Menu
Rolády, řezy, záviny

Ořechová bezé roláda s kávovým krémem

Touhle roládou bych vám chtěla ukázat, že skvělé mini dortíky se dají připravit rychle a jednoduše. Navíc bez silikonové formy, želatiny a zamražení. Tedy alespoň tak to vnímám já 🙂 Je totiž spousty způsobů, jak zákusky či dezerty připravit a tohle je jeden z nich. Prostě obyčejná, poslední dobou celkem opomíjená, roláda 🙂

Stačí jí jen rozkrájet na jednotlivé porce a trochu přizdobit a během chvilky máte na stole celkem luxusní zákusek. Pro tentokrát jsem vybrala svou oblíbenou bezé roládu, která se připravuje jen z bílků, a promazala taktéž mým oblíbeným kávovým krémem ze smetany a bílé čokolády. Chuťově vám to možná trochu připomene „štafetky“, dříve běžně prodávané v každé cukrárně. 

Dost často slýchám obavy „aby roláda nepopraskala“. Ale není čeho se bát, v tomto receptu se roláda stáčí zastudena a zatím mi nikdy nepraskla 🙂

Ořechová bezé roláda:

125 g bílků

80 g cukru krupice

30 g mletých lískových oříšků

40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech ca. 40×30 cm si vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.

Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a následně prosátou mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 – 12 minut, až je těsto lehce do růžova.

Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.

Kávový krém:

250 ml smetany ke šlehání 33%

125 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona)

1-2 lžíce rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu)

+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.

Až budete chtít roládu plnit, k vychlazenému základu přidejte dvě lžíce mascarpone a vyšlehejte společně do pevného krému. Část krému si odložte stranou na zdobení. Zbytek rozetřete na vychladlý roládový plát. Pomocí pečícího papíru roládu stočte, lehce utahujte a zabalenou do papíru dejte do lednice na několik hodin vychladit.  

Vychlazenou roládu rozkrájejte a jednotlivé porce a ozdobte zbytkem krému. Já jsem ještě použila na zdobení kousky čokolády a lískové oříšky. 

recept na roládový plát z knížky Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

65 Komentáře

  • Nela Procházková
    3. 9. 2017 v 8:39

    No teda, ty tvé cukrářské výtvory jsou vždy tak krásné! 🙂

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 9. 2017 v 11:39

      Nelo, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • المثالية للتنظيف
    3. 9. 2017 v 10:37

    شركة المثالية للتنظيف

    Odpovědět
  • Petra L.
    3. 9. 2017 v 15:35

    Nadhera, ty vase vytvory jsou dokonale, musim co nejdrive vyzkouset. Jste neskutecne sikovna 😍👏

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:42

      Petro, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 9. 2017 v 19:19

    To je právě ono – bezé roládu já dělám už mnoho let, ale nikdy ji takhle pěkně nenazdobím. Budu muset jít do sebe, Míšo, ale takhle úžasnou ji stejně mít nebudu. Hezkou neděli, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:44

      Mileno, zdravím a moc děkuji 🙂 myslím, že ta Vaše bude také určitě skvělá a i pěkná 🙂 pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 9. 2017 v 15:41

    Dobrý den Míšo, opět nádherné dezerty :-). Také obdivuji, že jich máte na tácku více druhů, vypadá to opravdu luxusně! Mějte se hezky Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:45

      Sylvie, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 9. 2017 v 18:07

    Pěkný den Míšo, opět luxusní. Vydrží toto zdobení krásné i druhý den? Na poslední fotce máte další kouzelné minizákusky. Poskytnete časem recepty nebo již zde jsou? Jste moc šikovná a pečete s láskou. Velice zdravím, Irena.

    Odpovědět
  • Veronika Viziblová
    4. 9. 2017 v 20:14

    Já fakt nemám slov!kde bydlíte?šla bych k vám na nějaký kurz pečení!!☺ cokoliv od vás zkusím upéct vždy je to výborné,ale ještě to neumiím tak hezky zdobit🙂…nejkrasnejsi webovky se sladkým!proste bomba🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2017 v 16:47

      Veroniko, moc a moc děkuji 🙂 jsem z Kladna 🙂 a kurzy pořádám 🙂 zatim jen na cupcakes, ale plánují i další 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 9. 2017 v 18:18

    Dobrý večer.Bylo by prima mít knihu s Vašimi recepty doma. Neplánujete vydat Vaše úžasné recepty knižně? Určitě bych si ji koupila. Zdraví Vás Hana Katrušáková.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 9. 2017 v 15:59

