Horké letní počasí doslova vybízí k lehkým dezertům s čerstvým ovocem. A přesně takové jsou tyhle malé větrníčky z odpalovaného těsta, plněné jen lehce oslazenou šlehačkou a čerstvými malinami. Na první pohled možná obyčejné, ale chuťově naprosto dokonalé.
Maliny jsem vybrala záměrně, jednak kvůli chuti, ale hlavně vydrží hezky čerstvé i další dny. Můžete ale samozřejmě použít i jiné ovoce, třeba jahody nebo borůvky. Určitě nešetřete a použijte do šlehačky pravou vanilku, žádné vanilínové náhrady 🙂 v krému je jen minimum cukru, takže chuť vanilky hezky vynikne.
Odpalované těsto (cca 30-35 mini větrníčků):
60 ml mléka
65 ml vody
špetka soli
50 g másla
85 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
3 menší vejce (velikost M)
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.
Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.
Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, doporučuji použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko nejdřív dobře zapracujte, než přidáte další.
Těsto přendejte do sáčku s hladkou nebo řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte větrníčky požadované velikosti. Já jsem z této dávky udělala asi 35 malých kousků.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti větrníčků. Pokud pečete velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut dopékejte. Těm hodně malým bude stačit těch 20 minut. Větrníčky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“. Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout. V této fázi je můžete i zamrazit. Před plněním větrníčky vodorovně rozkrojte na poloviny, dobře to jde vroubkovaným nožem.
Vanilková šlehačka:
300 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40% nebo mix 33% a 40%)
100 g mascarpone
vanilkový cukr s pravou vanilkou (příp. cukr + vanilkový lusk)
čerstvé maliny
Smetanu, mascarpone a trochu cukru společně vyšlehejte do pevného krému. Cukru dejte dle chuti, mělo by stačit cca 1-2 lžíce. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a větrníčky naplňte. Maliny můžete položit na dno větrníčku, pak nastříkat krém a další malinou ozdobit nahoře. Množství krému je orientační, záleží, jak velké větrníčky připravíte a jak hodně budete plnit. Před servírování je lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
Vytisknout recept |
29 Komentáře
Anonymní
31. 5. 2017 v 19:58Nejen chuťově dokonalé jsou, Míšo i vizuálně – luxusní, elegantní…ostatně tyhle příslovce asi používám ve spojení s Vámi docela často. Ale tak to prostě je! Milena:-)
Víkendové pečení
1. 6. 2017 v 18:43Mileno, moc děkuji 🙂 krásně se to čte, i často 😉
Anonymní
1. 6. 2017 v 22:43Chichi, já vím, Míšo a proto Vám to píši – zasloužíte si to! Mě nikdo nechválí, tak aspoň chválím já:-)
Unknown
3. 6. 2017 v 7:05Dobrý den , vaše věrničky vypadají nádherně a ty moje po upečení klesly a jsou z nich placičky 🙁, nevíte , kde jsem udělala chybu?
Víkendové pečení
3. 6. 2017 v 19:36Marie, to mě mrzí 🙂 neotevírala jste při pečení troubu? Nebyly málo upečené?
Anonymní
3. 6. 2017 v 8:53Nádherné, luxusní….. Jindra
Víkendové pečení
3. 6. 2017 v 19:34Děkuji 🙂
Unknown
5. 6. 2017 v 15:23Druhy pokus vyšel😀Jupí
Jsou výborné 😀😀😀
Víkendové pečení
5. 6. 2017 v 19:30Tak to jsem moc ráda 🙂
Anonymní
11. 6. 2017 v 16:39Dělala jsem s jahodami. S odpalovaným těstem nemám moc zkušeností (dělala jsem ho asi jen dvakrát), tak jsem byla napnutá, jak to dopadne. A vyšlo to dobře, jsem spokojená a už se poohlížím po dalších dobrůtkách z odpalovaného těsta. Martina
Víkendové pečení
12. 6. 2017 v 12:27Martino, zdravím, tak to je fajn, že se to povedlo 🙂 já ho také dříve moc nedělala a přitom je tak dobré a poměrně jednoduché 🙂
Anonymní
10. 7. 2017 v 21:43Prosim, muzu pouzit misto masla Heru? Dekuji pekny den
Víkendové pečení
11. 7. 2017 v 11:48Nemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu, nicméně myslím, že by to asi neměl být problém.
