucie
Míša Landová
1. 8. 2024 v 13:19Ricotta má nízký obsah tuku a nelze ji vyšlehat jako sýr. Jedině snad ušlehat zvlášť smetanu a ručně smíchat s ricottou, ale vyzkoušeno nemám …