      Hanko, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 o knize s recepty zatim neuvažuji 🙂 ale třeba někdy 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 9. 2017 v 9:57

    Vypadá nádherně. Jen se chci zeptat k receptu – do krému se dává čistá rozpustná káva (granulát) nebo již uvařená? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 9. 2017 v 18:43

      Ano, přidává se granulát, který rozpustíte v horké smetaně 🙂 než nalijete na čokoládu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 10. 2017 v 18:47

    Dobrý večer,mám dotaz. Jakou konzistenci má mít šlehačka s kávou a čokoládou? Mám totiž v lednici tekutou kávovou šlehačku s čokoládou. Až to budu zítra šlehat tak to zhoustne? Nebo už to mělo zhoustnout dnes?Děkuji za radu MARIE

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 10. 2017 v 18:59

      Marie, zdravím, směs je tekutá, to je v pořádku 🙂 přesně jak píšete, zhoustne až při šlehání druhý den obdobně jako klasická šlehačka 🙂 jen pozor šlehat opatrně zvláště ke konci, aby se nepreslehalo 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        8. 11. 2024 v 13:52

        Dobrý den, Míšo. Omlouvám se, že vás tak zásobuji dotazy 🫣krém je perfektní, ale nejsem si jistá, že roláda je tak, jak má být 😬po upečení je vysoká jen asi 3 mm a je taková tužší…A je cítit po vejcích…chuťově je ale dobrá, jen trošku tuhá, ne nadýchaná…Je to tak správně nebo jsem někde udělala chybu? 😮Děkuji, Lucie

        Odpovědět
        • Míša Landová
          8. 11. 2024 v 20:26

          Těžko říct, musela bych vidět a ochutnat 🙂 určitě je slabší, než piškotová, protože je jen z bílků a není tak nadýchaná. Chutí by měly dominovat ořechy …

          Odpovědět
  • Anonymní
    3. 10. 2017 v 13:25

    Dobrý den.Tak už vše chladne v lednici.Krém se pěkně ušlehal,roláda upekla jenom z toho nakonec jsou kostky a né roláda.Plát se mi zdál moc vysoký na zatočení a tak jsem z toho udělala kostky. Musím dodat že i materialu na roládu jsem měla více.Domácí vejce hold nerozpůlíš tak místo 125g bílků jsem měla 160g.Tak jsem musela přidat všeho.Děkuji za recept a radu.MARIE

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 10. 2017 v 16:56

      Marie, díky za komentář, to je fajn, že se vše podařilo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 10. 2017 v 7:41

    Dobrý den paní Mileno. Musím moc pochválit pařížské řezy – skvělé, moc chutnaly (od Vás jsou všechny recepty skvěle popsané – moc za ně děkuji, dokonce už i dcera peče podle nich…). Myslíte, že bych Vás mohla poprosit o recept na malinové řezy, které máte výše na fotce? Vypadají moc lákavě. Jinak přeji ať se Vám daří a nám, co se rádi díváme na Váš blog další krásné recepty. Hezký den. Lenka S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2017 v 14:23

      Lenko S, zdravím a děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a mají úspěch. Recept na malinové řezy bohužel nemám, při přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesně suroviny, dělala jsem to tak nějak od oka 🙂 ale to se mi občas stává 🙂 nicméně zkusím je připravit někdy znovu a recept na blog přidat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2017 v 17:45

    Dobrý den.Chtěla bych se zeptat, jestli by se do této rolady daly použít valašské ořechy místo liskovych?
    Zdravím Jarka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2017 v 20:58

      Jarko, zdravím, ano, klidně dejte i vlašské 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 2. 2018 v 13:36

    Ahoj Mílo,tato roláda je vynikající,ale teď mám problém,ráda bych ji upekla,ale návštěva je alergická na všechny ořechy. A tak mě napadl kokos. Ale nemam tušení zda jim lze nahradit ořech a jaké množství. Díky Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2018 v 13:55

      Marie, díky 🙂 roláda je i můj favorit. Kokosem by ořechy nahradit určitě šly, ve stejném množství. Ale pozor, kokos je také ořech, raději předem ověřte, zda se alergie nevztahuje i na něj.
      Případně udělejte klasickou piškotovou roládu, chuťově by se hodila kakaová, recept najdete třeba u tohoto příspěvku – vikendovepeceni.cz/2016/10/kakaova-rolada-s-tvarohem-cokoladou.html

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 2. 2018 v 17:06

    Dobrý den, chci Vám složit poklonu, vyzkoušela jsem od Vás tuto roládu. Je to skvělá kombinace, krém božský!!! Jiřina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 2. 2018 v 20:48