Jitu
29. 8. 2018 v 21:39Zdravím, Míšo, právě jsem vyndala větrníčky z trouby, pekla jsem na 200 horký vzduch.V troubě byly nádherné, sotva jsem je vyndala, splácly se, né všechny, asi polovina. Nevíte, kde jsem udělala chybu?Zítra chci zkusit nové.Děkuji Jitka
Víkendové pečení
30. 8. 2018 v 6:05Jitko, zdravím Vás, může to být vysokou teplotou. Pokud jste pekla s horký vzduchem, tak se teplota v troubě zvýší o 20 stupňů a to už je hodně. Já peču bez horkého vzduchu 🙂
Jitu
30. 8. 2018 v 7:31Děkuji, já jsem právě nevěděla a tak jsem zvolila ten vzduch.Dnes se pustím do nové várky, takže dolní a horní ohřev těch 200 stupňů, ano?Snad se zadaří a moc děkuji.
Lucie
20. 2. 2023 v 16:08Dobrý den Míšo, je prosím možné upéct větrníčky den předem a naplnit je až následující den? Dekuji. Lucie
Míša Landová
20. 2. 2023 v 16:24Ano, ale nebudou už křupavé. Odpalované těsto je nejlepší v den upečení.
Jitu
30. 8. 2018 v 7:29Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown
29. 10. 2018 v 5:07Dobrý den, ráda bych se v úterý pustila do toho receptu a mám na Vás dotaz ohledně pečení. Mám novou troubu, ve které se dá nastavit buď pečení s tím, že hřeje zezdola, nebo gril, kde hřeje zase shora. Případně můžu zapnout obojí. Při přípravě byste zvolila jakou variantu? je lepší nechat zapnuté obě želízka? 🙂 Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Víkendové pečení
29. 10. 2018 v 15:31Zdravím, já mám elektrickou troubu a zapínám klasiku spodní a horní ohřev, bez horkého vzduchu (ventilátoru). Nedokážu posoudit Váš typ trouby, každopádně gril bych určitě nezapínala 🙂
Petra BM
30. 4. 2020 v 8:27Krasný den Míšo, recept perfektní, s těstem se dělalo moc dobře. Mám jich jen dvacet , asi jsem větrníčky dělala větší. Nedaří se mi však udělat tak krásné tvary jako na tvém obrázku. Je v tom "stříkání" na plech nějaký fígl? Já je mám spíše do špičky, ty tvoje jsou krásně kulaté. Děkuji moc Petra
Víkendové pečení
30. 4. 2020 v 13:16Ahoj Péťo, ano, počet kusů závisí na jejich velikosti 🙂 Při stříkání větrníčků nesmí zůstat na těstu špička, jinak tam zůstane i po upečení, dá se lehce zamáčknout navlhčeným prstem.
Kája
17. 11. 2021 v 21:02To jsou větrníčky, sbíhají se mi sliny. Ty maliny jsou také moc pěkné, nevíte jaká je to odrůda? Já mám Zewu I a Zewu II, ale tak pěkné nejsou.
Míša Landová
18. 11. 2021 v 10:06Díky, odrůdu malin jsem nikdy neřešila 🙂 kupuji v supermarketu, z vlastní zahrádky nemám.
Lucie
21. 2. 2023 v 21:07Dobrý večer, paní Míšo🙂 Mohu se prosím zeptat, samotné korpusy mohu nechat přes noc volně nebalené, aby mi nezvlhly? Potřebuji je na ráno, naplním a během dopoledne budou konzumovány🙂
Míša Landová
22. 2. 2023 v 17:22Ano, můžete, jen už nebudou tak křupavé jako v den upečení.
Ilona
14. 11. 2024 v 20:10Mohu se zeptat, děje se to ještě někomu ? Já vždy, když šlehám mascarpone spolu se šlehačkou vždy ale vždy se mi krém zdrcne, vždy mají suroviny stejnou teplotu, nenabývá na objemu a ihned se zdrcne. Vždy raději šlehám zvlášť a pak obě hmoty opatrně spojím dohromady.
Míša Landová
14. 11. 2024 v 20:52Suroviny musejí být řádně vychlazené, pokud se Vám zdrcnou hned na začátku, vychlazené nejsou dostatečně. Pokud se naopak krém zdrcne až po čase, šleháte příliš dlouho a rychle. Bez problému šlehám vždy jen společně najednou od začátku.