      Jiřino, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že kombinace zaujala, můj osobní favorit 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 2. 2018 v 12:28

    Dobry den Miso,

    Tak tohle je neskutecna dobrota a uzasne zdobeni. Delala jsem ted sestre candy bar na krtiny a tahle rolada me hned zaujala, s odpustenim jsem od vas obslehla celou vizualni podobu 😊 No nevim jak ostatni, ale u me to vyhrala, nakonec jsem ji skoro celou snad snedla sama 😅 diky za dalsi vynikajici recept
    Magda

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2018 v 13:06

      Magdo, velké díky 🙂 musím říct, že tahle roláda sklízí jeden úspěch za druhým a zaslouží si to 🙂 na bary nebo rauty ideální. Jsem ráda, že se Vám moje zdobení líbí a použila jste ho, díky. Míša

      Odpovědět
  • Marie
    4. 3. 2018 v 17:13

    prosím dá se mascarpone nehradit něčím jiným ,není to levná záležitost a nevím co potom s tím co zbude ,děkují moc za odpověď ,samozřejmně jí vyzkouším ,vypadá moc dobře

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 3. 2018 v 17:22

      Marie, klidně mascarpone vynechejte nebo ho nahraďte šlehačkou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2018 v 11:49

    Dobrý den,
    dnes jsem tento recept vyzkoušela a sklidila jsem s ním velký úspěch. Určitě budu péct ještě několikrát….Lískové ořechy jsem nahradila vlašskými ( letos byla velká úroda) a mascarpone jsem dala celé balení, zbytek krému jsem ještě použila na ozdobení čokoládových řezů. O víkendu se chystám na Švarcvaldský dort podle Vašeho receptu. Děkuji za super recepty:)

    Hezký den Soňa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2018 v 20:06

      Soňo, zdravím a děkuji za komentář 🙂 koukám, že roláda má dalšího příznivce a to je dobře, jsou poslední dobou u nás hodně opomíjené 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 10. 2018 v 12:43

    Ještě jednou se vracím a prosím o radu…, v receptu uvádíte, že vychladlý plát rolády lehce pocukrovat moučkovým cukrem a překlopit na jiný pečící papír. Vše jsem takto udělala,ale při rolování jsem měla povrch rolády vlhký, asi to udělat ten moučkový cukr… to mně docela vadilo. Nevím, kde jsem udělala chybu !!! Děkuji Soňa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2018 v 20:07

      Soňo, zkuste příště "otočenou" roládu při chladnutí podložit chladící mřížkou. Papír nebude ležet přímo na stole, protože jak je roláda teplá, může lehce navlhnout ten cukr 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2019 v 20:14

    Dobrý den, Míšo, ráda bych se zeptala, jestli máte zkušenost tento kávový krém použít na náplň i obmazání dortu? Moc děkuji za info!!! Štěpánka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2019 v 17:38

      Štěpánko, zdravím, ano, krém je krásně pevný, je vhodný nejen do dortu, ale i na cupcakes )

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 4. 2019 v 19:51

      Moc děkuji, Míšo!

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 9. 2019 v 15:28

    Dobrý den, můžu se zeptat zda je možné použít tabulkovou bílou čokoládu Orion nebo Milka? Nic lepšího nemám v dosahu…. Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:32

      S tabulkovou zkušenost nemám, osobně je na pečení nepoužívám, zvláště ty bílé jsou asi nejhorší 🙁 nicméně zkuste, třeba to nebude tak hrozné 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 5. 2020 v 10:23

    Dobrý den Míšo,
    prosím jak silné má být těsto cca až ho budu roztirat na plech?Roladu peču poprvé…Jinak moc děkuji za úžasné inspirace. Marťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 15:02

      Vrstva u této rolády nesmí být moc tenká, protože nevyběhne do výšky jako třeba piškotové rolády, spíše se trochu speče. Klidně nechte tak necelý centimetr silné těsto, rozetřete spíše do délky, než do šířky 🙂

      Odpovědět
  • Jarča
    8. 4. 2021 v 11:11

    Dobrý den paní Landová.
    Roláda je naprosto úžasná. Moc se povedla. Již jsem pekla dle Vašich receptů dort Red Velvet, také naprosto skvělý….a na Vašich stránkách jsem naprosto závislá 😀👍. Děkuji.

    Odpovědět
  • Iveta
    14. 11. 2021 v 12:36

    Dobry den paní Míšo,nemám doma mascarpone,mohu přidat místo nej čerstvý sýr?dekuji Iveta

    Odpovědět
  • Iveta
    14. 11. 2021 v 21:25

    Ještě mám dotaz,rolada chuťové výborná ,jen to těsto je takové tužší ,je to tak správně ?

    Odpovědět
  • Markéta
    13. 3. 2022 v 15:24

    Dobrý den mohla bych do krému použít ČOKOLÁDA -POLEVA MASTER MARTINI BÍLÁ, případně kolik by měla mít čokoláda %. Děkuji hezký den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 3. 2022 v 16:25

      Poleva na krém určitě vhodná není. Doporučuji čokoládu min. s 28% podílem kakaového másla.

      Odpovědět
  • Bára
    24. 3. 2022 v 11:32

    Dobrý den Míšo,
    mám jen dotaz, zda můžu roládu upéct v pátek a plnit až v neděli. Pak nechat do pondělí uležet, kdy se bude konzumovat? Předem děkuji za odpověď. Jinak všechny vaše recepty jsou perfektní, poslední dobou peču skoro jen podle vás. Bára

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 3. 2022 v 9:36

      Pokud plát dobře zabalíte, tak by snad neměl být problém, ale nikdy jsem takto dlouhou neskladovala …

      Odpovědět
  • Nikola
    12. 9. 2022 v 13:27

    Dobrý den Míšo, mám obdobný dotaz jako Bára. Potřebuji roládu upéct dnes, plnit zítra a konzumovat ve středu 😊 mám toho moc a nejsem schopná to vše udělat na jeden zátah. Bude to tedy pistáciová roláda z kuchařky, ale doufám, že je bezé jako bezé 😀 Poradíte, jak co nejlepe plát uskladnit aby vydržel? Zabalit do folie a šup s ním do lednice? Moc Vám děkuji, Nikola

    Odpovědět
  • Lenka
    19. 2. 2023 v 13:57

    Dobré odpoledne, Míšo. Pustila jsem se do štafetek z vaší nové kuchařky. Teď se srolované chladí v lednici😀 Při rolování mi popraskala ta vrchní pohledová vrstva a loupe se. Tady v receptu na bezé roladu neposypáváte těsto na plechu moučkovym cukrem před vložením do trouby. Nemohl to popraskání a loupání udělat ten cukr? Jakou roli tam tento krok plní? Děkuji 🙏
    Jsem vaše veliká fanynka, děkuji za vaše skvělé recepty, inspiraci a laskavý přístup k nám ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2023 v 10:04

      Cukr můžete i vynechat, ale pokud jste ho nedala příliš mnoho, na praskání vliv nemá. Překlopila jste na papír jen lehce posypaný moukou?

      Odpovědět
      • Lenka
        20. 2. 2023 v 10:32

        Ano, i mouku po upečení jsem dala. Ale posypala jsem upečený plát, ne papír. Vše podle postupuv knize. Ještě mě napadá, jestli jsem plát příliš dlouho nepekla?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 2. 2023 v 12:44

          Ano, na vině může být i dlouhá doba pečení nebo třeba tenké těsto … Je pak příliš tvrdé a při rolování se láme …

          Odpovědět
  • Káťa
    30. 5. 2023 v 11:39

    Krásný den Míšo,
    zbyl mi maracujový krém z Vašich makových kostek. Myslíte, že bych s ním mohla naplnit tuto roládu a výsledek uspokojí mé náročné kolegy? Vím, že tu máte oříškové řezy s marakujou, tak jsem si říkala, že by to nemuselo být špatné. Ač si tu kombinaci nedokáži chuťově představit, tak Vaším kombinacím plně důvěřují.
    Děkuji za odpověď a přeji krásný den!

    Odpovědět
  • Ivča
    16. 4. 2024 v 18:57

    Dobrý den Míšo. Znovu jsem využila vašich úžasných receptů, tak skvěle napsaných. Ořechové bezé roládky byly skvělé. Z receptu na Švarcvaldský dort jsem upekla višňové řezy. Díky vám jsem opět potěšila celou rodinu. Jste úžasná a děkuji za vaše stránky pro mě s obrovskou inspirací. Děkuji Ivča

    Odpovědět
  • Anet
    9. 7. 2024 v 9:13

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se vás zeptat, jestli bych místo rozpustné kávy mohla použít espresso (30 ml)?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 7. 2024 v 19:35

      Můžete, ale ubrala bych smetanu, a chuť podle mě nebude tak výrazná … Lepší varianta je použít zrnkovou mletou kávu.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